Voorbeschouwing: Ster van Bessèges 2021
foto: Cor Vos
woensdag 3 februari 2021 om 07:30

Voorbeschouwing: Ster van Bessèges 2021

In Zuid-Frankrijk wordt deze week de 51e Ster van Bessèges verreden. In de afgelopen dagen maakte de organisatie bekend dat er groen licht was gegeven voor het doorgaan van de etappekoers, die kan rekenen op een aantrekkelijk deelnemersveld. Onder meer Vincenzo Nibali, Egan Bernal, Geraint Thomas en Bauke Mollema hebben hun deelname toegezegd. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De historie van de Ster van Bessèges is onlosmakelijk verbonden met de naam Roland Fangille, een ondernemer uit de streek Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk. In de jaren zestig zakte hij af naar het mijnstadje Bessèges in het departement Gard, waar hij een meubelbedrijf ging runnen. Fangille was succesvol en werd verliefd op de Gard. In 1971 verenigde hij die liefde voor de streek met zijn passie voor wielrennen en zo zag de wedstrijd het levenslicht.

In eerste instantie werd de wedstrijd onder de naam Grand Prix de Bessèges verreden, maar later werd dat de Ster van Bessèges. De route van de etappes vormde namelijk een stervorm rond het Zuid-Franse mijnstadje. De ronde veroverde zijn plaats op de internationale wedstrijdkalender en Fangille wist als organisator door de jaren heen veel renners van naam aan de start te krijgen. De Fransman Jean-Luc Molinéris, later etappewinnaar in de Tour, won de eerste twee edities.

Jaan Kirsipuu won liefst dertien etappes in de Ster van Bessèges – foto: Cor Vos

In de jaren die volgden, wisten onder anderen Jacques Esclassan, Ronan Pensec, Armand de Las Cuevas, Patrice Halgand, Laurent Brochard, Thomas Voeckler en Samuel Dumoulin het voorbeeld van hun landgenoot na te doen. Ook de Nederlanders en Belgen waren opvallend vaak succesvol. Onder meer Jan Raas en Adrie van der Poel staan op de erelijst. Liefst drie leden van de bekende wielerfamilie Planckaert zetten de koers achter hun naam: zowel Willy, Eddy als Jo.

De laatste tien jaar streken vooral Fransen de eindwinst op in de Gard. Enkel Tobias Ludvigsson en Bob Jungels wisten de hegemonie te doorbreken. Met Nacer Bouhanni, Marcel Kittel, Bryan Coquard, Arnaud Démare en Alexander Kristoff kende de ronde ook fraaie etappewinnaars. Ook al werd hij een dagje ouder, nog altijd was Fangille medeverantwoordelijk voor de organisatie van de Ster van Bessèges.

2020 was het jaar van de vijftigste editie, die met Benoît Cosnefroy een mooie winnaar kreeg. Het zou de laatste editie zijn die de oprichter van de wedstrijd meemaakte. Op 19 november overleed Roland Fangille namelijk aan het coronavirus, op zes dagen na, een jaar na de sterfdatum van zijn goede vriend Raymond Poulidor. Poupou was er bij de eerste uitgave van de Ster van Bessèges al bij en werd jaarlijks uitgenodigd om de koers bij te wonen.

Dries De Bondt bleef in 2020 het peloton net voor in de derde etappe – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Ster van Bessèges
2020: flag-fr Benoît Cosnefroy
2019: flag-fr Christophe Laporte
2018: flag-fr Tony Gallopin
2017: flag-fr Lilian Calmejane
2016: flag-fr Jérôme Coppel
2015: flag-lu Bob Jungels
2014: flag-se Tobias Ludvigsson
2013: flag-fr Jonathan Hivert
2012: flag-fr Jérôme Coppel
2011: flag-fr Anthony Ravard


Vorig jaar

Benoît Cosnefroy streek vorig jaar, in de vijftigste editie, de eindzege op in de Ster van Bessèges. Op de eerste dag, toen waaiers voor spektakel zorgden, manoeuvreerde de U23-wereldkampioen van Bergen (2017) zich al in de top van het klassement door achter Alexey Brunel als tweede over de streep te komen. In de dagen daarna kwam het peloton gegroepeerd over de streep en pakten Magnus Cort en Dries De Bondt de etappezeges. De vierde dag, waar de finish op Le Mont Bouquet lag, moest dan voor verschillen zorgen.

Ben O’Connor won de rit vanuit de vroege vlucht, maar de Australiër was ongevaarlijk voor het klassement. Bij de favorieten kraakte Brunel op de slotklim, waardoor Cosnefroy aan een vijfde plek genoeg had om de leiding van hem over te nemen. De afsluitende tijdrit moest dan de beslissing brengen. Brunel en Alberto Bettiol, de nummers twee en drie, gingen tot het gaatje om Cosnefroy van de eindwinst te houden, maar die hield knap stand. De puncheur wist zo, zeven dagen na zijn zege in de GP la Marseillaise, ook Bessèges achter zijn naam te zetten.

Cosnefroy pakte in 2020 de eindzege, voor Brunel en Bettiol – foto: Cor Vos

Eindklassement Ster van Bessèges 2020
1. flag-fr Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) 14u39m57s
2. flag-it Alberto Bettiol (EF Pro Cycling) op 13s
3. flag-fr Alexys Brunel (Groupama-FDJ) op 14s
4. flag-lu Kevin Geniets (Groupama-FDJ) op 1m02s
5. flag-fr Lilian Calmejane (Total Direct Energie) op 1m05s


Parcours

De Ster van Bessèges heet ook wel de Tour du Gard, naar het departement waar de ronde wordt gehouden. De wedstrijd begint in Bellegarde, ten zuidoosten van Nîmes, en trekt daarna naar het noordwesten, richting het dorp Bessèges, waar de wedstrijd in de jaren zeventig zijn oorsprong vond. Op de vijfde dag vormt een tijdrit door Alès het sluitstuk. Omdat de ronde zich voor een belangrijk deel afspeelt in de beruchte Rhônevallei, ligt het gevaar van waaiervorming altijd op de loer!

Woensdag 3 februari, etappe 1: Bellegarde – Bellegarde (141 km)

Het parcours van de openingsetappe van de Ster van Bessèges is identiek aan dat van vorig jaar. Vanuit Bellegarde maakt de route eerst twee noordelijke lussen van elk ongeveer vijftig kilometer en hier zorgden waaiers een jaar geleden voor grote problemen in het peloton. Als de renners voor de tweede keer terugkomen in Bellegarde, krijgen zij alvast een eerste maal de slotklim voor de wielen geschoven: de Côte de la Tour, aan gemiddeld 10%. Vanaf dan rest nog een zuidelijke lus van veertig kilometer tot de finish. Welke sterke renner volgt daar Alexys Brunel op?

Start: 13.10 uur
Finish: tussen 16.33 en 16.52 uur

Donderdag 4 februari, etappe 2: Saint Geniès de Malgoirès – La Calmette (154 km)

Vanuit Saint Geniès de Malgoirès gaat de route eerst in westelijke en dan in zuidelijke richting. De Montagnac is na 23,9 kilometer de eerste klim van de dag. Na zo’n 45 kilometer bereikt de rit zijn meest zuidelijke punt, waarna vlot de klim van Clarensac volgt. Na 89,5 kilometer doorkruisen de renners voor de eerste keer de aankomst in La Calmette. Via de startplaats wordt even later voor de tweede keer de Montagnac omhoog gereden. Na 121,7 kilometer passeren de renners voor de tweede keer de aankomst, waarna nog ruim dertig kilometer tot de finish resteert.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.20 en 16.41 uur

Vrijdag 5 februari, etappe 3: Bessèges – Bessèges (156 km)

Als het aankomt op het aantal hoogtemeters, wint de derde etappe het van de andere ritten. Meer dan drieduizend meter hoogteverschil moet worden overbrugd, maar de zwaarste hordes liggen al in de beginfase van het parcours. Vanuit Bessèges worden de renners de Col de Portes, de Col des Brousses en de Côte de Tharaux over gestuurd. Op die laatste klim is de rit pas halverwege. Op zestien kilometer van de finish moeten de renners nog eenmaal een korte klim over. Met nog zeven kilometer te rijden wordt al een eerste keer de aankomst doorkruist.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.27 en 16.50 uur

Zaterdag 6 februari, etappe 4: Rousson – Saint Siffret (152 km)

Een jaar geleden zorgde een aankomst op Le Mont Bouquet voor spektakel op de vierde dag, nu heeft de organisatie daags voor de afsluitende tijdrit een andere route uitgestippeld. In elk geval gaat het de hele dag op en af. Gestart wordt in Rousson, waarna de weg in westelijke lijn naar de Côte Lussan en de Côte Cavillargues gaat. Na 61 kilometer wordt voor het eerst de aankomst in Saint Siffret bereikt, waarna nog drie ronden door de regio volgen: een grote van 46,6 kilometer en twee kleine van 21 kilometer. De streep ligt na een klimmetje.

Start: 12.45 uur
Finish: tussen 16.24 en 16.44 uur

Zondag 7 februari, etappe 5: Alès – Alès (ITT, 11 km)

Net als de afgelopen jaren eindigt de Ster van Bessèges met een individuele tijdrit over net geen elf kilometer door Alès, ook wel de ‘hoofdstad van de Cevennen’ genoemd. Gestart wordt aan de oostoever van de Gardon d’Alès, die, afgezien van een passage door de binnenstad, langere tijd wordt gevolgd. Na zeven kilometer steken de renners het water over en begint het lastigste deel van de tijdrit. De rit tegen de klok eindigt namelijk met een klim van bijna drie kilometer, waar 140 meter hoogteverschil moet worden overbrugd. Wie zet hier de ronde achter zijn naam?

Start: 12.45 uur
Finish: 16.42 uur


Favorieten

De organisatie van de Ster van Bessèges kan dit jaar rekenen op elf WorldTour-ploegen aan het vertrek. Dat waren er vorig jaar zeven, wat tekent dat de rittenkoers nu – mede door de coronacrisis – in waarde is gestegen. Dat is ook aan de deelnemende renners te zien.

Greg Van Avermaet – foto: Vincent Curutchet

AG2R Citroën komt bijvoorbeeld met Greg Van Avermaet én Oliver Naesen naar Zuid-Frankrijk. Het plan van de twee klassiekerkopmannen was om in de Ronde van Valencia en de Ruta del Sol aan het seizoen te beginnen, maar nu die zijn afgelast beginnen ze in Bessèges. En zij zijn niet de enigen die een dergelijke keuze hebben moeten maken. Van Avermaet en Naesen zullen er vooral opstarten, maar het parcours is hen wel op het lijf geschreven met enkele steile aankomsten bergop. Titelverdediger Cosnefroy ontbreekt vanwege een knieblessure.

INEOS Grenadiers komt met enkele kopmannen aan de start. Egan Bernal maakt er zijn eerste wedstrijdkilometers sinds zijn opgave in de voorbije Tour de France. Bij de Colombiaan is het de vraag in hoeverre hij hersteld is van zijn rugklachten. Een goed klassement hoeven we waarschijnlijk niet van Bernal te verwachten. Dat is misschien meer weggelegd voor Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski en Filippo Ganna, die alle drie kunnen terugvallen op hun sterke tijdrit op de slotdag.

Bauke Mollema – foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali en Bauke Mollema zijn de kopmannen van Trek-Segafredo. Vooral de Nederlander lijkt gebrand op vroeg succes, want hij heeft een bomvol programma uitgestippeld, inclusief de nodige eendagskoersen met heuvelachtig karakter. In 2019 werd Mollema nog vierde in de Ster van Bessèges, nadat hij vierde was geworden in de slottijdrit naar Alès. Houd dus rekening met Mollema, die fris aan het seizoen zegt te beginnen en er meteen wil staan.

EF Education-Nippo trekt ook met de nodige kleppers naar het departement Gard. Klassiekerkopman Alberto Bettiol begint er aan zijn voorbereiding op het voorjaar, maar zal ook zijn tweede plek van vorig seizoen willen verbeteren. Toen kwam hij, ondanks winst in de tijdrit, dertien seconden tekort om Benoît Cosnefroy uit de leiderstrui te rijden. Bettiol en Bessèges zijn dus een goede combinatie. Ook Rigoberto Urán, Jens Keukeleire en Simon Carr doen mee. Laatstgenoemde reed in Marseille nog in het offensief.

Tim Wellens in de GP La Marseillaise – foto: Cor Vos

Met Tim Wellens, Philippe Gilbert en Andreas Kron heeft Lotto Soudal een drietal om uit te spelen in het klassement. Wellens lijkt de beste papieren te hebben. De heuvelspecialist is altijd goed zo vroeg in het seizoen. Afgelopen weekend liet hij in de GP La Marseillaise daar al een glimp van zien, maar toen speelde de tegenwind parten. BORA-hansgrohe heeft ook drie renners in huis die een klassement kunnen rijden: Felix Großschartner, Lennard Kämna en Lukas Pöstlberger. De vraag is wie van hen nu al in vorm is.

Bij Groupama-FDJ kunnen Benjamin Thomas en Alexys Brunel zich wellicht laten zien. Thomas werd veertiende in de GP La Marseillaise en beschikt bovendien over een goede chrono. Brunel brak vorig jaar door in Bessèges met een ritwinst en een derde plaats, maar daarna viel het tegen. Hij hoopt 2021 goed te beginnen met opnieuw een klapper in Bessèges. Total Direct Energie hoopt dan weer in de breedte toe te slaan, met nieuwkomer Pierre Latour en ervaren krachten als Edvald Boasson Hagen en Niki Terpstra.

Outsiders voor een goed klassement zijn Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation), Jelle Wallays, Anthony Perez (Cofidis), Simon Clarke (Qhubeka ASSOS), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Boris Vallée en Joel Suter (Bingoal-WB).


Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

Sprinters

Van de vijf etappes van de Ster van Bessèges lijken er twee meer dan geschikt voor de rappe mannen. In La Calmette en Bessèges is de finale redelijk vlak. Reken maar dat de nodige teams er dan een massasprint van willen maken.

Een aantal ploegen heeft meerdere troeven voor de vlakke aankomsten. Denk aan Trek-Segafredo (Mads Pedersen en Edward Theuns), Lotto Soudal (John Degenkolb en Gerben Thijssen), BORA-hansgrohe (Pascal Ackermann en Jordi Meeus), Arkéa-Samsic (Nacer Bouhanni en Daniel McLay), Israel Start-Up Nation (Rudy Barbier en Tom Van Asbroeck) en Qhubeka ASSOS (Giacomo Nizzolo en Matteo Pelucchi).

Zij worden uitgedaagd door Marc Sarreau (AG2R Citroën), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Jake Stewart (Groupama-FDJ), Anthony Turgis (Total Direct Energie), Christophe Laporte (Cofidis), Bryan Coquard (B&B Hotels), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Eduard-Michael Grosu (Delko) en Timothy Dupont (Bingoal-WB).

Flink wat sprintgeweld aan de start van de Ster van Bessèges dus.

Tim Merlier – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Bauke Mollema, Filippo Ganna
*** Alberto Bettiol, Tim Wellens
** Greg Van Avermaet, Felix Großschartner, Geraint Thomas
* Simon Clarke, Benjamin Thomas, Silvan Dillier, Alexys Brunel

Noot van de redactie: Filippo Ganna is later toegevoegd aan de startlijst en de sterverdeling.

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

In de omgeving van Bessèges is het tot het weekend goed vertoeven. De temperaturen schommelen rond de 14 à 16 graden Celsius. Niet de temperaturen die de renners in deze periode gewend zijn in Zuid-Spanje. In het weekend wordt dan weer veel regen verwacht, met meer dan 10 millimeter regen in Alès als de tijdrit op het programma staat. Het weer kan dus zeker een bepalende factor zijn op de laatste twee dagen. De temperatuur daalt dan ook richting de 12 graden.

De Ster van Bessèges is voor het eerst live te volgen via de Vlaamse publieke omroep. De rittenkoers zal vanaf woensdag namelijk worden uitgezonden op Canvas en Eén. De Franse uitzendrechten zijn in handen van L’Equipe, dat de etappes online uitzendt. In België wordt de rittenkoers ook uitgezonden door de Franstalige publieke omroep RTBF.


RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2021 18:11
Michal Kwiatkowski lijkt me toch wel de topfavoriet, kan bonificatieseconden pakken in de puncheursaankomsten en een slag slaan in de tijdrit. Heeft bovendien een sterk team om zich heen.

Gezien de tijdrit lijkt Mollema op het hoogste treetje een chauvinistische keuze....

*** Kwiato
** Wellens, Bettiol
* M. Pedersen, Mollema, Ganna

Mads Pedersen ook niet genoemd.... kan Bonis rapen met zijn sprint, heeft een uitstekende tijdrit over deze afstand. Als hij zijn Tour klimmersbenen kan bovenhalen een geduchte concurrent waar ze moeilijk vanaf gaan komen op dit parcours.
1 februari 2021 18:13
Dan gaat het toch echt beginnen, zin in!
1 februari 2021 18:17
Leuk! Mollema als topfavoriet bestempeld, dat komt toch niet vaak voor.
1 februari 2021 18:58
Geen ster voor Jérémy Lecrocq
1 februari 2021 19:22
Mijn twee topfavorieten Ganna en Pedersen hebben beide geen sterren toch opvallend.

Ganna kan iedereen opvegen in de tijdrit. Pedersen kan buiten de tijdrit met zijn sprint en heuvelsprint specialisme echt iedere etappe winnen en bonis pakken.

Mollema als topfavoriet is een lachertje.
1 februari 2021 20:47
Nice het is koers! Wat kan mij die sterren schelen, we gaan weer wielrennen kijken!
The home of cycling heeft dit niet op de Player?
1 februari 2021 20:51
Heeft Ziggo de RTBF nog op het lijstje of zijn die geslachtofferd voor Spike?
1 februari 2021 21:15
Mollemahahaha
1 februari 2021 21:35
Bettiol is toch wel mijn favoriet!
1 februari 2021 21:36
mooie volledige voorbeschouwing. Zo zuur dat Eurosport het niet op de player heeft...
    2 februari 2021 17:52
    Voor mij zeker niet volledig want het belangrijkste , de routekaartjes, ontbreken.
1 februari 2021 21:39
Wel te zien op TIZ Cycling.
1 februari 2021 22:15
Mollema begint meestal wel goed aan het seizoen, maar hier winnen zou natuurlijk heel verrassend zijn. Het parcours is niet al te lastig zodat iedereen die een heuvel kan opvlammen kans maakt. Post-lockdown Ganna van vorig jaar zou mijn favoriet zijn, maar uiteindelijk hangt het allemaal af van de vorm die de renners nu al te pakken hebben. Bij Wellens zit dat wel goed, voor Ganna, Bettiol, G. Thomas, Kwiat, Pedersen, Großschartner, Kämna etc is dat nog afwachten.

De eerste etappe is er gelijk een voor punchers en puncherige sprinters, dus dan ga ik me toch even op 'be right back' zetten op het werknetwerk...
2 februari 2021 09:52
Schotte geeft net aan dat het ook live op Canvas is.
    2 februari 2021 10:13
    Morgen (woensdag) om 14.45 uur op Canvas inderdaad !
    2 februari 2021 10:15
    Dat is topnieuws, waar zouden we zijn zonder Sporza?
    2 februari 2021 11:17
    Nice, lang leve de Belg!
    2 februari 2021 11:53
    Lang leve België! (zonder hun was er ook geen WK veldrijden geweest afgelopen weekend)
2 februari 2021 12:38
Belgen, blijven natuurlijk wel Belgen.
2 februari 2021 13:07
Nu ik de aankondiging zag dat de koers op Sporza wordt gebracht is de aanleiding dat ik deze voorbeschouwing even heb bekeken. Voor mij het belangrijkste ontbreekt : de route kaartjes.

Ondertussen hier gevonden: https://www.etoiledebesseges.com/etape-1-2021
2 februari 2021 15:48
Volledig eens met KimJungPoels.

Mocht Ganna op 60% van zijn WK-vorm zijn, zal hij hier een duel uitvechten tegen Mads Pedersen (mits op 80%).

Al de rest zal toch al op 90% moeten zitten willen ze met bovengenoemden kunnen wedijveren, en dat zitten ze zeer waarschijnlijk niet.
    2 februari 2021 16:27
    Al kan Thomas ook een tijdritje rijden, maar ik ben het wel eens dat Ganna dé grote favoriet is.
2 februari 2021 19:56
En die belg Wellens dan?? Ook een favoriet??
2 februari 2021 20:28
Redactie, is er echt geen betere foto van Kirsipuu in het archief te vinden? Hij valt zowat van de foto af. Cor Vos was de snapchat-stijl voor, blijkbaar...
3 februari 2021 08:46
Qua deelnemersveld kan dit tellen.
Alleen DCQS en UAE ontbreken als topploegen (wegens te laat aangemeld lees ik op Sporza).
    3 februari 2021 09:24
    Ook TJV ontbreekt zie ik, ook te laat aangemeld? Of wilde zij hier sowieso niet rijden?
    3 februari 2021 11:12
    Te laat aangemeld, ja: "Zo wilde Deceuninck-Quick-Step nog deelnemen aan de Ster van Bessèges (3-7 februari) en de Tour des Alpes-Maritimes et du Var (19-21 februari), maar werd de Belgische topploeg daar geweigerd omdat het startveld al vol was. Volgens Het Nieuwsblad werd ook Jumbo-Visma niet toegelaten tot de Franse rittenkoersen"

    https://www.wielerflits.nl/nieuws/intermarche-wanty-gobert-moet-plaatsmaken-in-tour-de-la-provence-met-geld-kan-alles/
3 februari 2021 09:23
Het is koers vandaag! Toch bijzonder om mee te maken dat ik koerskriebels heb bij aanvang van De Ster van Bessèges. Zo kun je elk jaar jezelf blijven verrassen.
    3 februari 2021 10:57
    Dat het wegseizoen vandaag begint is vooral een eerbetoon vanwege de 72e verjaardag van Hennie Kuiper.
3 februari 2021 11:25
De eerste etappe komt niet in Besseges zoals wordt gesuggereerd. De Cote de la Tour bij Bellegarde kan ik niet vinden op de kaart. Is er een mooi routekaartje beschikbaar?
    3 februari 2021 11:53
    Zie Arie hierboven: https://www.etoiledebesseges.com/etape-1-2021

Reacties zijn gesloten.