Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

zaterdag 6 augustus 2016 om 20:42
Rio 2016: Greg Van Avermaet verovert olympisch goud

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft in Rio de Janeiro de wegwedstrijd van de Olympische Spelen gewonnen. De Belg kwam na een wedstrijd van 237,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters
als eerste over de finish. Jakob Fuglsang veroverde zilver, Rafal Majka legde beslag op brons. Bauke Mollema eindigde op een zeventiende plek als beste Nederlander.

Dumoulin geeft snel op
Na de start aan het strand van strand van Copacabana stapte Tom Dumoulin al snel uit de wedstrijd. De aan zijn pols geblesseerde Limburger kneep na twaalf kilometer de remmen dicht, omdat hij met het oog op de titelstrijd in het tijdrijden geen risico wil nemen. Dumoulin moest verplicht starten om ook de tijdrit te kunnen rijden.

Zes vluchters
Zes renner kozen ondanks de verzengende hitte voor de aanval. De Pool Michal Kwiatkowski, de Duitser Simon Geschke, de Noor Sven Erik Bystrøm, de Zwitser Michael Albasini, de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Rus Pavel Kochetkov gingen er vandoor en begonnen met een voorsprong van meer dan vijf minuten aan vier lokale ronden ten westen van Rio.

Materiaalpech Mollema en Froome
Mollema kreeg onderweg te maken met materiaalpech. Nadat een eerste fietswissel hem in de achtervolging dwong, volgde nadat hij terug was in het peloton opnieuw een fietswissel. Aan kop van het peloton waren het met name de Spanjaarden en de Britten die het tempo aangaven.

Nadat de Tsjechen probeerden de wedstrijd hard te maken, brak het peloton in stukken. Stephen Cummings legde vervolgens een straf tempo op, wat ervoor zorgde dat onder meer Wout Poels en Tim Wellens in de problemen kwamen. Chris Froome kreeg eveneens af te rekenen met materiaalpech, maar wist samen met ploeggenoot Geraint Thomas terug te keren.

Vijf in de tegenaanval
Op het circuit van Vista Chinesa moest tijdens een lastige beklimming Poels opnieuw lossen. In de kopgroep haakten Bystrøm en Albasini af. In het peloton namen de Italianen het initiatief over. Op initiatief van Damiano Caruso ontstond er een groepje achtervolgers, met ook Van Avermaet, Geraint Thomas, Sergio Henao en Rein Taaramäe. Michal Kwiatkowski werd als laatste renner uit de vroege vlucht op 45 kilometer van het einde ingelopen door de groep, waar Andrey Zeits de plek van Taaramäe overgenomen had.

Nibali en Aru in de aanval
De Nederlanders hadden het ondertussen lastig. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen, terwijl ook Mollema achteraan in het peloton vertoefde. De Australiër Richie Porte kwam in de afdaling ten val en moest vroegtijdig opgeven.

Nibali en Aru reden in de afdaling samen met Fuglsang en Majka naar de koplopers toe. Ook Adam Yates en Nicholas Roche wisten de overstap te maken. Froome, Mollema, Valverde en Rodriguez hadden de slag gemist en zaten in de achtervolgende groep waar het tempo gemaakt werd door Fabian Cancellara.

Nibali en Hanao vallen
Op de laatste beklimming van de dag ging Tanel Kangert in de tegenaanval. Rodriguez en Louis Meintjes gingen met hem mee. Froome probeerde het ook, maar zijn poging slaagde niet. Rodriguez en Meintjes wisten aansluiting te vinden met de leiders, waarna Nibali en Henao er tijdens de steile beklimming samen vandoor gingen. Majka wist ernaar toe te rijden. In de afdaling gingen Nibali en Hanao onderuit, waardoor de twee hun medaillekansen in rook op zagen gaan. Majka reed solo door

Van Avermaet maakt het af
In de slotfase gingen Fuglsang en Van Avermaet op jacht naar Majka. Tijdens het lange, rechte stuk richting de finish wist het duo op twee kilometer voor het einde bij de leider te komen. In een lange sprint klopte Van Avermaet vervolgens Fuglsang met gemak. Voor het eerst sinds 1952 wint België weer goud tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen.

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) - Foto: Sirotti

Fuglans (zilver), Van Avermaet (goud) en Majka (brons) – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

231 Reacties

hnac 6 augustus 2016 om 20:46

Prachtig! Greg zou eerst niet eens meedoen vanwege de keuzes van de bondcoach!

Purito 6 augustus 2016 om 20:46

Wat een koers. Spanning en sensatie.

Greg uiteindelijk de verdiende kampioen, maar zonder die val had Nibali of Henao het goud gepakt. Wat een hel moet dat zijn voor die jongens.

Purito ook een mooie wedstrijd. Jammer dat hij de Vuelta niet gaat rijden, want de vorm is fantastisch. Maar moest gewoon van te ver komen. Een gat bergop dichten van 35 seconden gaat je niet in de koude kleren zitten. En in de finale had hij ook gewoon weinig kans meer op een medaille. De finale was te vlak.

montventoux 6 augustus 2016 om 20:46

Geweldige winnaar. Geweldig decor. World Tour naar Rio. Als mondialisering zo belangrijk is.

En de Nederlanders… was eigenlijk te verwachten bij bekendmaking van de selectie. Alleen maar kopmannen. Geen knechten of bereidwilligen. Geen Gesink. “We zien in de finale wel wie de sterkste is”. Schande! Tactiek! Dit zijn de OS!

Striga 6 augustus 2016 om 20:46

Wow.

Har77 6 augustus 2016 om 20:46

edit redactie: niet doen

NDI22 6 augustus 2016 om 20:46

edit redactie: niet anti-supporteren

Wheely 6 augustus 2016 om 20:46

Wat een fantastische renner! Niet verwacht maar zeer gegund.

Dom van Sagan dat hij niet heeft meegedaan. Had hier wel degelijk kans gemaakt.

Tuubke 6 augustus 2016 om 20:46

Kop van gisteren: “Nederlanders wachten op de finale”. Eerst proberen hem te halen, jongens.

Schitterend parcours, geweldige wedstrijd, helaas getekend door valpartij van Nibali. Maar ja, eerder dit jaar had hij mazzel toen Kruijswijk in winnende positie viel, nu weet hij eens hoe dat gevoeld moet hebben.

vevie 6 augustus 2016 om 20:47

Dit pleit toch wel voor kleinere ploegen. Ik weer, zal niet snel gebeuren. Maar dit maakt wielrennen zoveel mooier.

123poetertjes 6 augustus 2016 om 20:47

Gossie. Topritje gezien vandaag. Geen oortjes, kleine ploegen en een uitdagend parcours zonder enorme berg maar wel de nodige hoogtemeters.

Belgen proficiat met Greg. Ons WF-ers proficiat met een ge-wel-di-ge koers. Zo mooi heb je ze één, misschien twee keer per jaar.

Janjanssen98765 6 augustus 2016 om 20:47

Sagan zal zichzelf trouwens wel voor zijn kop slaan, die had hier zeker kunnen winnen.

Matisz 6 augustus 2016 om 20:48

Wat een HELD!!!!! JAJAJAJA!!!! GREG is de MAN!!!!!

karper 6 augustus 2016 om 20:48

@Wheely: klopt helemaal. Sagan had hier ook kunnen winnen.

Dekker 6 augustus 2016 om 20:48

Ja sorry maar toch jammer. Ik snap sowieso niet hoe GvA hier al die klimmen overleeft en daarom extra zuur dat de Nederlanders zo vroeg afvallen. Als GvA dit al kan had ik hier ook Sagan wel willen zien. Wat ik wel mooi vind is dat Pauwels en de Plus wel oprecht blij zijn, ik gun het GvA niet zo maar deze heren blijkbaar wel, dat siert ze.

GilBang 6 augustus 2016 om 20:48

@Lynda niet mee eens. Nibali (ik ben groot fan van hem) is een van grootste risico nemers in de afdaling. Hij dwingt vaak genoeg het hele peleton tot het nemen van risico’s op die manier, met valpartijen tot gevolg. Vaak wint hij daardoor (zie Giro) ditmaal verliest hij daarom. Gewoon dik verdient door Greg.

freire93 6 augustus 2016 om 20:48

GVA GEWELDIG! WAT EEN JAAR!
SNEU VOOR MAJKA
HULDE AAN FUGLSANG

Quick step minded 6 augustus 2016 om 20:48

GREG! Al in de aanval vanaf pakweg 75km van de meet.

luckyloek 6 augustus 2016 om 20:48

Kan de UCI die Ride London niet meteen vervangen voor een koers op dit parcours?

montventoux 6 augustus 2016 om 20:49

Neem aan dat Fuglsang en GVA ook wel goede zaken hebben gedaan in de achtervolging. Maar zij hen gegund i.t.t. 4 jaar geleden. En wat zonde. Eeuwig zonde. Henao en Nibali!

thorsen 6 augustus 2016 om 20:49

Wat een geweldige race, van begin tot eind!

De man die met de gele trui in de vroege ontsnapping zat in de Tour wint. Ik denk niet dat veel mensen hier ontevreden mee kunnen zijn.

Bozar 6 augustus 2016 om 20:49

Zo blij dat twee renners die er altijd voor gaan eindelijk beloond worden met plaatsen 1 en 2 in zo’n koers.. Fenomenaal, liggen ROEPEN achter mijn pc!

Haanaf 6 augustus 2016 om 20:49

Hulde aan de renners die er een mooie koers van hebben gemaakt!

Betancur, Quintana, Sagan 6 augustus 2016 om 20:49

Niets gestolen, .. Fuglsang en Avermaet leken wel de grootste vrienden na de finish ..

TeamNL 6 augustus 2016 om 20:50

Nederlanders stellen jaar op jaar teleur op kampioenschappen en vandaag staat wel op nummer 1.

Enorm jammer dat toppers als Nibali, Henao en Porte zichzelf uitschakelen door een valpartij.

Leuk voor de Belgen. Al meer aan goud binnen gehaald dan in 2012. Zouden ze een keer meer dan één keer goud pakken?

Nu moet Tom er maar voor zorgen dat de andere gouden plak naar het andere laagland gaat.

Omhoog73 6 augustus 2016 om 20:50

Crack van Avermaat gefeliciteerd!

Nibali heeft zijn Karma ontvangen van de afgelopen Giro

Headlines

Materiaalzone

Populair