Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

Doordrijver 6 augustus 2016 om 20:58

Bedankt Jakob Fuglsang.
De Nederlandse buurvrouw zal ook gedacht hebben: wat gebeurt er hiernaast nou?
Wat een baas. Wat een mooie koers. Uiteraard sneu voor Nibali en Henao.

0
Tiim 6 augustus 2016 om 20:58

Zo’n prachtig parcours, zo’n prachtige koers en dan zo’n einde. Gadverdamme.

0
fringale 6 augustus 2016 om 20:59

Gregske, Gregske, Gregske…wat doe je nu ?!

0
schipperaar 6 augustus 2016 om 20:59

Teleurstellen is zwaar overdreven, overheersen halve seizoen al, ook tom, bauke en steven hadden onderuit kunnen gaan. Zolang ze op fietsen van 6kg rijden blijft vallen onvermijdelijk, alsof je op een a4 tje de bocht door moet.

0
ShutUp 6 augustus 2016 om 20:59

Mooiste koers van de laatste jaren, en wat een winnaar. Forza Greg, Gouden Greg zeggen we nu hier! :-) Dit gaat voor altijd bijblijven, doet me terugdenken aan Museeuw die WK werd in Lugano op een parcours dat voor hem eigenlijk ook een pak te zwaar was. Echte vechters kunnen zoiets als ze anticiperen en als het wat meezit, en Greg had zo een superdag. Het weze hem gegund !!!

0
montventoux 6 augustus 2016 om 21:00

@nasibal Wat bedoel je?

Punt is dat er geen tactiek was. Weinig verrassend gezien verwachting, selectiebeleid, Mollema die drie dagen vooraf nog niet wist wat de tactiek zou worden . Geen echte kopman.

Jaren de tijd gehad om er over na te denken, ongeacht de poppetjes… Voorbarig voor nu maar wat mij betreft wordt De Jongh per direct bondscoach. Of Riis. Prima bijbaantje.

PS: Wel genoten van de finale.

0
Boelie76 6 augustus 2016 om 21:00

Mooi parcours, wel erg gevaarlijke afdaling met al die palen en betonblokken langs de weg. Leuk kleine ploegen, geen Sky achtige controle. Greg is wel een mooie winnaar, hij ging voor goud zei hij en ik dacht echt dat hij gek geworden was. Wat een jaar voor hrm. Jammer dat de Nederlanders nergens te zien waren behalve bij het lossen.

0
Giokoersliefhebber 6 augustus 2016 om 21:00

Wel Wielerflits, wat zeiden jullie dat de Belgen geen topfavoriet hadden. Greg Van Avermaet is Olympisch Kampioen. Nooit de Belgen wegcijferen mannekes ;)

0
fietsvriend 6 augustus 2016 om 21:00

Wat was dit een schitterende koers, jammer dat de Nederlanders te kort kwamen.
Aantal punten:

– GVA is een schitterende kampioen, hoe doe op dit parcours overleefd heeft ongelooflijk natuurlijk
En vanaf nu: altijd kleine ploegen!

0
Janjanssen98765 6 augustus 2016 om 21:00

Ik snap het gezeik op de selectie van Nederland echt niet, behalve Gesink mits in vorm heb je geen renners die dit parcours beter aankunnen.
Dat Dumoulin alles zet op de tijdrit is ook volkomen logisch.

Ik wil weleens een lijstje zien met wie er dan had moeten starten want ik kan ze niet bedenken.

0
F4L 6 augustus 2016 om 21:00

Fantastische wedstrijd zeg! Heeft een redelijke portie geluk gehad, maar dat heb je ook nodig. Hopelijk beseft de bondscoach nu dat Kruijswijk geen eendagsrenner is en hem nooit meer meeneemt naar een Wk of Olympische Spelen.

0
HJJH 6 augustus 2016 om 21:00

Wat een knuppels zeg, vallen… En dat terwijl je weet dat je voorop ligt. Gewoon niet goed in kunnen schatten hoe je af moet dalen. Misschien overmoedig, maar als je val t doe je iets niet goed. Hulde aan Greg. Geweldig !

0
Detankuitlimburg 6 augustus 2016 om 21:01

Toch een erg mooie koers gezien. Pleidooi voor kleinere teams.
Bij Nederland was het weer eens helemaal niets.

0
ShutUp 6 augustus 2016 om 21:01

@Schipperaar: rij je op een fiets van 12 kg ipv 6 kg dan ga ke bergaf nog sneller en is de kans op zware valpartijen ook minstens even hoog hoor. De lichte fiets zorgt niet voor de val, ook het carbon zal breken als je zwaar tegen de grond gaat maar dan is het kwaad al geschied natuurlijk.

0
TeamNL 6 augustus 2016 om 21:01

Wie zegt dat hier een WT wedstrijd georganiseerd moet worden spoort niet. De belangstelling aan de kant kwam enkel van Europeanen, Colombianen en een enkele verdwaalde Braziliaanse strandtoerist. Wielrennen leeft hier totaal niet. En als je drie keer dezelfde berg op moet zou het netjes zijn om deze (deels) af te zetten.

En dat terwijl de Belgische bond van Avermaet nog wilde schorsen voor twee jaar enkele jaren geleden vanwege zijn bezoekjes aan de ozondokter.

0
SolitaryShell 6 augustus 2016 om 21:01
Quote:
karper – 6 augustus 2016 om 20:54

Wie van NL had hier anders moeten starten die niveau hadden? @Chrys

We hebben toch nog wel meer renners van het niveau Zeits?

0
Huilema 6 augustus 2016 om 21:01

Mollema :( Ik kan amper stoppen met huilen.

0
Japsie 6 augustus 2016 om 21:02

Prachtige zege van Gregje! Mooie koers gezien, wel uitzonderlijk jammer dat Nibali en Henao vallen, maar goed, dat is koers.

0
Geit in mijn Kelderman 6 augustus 2016 om 21:02

Het begon al bij het onbegrijpelijke selectie beleid. Kruijswijk selecteren die nog nooit iets op een eendaagse wedstrijd heeft gepresteerd. Hier had Gesink gewoon moeten staan.

Echt huilen met de pet op voor NL. Verder wel een prachtige koers met prachtige winnaar.

0
F4L 6 augustus 2016 om 21:02

@ janjanssen, Slagter was nog een optie geweest (naast Gesink natuurlijk).

0
Goturead 6 augustus 2016 om 21:03

Mooiste koers sinds jaren is zwaar overdreven

0
Stoempert 6 augustus 2016 om 21:03

Wat een rit!!
Genoten, mooie winnaar.
Jammer voor de gevallenen

0
Dekker 6 augustus 2016 om 21:03

Kruijswijk was trouwens gewoon in training voor de Vuelta jongens, die heeft het laten lopen, niets aan de hand ;)

0
Janjanssen98765 6 augustus 2016 om 21:04

@F4L

En wanneer heeft die dit jaar iets van vorm aangetoond?

0
Scotty 6 augustus 2016 om 21:05

Skitterend! Prachtige finale.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone