Aurélien Paret-Peintre verrast met sprintzege in Franse openingskoers GP la Marseillaise

zondag 31 januari 2021 om 16:40
Aurélien Paret-Peintre verrast met sprintzege in Franse openingskoers GP la Marseillaise

Aurélien Paret-Peintre heeft in Zuid-Frankrijk de Grand Prix Cycliste la Marseillaise op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman van AG2R Citroën won na een wedstrijd van 171,6 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte zijn landgenoten Thomas Boudat (Team Arkéa Samsic) en Bryan Coquard (B&B Hotels p/b KTM).

Iets voor het middaguur ging in Marseille een peloton van 118 renners van start voor de eerste wielerkoers op Franse bodem van 2021. Voor de Spanjaard Julen Amezqueta (Caja Rural – Seguros RGA) begon de wedstrijd rampzalig. Hij kwam al in de neutralisatie ten val, waardoor hij de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten.

Zes vluchters
De wedstrijd werd gekleurd door een vlucht van zes renners. De Belg Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles) ging op pad samen met de Zuid-Afrikaan Morne Van Niekerk (St Michel – Auber93), de Spanjaard Jon Barrenetxea (Caja Rural – Seguros RGA) en de Tsjech Vojtěch Řepa (Equipo Kern Pharma).

Even later wisten ook Eliot Lietaer (B&B Hotels p/b KTM) en Jens Reynders (Sport Vlaanderen – Baloise) aan te sluiten. Het zestal reed een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar, maar slaagden er niet in om het tot het einde vol te houden. Op 35 kilometer van het einde volgde een hergroepering.

Tijdens de beklimming van de Route des Crête was het Tim Wellens (Lotto Soudal) die ten aanval trok. De Belg sloeg een gaatje, maar wist niet weg te blijven. Aanvalspogingen van Jesús Herrada (Cofidis) en Lilian Calmejane (AG2R Citroën) waren evenmin succesvol. In de afdaling waagde Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) een poging, maar ook hij bleef niet uit de greep van het peloton.

Frans onderonsje
Op weg naar Marseille bleef het aanvallen regenen. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vier renners. Benjamin Thomas (Groupama – FDJ), Odd Christian Eiking (Intermarché – Wanty – Gobert), Simon Carr (EF Education – Nippo) en Andreas Kron (Lotto Soudal) kleurden de slotfase, maar werden op tien kilometer van het einde ingerekend door het jagende peloton.

In de finale hield B&B Hotels het tempo aan kop van het peloton in dienst van sprinter Coquard hoog. Een laatste poging van Kron kon een sprint niet voorkomen.

De sprint om de overwinning zou beslist worden in een driestrijd tussen drie Fransmannen. Coquard kwam vroeg op kop, maar zag Boudat langszij komen. Aan de rechterkant was het echter Paret-Peintre die in extremis nog langszij kwam. Met een half wiel voorsprong boekte de derdejaars beroepsrenner de eerste profzege uit zijn carrière.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Poeksel 31 januari 2021 om 16:47

In de Deense voorbeschouwing, waarin het halve peloton werd genoemd: “Aurelien Paret-Peintre kan ook meedoen aan de beklimmingen, maar is een onwaarschijnlijke winnaar in zo’n gemakkelijke finale.”

Heeft ie ooit eerder een goede sprint gereden?

Sammysosa 31 januari 2021 om 16:48

Koop ik verdomme die Eurosport app om de finale te zien, krijg ik eerst een herhaling van WK veldrijden, dan 5 minuten reclame (waarom betaal ik €7,-?) en dan een samenvatting van anderhalf uur van deze koers.

Maar goed, AG2R goed uit de startblokken, die zouden zomaar heel dominant kunnen blijken dit voorjaar.

ivo001 31 januari 2021 om 16:51

Ik heb na het WK veldrijden en Mathieu zijn interview de GCN app er bij gepakt. Daar mooi de laatste 8km nog kunnen zien.

Sammysosa 31 januari 2021 om 16:55

Thanks voor de tip!

Poeksel 31 januari 2021 om 17:05

Het werd gewoon uitgezonden op de app, maar wel zonder commentaar.

Peter Lippens 31 januari 2021 om 17:26

wel commentaar in het Engels maar denk dat er verschil is waar je woont België of Nederland

Merlinappa 31 januari 2021 om 18:40

Ik denk dat je op de verkeerde ‘plek’ in de app keek. Vermoedelijk heb je gewoon ES1 of 2 aangeklikt. Daar onder staan kleinere ‘blokjes’ met sportuitzendingen zonder onderbrekingen.

Sammysosa 31 januari 2021 om 18:55

Ah kijk aan, sorry Eurosport-app! Ik heb te snel gereageerd.

Lalsacien 31 januari 2021 om 16:54

Leuk! Ik volg hem al 5 jaar op Strava omdat hij woont in een streek waar ik veel heb gefietst. Hij ontdekt zich als snelle man na een koers met ruim 3000 hoogtemeters.

Tonydepony 31 januari 2021 om 16:56

Hoezo kan die ineens sprinten hahah, verslaat hier effe Boudat en Le cocq.
Verder een sterke Simon Carr gezien en een Kron die niet kapotgaat.

Laatste man 31 januari 2021 om 18:00

Mooie koers. Leuke opening zo. Paret-Paintre, Kron en Carr direct goed aanwezig. Trentin werd wel weggeblazen in de sprint.

lo squalo dello Stretto 31 januari 2021 om 18:11

Blij dat deze doorging, op zich wel een mooie finale met een verrassende winnaar. Groot talent maar wist niet dat hij kan spurten

Wim Kruithof 31 januari 2021 om 18:36

heerlijk middagje, met Eurosport Playertje naast veldrijden aan. Echt een mooie koers, Wellens aanvalslustig als altijd. Puike sprint, van Paret-Peintre, eerste zege als prof en gelijk een grote vis.

drikkes 31 januari 2021 om 23:00

Zeer mooi gereden. Veel had wel te maken met de stevige kopwind en het feit dat hij helemaal op het laatste kwam. Maar mooi gedaan en prachtige koers gezien.

Gala 1 februari 2021 om 08:47

Op zich hoopgevend dat een Franse wedstrijd is mogen doorgaan. Dat biedt perspectieven voor andere, grotere wedstrijden à la Parijs-Nice, Paris-Roubaix, e.a…

Groetjesaandevoetjes 1 februari 2021 om 10:12

Coquard is het toch echt net altijd niet he

Headlines

Materiaalzone

Populair