Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

Jaizkibel2008 6 augustus 2016 om 20:50

De lessen van vandaag:

1. Heerlijke koers gezien, maar de beste van het jaar? Parijs-Roubaix staat bij mij nog altijd op 1.
2. Als Nibali en Henao niet vallen, blijven ze met zijn drieën weg.
3. Sagan heeft een fout gemaakt door hier niet aan deel te nemen.
4. Nederlanders waren nergens.
5. Kruijswijk heeft niet de vorm om zijn Giroprestatie te herhalen in de Vuelta.
6. Kleine ploegen is een must in eendagswedstrijden.

aeroventiel 6 augustus 2016 om 20:50

Verdiende winnaar?? hij heeft het parcours het snelste afgelegd dus hij heeft verdiend gewonnen.
Wel erg zuur voor majka om op 1.5km bij gehaald te worden, fuglsang reed duidelijk om te kunnen winnen en is nu toch mooi 2e ipv 3e.

wiebipedia 6 augustus 2016 om 20:50

Kleine ploegen,
Geen oortjes

Hele mooie koers, reclame voor de sport!

Rogierke 6 augustus 2016 om 20:50

Wat een wedstrijd, proficiat Greg! Sagan zal nu aan het vloeken zijn zeg.

nasibal 6 augustus 2016 om 20:51

@Montventoux

Dat ze geen van allen sterk genoeg zijn om uberhaupt er nog bij te zitten in de finale is een tactische fout ja?

HoofdIsVrij 6 augustus 2016 om 20:51

Wat een schitterende rit en zo mooi om die laatste kilometer op de Belg te volgen. Gun het Wuyts en De Cauwer van harte. Mooi man.

Chrys 6 augustus 2016 om 20:51

Perfect parcours en perfecte organisatie met kleine ploegen en koers zonder oortjes. Die koersen zijn toch wel het mooiste.

Nederlanders matig. Slecht selectiebeleid is denk ik het grootste euvel

oscarito1908 6 augustus 2016 om 20:52

Mooie finale val van Henao en Nibali is zwaar klote.

Voor de rest vond ik er weinig aan.

Jacco van Stierop 6 augustus 2016 om 20:52

Mooi parcours en leuke, spannende finale, prachtig voor Van Avermaet, heeft heel knap en sterk gereden, gun hem van harte deze overwinning; genoten ook van Nibali, jammer van die val. Verder heb ik niet zo veel met wegwielrennen op de OS.

Michael_ 6 augustus 2016 om 20:52

@Betancur,quintana,sagan: Sportsmanschap zegt jou weinig tot niets neem ik aan? Mooi samengewerkt, Fuglsang wist waarschijnlijk dat als hij greg meeneemt dat hij 2e wordt, maar als hij majka niet terughaalt is hij 3e. Logisch dat ze dan beiden tevreden zijn.

hnac 6 augustus 2016 om 20:53

Idd als Van Avermaet het kan kan Sagan het ook

Cunego 6 augustus 2016 om 20:53

Van Avermaet top. De eerste medaille voor België! (en misschien wel de laatste)

Moet wel gezegd worden dat hij natuurlijk opnieuw veel geluk heeft gehad met die val van Nibali en Henao.

Goturead 6 augustus 2016 om 20:53

Zo jammer van de valpartij van Nibali, doet voor de rest niks af van zijn overwinning

Kwiat 6 augustus 2016 om 20:54

Wat een zege! En hij heeft er voor gekoerst, voor gestreden en niet opgegeven. Het meeste karakter getoond van allemaal, een klassiekercoureur die stand houdt tussen deze mannen en op dit parcours, is een van de grotere coureurs van de afgelopen jaren.

Dat een wedstrijd met maximaal 5 man voor spektakel zorgt, lijkt nu echt duidelijk. Dit was gewoon 200 kilometer finale! Als Nibali, Majka en Henao voor goud hadden gesprint dan had ik Henao echt de winst zien grijpen. Die heeft de meeste punch van de drie. Maar na de valpartij veranderde de koerssituatie weer volledig. Ik kan het zo vaak herhalen: Wat een koers!

En dit zal het absolute hoogtepunt van de Spelen zijn, dat kan bijna niet anders!

karper 6 augustus 2016 om 20:54

Wie van NL had hier anders moeten starten die niveau hadden? @Chrys

Geraint 6 augustus 2016 om 20:54

Zoals Jose zegt, je mag op de limiet dalen maar niet erover. Heeft niks met pech te maken, was hun eigen keuze. Oververdiend van Greg.

karper 6 augustus 2016 om 20:55

Geluk dwing je af. GVA heeft het niet gestolen want hij zat met 60 km al in de slag. Dat wat was niet bij de NL-mannen…

tendam 6 augustus 2016 om 20:55

Wow, wat een finale en wat een winnaar. Gewoon fantastisch gereden, sterk, slim, en met het nodige geluk: Nibali die onderuit gaat, Fuglsang die Greg op de bagagedrager meeneemt. Maar dat hij daar alleen al zat tussen de klimmers was al een heel sterk nummer.

De Nederlanders waren slecht, slechter en slechtst. Met Poels als absoluut dieptepunt, wat is dat toch een ontzettend wisselvallige renner.

Haanaf 6 augustus 2016 om 20:55

Oefff, dat gezicht van Gilbert als hij op het bord ziet de GvA heeft gewonnen.

assen 6 augustus 2016 om 20:55

Gelul over die tijdrit jongens, die is voor Fabian.
Maar wat Greg vandaag heeft gedaan is voor mij totaal verrassend! Voor altijd een held. Ik zal nooit meer iets slechts schrijven over Greg.

Max01 6 augustus 2016 om 20:55

Wheelie +1

Tripodboom 6 augustus 2016 om 20:56

Wat een doorzetter die Avermaet, met dank aan Fuglsang!
Nederland met een bedroevend team aan de start! Een renner met een gebroken pols, die er al na 10 km mee uitscheidt. Eigenlijk schandalig dat hij mee mag doen. Een renner die zonder de drankbussen van Sky nergens is. Een renner die na de Giro geen fatsoenlijke koers meer gereden heeft behalve de Classico wat veel te weinig is. (Allemaal tourrenners op kop) En een renner die blijft maar zitten wachten tot Froome gaat en hem dan niet kan volgen! Vreselijk slecht!

Amsteldam 6 augustus 2016 om 20:56

De Greg is een hele hele grote meneer!

platteprijs 6 augustus 2016 om 20:56

Poels? Ziek?

Goturead 6 augustus 2016 om 20:58

@kwiat 200km finale ? Dan heb ik een andere koers gezien helaas

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair