WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing junioren vrouwen

WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing junioren vrouwen

foto: Cor Vos

zaterdag 1 februari 2020 om 08:00

Zaterdag en zondag vormt het vliegveld in het Zwitserse Dübendorf, een voorstadje van Zürich, het decor voor de wereldkampioenschappen veldrijden. WielerFlits blikt vooruit en doet dat in eerste instantie met een nieuwe categorie: de dames junioren. Zij rijden zaterdag voor het eerst hun eigen WK.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Wel, die is er niet. Het WK veldrijden voor dames junioren 2020 is het allereerste in de geschiedenis. Het eerste WK cyclocross vond in 1950 in Parijs. En het duurde zowaar vijftig jaar vooraleer ook de dames hun eigen wereldkampioenschap kregen. Hanka Kupfernagel mocht in Sint-Michielsgestel (2000) de regenboogtrui aantrekken.

Nog zestien jaar later kregen ook de dames beloften (U23) hun eigen wereldkampioenschap. Evie Richards pakte de eerste beloftentitel in Heusden-Zolder 2016. Ter vergelijking: Miguel Martinez was in 1996 – twintig jaar eerder dus – de eerste wereldkampioen bij de U23 heren.

Puck Pieterse won in Silvelle het allereerste dames junioren-EK – foto: Cor Vos

De dames junioren moesten maar liefst 41 jaar langer wachten dan hun mannelijke collega’s. In Saccolongo (1979) werd de eerste WK-medaille ooit aan een junior uitgereikt.

Het is pas de laatste jaren dat de UCI werk maakt van volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo wordt momenteel het prijzengeld tussen heren en dames op gelijke hoogte gebracht. En de dames junioren krijgen in Dübendorf dus hun eigen WK. Ter voorbereiding werden eerder dit seizoen ook continentale juniorenkampioenschappen voor de de dames gehouden. Zo werd Puck Pieterse in Silvelle de eerste Europese kampioen bij de junioren.


Parcours

Woensdag verkende WielerFlits de omloop in Dübendorf. Lees er alles over via onderstaande link:

Parcoursverkenning WK veldrijden: voor mannen en vrouwen met power!


Programma

Zaterdag 1 februari 2020
11u: Dames Junioren (geboortejaar 2002-2003)
13u: Heren U23
15u: Dames Elite

Zondag 2 februari 2020
11u: Heren Junioren (geboortejaar 2002-2003)
13u: Dames U23
15u: Heren Elite

Locatie
Airfield Flieger Flab Museum, Hall 2, Überlandstrasse 271, Dübendorf, Switzerland

Entree
Aan de kassa betaalt u 30 CHF (zaterdag), 40 CHF (zondag) of 60 CHF (combi). Online aankopen bespaart u 2 euro. Kinderen -12 jaar zijn gratis.


Favorieten

De twee grootste talenten in de juniorencategorie zijn zonder twijfel Shirin van Anrooij en Puck Pieterse. Zij domineren niet alleen hun eigen juniorencategorie, maar mengden zich het voorbije seizoen ook in de Wereldbeker (waar alle leeftijdscategorieën wel nog samen rijden) tussen de elite wereldtop. Zo staan Van Anrooij en Pieterse ondertussen respectievelijk 24ste en 35ste op de wereldranglijst. Het zou ons verbazen mochten beide dames – zonder tegenslag – het podium niet halen.

Shirin van Anrooij – foto: Cor Vos

Wie is nu de beste van de twee? Volgens de cijfers is dat Van Anrooij. Dit jaar stonden de twee twaalf keer samen aan de start van een wedstrijd. De stand is 9-3 voor de renster uit Kapelle. Opmerkelijk, op het EK was het wel Pieterse die aan het langste eind trok. Maar op het meest recente NK en in zowat alle wereldbekermanches was Van Anrooij met voorsprong de betere. Intussen haalde ze al vier keer de top-10 in een Wereldbeker, met de zevende plaats van vorige zondag in Hoogerheide als uitschieter. Pieterse haalde alleen in Tábor de top-10.

Concurrentie voor het Nederlandse duo komt in eerste instantie uit Franse hoek met Line Burquier. Ook Olivia Onesti, de nummer twee op het EK in Silvelle, was een te duchten concurrente, maar zij past voor Dübendorf.

Puck Pieterse kroonde zich tot Europees kampioene in Silvelle – foto: Cor Vos

Andere kandidaten voor een ereplaats zijn Madigan Munro, zowel nationaal als continentaal kampioene in de VS, de Tsjechische Karolina Bedrnikova, de Italiaanse Lucia Bramati (dochter van voormalig WB-winnaar Luca) en de Nederlandse Fem van Empel. Van Belgische zijde is het uitkijken naar nationaal kampioene Julie De Wilde, al komt zij niet in aanmerking voor een podiumplaats. Ook Julie Brouwers, Sterre Vervloet en Mirthe Van den Brande kunnen zonder druk van start.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Shirin van Anrooij
** Puck Pieterse, Line Burquier
* Madigan MunroFem van Empel, Karolina Bedrnikova

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

In Dübendorf is het zaterdagochtend rond 11.00 uur bewolkt, maar droog. De temperatuur is ongeveer 9 graden Celsius, bij een lichte zuidwestenwind. Vanaf 12.00 uur neemt de kans op neerslag wat toe, maar dan zijn de juniores al klaar.

Sporza zendt alle WK-wedstrijden in Dübendorf live uit. Zo ook de race voor junioren vrouwen. De uitzending op één begint om 10.45 uur.


Lees ook:
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing mannen
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing vrouwen
WK veldrijden 2020: Voorbeschouwing mannen beloften

Dit artikel delen:

7 Reacties

Brabander 30 januari 2020 om 10:37

Wanneer ben je nu een junior eigenlijk? Alles onder de 18?

0
Nico Dick 30 januari 2020 om 10:44

Momenteel zijn de junioren in het veldrijden alle renners van de geboortejaren 2002 en 2003

0
Brabander 30 januari 2020 om 10:51

Dank U

0
Pol 30 januari 2020 om 14:23

In het jaar dat je 15 word, word je nieuweling. In het jaar dat je 17 word, word je junior.
Bij het crossen ga je per 1 September over dus niet op 1 Januari. Dus je kan als 16 jarige al bij de junioren rijden. Moet je zelf bij de junioren rijden.

0
Brabander 30 januari 2020 om 20:07

Dank U wel

0
Jowinho 30 januari 2020 om 13:39

Edit redactie: dank! Is aangepast

0
Jowinho 30 januari 2020 om 23:58

Misschien een dark horse. Heeft nog nooit een CX race gereden, maar Mona Mitterwalner staat ook aan de start blijkbaar. Op de MTB zilver op zowel de Europese als de Wereldkampioenschappen. Verdient ook wel een ster

0

Headlines

Populair

Materiaalzone