WK Oostende 2021: Voorbeschouwing mannen beloften

WK Oostende 2021: Voorbeschouwing mannen beloften

foto: Cor Vos

zaterdag 30 januari 2021 om 08:00

Komend weekend vormt Oostende het decor voor de wereldkampioenschappen veldrijden. Zaterdagmiddag bijten de mannen U23 het spits af. De Nederlander Ryan Kamp verdedigt zijn titel, de Belgen Niels Vandeputte en Toon Vandebosch lijken zijn grootste uitdagers. WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Het eerste WK voor beloften werd pas in 1996 in het Franse Montreuil afgewerkt. Miguel Martinez schreef in eigen land die allereerste editie op zijn naam. De daaropvolgende jaren mochten Sven Nys (1997 en 1998) en Bart Wellens (1999 en 2000) met de regenboogtrui naar huis.

Ongeveer alle toppers die later bij de elites het mooie weer maakten, werden voor hun profcarrière wel een keertje wereldkampioen bij de beloften. Denk maar aan Kevin Pauwels, Zdeněk Štybar, Lars Boom of Niels Albert. In een latere fase slaagden ook Lars van der Haar, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Joris Nieuwenhuis en Tom Pidcock daarin.

Lars van der Haar pakte in Sankt Wendel (2011) zijn eerste van twee wereldtitels bij de U23 – foto: Cor Vos

Namen die we op de erelijst missen zijn Toon Aerts (die pas als prof zijn grootste progressie maakte), Laurens Sweeck en … Mathieu van der Poel. Die laatste reed namelijk maar één WK bij de U23, maar uitgerekend voor eigen volk liep het fout. De titel in Hoogerheide (2014) ging naar Wout van Aert. Van der Poel moest na een offday vrede nemen met brons. Een jaar later, in Tábor, pakten Van der Poel en Van Aert als beloften meteen goud en zilver bij de eliterenners.

Dit jaar vindt het WK plaats in Oostende. De organisatie is in handen van het Veld- en wegritcomité Hooglede-Gits, dat in 2007 al een keertje gastheer was van het WK veldrijden. Het organiserend comité kan overigens nog meer adelbrieven voorleggen, waaronder een Europees – en Belgisch kampioenschap op de weg.

Laatste tien winnaars WK veldrijden U23 mannen
2020: flag-nl Ryan Kamp
2019: flag-gb Tom Pidcock
2018: flag-be Eli Iserbyt
2017: flag-nl Joris Nieuwenhuis
2016: flag-be Eli Iserbyt
2015: flag-be Michael Vanthourenhout
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-nl Mike Teunissen
2012: flag-nl Lars van der Haar
2011: flag-nl Lars van der Haar


Parcours

Via onderstaande link krijg je een uitgebreide vooruitblik op het parcours in Oostende.

Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter


Programma

Zaterdag 30 januari 2021
13u35: Mannen U23
15u15: Vrouwen Elite

Zondag 31 januari 2021
13u35: Vrouwen U23
15u15: Mannen Elite

Locatie
Hippodroom Oostende

Website organisatie
WK-info op de UCI-website (live timing en officiële documenten)
Alle deelnemerslijsten


Favorieten

Er staan zaterdagmiddag 49 deelnemers aan de start van het WK beloften, verdeeld over 11 landen. Ryan Kamp verdedigt de regenboogtrui die hij een jaar geleden behaalde in het Zwitserse Dübendorf. En de Nederlander is ook dit jaar de grote topfavoriet. In de enige beloftenwedstrijd die Kamp mocht rijden (het EK in Rosmalen) overklaste hij de tegenstand. Al moet gezegd dat er in het Autotron geen Belgen aan de start stonden. De Britten Thomas Mein en Cameron Mason pakten daar zilver en brons.

Kamp was ook de beste belofte in tal van elitewedstrijden. Daarenboven eindigde hij maar liefst negen keer in de top tien tussen de profs. De laatste weken waren de resultaten iets minder, maar Kamp nam bewust wat gas terug om dan te pieken naar Oostende. Na een zware trainingsperiode had hij het zaterdag in Hamme nog moeilijk om het crossgevoel terug te vinden, maar in Overijse haalde hij weer zijn normale niveau.

Ryan Kamp kon deze winter alleen zijn regenboogtrui dragen op het EK in Rosmalen – foto: Cor Vos

Twee van zijn belangrijkste uitdagers zijn Belgen. Zowel Niels Vandeputte als Toon Vandebosch zijn echte zandklievers. Vandeputte viel begin december uit met een wervelbreuk, maar is net op tijd hersteld om te schitteren op het WK, zijn ultieme doel deze winter. Verkijk u niet op de resultaten van Hamme en Overijse. Het waren Vandeputtes eerste wedstrijden na zijn revalidatie en in het zand stijgt de jonge ploegmaat van Van der Poel steevast boven zichzelf uit.

Toon Vanderbosch kende een wisselvallige winter, maar ook hij lijkt net op tijd opnieuw de hoogvorm te pakken te hebben. Hij was al knap 11de in de Zilvermeercross en ook zondag hield hij heel lang stand tussen de beste beloften. Ook Thomas Mein is een waardige uitdager. De Brit die onder de vleugels van Bart Wellens rijdt, bewees eerder al goed met zandomlopen overweg te kunnen.

Die andere favoriet, Niels Vandeputte, hervatte in Hamme de competitie na een wervelbreuk – foto: Cor Vos

Een andere ster geven we aan Timo Kielich. De Limburger is laatstejaarsbelofte en excelleert vooral in het klimwerk. Niet toevallig was hij in Overijse de beste belofte van het hele pak (11de), Maar Kielich is niet altijd de meest regelmatige veldrijder. Als hij een topdag kent, kan de renner van Credishop-Fristads zijn U23-periode in stijl afsluiten.

Pim Ronhaar, naast Kamp en Vandebosch ook al een talent uit de stal van Jurgen Mettepenningen, is meer dan een belangrijke outsider. Vooral op loodzware omlopen moet Ronhaar niet onderdoen voor zijn maatje Kamp. Zo ploeterde hij in Dendermonde naar een achtste stek.

Geen ster, maar wel een leuke outsider: de Brit Ben Turner, ploegmaat van Tom Pidcock bij het Trinity Team. Turner is vice-Europees kampioen en werd 11de in Dendermonde en 12de in Baal, telkens tussen de profs. Geen Spanjaarden, Fransen of Tsjechen in onze lijstje outsiders deze keer. Voor hen lijkt het parcours te specifiek.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ryan Kamp
** Niels Vandeputte, Toon Vandebosch
Thomas Mein, Pim Ronhaar, Timo Kielich


Weer en TV

In Oostende wordt zaterdagochtend en – middag – volgens website Meteovista – heel wat regen verwacht. Of dat voldoende zal zijn voor modder in de Hippodroom, is maar de vraag. De wind aan de kust zorgt ervoor dat het water snel opdroogt. Als het uiteraard blijft regenen tijdens de wedstrijden, kunnen we een ander verhaal krijgen.

Sporza zendt alle WK-wedstrijden in Oostende live uit. Ook de beloftenwedstrijd bij de mannen. De uitzending op Sporza begint om 13u30 uur. Volgens onze laatste informatie zenden Eurosport en NOS alleen de elitewedstrijden uit.


Lees ook
Parcoursverkenning WK: brug of strand wordt scherprechter
Deelnemers
Programma en uitslagen

Voorbeschouwing elite-mannen
Voorbeschouwing elite-vrouwen
Voorbeschouwing belofte-mannen

Dit artikel delen:

23 Reacties

Murcia 28 januari 2021 om 17:35

Klasse blijft het van Sporza om ook deze categorieën live uit te zenden. Kan mij wel vinden in de verdeling van de sterren. Kamp is echt de topfavoriet maar Vanderbosch, Mein en Kielich kunnen zeker op dit parcours goed mee. Niels is voor mij de joker, door de blessure lijkt het mij zeer moeilijk voor hem om hier te winnen maar is altijd technisch een genot om naar te kijken.

0
Arie den Blanken 28 januari 2021 om 17:44

En om 21.20 uur op Canvas een altijd leuke voorbeschouwing in Extratime Cross.

0
Murcia 28 januari 2021 om 17:55

Eens Arie, ik ga zeker kijken vanavond.

0
Limal 28 januari 2021 om 23:18

Heel aangename aflevering van Extratime Cross! Toch op de hemeltergend op-z'n-oude-Mart-Smeets-achtig zelfingenomen meningen van Wuyts na… (De gezichten van de andere gasten spraken vaak boekdelen wanneer hij aan het woord was.)

Het stukje over de niet-selectie van Thibau en de relatie Sven-Sven bracht wel wat leven in de brouwerij :-)

0
Frank V 28 januari 2021 om 23:23

godskl*re ik moet gaan terugkijken.

Goh Boom zat er ook. Heeft de tafel de zelfingenomenheid kunnen houden?

0
Limal 28 januari 2021 om 23:32

Ik vond Boom een heel aangename praatgast, die mogen ze nog uitnodigen. (Heb hem naast de fiets eigenlijk altijd genietbaarder gevonden dan Niels)

0
-Stijn- 29 januari 2021 om 00:08

Hoe kun je nu niet van albert genieten? Altijd wat humor maar ondertussen ook verstandige praat over de cross.

0
Koekebakker 29 januari 2021 om 00:18

Dank voor de tip, Murcia. Hier is de volledige aflevering terug te kijken, ook in NL:
https://sporza.be/nl/2021/01/28/sven-nys-over-kink-in-de-kabel-met-sven-vanthourenhout-na-wk-uitpraten~1611870080774/

0
Limal 29 januari 2021 om 11:28

@Stijn, persoonlijke voorkeuren hé, we moeten niet allemaal van hetzelfde type mens genieten. Ik heb van Albert altijd gevonden dat hij alles (incl zichzelf) wat te serieus neemt en zijn analyses van veldritten heel oppervlakkig blijven. Tenzij het om het materiaal gaat, op dat vlak doet hij voor niemand onder.

0
CechRepublic 29 januari 2021 om 14:47

Een TV-voorbeschouwing op het WK Vlaamse Folklore…. Dat doet zelfs Omrop Fryslân volgens mij geeneens bij het WK schaatsen.

0
Michelangelo 29 januari 2021 om 16:20

@Frank V,
Voor de zelfingenomenheid hadden ze een extra tafelpoot bij Wuyts gezet ;-)

Lars Boom vond ik echt een goede tafelgast. Helemaal niet zelfingenomen, gewoon relaxed. Albert vond ik een beetje moe/mat overkomen, ik miste zijn kwinkslagen en zijn scherpte. En Nys hadden ze niet zo moeten naaien door over zijn zoon te beginnen, deed afbreuk aan de kwaliteit van de uitzending.

Van mij hadden ze wat meer tijd mogen besteden aan het rijden door het zand, materiaalkeuzes die daarbij horen, de juiste techniek, etc. Wat meer beeld van Koksijde of het BK destijds ter illustratie. En bij de beloften aandacht voor degenen die er wel waren.

0
Gitan 29 januari 2021 om 16:48

Boom kwam zelfs wat bedeesd over bij momenten, en leek in niets meer op de jonge veldrijder met al zijn branie die op bijna brutale wijze de top ging bestormen.

Albert zag er inderdaad zeer vermoeid uit (ik vraag me af of ze vanwege corona niet meer in de schminkstoel mogen plaatsnemen voor de uitzending, want zo zag ik hem nog nooit) en kwam zelden tussen.

Nys zag er niet echt opgenaaid uit vond ik overigens, die bleef rustig en respectvol antwoorden zelfs al zag je dat hij het onderwerp Vanthourenhout liever uit de weg had gegaan.

Sowieso vind ik Extra Time Koers/Cross een heerlijk programma. Eigenlijk het enige praatprogramma over wielrennen dat ik ken op tv. Er zullen vast heel wat leuke podcasts zijn over wielrennen, maar daar luister ik eigenlijk nooit naar.

0
Peter Lippens 28 januari 2021 om 20:51

Sporza zend altijd alles van het WK veldrijden uit, normaal ook de jeugdcategorieën maar die zijn er dit jaar dus niet.

0
Westland95 28 januari 2021 om 21:31

Waarom doet Thibaut Nys hier eigenlijk niet mee?

0
Merlinappa 28 januari 2021 om 22:15

Niet geselecteerd lijkt me.

0
Westland95 29 januari 2021 om 10:06

Oké, ik dacht dat hij wel tot de top 3 beloften behoorde.

0
Joaquim Agostinho 29 januari 2021 om 14:53

Die mocht niet van zijn vader, die was beducht voor alle aandacht….

0
TijmenCamps 29 januari 2021 om 09:46

Tim van Dijke?

0
Peetvader 29 januari 2021 om 10:24

Als je de erelijst van de beloften bekijkt, dat wilt toch al wel iets zeggen.
Toch allemaal renners die het (deels) gemaakt hebben bij de profs.

0
CechRepublic 29 januari 2021 om 14:48

Vond het juist opvallend dat de NL-se winnaars in het veld nooit echt top zijn geworden.

0
Deel Koeper 29 januari 2021 om 16:06

@CechRepublic

Ja, dat valt wat tegen. Teunissen heeft uiteraard andere doelen, Nieuwenhuis lijkt ook tevreden als anonieme helper op de weg en peloton-vulling in het veld.

En zelfs bij van der Haar komt het er niet echt uit. Tuurlijk ging die nooit concurreren met het olijke duo, maar als die 2 het laten afweten, dan zijn er momenteel een stuk of 4 andere renners bij wie het veel waarschijnlijker is dat ze dan de kruimels gaan opeten en daar had van der Haar echt wel tussen moeten/kunnen staan. Mogelijk zal Kamp wel die aansluiting kunnen maken.

Om maar te zwijgen over de anderen die podium reden zoals Godrie, van der Heijden, Wouters,….

0
Lalsacien 30 januari 2021 om 12:31

@Deel Koeper Nieuwenhuis begint pas op de weg. D anonieme helper. Stond, dacht ik, op het podium na Parijs-Tours! Geef ‘m nog wat tijd.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone