Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

jobo14 6 augustus 2016 om 21:19

Kunnen ze deze wedstrijd niet opnemen op de wielerkalender?!?! Wat een prachtige wedstrijd laatste 60 km geen moment saai geweest en veel renners die op dit parcours een kans hebben blijkbaar, daarnaast natuurlijk uitermate geschikt voor de globalisering ;)
Maar ja, daar zullen ze wel geen interesse in hebben… :(

0
flashke 6 augustus 2016 om 21:21

edit redactie: niet provoceren svp

0
Turtlehead 6 augustus 2016 om 21:21

Lessen voor de bondscoach:
– ken uw renners, ga nooit meer af op het nieuws van de dag
– neem Kruissie idd nooit meer mee
– vertel Poels nooit dat ie kopman is en/of kansrijk is
– neem altijd Gesink mee
– neem altijd een type Curvers of De Kort mee
– afwachten is prima, maar dat betekent niet: 15 (sub)toppers laten wegrijden in een koers zonder controle.
– en vooral: maak een team, met een (één) duidelijke kopman en laat de rest knechten. Het is al belachelijk dat Mollema zo met die fietswissels rommelt, maar dat hij alleen terug moet komen slaat nergens op. Zeker, team UK staat ook met lege handen, maar we hebben ze gezien en het had zomaar anders kunnen zijn.

0
Tripodboom 6 augustus 2016 om 21:23

Montventoux. Natuurlijk is het wel schandalig dat Dumoulin rijdt. sporters moeten zich vier jaar lang de pleuris trainen om limieten te halen waardoor ze dan mee mogen doen aan de OS en onze Tom stapt hier op met een gebroken pols, geen limiet op zak en stapt dan doodleuk op 10 km af. SCHANDALIG! zelfs al zou hij bij de tijd rit goud winnen.

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:24

Waarom altijd Gesink? Waar is dat op gebaseerd?

0
Hemelrijk 6 augustus 2016 om 21:25

Bizar mooi, Greggg vernoemd naar Lemond en het klinkt toch bijna net zo mooi, toch dient hij nog een keer wereldkampioen te worden, allez toch zeker?

0
xistnc 6 augustus 2016 om 21:26

Te makkelijk, allemaal achteraf gepraat. Gesink heeft een eventuele selectie nergens mee verdiend dit jaar. Slagter idem. En wie anders? Welke knechten zouden tot in de finale hebben overleefd?

Nee, dit was gewoon de meest logische selectie. We hebben gewoon pech met de pols van Dumoulin, de fietsenparade van Mollema en de slechte dag van Poels. Over Kruijswijk zou je nog kunnen dubben, maar zijn prestaties in de Giro zouden heel goed een indicatie kunnen zijn van een grote stap voorwaarts. Waarom dan niet in een klimkoers als deze.

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:26

Dan moeten de regels verandert worden. Dat je niet perse de wegwedstrijd hoeft te rijden.

0
Kwiat 6 augustus 2016 om 21:26

Poels won LBL, maar daarnaast werd hij nog knap 4de in de Waalse Pijl. Na deze prestaties mag je van hem gewoon veel meer verwachten, al helemaal als je zijn laatste Tourweek meeneemt. Dit is een slechte dag geweest voor hem, maar gezien z'n kwaliteiten had hij een medaille kunnen pakken.

Verder vond ik deze selectie ook de juiste. Mollema en Poels had je gezien dit seizoen nooit thuis kunnen laten. Dat waren gewoon kanshebbers. Dumoulin heeft de tijdrit in Rio en heeft ook de kwaliteiten en het tactisch vernuft voor een hele goede eindplaats. Dan is het kiezen tussen Kruijswijk en Gesink. Kruijswijk heeft de betere klimkwaliteiten. Misschien minder een eendagscoureur, maar op welke basis heeft Gesink dit jaar overtuigd?

0
EdEnd 6 augustus 2016 om 21:27

Het is dan wel geen Nederlander, maar het is Greg van harte gegund, wat een beest is dat toch!

0
Janjanssen98765 6 augustus 2016 om 21:27

@tripodboom

Wat een berg onzin verkondig jij zeg.
Wie denk je dat vorig jaar mede al die WT punten heeft binnengehaald waardoor er 4 man mogen starten?

0
Spruch 6 augustus 2016 om 21:29

@flashke
Geniet van de gouden medaille die je sympathieke landgenoot heeft gewonnen, ipv als een kalimero te gaan zitten haten op de Nederlanders. Echt jammer dit soort reacties, nergens voor nodig.

Geweldig gedaan door Van Avermaet. Een van de sympathiekste Belgen die er wat mij betreft rondrijdt. Gun het hem dubbel en dwars.

0
LutsenkoFan 6 augustus 2016 om 21:30

Helemaal eens met @flashke +1

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:30

@flashke

Ik heb dat nergens gelezen. Kun je een linkje geven waar dat allemaal stond?

0
denistel 6 augustus 2016 om 21:31

Man man man wat een koers Kloegen Gregg ole

0
denistel 6 augustus 2016 om 21:32

greg bedoel ik

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 21:32

@vlaske
Ten eerste is beren schieten streng verboden in nl, mocht gva over geluk niet klagen en zou dumoulin zonder ongemak net zoveel kans als Greg gehad hebben, maar goed voor jullie zitten de spelen erop en diep van binnen weet je dat dat waar is.

0
Dayer Quintana 6 augustus 2016 om 21:33

Heerlijke wedstrijd met een fantastische winnaar!

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:33

edit redactie: niet provoceren svp

0
grootverzet 6 augustus 2016 om 21:33

We kunnen wel met superlatieven gaan strooien maar hij rijdt gewoon voor plek 4 als nibali en henao niet vallen. Met die drie voorop komen zij nooit meer terug en zij waren echt wel de sterkste die daar voorop zaten….Op de klim moest van Avermaet altijd passen maar hij plakt beter dan mijn bandenplakset. Zeker niet de sterkste vandaag en gewoon de meest gelukkige. Ging ook achter Fuglsang aan ipv zelf. Doet Fuglsang dat niet blijft hij ook gewoon zitten. Echt verdiend was geweest dat nibali, henao en majka erom gingen sprinten.

Team. nl heeft hier knetterhard gefaald. Dat is mij het meest bijgebleven. Zeer teleurstellend verloop van de wedstrijd want het zijn de OS en daar draait het puur en alleen maar om de medailles. Bij LBL of welke wedstrijd dan ook wil ik wel vermaakt worden met een potje bier erbij maar bij de os wil ik team nl goud zien winnen. Ik hoef hier niet eens vermaakt te worden het gaat puur om de knikkers. Het was al snel duidelijk dat de knikkers niet naarteam nl zouden gaan en dan is het eigenlijk wel over voor mij persoonlijk.

0
Covadonga 6 augustus 2016 om 21:35

Fraaie zege voor van Avermaet. Met wat geluk, maar dat zal hem worst wezen. Nibali en Henao zullen slecht slapen. Majka pakt een bronzen medaille, maar zal daar morgen niet meer tevreden mee zijn.
Nederland stelt teleur, maar het maakt de wedstrijd er niet minder om.

0
Frits des Jeux 6 augustus 2016 om 21:35

Ik vraag me nu wel af of er in Slowakije niet iemand een beetje te brommen? Ene Sagan? Die had dit dan toch ook moeten kunnen in topvorm.

Mooie kampioen uiteindelijk alleen wel heel jammer dat je Fuglsang overduidelijk voor plaats 2 ziet koersen terwijl Majka bergop toch een betere indruk maakte dan de andere twee.

Al met al wel heel veel positieve reclame voor deze sport en dat was hard nodig!

0
mic1984 6 augustus 2016 om 21:37

Nibali gewoon dom in de afdaling. Die risico’s nemen. Top wedstrijd van van avermaet

0
oscarito1908 6 augustus 2016 om 21:37

Dat heb ik dus met de OS. De monumenten sla ik zeker hoger aan.

In ieder geval vind ik koersen op een circuit nooit geen reet aan. Al was dit een mooie finale.

0
Michael_ 6 augustus 2016 om 21:42

Al dat gezever dat ze zonder valpartij waren weg gebleven… Ze waren met exact 3 man weg, dat betekent dus dat er om plaats 4 wordt gestreden in groep 2, op de OS stelt plaats 4 nu is helemaal niets voor. Het was dus goed mogelijk dat er een samenwerking kwam en het trio zouden terughalen (niets is zeker natuurlijk). BTW ook gewoon ‘eigen schuld’ van Nibali. Te veel risico helaas. Maar greg had zeker ook kans op winst zonder die val, al zullen we dat nooit weten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone