WK Oostende 2021: Voorbeschouwing vrouwen elite

WK Oostende 2021: Voorbeschouwing vrouwen elite

foto: Cor Vos

zaterdag 30 januari 2021 om 08:00

Oostende vormt dit weekend het decor voor de wereldkampioenschappen veldrijden. Zaterdagmiddag bijten de mannen U23 de spits af, iets minder dan twee uur later is het de beurt aan de dames. Ceylin del Carmen Alvarado verdedigt haar titel, maar ook Lucinda Brand en Denise Betsema zijn reële titelkandidaten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Vijftig jaar na het allereerste WK bij de mannen, in Parijs, kregen in het jaar 2000 eindelijk ook de dames hun wereldkampioenschap. In Sint-Michielsgestel pakte Hanka Kupfernagel haar eerste van in totaal vier wereldtitels. Daarnaast pakte de Duitse ook nog vijf keer zilver en één keer brons. Goed voor in totaal tien medailles op elf jaar tijd.

Het straffe is dat Kupfernagel met dit palmares niet eens recordhoudster is. Met dank aan Marianne Vos uiteraard. De Nederlandse veelvraat stond in totaal reeds elf keer op het podium van een WK veldrijden, waarvan maar liefst zeven keer op het hoogste trapje. Een record dat Vos op papier zelfs nog kan aanscherpen, want ze is er dit weekend opnieuw bij.

Cant, Kupfernagel en Vos: 14 WK-titels, verzameld op één podium – foto: Cor Vos

Van 2017 tot 2019 was Sanne Cant de beste. Nadat ze eerder al drie keer het podium haalde, mocht ze in het Luxemburgse Bieles een eerste keer met de regenboogtrui naar huis. Een jaar geleden pakte Ceylin del Carmen Alvarado haar eerste wereldtitel.

Dit jaar vindt het WK plaats in Oostende. De organisatie is in handen van het Veld- en wegritcomité Hooglede-Gits, dat in 2007 al een keertje gastheer was van het WK veldrijden. Het organiserend comité kan overigens nog meer adelbrieven voorleggen, waaronder een Europees – en Belgisch kampioenschap op de weg.

Laatste tien winnaars WK veldrijden Dames Elite
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-nl Thalita de Jong
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2014: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-nl Marianne Vos


Parcours

Via onderstaande link krijg je een uitgebreide vooruitblik op het parcours in Oostende.

Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter


Programma

Zaterdag 30 januari 2021
13u35: Mannen U23
15u15: Vrouwen Elite

Zondag 31 januari 2021
13u35: Vrouwen U23
15u15: Mannen Elite

Locatie
Hippodroom Oostende

Website organisatie
WK-info op de UCI-website (live timing en officiële documenten)
Alle deelnemerslijsten


Favorieten

Er staan zaterdagnamiddag 41 deelnemers aan de start van het WK voor vrouwen, ze komen uit 14 landen. Maar in de damescategorie steekt uiteraard één land torenhoog boven de andere naties uit. Met Denise Betsema, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos, Annemarie Worst en Yara Kastelijn beschikt Nederlands bondscoach De Knegt over een ijzersterk zestal. Sophie de Boer is eigenlijk de enige Nederlandse dame zonder echte podiumambities

In onze sterrenverdeling hebben we vier Nederlandse vrouwen opgenomen. Yara Kastelijn is al het hele seizoen wisselvallig en valt net buiten het zestal dat een of meerdere sterren krijgt. Marianne Vos zien we vooral als een outsider. De zevenvoudige wereldkampioene kon ons de voorbije weken al een paar keer charmeren, maar in de tweede wedstrijdhelft lijkt ze steeds weer een kleine terugval te kennen. Het zou van weinig respect getuigen haar af te schrijven, maar deze keer zien we La Vos net tekort komen voor het podium.

Brand verkende intussen al het Oostendse zand – foto: Cor Vos

Ook over Annemarie Worst hebben we onze twijfels. Na een stevig seizoensbegin kende de kopvrouw van het 777-team een terugval, waardoor ze zelfs een tijdje uit competitie verdween. Ze kwam terug met mooie ereplaatsen in Heusden-Zolder, Dendermonde, Baal en Hulst, maar vorig weekend vielen de resultaten tegen. In Hamme werd Worst zevende, in Overijse eindigde ze zelfs net buiten de top tien. Daartegenover staat dat Worst een echte zandduivel is. Zo won ze vorige winter nog in Zonhoven. Als ze écht haar zinnen op Oostende heeft gezet, kan ze verrassen.

Het eilandgevoel is van Betsema
Maar het trio topfavorieten voor het WK 2021 bestaat uit Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Elk met haar eigen specialiteiten. Titelverdedigster Alvarado is met voorsprong de meest technische van het gezelschap, staat er altijd weer op de grote momenten én rijdt vlot door het zand. De Nederlandse met Dominicaanse roots wordt niet zomaar door kenners de vrouwelijk versie van Mathieu van der Poel genoemd.

Denise Betsema is dan weer de grootste zandspecialiste van de drie. Betsema woont op Texel en vreet elke dag haar portie zand. Dat eilandgevoel, inclusief een portie stevige wind, zal ze zeker terugvinden in Oostende. En de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal spreekt al maanden van dit WK en heeft dus zeker haar plaats tussen de twee andere topfavorietes.

Ceylin del Carmen Alvarado is titelverdedigster – foto: Cor Vos

En toch, hoe dicht ze ook tegen elkaar aanleunen, als we eentje helemaal bovenaan moeten zetten, dan Lucinda Brand. Brand is diegene met de grootste motor, mede met dank aan de wegcarrière die ze reeds achter de rug heeft. Los daarvan heeft de Rotterdamse in haar eerste volledige winter als veldrijdster hard gewerkt aan haar (zand)techniek, die haar de voorbije seizoenen toch af en toe in de steek heeft gelaten. Als het zaterdag op pure kracht aankomt, geven we Brand net een procentje meer kans dan Alvarado en Betsema.

Tot slot hebben we nog Clara Honsinger en Sanne Cant. De Amerikaanse heeft ons deze winter al een paar keer verrast, maar ze is niet de grootste zandkliever. Bovendien durft Honsinger af en toe helemaal de mist in te gaan bij de start en dat doe je op het WK maar beter niet… En Cant? De Lilse is drievoudig wereldkampioene, maar kende de voorbije maanden haar moeilijkste winter in jaren. Pluspunten: het gaat de laatste weken crescendo met haar vormpeil en ze voelt zich als een vis in het water in het zand. Maar zonder falen van het trio Brand-Alvarado-Betsema lijkt een podiumplaats net iets te hoog gegrepen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Ceylin del Carmen Avarado, Denise Betsema
* Annemarie Worst, Clara Honsinger, Sanne Cant


Weer en TV

In Oostende wordt zaterdagochtend en -middag – volgens website Meteovista – heel wat regen verwacht. Of dat voldoende zal zijn voor modder in de Hippodroom, is maar de vraag. De wind aan de kust zorgt ervoor dat het water snel opdroogt. Als het uiteraard blijft regenen tijdens de wedstrijden, kunnen we een ander verhaal krijgen.

Sporza zendt alle WK-wedstrijden in Oostende live uit. Ook de elitewedstrijd bij de vrouwen. De uitzending op Sporza begint om 15u. Ook Eurosport en NOS zijn er – in tegenstelling tot de beloftenwedstrijden – live bij voor de elitewedstrijden.


Lees ook
Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter
Deelnemers
Programma en uitslagen

Voorbeschouwing elite-mannen
Voorbeschouwing elite-vrouwen
Voorbeschouwing belofte-mannen

Dit artikel delen:

23 Reacties

john 29 januari 2021 om 11:36

Krijg je tegenwoordig al een ster als je het hele seizoen rond plek 7 eindigt

0
Dion 29 januari 2021 om 11:56

Om de niet Nederlandse bezoeker tevreden te houden denk ik.

0
Henk van Bouw 29 januari 2021 om 12:04

Vooral met respect voor eerdere wereldtitels denk ik en een wat beter wordende vorm. Een * wil niet zeggen dat je dan ook maar kan winnen. Andere namen om op te geven zijn er niet echt die rijden vooral bij de beloften rond.

0
Michael_ 29 januari 2021 om 12:14

Ga je dan morgen ook klagen als er buiten Wout en Mathieu nog andere renners sterren krijgen? Zo werkt het sterren systeem toch gewoon. Minder sterren is eigenlijk al niet meer een kanshebber op winst, maar op een mooie ereplaats. De ster voor Cant is natuurlijk gerechtvaardigd door het feit dat ze op het parcours in Oostende wel rond plek 6-8 kan eindigen.

0
Jan Blokland 29 januari 2021 om 12:28

Ha, ha, de Nederlanders kunnen natuurlijk ook nog materiaalpech krijgen.
Dan kom je vanzelf in pole positie. Dus een ster.
Maar normaal gesproken wordt het natuurlijk gewoon plaatst 5 á 6. Ook mede doordat veel renners in de beloften categorie starten.

0
Massimo Bataille 29 januari 2021 om 12:37

Telkens er een artikel is over Cant, ben je de eerste om er kritiek op te uiten.

Neen ze gaat geen WK worden
Ja ze is een grote kanshebber om top-5 te rijden.
Worst is iets minder goed bezig en Cant rijdt al de hele maand januari beter dan haar.
Honsinger is zeer goed op haar type parcours, maar hoe goed ze door het zand rijdt is nog onbekend. Als je naar de cross in Mol kijkt, is het niet zo uitstekend.
Als je toch ervan overtuigd bent dat er zoveel betere dames zijn dan Cant, geef jij dan eens een lijst met sterren. Ik zal hem met plezier afbreken (en dan met degelijke argumenten)

0
klootje kriekeljon 29 januari 2021 om 12:53

Het zegt natuurlijk alles over de breedte van de top bij de dames. En die was bij de mannen al pover.

0
Franco Ballerini 29 januari 2021 om 14:38

@kk de top is natuurlijk wel breder. Bij de dames beloften rijden er een paar rond die eerder voor een * in aanmerking zouden komen dan Cant, mochten ze bij de elite mee doen.

0
S'mon 29 januari 2021 om 16:02

@John @Michael, ik dacht op de Belgische site eens te hebben gelezen dat de sterren zijn opgedeeld in plaatsen. Dus ik denk dat ze bedoelen dat volgens hun Cant en Honsinger rond plek 6 gaan eindigen.

0
Michelangelo 29 januari 2021 om 14:07

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Vos kan op dit parcours. Ze maakt tot op heden een wisselende indruk, zonder echt door de ondergrens te gaan overigens. Vaak maakt ze ook een goede start, en dat kan hier wel eens heel belangrijk zijn.

Ondanks het feit dat ze een stuk minder op de crossfiets zit, zie je bij haar nog wel altijd de soepele overgangen van lopen naar fietsen en andersom. En ook technisch gezien vind ik haar niet eens heel slecht, zelfs niet toen ze haar eerste cross van dit seizoen reed. Haar 7 wereldtitels heeft ze niet voor niets op haar palmares.

En vwb Cant: ik snap dat ze haar een ster geven, want aan wie geef je die anders. Maar het moet toch wel erg raar lopen wil ze meedoen voor goud. En de andere kant op zou ik er ook niet raar van opkijken als ze de top 10 niet eens haalt. Reeel gezien ergens tussen de plaatsen 4 en 8, en dan is een ster op basis van haar erelijst en reputatie als zandspecialiste nog wel te billijken (alhoewel ik haar ook al heel vaak heb zien sukkelen in het zand als iedere andere crosser)

0
steven2743 29 januari 2021 om 16:37

Ik hoop eigenlijk op Kastelijn. Weinig technisch, geen afdalingen en veel rechtdoor. Zou haar wat povere seizoen in een keer goedmaken.

0
Arie den Blanken 29 januari 2021 om 20:11

Mijn voorkeur gaat uit naar Brand. Omdat zij deel uit maakt van het team van Sven Nys.

0
moeke 29 januari 2021 om 20:58

Lucinda heeft de wereldbeker al op zak en lijkt de Superprestige ook in haar voordeel te beslechten en het parcours is toch iets meer een kolfje naar de hand van Ceylin dus ‘landgenoten onder elkaar?’, tenzij ze last hebben van ‘de derde hond’ genaamd ‘Denise’.

0
-Stijn- 29 januari 2021 om 21:03

Ik verwacht een geweldige opening van Betsema, alvarado gaat even afwachten en Brand gaat denk ik in het begin eerst even er in moeten komen.

0
steven2743 30 januari 2021 om 07:01

Betsema vliegt er gelijk in. Daar kan je al je geld op inzetten. Dan is het jagen en hopen dat ze er een beetje doorheen zakt zoals de eerdere wedstrijden.

0
S'mon 30 januari 2021 om 11:21

Zelfs dan nog ‘landgenoten onder elkaar’. ;)

0
chiller87 30 januari 2021 om 07:49

Het weer lijkt me slechter dan de voorspelling. Kouder en zelfs mogelijks (smeltende) sneeuw. Benieuwd wat deze weersomstandigheden met het parcour doen.

0
Romāns Vainšteins 30 januari 2021 om 08:47

Op 1 of andere manier moet ik bij die Ceylin meteen aan Snoop Doggy Dog denken.

0
zotvankoers 30 januari 2021 om 10:10

Er wordt een strakke wind voorspeld, en ook regen of smeltende sneeuw en koude temperaturen. Denk dat betsema daar t best op voorbereid is dus krijgt ze van mij een streepje voor. En voor de non-believers, ik zie cant wel heel lang meedraaien voor het podium en als het wat meezit zal ze een medaille halen

0
Jean Dumas 30 januari 2021 om 10:30

Wordt een zwoegklus, met een zandspecialiste (Betsema), een krachtige rouwdouwer (Brand) en de vrouw in vorm (Alvarado) voorop.

0
Arie den Blanken 30 januari 2021 om 12:08

Omdat het zonder publiek gaat plaats vinden en de vrouwen en de mannen op twee verschillende dagen is vind ik het interessant hoe de kijkcijfers zijn van zowel de vrouwen en de mannen. Ik hoop dat de UCI dit ook meet. Bij het WK op de weg in Imola was er een gelijke situatie. Ook daar zou ik de kijkcijfers wereldwijd wel willen zien.

0
Bas-r 30 januari 2021 om 13:25

@Niko Dik, ook Anne Tauber maakt deel uit van de Nederlandse equipe. Ook zonder podiumambities aangezien ze twee maanden geleden pas een crossfiets kocht (!!!) om het gat van het marathonschaatsen op te kunnen vullen. Dat ze kan fietsen bewijst ze al een paar jaar op de mountainbike

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone