WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing mannen

zondag 2 februari 2020 om 14:00
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing mannen

foto: Cor Vos

Wie verslaat zondag Mathieu van der Poel tijdens het WK veldrijden 2020? Dat is de grote vraag voorafgaand aan het wereldkampioenschap dat dit weekend plaatsvindt op het militaire vliegveld in het Zwitserse Dübendorf, een voorstadje van Zürich. De uittredend winnaar is net als vorig jaar de torenhoge favoriet. WielerFlits blikt vooruit.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Hoewel het al een tijdje geleden is dat de Zwitsers de dienst uitmaakten in de cross, behoort het Alpenland historisch gezien weldegelijk tot de grootste veldritnaties. Na België (dertig titels) en Frankrijk (tien), volgen Nederland én Zwitserland op een gedeelde derde plek als het om gouden medailles gaat. Beide landen zegevierden zeven keer. Dat komt mede door vijf regenboogtruien voor Albert Zweifel, waarmee hij op een gedeelde tweede plek staat wat betreft het aantal wereldtitels. Alleen Erik De Vlaeminck deed met zeven stuks beter. Pascal Richard (1988) en Dieter Runkel (1995) maken de Zwitserse stempelkaart vol.

Opvallend genoeg zijn er de nodige overeenkomsten tussen die laatste twee WK’s. Het zijn namelijk de laatste kampioenschappen in Zwitserland geweest (Hägendorf in ’88 en Eschenbach zeven jaar later). Er won dus iemand uit het thuisland, maar tot twee keer toe waren ook de overige podiumplekken hetzelfde. In 1988 moest Adrie van der Poel genoegen nemen met zilver achter Richard, terwijl nummer drie Beat Breu ook uit Zwitserland kwam. Die drie vlaggen werd in Eschenbach in exact dezelfde volgorde gehesen tijdens het Zwitserse volklied. Richard Groenendaal werd dat jaar twee, Beat Wabel pakte brons.

Zwitsers crosslegende Albert Zweifel – foto: Cor Vos

Naast die twee edities, werd er nog viermaal een WK in Zwitserland georganiseerd. De eerste twee keer was dat in Genève, waar respectievelijk de Fransman Roger Rondeaux (1952) en de Italiaan Renato Longo (1959) wisten te winnen. Diezelfde Longo won acht jaar later in Zürich zijn vijfde en laatste wereldtitel. Hij staat dus op evenveel WK-zeges als de eerdergenoemde Zweifel en André Dufraisse. De twee nog ontbrekende uitgaves van een Zwitsers WK waren in Melchnau (1975) en in het vermaarde Wetzikon (1980). Die edities werden beide gewonnen door twee legendes: Roger De Vlaeminck en Roland Liboton.

Laatste tien winnaars flag-wc WK Veldrijden
2019: flag-nl Mathieu van der Poelflag-dk Bogense
2018: flag-be Wout van Aertflag-nl Valkenburg
2017: flag-be Wout van Aertflag-lu Bieles
2016: flag-be Wout van Aertflag-be Heusden-Zolder
2015: flag-nl Mathieu van der Poelflag-cz Tábor
2014: flag-cz Zdeněk Štybarflag-nl Hoogerheide
2013: flag-be Sven Nysflag-us Louisville
2012: flag-be Niels Albert – flag-be Koksijde
2011: flag-cz Zdeněk Štybarflag-de Sankt Wendel
2010: flag-cz Zdeněk Štybarflag-cz Tábor


Vorig jaar

 Na zijn eerste wereldtitel in Tábor, ging Mathieu van der Poel voor het vierde jaar op rij als topfavoriet van start op het WK Veldrijden. Decor was ditmaal de kustplaats Bogense op het eiland Funen in Denemarken, waar de renners bij vlagen het zoute zeewater van de Oostzee in de mond gewaaid kregen. De Nederlander dook na een kanonstart als eerst het veld in; eeuwige kwelduivel Wout van Aert – die tijdens vorige winter door gezeik met zijn ploeg nooit zijn topvorm liet zien – was aanvankelijk de enige met een antwoord. De drievoudig wereldkampioen leek weer precies op tijd op punt, de grote nachtmerrie van Van der Poel.

Na de eerste ronde lieten De Grote Twee elf anderen terugkeren, onder wie Toon Aerts. Hij had zijn start gemist, maar trok in de tweede ronde meteen naar de kop. Van Aert liet vervolgens in tweede positie slim een gat vallen, maar MVDP remonteerde Aerts snel. Zijn overname was vervolgens fors. Op de schuine kant – hét beslissende punt in het verder vrij vlakke parcours – liet hij zien meesterlijke techniek zien. Hij reed als enige boven. Aerts moest te voet en hield daarbij de rest van het veld op, incluis Van Aert. Die laatste nam niet veel later over en reed het gat op de Nederlander vervolgens indrukwekkend snel dicht.

Van der Poel maakte het verschil op de schuine kant – foto: Cor Vos

Opnieuw leek het erop dat de Belg uitgerekend op het WK een wonderdag had. De twee kemphanen bleven samen en halfweg koers volgde de rest al op een kleine halve minuut. Nadat Van Aert in het wiel van Van der Poel bekomen was van zijn inspanning, besloot hij het initiatief te nemen. Net voor de schuine kant nam de Nederlander dan plots de kop over en dat bleek de beslissende zet te zijn. Op die schuine kant reed MVDP technisch perfect omhoog, terwijl Van Aert andermaal te voet stond. Het kloofje van vijf seconden werd daarna groter en groter, waardoor Van der Poel zijn tweede wereldtitel veroverde.

flag-dk WK Veldrijden 2019, Bogense
flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel
flag-nr2 flag-be Wout van Aert + 16s
flag-nr3 flag-be Toon Aerts + 25s
4. flag-be Michael Vanthourenhout + 50s
5. flag-be Laurens Sweeck + 1m01s
Volledige uitslag


Parcours

Woensdag verkende WielerFlits de omloop in Dübendorf. Lees er alles over via onderstaande link:

Parcoursverkenning WK veldrijden: voor mannen en vrouwen met power!


Programma

Zaterdag 1 februari 2020
11.00u: Dames Junioren (geboortejaar 2002 en 2003)
13.00u: Heren U23 (geboortejaar 1998 t/m 2001)
15.00u: Dames Elite

Zondag 2 februari 2020
11.00u: Heren Junioren (geboortejaar 2002 en 2003)
13.00u: Dames U23 (geboortejaar 1998 t/m 2001)
14.30u: Heren Elite

Locatie
Airfield Flieger Flab Museum, Hall 2, Überlandstrasse 271, Dübendorf, Switzerland

Entree
Aan de kassa betaalt u 30 CHF (zaterdag), 40 CHF (zondag) of 60 CHF (combi). Online aankopen bespaart u 2 euro. Kinderen -12 jaar zijn gratis.


Favorieten

23 op 24. Alleen in Ronse – zijn eerste wedstrijd na een zware stage – won Mathieu van der Poel een keertje niet. Verder legde de Nederlander het voorbije veldritseizoen alweer een foutloos parcours af. Dan moeten we eerlijk zijn: niemand anders verdient de wereldtitel. En zonder pech zal hij ook in Dübendorf niet geklopt worden. Van der Poel bouwde gestaag de conditie op richting dit WK en momenteel leunt hij wel bijzonder dicht tegen zijn topvorm aan. Bewijs daarvan: de manier waarop hij vorige zondag in Hoogerheide rond halfkoers met één flitsende versnelling meteen een onoverbrugbare kloof sloeg.

De titelverdediger is topfavoriet – foto: Cor Vos

De voorbije jaren was Van der Poel doorheen het seizoen ook de beste, maar was er op het WK de factor Wout van Aert. Die is er nu niet. Van Aert is dit jaar bijzonder realistisch. “Na wat er de voorbije jaren allemaal gebeurd is, ben ik al blij dat ik hier ben. Hoe ik wereldkampioen kan worden? Als Mathieu drie keer zijn kader breekt.” Van Aerts conditie gaat in stijgende lijn, maar hij focust zich op het voorjaar op de weg. Dan is het WK veldrijden meer een onderdeel in zijn opbouw dan een doel op zich. Puur op klasse kan hij het podium halen. Maar dat lijkt het hoogst haalbare.

Dus moeten we naar andere Belgen kijken. Eli Iserbyt en Toon Aerts bijvoorbeeld. Zij waren de voorbije weken the best of the rest. In het Franse Nommay – toen Van der Poel er niet bij was – werden ze één en twee. Vorige zondag in Hoogerheide werden ze twee en drie. Zij zijn dan ook de twee die in staat moeten zijn om Van der Poel het dichtst te benaderen. Ze blijven allebei ambitieus en gaven op de persconferentie aan om voor niets minder dan de wereldtitel te gaan. Maar het besef dat dat moeilijk wordt is er wel degelijk. “Kan het? Ja, als wij een superdag hebben en Mathieu een mindere dag.”

Kan Van Aert stunten? – foto: Cor Vos

Tim Merlier en Belgisch kampioen Laurens Sweeck zijn dan weer twee outsiders voor het podium. Merlier bereidde zich samen voor met Van der Poel, paste net als die laatste voor Nommay en liet in Hoogerheide een frisse en goede indruk achter. Bovendien krijgt hij zondag een parcours op maat en heeft hij van de bondscoach een vrije rol gekregen. Laurens Sweeck heeft dan weer het voordeel dat niets moét. Als eigenaar van de Belgische tricolore is zijn seizoen geslaagd. Toch vindt ook hij een omloop op zijn maat en zou-ie zijn Belgische tricot maar wat graag inruilen voor die met de regenboog.

Ook een underdog: Michael Vanthourenhout. De West-Vlaming kende pech in Nommay, maar hij werd vierde in Hoogerheide. En Vanthourenhout houdt van (wereld)kampioenschappen. In 2015 werd hij zelf U23-wereldkampioen in Tábor. De voorbije twee jaar werd hij respectievelijk tweede en vierde in Valkenburg en Bogense. Hij kan ook in de weide van Dübendorf verrassen. Mocht de regen zondag inderdaad met bakken uit de hemel komen en het parcours verandert in een loodzware onderneming, dan kun je er vergif op innemen dat Vanthourenhout bij de pinken is.

De voornaamste Belgische troepen: Iserbyt, Sweeck en Aerts – foto: Cor Vos

Andere namen die in aanmerkingen komen voor een ereplaats zijn Corné van Kessel, Quinten Hermans, Tom Pidcock, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis. Maar dan moeten de omstandigheden honderd procent meezitten.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Toon Aerts, Eli Iserbyt
* Wout van Aert, Tim Merlier, Laurens Sweeck

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zondag wordt het slechtste weer van heel de week voorspeld in Dübendorf. De kans op regen is maar liefst 90%. De mannen in de materiaalzone kunnen alvast de banden met een grof profiel gereedmaken, want door de voorspelde neerslag van 15,7 mm. zal de grasweide een grote modderpoel worden.

De WK-wedstrijd bij de mannen is op verschillende kanalen in Nederland en België te zien. Sporza zendt alle WK-wedstrijden in Dübendorf live uit. De uitzending op zondag begint om 12.45 uur op Canvas en vanaf 13:30 schakelen ze over op Eén. In Nederland kan je ook terecht bij de NOS op NPO 1. En ook Eurosport zendt de WK-strijd live uit.


Lees ook:
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing vrouwen
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing mannen beloften
WK Veldrijden 2020: Voorbeschouwing junioren vrouwen

Dit artikel delen:

43 Reacties

Yeez 31 januari 2020 om 12:05

Zet van aert op de plek van vanthourenhout. Verder klopt die wel

0
rahimns 31 januari 2020 om 12:14

Dit filmpje geeft een goed beeld van het parcours… toch best pittig hoor ik verschillende keren voorbij komen.

https://www.youtube.com/watch?v=ShAuV58n_is

0
Merlinappa 31 januari 2020 om 12:18

Absoluut. Het gras bolt totaal niet, en gezien het gedraineerd schijnt te zijn wordt het geen dikke blubber maar alleen heel glad in de bochten denk ik.

0
dikkechaap 31 januari 2020 om 13:02

Thanks voor de link!

Het stuk vanaf 6.25 gaat het verschil maken verwacht ik, VdP rijdt daar weg in de 1 na laatste ronde.

0
HoofdIsVrij 31 januari 2020 om 13:12

Als er straks vijf wedstrijden over heen zijn gegaan verwacht ik toch dat er bij de elite mannen aardige sporen zijn gereden in het gras.

0
Merlinappa 31 januari 2020 om 15:04

Sporen absoluut, maar zo’n grasveld zal nooit lekker gaan bollen.

0
Thijs E 31 januari 2020 om 12:15

90% Mathieu, 6% Toon Aerts vanwege kans op modder en regen, 4% voor de rest.

En hopen dat met de modder geen zooi wordt losgereden uit de ondergrond en het weer een lekke bandenfestival wordt.

0
toke 31 januari 2020 om 12:16

Zweifel die heeft er vroeger flink op los gerosst.

0
FW07 31 januari 2020 om 12:23

Van Aert niet noemen bij de favorieten is wel bijzonder. Die kan je nooit uitvlakken; is qua talent gewoon de enige die enigszins in de buurt komt Van der Poel. Zeker als je dan ook nog ziet dat Cant bij de vrouwen wel gewoon een sterretje krijgt, vraag ik me af waar de keuze gemaakt is om Van Aert dan maar gewoon helemaal niet te noemen.

0
NCK17 31 januari 2020 om 13:33

Van der Haar wordt door niemand genoemd, maar die is eigenlijk altijd goed op het WK. Het zal me benieuwen hoe goed hij dit jaar is. Op een goede dag zou hij toch in de buurt van het podium moeten kunnen komen.

0
dikkechaap 31 januari 2020 om 14:18

Op zo’n vlak parcours gaat hij het moeilijk krijgen verwacht ik.

0
Rawolf 1 februari 2020 om 20:14

zon vlak parcours ligt vd Haar toch juist heel goed? Niet dat hij enige kans maakt tegen MvdP.

Als mathieu goed is wint hij en als hij een echt slechte dag heeft of 3 lekke banden zet ik mijn geld op Aerts of Iserbyt afhankelijk van de omstandigheden

0
Dario 31 januari 2020 om 13:38

*** vdP
* Aerts, Iserbyt, Sweeck, Van Aert

rest doet niet mee

0
Youri IJnsen 31 januari 2020 om 14:15

Staat WvA toch op de eerste startrij.

0
dikkechaap 31 januari 2020 om 14:17

Ik verwacht Merlier voor Iserbyt.

0
Wheely 31 januari 2020 om 13:52

Pidcock zijn seizoen valt uiteindelijk toch wat tegen, had eigenlijk wel verwacht dat hij zich zou ontpoppen tot een podiumkandidaat op het WK.

0
Mellon Collie 1 februari 2020 om 07:56

inderdaad. misschien medisch onderzoek nodig? Zo’n supertalent had normaal gesproken grote stappen moeten maken dit jaar.

0
WernerFranke 1 februari 2020 om 20:06

Heel opmerkelijk inderdaad om te zien hoe ver hij nu achter Iserbyt staat, terwijl hij vorig jaar quasi altijd de betere was.

0
steven2743 31 januari 2020 om 14:04

Ik ben echt benieuwd wie er tweede wordt.

0
TjerkR 31 januari 2020 om 14:46

Ondanks de omstandigheden zou ik Van Aert toch echt meer sterren geven dan Vanthourenhout… En minstens evenveel als Merlier en Sweeck.

0
Groningen 31 januari 2020 om 18:27

Ik hoop op een stunt van Van Aert. Niet omdat ik fan ben, maar omdat het de enige is van wie ik geloof dat hij Van der Poel kan kloppen, en mocht Van Aert winnen, is het vrijwel zeker dat we een spannendere wedstrijd hebben gezien dan verwacht.

0
Mellon Collie 1 februari 2020 om 07:57

Hoop ik ook. En ik ben wel fan van woutje.

0
Merlinappa 1 februari 2020 om 16:23

windstoten tot 100 per uur mogelijk. Vlak na de finish bij de vrouwen waaide er al een hele rij dranghekken om. Zou het doorgaan?

0
Borsje 1 februari 2020 om 20:00

Is start om15.00 of 14.30 uur? Staat m.i. nog steeds verkeerd in artikel WF.

0
-Stijn- 1 februari 2020 om 20:09

14:30

0
i-toon 1 februari 2020 om 20:25

14:35 uur

0
Kelder is de Man 2 februari 2020 om 14:08

Erg slordig dit inderdaad.

0
-Stijn- 1 februari 2020 om 20:07

Welke rij start Wout, 3de of 4de?

0
WernerFranke 1 februari 2020 om 20:08

MVDP stelt teleur door de stress en een hongerklop en wint uiteindelijk met maar 35 seconden voorsprong op Aerts.

0
-Stijn- 1 februari 2020 om 20:08

Hongerklop in de cross bestaat niet echt

0
Peter Lippens 1 februari 2020 om 20:58

misschien morgen wel, er wordt regen voorspeld en ook nog eens veel wind, de wind zou vooral na de start gaan aanwakkeren, het kan dus een erg lange cross worden in combinatie met de regen en remember het WK vorig jaar op de weg ….

0
boenk 1 februari 2020 om 23:42

Stijn, ik denk dat er een Hongaarse veldrijder is, die “Honger” heet. Als je die dubbelt, kan die daar niet zo goed mee lachen, en die geeft je dan klop. Dat is dan de Hongerklop in het veldrijden.

Je leert elke dag wat bij.

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 09:07

was dat die Hongaar die Herreygers op sleeptouw nam toen hij gedubbeld werd en Paul werd dan nog WK ook ….

0
jibi verboort 1 februari 2020 om 21:57

Benieuwd.

Hoe zal de strijd uitvallen van van der Poel tegen alleskunner Wout van Aert?

0
Emergo 2 februari 2020 om 12:11

Je bent alleskunner voor de naam van MvdP vergeten.

0
BW52 1 februari 2020 om 22:23

eea kan schriftelijk afgedaan worden:MVP op #1

0
boenk 1 februari 2020 om 23:43

Podium:
van der Poel
Aerts
Van Aert

0
Peter Lippens 2 februari 2020 om 09:02

is er boenk op, allez volgens mij toch

0
Romāns Vainšteins 2 februari 2020 om 12:09

Vraag begint wel wat te doemen wie de beste moddersjokker is en er nog iemand wause banden heeft liggen waar je de rest mee voor lul kan zetten.

0
Emergo 2 februari 2020 om 12:11

Die banden zijn er niet.

0
jibi verboort 2 februari 2020 om 14:09

Alleskunner Wout van Aert werd reeds 3x wereldkampioen bij de profs. Hij is een echte alleskunner. Is Mathieu opgewassen tegen Wout van Aert?

0
meestre 2 februari 2020 om 14:35

Duel Wout vs Mathieu . Wout wint….

0
meestre 2 februari 2020 om 14:51

Ohw ! Nee hij is idd veeeeeel te goed

0

Headlines

Populair

Materiaalzone