Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

Naam:
Mathieu van der Poel
Geboortedatum:19 januari 1995 (26 jaar)
Land:Nederland
Twitter:@MathieuvdPoel

Weg, mountainbike of veld. Voor Mathieu van der Poel (1995) maakt het niet uit op welke fiets hij zit. Hij doet altijd en overal mee voor de winst. De alleskunner werd op 20-jarige leeftijd al voor de eerste keer wereldkampioen veldrijden bij de profs. In 2019 deed hij dat nog eens over. De laatste twee jaar domineerde Van der Poel het veldrijden en won hij bijna iedere cross waar hij aan de start verscheen.

In 2019 reed de zoon van Adrie van der Poel voor de eerste keer een voorjaar op de weg. Dat hebben zijn concurrenten geweten. Mathieu van der Poel won in Dwars door Vlaanderen, schreef de Brabantse Pijl op zijn naam en als kers op de taart volgde hij Erik Dekker op als laatste winnaar in de Amstel Gold Race. En dat na een zinderende finale die veel mensen lang zullen herinneren. Tussendoor reed hij eveneens naar top-5 plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

Na zijn voorjaar op de weg begon Mathieu van der Poel aan zijn mountainbikeseizoen, waar hij drie Wereldbeker-manches op zijn palmares schreef en de Europees titel veroverde. In het najaar reed de wereldkampioen veldrijden nog een aantal wegkoersen met het oog op het WK in Yorkshire. Zo won hij drie ritten en het eindklassement in de Ronde van Groot-Brittannië. Op het WK was hij mee met de goede ontsnapping, maar kreeg hij twaalf kilometer voor het einde bezoek van de man met de hamer. In de cross ging hij daarna – bijna vanzelfsprekend – door met winnen. Alleen in Ronse pakte hij niet uit met winst. Aan het einde van 2019 werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

In 2020 had hij de ambitie om namens de Alpecin-Fenix-ploeg van de gebroeders Roodhooft te schitteren in de voorjaarsklassiekers. Goud op de Olympische Spelen in Tokio was zijn hoofddoel. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. In het najaar nam hij sportieve revanche met onder meer een memorabele overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Een debuut in een grote ronde staat gepland voor 2021.