Matteo Trentin klopt Mathieu van der Poel in episch EK Wielrennen

zondag 12 augustus 2018 om 17:21
Matteo Trentin klopt Mathieu van der Poel in episch EK Wielrennen

foto: Orange Pictures / Alex Whitehead

Matteo Trentin heeft de titel gepakt in de wegwedstrijd van het EK Wielrennen. De Italiaan sprintte in Glasgow sneller dan Mathieu van der Poel en Wout van Aert, die deel uitmaakten van een kopgroep die op zo’n vijftig kilometer van de finish was weggereden uit het uitgedunde peloton. Veel renners waren onder de erbarmelijke weersomstandigheden in Schotland afgestapt; onder anderen wereldkampioen Peter Sagan gaf er al vroeg de brui aan.

In een regenachtig Glasgow namen tijdens de eerste van zestien ronden de Zwitser Roland Thalmann en de Let Krists Neilands het initiatief. Zij kregen vooraan gezelschap van de Oostenrijker Matthias Krizek, de Tsjech Josef Černý, de Ier Robert-Jon McCarthy, de Est Mihkel Raim en de Griek Polychronis Tzortzakis, waardoor er een kopgroep van zeven renners ontstond. Nadat Raim zijn medevluchters moest laten gaan, bleven er vooraan nog zes over. Zij reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar.

Sagan geeft er de brui aan
De weersomstandigheden zorgden voor veel problemen in de koers. Renners stonden geregeld aan de kant met een lekke band en ook werd er gevallen. Wereldkampioen Peter Sagan, die in 2016 de titel pakte tijdens de Europese kampioenschappen, was ook één van de renners die met pech langs de kant stond. De Slowaak beleefde niet zijn beste dag uit zijn loopbaan en gaf er op 85 kilometer voor het einde de brui aan.

Ook de kopgroep bleef niets bespaard; er werd enkele keren gevallen op het gladde parcours en dat was niet gunstig voor hun marge op het peloton. Hun voorsprong liep snel terug en op 75 kilometer werden zij weer ingerekend. Onder impuls van onder anderen Jelle Wallays en Tosh Van der Sande ontstond er een nieuwe kopgroep, die een klein gaatje sloeg met het peloton. Matej Mohoric maakte even later de oversteek. Op zestig kilometer klonterde echter alles weer samen.

Elf renners rijden weg
Het bleek het startsein voor enkele nieuwe aanvallen. Onder anderen Mathieu van der Poel stak zijn neus aan het venster, maar het was Xandro Meurisse die ruimte kreeg. De Belg zag tien renners aansluiten, met daarbij de Nederlanders Maurits Lammertink en opnieuw Van der Poel. Ook zijn collega-veldrijder Wout van Aert was mee. De groep leek een belangrijke slag te slaan, want op veertig kilometer was de voorsprong op een uitgedund peloton al anderhalve minuut.

Behalve het Belgische duo Meurisse en Van Aert en de Nederlanders Lammertink en Van der Poel, waren ook Jesús Herrada, Michael Albasini, Matteo Trentin, Davide Cimolai, Pierre-Luc Perichon, Nico Denz en Emils Liepins van de partij. De druiven voor de laatstgenoemde waren zuur; de Let reed lek en omdat het achterwiel van de neutrale wagen niet meeteen paste op zijn fiets, viel hij weg vooraan.

Valpartij in de kopgroep
Enkele favoriete landen hadden de slag gemist; zo waren de Noren met titelverdediger Alexander Kristoff voorin niet vertegenwoordigd. Het sterk uitgedunde peloton had bij het ingaan van de laatste twee ronden al drie minuten achterstand, waardoor de winnaar vooraan moest worden gezocht. Net als in de vroege vlucht, werd ook in deze kopgroep gevallen; Lammertink reed de hekken in, waardoor ook Meurisse, Albasini, Cimolai en Denz tegen de vlakte gingen.

Van der Poel, Van Aert, Herrada en Trentin leken te wachten en zagen Cimolai aansluiten. De Italiaan leek vervolgens de anderen niet te willen laten terugkomen en demarreerde. Van Aert zag het gevaar en bracht de groep op 6,5 kilometer weer bij elkaar. De rol van de gevallen renners leek echter uitgespeeld. De laatste beklimming leverde geen beschietingen op, waardoor de beslissing moest vallen in de laatste drie kilometer.

Trentin pakt goud
Meurisse slaagde er in de laatste 1200 meter in opnieuw aan te sluiten vooraan, waardoor de Belgen weer met twee waren. Albasini en Denz waren echter te laat om eveneens aan te sluiten bij de andere zes, die gingen strijden om de titel. Cimolai trok voor Trentin de sprint aan en de 29-jarige Italiaan van Mitchelton-Scott zag niemand meer langszij komen. Achter hem troefde Van der Poel Van Aert af in de strijd om de zilveren medaille.

Dit artikel delen:

74 Reacties

Jalabertje 12 augustus 2018 om 17:23

Rare koers dit

Geronimo 12 augustus 2018 om 17:23

Maar goed dat Trentin weg is bij Quick-Step, anders was Lefevre niet blij geweest.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2018 om 17:23

Rare koers, vdP en vA hadden wel wat mogen proberen in de finale.

KimJungPoels 12 augustus 2018 om 17:23

Mooi resultaat voor Matteo, eerste grotere vis in het eendagswerk voor hem, zou leuk zijn als het er meer worden!

Cadellie 12 augustus 2018 om 17:23

De verwachtte uitslag van deze kopgroep.

Dolfy 12 augustus 2018 om 17:24

Allemaal veldrijders op het podium.. Ja, een goede basis voor dit soort koersen..

NDI22 12 augustus 2018 om 17:24

Dit leek wel een criterium in plaats van een wedstrijd.

Jowinho 12 augustus 2018 om 17:25

@KimJungPoels: En Parijs-Tours dan

mark vv 12 augustus 2018 om 17:25

Mooie finale! Vooral de laatste 20km genoten. Mooie winnaar. En vd Poel grote klasse. Diep respect voor.

josemanuelfuente 12 augustus 2018 om 17:25

Episch is wel erg overdreven …….

Merlinappa 12 augustus 2018 om 17:26

@ndi22

Normaal is een criterium ook gewoon een wedstrijd. Bedoel je show-criterium? ;)

Tegen Trentin opspringen is ook niet velen weggelegd. Mooie 2e plek.

Sebas 12 augustus 2018 om 17:26

Prachtige koers gezien; strijdvaardige Nederlandse selectie, mooie kopgroep en prima winnaar. Kan VDP toch nog zijn Nederlandse trui gaan laten zien de komende maanden ;).

Stablinksy 12 augustus 2018 om 17:26

Episch?

tendam 12 augustus 2018 om 17:26

Nou ja, episch… de laatste ronde was mooi. Trentin was de sterkste, en de slimste. Deed vrijwel niks in die kopgroep.

MaxvanHeeswijk 12 augustus 2018 om 17:26

Episch EK? Ik vond het een suffe vertoning, versterkt door sloom commentaar van Renaat.

osca freire gomez 12 augustus 2018 om 17:27

Mooie winnaar na een toch wat rustige koers (voor de tv kijkers), maar tenminste wel een renner die we veel in grote koersen gaan zien.

goose 12 augustus 2018 om 17:27

Zwak ek hoor

Arry1337 12 augustus 2018 om 17:27

Sowieso heeft de schrijver van dit topic naar Sporza zitten kijken

OT: De eerste die aanvalt wordt gecounterd door Cimolai, en de volgende kan misschien wel weg komen. Maar wie gaat er dan als eerst? Daar had Lammertink Cimolai kunnen oproken, maar dat ging niet meer op vanaf de val.

Jean Dumas 12 augustus 2018 om 17:27

Trots zijn op mooie medaille, terechte winnaar.

illu 12 augustus 2018 om 17:29

Vooral bizar EK toch?

VdP rijdt het meest op kop in een kopgroep met 2 italianen die allebei kunnen sprinten… Van Aert probeert niet aan te vallen. Herrada probeert niet echt iets… Aparte tactieken. Denk dat iedereen inderdaad helemaal er doorheen zat.

VdP wel sterk, maar hij moet toch leren zuiniger te rijden (al is dat ook zijn charme).

Henk 12 augustus 2018 om 17:30

Van der Poel moet wel leren zich iets meer te sparen onderweg.
Doet veel te veel kopwerk. Kost hem de zege vandaag.

NDI22 12 augustus 2018 om 17:31

@Merlinappa
Ja, voor de show. Al die bochten, niet normaal. Leuke wedstrijd wel en zal vast nog beter geweest zijn zonder al die regen.

Niels22 12 augustus 2018 om 17:31

Episch? Snel tevreden

WernerFranke 12 augustus 2018 om 17:32

Saaie finale. Groep rijdt weg op kousenvoeten. Niemand valt daarna nog aan. Geen druk meer van achteruit. Wie niet valt, mag sprinten. Nooit strijd gezien behalve de laatste 200 meter.

Javier 12 augustus 2018 om 17:32

Vd Poel kwam echt wel flink tekort tegen Trentin. Denk dat Trentin hem sws wel geklopt zou hebben. Jammer maar helaas! Toch prachtig voor Mathieu, wat een coureur. In 60% van de wegwedstrijden die hij in 2018 gereden heeft, eindigt hij op het podium (inclusief winst).

Headlines

Populair

Materiaalzone