Wielerploegen 2019: Corendon-Circus

Wielerploegen 2019: Corendon-Circus

foto: ASO/Pauline Ballet

maandag 28 januari 2019 om 18:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. Nu we die allemaal gehad hebben, is het in de twintigste aflevering de beurt aan het ProContinentale Corendon-Circus. Uiteraard de ploeg met het grootste talent van de Nederlandse wielersport: Mathieu van der Poel.

CORENDON-CIRCUS 2019
Land: flag-be België
Sponsors: Corendon (aanbieder van vliegvakanties) en Circus (kansspelaanbieder)
Sinds: 2009 (BKCP-Powerplus, BKCP-Corendon, Beobank-Corendon)
UCI-code: COC
Fietsensponsor: Canyon
Tenue 2019:

David van der Poel – foto: Corendon-Circus


Corendon-Circus in 2018

Corendon-Circus is het eerste team in deze rubriek dat in het voorbije seizoen geen profploeg was. We kennen de formatie van de gebroeders Christoph en Philip Roodhooft vooral uit het veldrijden. In die tak van de wielersport maken ze al jarenlang furore. Maar ook op de weg en sinds de laatste twee jaren in het mountainbiken, zien we de Belgische equipe meer en meer van voren. En eigenlijk heeft dat te maken met de loyale Mathieu van der Poel, die bij de Corendon-Circus de vrijheid krijgt die hij waarschijnlijk nergens anders vindt. Samen groeien ze verder.

MvdP begon in Boucles de la Mayenne, de Franse koers die hij een jaar eerder won. “Vooral terug ritme opdoen :-P”, stuurde hij voor de rittenkoers in een WhatsApp-berichtje. Na een tweede plek in de proloog en een dubbelslag in de eerste etappe, stuurden we een berichtje terug: ‘Grapjas’. Het antwoord volgde nog in dezelfde minuut. “Ook nog in de regen, hahaha! Een goed gevoel, toch. Misschien toch maar switchen naar de weg”, knipoogde hij terug. Twee dagen later werd Van der Poel in Laval als eindlaueraat naar voren geroepen.

Van der Poel verovert in 2018 de nationale titel op de weg (hier), in het veld en op de mountainbike – foto: Cor Vos

Zeven dagen later mocht de jongste Van der Poel alweer juichen. Voor de tweede keer in zijn carrière pakte hij deze overwinning in de Ronde van Limburg, door in de massaspurt af te rekenen met Nacer Bouhanni. Toch niet de eerste de beste. Na een complete off day in Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde, volgde dan het NK op de weg in Hoogerheide. Je weet wel, het dorp waar de roots van de familie Van der Poel liggen. Daar zag de wielerwereld voor het eerst zijn ware potentieel in een lange eendagskoers (later deed hij dat op het EK in Glasgow nogmaals, maar dan in het tenue van de KNWU).

Op 56 kilometer van de streep brak de renner van Corendon-Circus de koers open. Samen met drie medevluchters gaf hij het NK kleur, maar op ruim drie kilometer van het einde vloeide alles terug samen. Op de Brabantse Wal draaide hij vervolgens als tiende de finishstraat op. Met acht ferme lenderukken passeerde hij bijna alle renners. Enkel Ramon Sinkeldam reed nog voor hem. Nadat hij die letterlijk aan de kant had gedrukt, zette hij nog eens aan en won de nu 24-jarige Nederlander met twee lengtes voorsprong. Hoogerheide kreeg haar gedroomde winnaar. Korte tijd later werd Van der Poel ook Nederlands kampioen op de mountainbike, een unieke trilogie.

Adam Toupalik

Ťoupalík pakt in Noorwegen zijn eerste profzege – foto: ASO

In zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui betwistte Van der Poel in augustus nog de Arctic Race of Norway. Met groot vertoon van macht won hij daar twee ritten. Hij werd daarnaast nog een keer tweede, achter ploeggenoot Adam Ťoupalík. De cijfers van het goudhaantje van de gebroeders Roodhooft zijn indrukwekkend. Twaalf koersdagen op de weg in het Corendon-Circus-tenue: zes overwinningen, drie top-5-noteringen. En niet te vergeten: 29 veldritzeges (waaronder het NK) en op de mountainbike een nationale titel, drie Short Track-overwinningen en drie Wereldbeker-podiums.

In totaal betwistte Corendon-Circus het afgelopen seizoen acht wegkoersen. In zes daarvan kwam de kroonprins van het Nederlandse wielrennen in actie. Daarbuiten maakten vooral David van der Poel, Ťoupalík en Gianni Vermeersch het mooie weer. Die laatste werd derde in de Dwars door het Hageland en eindigde als dertiende in Tour Alsace. David van der Poel boekte daar dan weer ritwinst en hij werd zesde in Schaal Sels (1.1), nadat hij eerder al elfde was in de Elfstedenronde. Ťoupalík werd dan nog zesde in Boucles de la Mayenne.

Aantal overwinningen: 8

Belangrijkste resultaten
flag-nl Nederlands kampioenschap op de weg – 1e
flag-no Arctic Race of Norway – winst in etappes 1, 2 en 4
flag-fr Boucles de la Mayenne – 1e  in het eindklassement en winst in etappe 1
flag-be Ronde van Limburg – 1e
flag-fr Tour Alsace – winst in etappe 1

Waar won Corendon-Circus?


Transfers

De situatie van afgelopen jaar rondom het wegteam van deze formatie, is ietwat complex. Het voorbije wegseizoen maakte Corendon-Circus gebruik van renners die niet onder de eigen ploeg vielen. Technisch gezien heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat er meerdere ploegen hangen onder dezelfde BVBA, namelijk Cyclismo Mundial. Vandaar dat coureurs als Timo Kielich, Gert Smets en Pieter-Jan Vliegen in 2018 op de weg het shirtje van Corendon-Circus droegen, terwijl ze eigenlijk uitkomen voor het veldritteam Steylaerts-777.be.

Van deze renners mag de ProContinental-formatie komend jaar geen gebruikmaken. Wietse Bosmans en Toon Vandenbosch zochten met Creafin-TÜV SÜD en Pauwels Sauzen-Vastgoedservice eveneens andere oorden op. Ook Stijn Caluwé, Kevin Cant en Valentijn Lauwers zullen we in 2019 niet meer terugzien; zij zijn gestopt. Jonge veldrijders Jens Dekker (20) uit Nederland en de Brit Ben Turner (19) zullen evenmin wegwedstrijden voor Corendon-Circus mogen rijden. Zij zijn bij de UCI daarvoor niet ingeschreven.

Krachtpatser Norman Hansen wint de eerste rit in de PostNord Danmark Rundt 2018 – foto: Cor Vos

Na het huidige seizoen zal de ploeg ook het aflopende contract van Adam Ťoupalík – die in het veld uitkomt voor Steylaerts-777.be – waarschijnlijk niet verlengen. De definitieve beslissing valt na het WK Veldrijden. Op de weg had de ploeg de talentvolle Tsjech goed kunnen gebruiken, desondanks ziet absolute kopman Mathieu van der Poel een degelijke selectie voor komend wegseizoen. Vooral de komst van powerhouse Lasse Norman Hansen zal hem goed doen. De sterke Deen moet zijn voornaamste troefkaart zijn in de finales van de voorjaarsklassiekers, samen met oudgediende Stijn Devolder en Jonas Rickaert.

Met Dries De Bondt, Jimmy Janssens, Joeri Stallaert en de fonkelnieuwe aanwinst Otto Vergaerde, haalde Corendon-Circus enkele sterke renners in de breedte binnen. Ook oude bekende Philip Walsleben keert terug bij de Belgische ploeg. De 31-jarige Duitser reed vanaf het beginjaar 2009 voor deze ploeg. Walsleben stopte eind 2017 met crossen en richtte zich volledig op de weg. Met Roy Jans en Maarten van Trijp werden twee snelle mannen vastgelegd. Jonkies Loris Rouiller (veldrittalent) en Petter Fagerhaug – die werd aangekondigd als de Tom Pidcock van het mountainbiken – vervolledigen de selectie.

Maarten van Trijp - foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Van Trijp heeft eindelijk zijn profcontract binnen – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Uit
flag-be Wietse Bosmans (Creafin-TÜV SÜD)
flag-be Stijn Caluwé – gestopt
flag-be Kevin Cant – gestopt
flag-be Timo Kielich (Steylaerts-777.be)
flag-be Gert Smets (Steylaerts-777.be)
flag-be Valentijn Lauwers – gestopt
flag-cz Adam Ťoupalík (n.n.b.) – waarschijnlijk per 31 maart 2019*
flag-be Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
flag-be Pieter-Jan Vliegen (Steylaerts-777.be)
* Als Ťoupalík blijft, komt-ie niet uit voor Corendon-Circus. Hij vertrekt dus sowieso bij ’t team.

In
flag-be Dries De Bondt (Véranda’s Willems-Crelan)
flag-be Stijn Devolder (Véranda’s Willems-Crelan)
flag-no Petter Fagerhaug (Lillehammer CK)
flag-dk Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport)
flag-be Roy Jans (Cibel-Cebon)
flag-be Jimmy Janssens (Cibel-Cebon)
flag-be Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise)
flag-ch Loris Rouiller (IKO-Enertherm Veldritacademie)
flag-be Joeri Stallaert (Vorarlberg-Santic)
flag-nl Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
flag-be Otto Vergaerde (WSA Pushbikers)
flag-de Philip Walsleben (P&S Team Thüringen)


Renners voor 2019

Met acht overwinningen in even zoveel UCI-wedstrijden en een aantal mooie ereplaatsen, kende Corendon-Circus voor een Continental-team een prima jaar in 2018. Met de ontwikkeling van Mathieu van der Poel, durfden Christoph en Philip Roodhooft het aan. In 2019 zetten zij met hun ploeg dus de stap naar een ProContinentale licentie. Behoudens de deelname aan enkele grote voorjaarsklassiekers en een intensiever wegprogramma, verandert er niet veel. Het team blijft zich richten op drie disciplines (weg, veld en mountainbike), misschien wel meer dan ooit. Dat is de voornaamste boodschap van de ploeg.

Toch zullen verreweg de meeste wielerfans uitkijken naar het debuut van MvdP in de voorjaarsklassiekers. Hij begint zijn wegcampagne met de Turkse Tour of Antalya – een belangrijke wedstrijd voor sponsor Corendon. Daarna volgen Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl – waar hij wil scoren – en tot slot de Amstel Gold Race. Daarna last hij een korte pauze in, waarna hij zich gaat focussen op de Wereldbekers in het mountainbiken.

Mountainbiken blijft tot medio 2020 de hoofdfocus voor MvdP – foto: Cor Vos

“Het NK op de weg is de aanleiding geweest om met Mathieu om tafel te gaan om over een wegprogramma te praten. Daarom hebben wij besloten om dat traject eerder in te zetten, in plaats van na de Olympische Spelen van 2020. Hoe dat zich in de toekomst zal evolueren, moet nog blijken. Dat is nog een vraagteken. Maar we willen er alles aan doen om het maximale uit zijn talent te halen”, aldus Philip Roodhooft. De hoofdpersoon in kwestie benadrukt wel dat zijn lange termijn doel tot augustus 2020 bij de Spelen blijft liggen. Op de olympische discipline Cross Country zet hij in op het allerhoogste: een gouden medaille.

Wat betreft de andere coureurs is het vooral uitkijken naar Jans en Van Trijp. De Belg heeft drie profzeges op zijn naam staan en ook de 25-jarige Nederlander boekte al een aantal UCI-overwinningen. Zij moeten met hun sprintersbenen voor korte uitslagen zorgen in de vlakkere wedstrijden van – bijvoorbeeld – de Bingoal Cup. Ook Norman Hansen en Rickaert zijn renners die in staat moeten zijn om hun stempel op een aantal koersen te drukken. Maar voor het zover is, volgt komend weekend eerst het WK Veldrijden. “Het wordt weer eens tijd dat ik die regenboogtrui pak”, klinkt Mathieu van der Poel vastberaden.


Selectie Corendon-Circus 2019
flag-be Dries De Bondt
flag-be Stijn Devolder
flag-no Petter Fagerhaug
flag-dk Lasse Norman Hansen
flag-be Roy Jans
flag-be Jimmy Janssens
flag-be Tom Meeusen
flag-de Marcel Meisen
flag-nl David van der Poel
flag-nl Mathieu van der Poel
flag-be Jonas Rickaert
flag-ch Loris Rouiller
flag-be Joeri Stallaert
flag-nl Maarten van Trijp
flag-be Otto Vergaerde
flag-be Gianni Vermeersch
flag-de Philip Walsleben
Totaal renners: 17

Dit artikel delen:

21 Reacties

JayJay 28 januari 2019 om 09:30

Ben echt benieuwd naar zijn klassieke voorjaar !!

HSV 28 januari 2019 om 09:35

Ben heel benieuwd hoe ze het gaan doen. Er zit wil visie in wat ze doen.

west 28 januari 2019 om 09:39

RvV en Amstel wordt het interessant in hoeverre hij zich alleen vooraan kan handhaven.

HSV 28 januari 2019 om 12:15

@west ergens heb ik ook dat gevoel dat zijn ploeg stuk komt te zitten in de monumenten. Zelfs Hansen heeft een hoop DNF achter zijn naam staan daar.

polke57 28 januari 2019 om 12:17

Gent wevelgem zie ik nog zitten, maar RVV en Amstel dat zal andere koek zijn, alhoewel de Amstel kan nog lukken

Verweggistan 28 januari 2019 om 14:43

Youri appt met Mathieu; dat wilde ‘ie even laten weten hoor ;)

Veloburto 28 januari 2019 om 15:21

Is inderdaad niet heel journalistiek om dat zo te verwoorden. Totaal niet relevant dat het via de app ging

Cadellie 28 januari 2019 om 16:19

Lekker belangrijk!
Wees blij dat ‘hij’ zo kort bij de jongens staat, dat maakt het alleen maar leuker ;)

Youri IJnsen 28 januari 2019 om 17:44

Het was alleen om het verhaal op te leuken en aan te geven hoe veel talent hij heeft, zeurkousen ;-)

Romāns Vainšteins 28 januari 2019 om 18:56

Je moet al snel kunnen lezen en typen inderdaad.

Mwielerfan 29 januari 2019 om 10:31

Ik vind het juist een leuk detail dat appen. Het geeft je het gevoel dat je op wf op de voorste rij zit. Waar schendt het precies de journalistieke codes? Dat ouderwetse suffe stukjes schrijvers het niet doen zegt niet dat het verkeerd is.

Scott Sunderland 28 januari 2019 om 16:12

De ploeg draait duidelijk puur om Mathieu van der Poel. Behalve hem eigenlijk geen bijzondere namen. Devolder zou een jaar of tien geleden nog een interessante aankoop geweest zijn. Toen kon hij nog weleens absurd hard rijden op bepaalde dagen én winnen. Maar dat is al jaren niet meer het geval. Hij mag Mathieu wat ervaring doorgeven.

Mwielerfan 29 januari 2019 om 10:31

Tien jaar geleden won ie. Zes jaar geleden was hij nog eens absurd sterk.

Koersmaniak 28 januari 2019 om 17:53

Ik dacht dat Vermeersch bij Steylaerts reed?

Verweggistan 28 januari 2019 om 18:21

Je kunt op de weg en in het veld voor verschillende ploegen rijden. Althans, zolang die andere ploeg (Steylaert) geen CT is.

Martin Bergstra 28 januari 2019 om 17:59

Ha ha goedzo Yoeri.
Alleen maar goed dat je contacten gebruikt om informatie los te krijgen en hier te delen.

Thijs E 28 januari 2019 om 22:44

Waarom gaan ze eigenlijk niet verder met Toupalik? Hij reed verdienstelijk in Noorwegen en begon het veldseizoen in mijn beleving ook redelijk. Ik denk dat er nog wel wat marge is.

Mwielerfan 29 januari 2019 om 10:32

Snap het ook niet

Baik-Baik 5 februari 2019 om 17:42

Inderdaad zeer vreemd. En na zijn sterke zomer is hij dit veldritseizoen onzichtbaar geweest. Reed hij überhaupt mee?

Patrick 28 januari 2019 om 23:11

Al bij al helemaal geen verkeerde ploeg rondom Mathieu ben benieuwd!

Mwielerfan 29 januari 2019 om 10:33

Die eerste verwijst foutief naar d vdp. Daarna wordt in de volgende zin nl de winst van d vdp opgesomd.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair