Wielerploegen 2019: Monkey Town-à Bloc

Door , zaterdag 23 februari 2019 om 07:00
Wielerploegen 2019: Monkey Town-à Bloc

foto: Monkey Town-à Bloc

In januari stelde WielerFlits de WorldTour-ploegen en enkele ProContinentale teams aan je voor. Met de Ster van Zwolle als opener van het Nederlandse wielerjaar kijken we ook vooruit naar de Nederlandse continentale formaties. In deze aflevering kijken we naar Monkey Town-à Bloc, dat afgelopen seizoen op de PCS-ranking de beste conti-ploeg van het jaar was.

MONKEY TOWN-À BLOC 2019
Land: flag-nl Nederland
Sponsors: Monkey Town (indoorspeelhallen) en à Bloc (producent van speciaalbier)
Sinds: 2014 (als Parkhotel Valkenburg en Monkey Town)
UCI-code: MTA
Fietsensponsor: Ridley
Tenue 2019:

foto: Monkey Town-à Bloc


Monkey Town in 2018

“Ik zit nu vijftien jaar in het wielrennen met mijn ploegen en dit was verreweg het beste jaar ooit. Vooral door de overwinningen van diverse renners. Als je ook kijkt naar de manier waarop we reden, dan was dat geweldig. Het zal erg moeilijk worden om dat te evenaren”, is de duidelijke conclusie van ploegmanager Paul Tabak over het seizoen 2018 van zijn ploeg. “De renners wilden graag voor het Europese seizoen een etappewedstrijd in de benen hebben. Toen hebben we in Cyprus en Antalya (ook trainingskamp) gereden en daar werd een echte groep gecreëerd.”

“Vanaf toen kwamen we in een flow te zitten, waarin alles meezit. Je rijdt sinds dat moment nergens achter de feiten aan en neemt steeds zelf het initiatief. Dat is de basis die je meeneemt naar het einde van het seizoen”, aldus Tabak. Het resulteerde in acht overwinningen in UCI-wedstrijden, waarvan drie zelfs op profniveau. Peter Schulting was de veelvraat met drie zeges (twee in Roemenië en de Tacx Pro Classic) en André Looij won twee eendagskoersen: de GP Himmerland Rundt in Denemarken en de GP Monseré in België.

Wim Kleiman won in de Tour of Antalya 2018 – foto: Cor Vos

De andere zeges kwamen op naam van Wim Kleiman in Turkije, Jeen de Jong in Roemenië – dezelfde succesvolle ronde als Schulting – en Ivar Slik aan het eind van het jaar in China. “Ik heb meerdere hoogtepunten”, zegt ploegmanager Tabak als hij over de zeges praat. “Ik vond de overwinning van Peter Schulting in de Tacx Pro Classic echt een heel mooie zege, toen was hij de sterkste in de wedstrijd. En Ivar Slik is uit een heel diep dal gekomen. Hij was goed maar werd door een ongeval weggeslagen. Om dan zo terug te komen, ook mentaal, dat is wel een hoogtepunt. Ook de zeges van André Looij in Denemarken en Monseré waren heel mooi. En Wim Kleiman zette de toon in Antalya al in februari.”

En dan zijn de nationale zeges in de Omloop van de Houtse Linies (Schulting), de Omloop van de Braakman (Rick van Breda), de Ronde van Zuid-Oost Friesland (Kleiman) en de Vlaamse kermiskoers Zwevezele Koerse (Schulting) nog niet eens meegeteld.

Peter Schulting (midden) is de snelste in de Tacx Pro Classic – foto: Cor Vos

Aantal UCI-overwinningen: 8

Belangrijkste resultaten:
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – Winst
flag-be GP Jean-Pierre Monseré (1.1) – Winst
flag-cn Tour of Fuzhou (2.1) – Winst in etappe 3
flag-ro Ronde van Roemenië (2.2) – Winst in etappes 1, 3 en 4
flag-tr Tour of Antalya (2.2) – Winst in etappe 2
flag-dk GP Himmerland Rundt (1.2) – Winst


Transfers

Monkey Town-à Bloc heeft negen renners zien vertrekken, waaronder twee belangrijke renners als we kijken naar zeges in 2018. André Looij gaat voor een avontuur in China en Peter Schulting is naar het clubteam van VolkerWessels-Merckx verhuisd. “Schulting mocht blijven, maar we hoopten op een stap hoger voor hem. Dat is er niet van gekomen. Hij kreeg van VolkerWessels ook de kans om zich op zijn maatschappelijke loopbaan de focussen. Ik adviseerde hem om niet bij ons te blijven, maar om daar te gaan rijden. Hoe jammer ik het ook vind. André gaat op avontuur, daar kiest hij bewust voor”, aldus Tabak.

“We hoopten op een stap hoger voor Schulting, maar dat is er niet van gekomen” – foto: Cor Vos

Jasper Ockeloen focust zich in 2019 op een zelfopgerichte strandrace-club van zijn sokkenmerk Sockeloen. “Ons hoofddoel is de weg. Strandracen, mountainbiken of veldrijden mogen daarvoor niet in de weg staan. We hebben gezamenlijk besloten dat de tijd is gekomen om voor zichzelf te starten. Het plaatje paste niet in onze wegploeg van Monkey Town-à Bloc”, is Tabak van mening. “Om de homogeniteit goed te houden, besloten we ons te houden bij renners die volledige focus op de weg hebben.” De Italiaan Marco Zanotti is na een jaar met pech (operatie na valpartij, gebitsproblemen en ziekte van Pfeiffer) gestopt met wielrennen en van Barry Markus nam Monkey Town al halverwege het seizoen afscheid.

Joey van Rhee is een jaar op wereldreis en Sven van Luijk doet ook een stap terug om zich meer te concentreren op zijn maatschappelijke loopbaan. Stephan Bakker rijdt vanaf dit jaar in Nederland voor WPGA en komt internationaal uit voor een nieuwe, kleine ploeg genaamd SmartDry. Jordy Buskermolen gaat zich net als Ockeloen focussen op het strandracen en bij een clubploeg rijden.

Is Bas van der Kooij de nieuwe sprintrevelatie? – foto: Tour of Antalya

Bas van der Kooij is de nieuwe snelle man bij Monkey Town-à Bloc. Hij komt met Folkert Oostra (winnaar bergtrui Topcompetitie) over van Alecto. “Oostra wordt een belangrijke pilaar voor ons, ook met zijn ervaring. Van der Kooij leek vorig jaar al weggepromoveerd te worden bij Alecto, met een aantal goede uitslagen. Hij heeft voor ons gekozen omdat wij een internationaler programma rijden, waar hij zich kan laten zien. Hij is een sprinter die de heuveltjes kan overleven”, legt de manager uit.

Waar Zanotti vertrekt, is zijn landgenoot Nicola Gaffurini gehaald als een ervaren allrounder die de heuvels goed aankan. Rick Pluijmers en Lars Loohuis zijn dan weer twee junioren. “We willen meer jeugd inpassen en de kans geven naar de toekomst toe. Richting 2020 en 2021 willen we nog meer renners laten doorgroeien”, toont Tabak ambitie.

IN
flag-it Nicola Gaffurini (Sangemini-MG.Kvis)
flag-nl Rick Pluimers (De Zwaluwen)
flag-nl Alex Molenaar (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
flag-nl Bas van der Kooij (Alecto)
flag-nl Adriaan Janssen (Delta Cycling Rotterdam)
flag-nl Folkert Oostra (Alecto)
flag-nl Jeen de Jong (NWVG)
flag-nl Lars Loohuis (Monkey Town-junioren)
flag-nl Chiel Breukelman (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)

UIT
flag-nl Barry Markus (nog niet bekend)
flag-it Marco Zanotti (gestopt)
flag-nl André Looij (Taiyuan Miogee)
flag-nl Peter Schulting (VolkerWessels-Merckx)
flag-nl Jasper Ockeloen (Team WASp, strandracen)
flag-nl Joey van Rhee (gestopt)
flag-nl Sven van Luijk (Willebrord Wil Vooruit)
flag-nl Stephan Bakker (WPGA, SmartDry)
flag-nl Jordy Buskermolen (Team Theo Schilders, strandracen)


Ambitie voor 2019

Met zestien renners is de selectie van Monkey Town-à Bloc groot, vergeleken met de andere continentale teams. Enkel Metec-TKH beschikt over hetzelfde aantal renners. “We rijden eigenlijk alles”, zegt Tabak. Ondanks wat twijfels doet de ploeg mee aan de Topcompetitie (“Als je één wedstrijd mist wordt je eruit gegooid, terwijl wij heel veel mogelijkheden hebben om ergens anders te rijden”) en rijdt het naast nationale en internationale koersen ook nog met drie renners de nieuwe beloftencompetitie in een combinatieploeg. “Vanaf nu tot en met half november zijn we bezig, maar de jonge jongens willen we niet overbelasten. Daarom is de harde kern van oudere renners ook belangrijk.”

Rick van Breda (wint hier in de Braakman) is er ook dit jaar bij – foto: Léon van Bon

Monkey Town heeft negen renners van 23 jaar of jonger in de selectie. Ten opzichte van vorig seizoen gaat het team van twee belofterenners naar zes. “Qua niveau hebben we niet ingeboet, maar qua ervaring wel”, zegt Tabak. Mede daardoor is ook gekozen voor de ervaren Italiaan Gaffurini in plaats van een extra belofte. “Een extra jongere was niet gewenst. We leiden zes beloftes op. Ze gaan mee naar rittenkoersen en UCI .2-wedstrijden om te leren. In de Topcompetitie en de beloftencompetitie kunnen ze hun neus aan het venster drukken. We hebben ook een groep die nu echt een stap hogerop wil gaan maken.”

Een zege-aantal wil de ploegleiding niet noemen voor het seizoen. “We rijden elke wedstrijd om te winnen, daar komt ook de naam #RideToWin vandaan voor onze website. Vorig jaar wonnen we acht UCI-wedstrijden en we gaan dit jaar proberen in die richting te komen. Nationaal en in UCI .2-koersen moeten we rijden om de zeges en de UCI .1- en .HC-wedstrijden zijn heel mooie mogelijkheden om onszelf te laten zien.” Bas van der Kooij laat zich momenteel in de Tour of Antalya al direct zien met een derde plaats in de eerste massasprint en ritwinst in de tweede etappe. De seizoensopener is dus direct een dubbel programma: naast Antalya (21-24 februari) rijdt de ploeg ook de Ster van Zwolle op 23 februari.

Mel van der Veekens (125) praat na met Wim Kleiman (124) – foto: Tour of Antalya

Toch maakt ook Monkey Town-à Bloc een professionele stap. “Iedereen rijdt dit jaar bij ons met vermogensmeters en uploadt al zijn data. Stel dat er een ploeg komt voor een renner van ons, dan kijken we niet alleen naar zijn uitslagen maar ook naar de vermogenswaardes gedurende het seizoen. Die vraag komt steeds meer dat ploegen data willen inzien”, weet Tabak, die met deze ontwikkeling op de vraag inspeelt.

Voorlopig moet de ploeg het nog wel doen zonder twee renners. Chiel Breukelman heeft op het trainingskamp in Antalya zijn sleutelbeen gebroken en Jeen de Jong is met succes geopereerd aan zijn liesslagader in januari. De Jong gaat in maart weer trainen op de racefiets. Hij hoopt eind april terug te keren in de koers, maar daar zit geen haast achter. De ploegleiding geeft de 23-jarige renner alle tijd om te herstellen.


Selectie Monkey Town-à Bloc voor 2019
flag-nl Rick van Breda
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Jeen de Jong
flag-nl Maarten de Jonge
flag-it Nicola Gaffurini
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Wim Kleiman
flag-nl Bas van der Kooij
flag-nl Lars Loohuis
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Pluimers
flag-lv Martin Pluto
flag-it Antonio Santoro
flag-nl Ivar Slik
flag-nl Mel van der Veekens
Totaal: 16 renners

Dit artikel delen:

3 Reacties

doorak 22 februari 2019 om 17:31

Mooie ploeg. Ook dit jaar weer mooie ploegen in de Topcompetitie en neem aan dat ze ook de Holland Cup weer rijden.

Verweggistan 22 februari 2019 om 18:59

Sterke ploeg. En vandaag al gewonnen.

west 23 februari 2019 om 08:26

Je neemt ze niet serieus vanwege die sponsornaam, maar het is een ploeg die wel heel serieus aan de weg timmert en misschien wel professioneler bezig is dan sommige proconti’s

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair