Vandaag tien jaar geleden: de dopingbekentenis van Lance Armstrong

Vandaag tien jaar geleden: de dopingbekentenis van Lance Armstrong

foto: Cor Vos

woensdag 18 januari 2023 om 19:00
Terugblik

Het is dinsdag 17 en woensdag 18 januari precies tien jaar geleden dat de grootste dopingzaak aller tijden in het wielrennen zich voordeed. Lance Armstrong won in zijn carrière zeven keer de Tour de France, maar na een jarenlang klopjacht op zijn geweten, kwam het hoge woord eruit: een volledige dopingbekentenis bij Oprah Winfrey.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De nu 51-jarige Amerikaan maakt na de Olympische Spelen in Barcelona (1992) zijn profdebuut bij Motorola. Ruim een jaar later – nadat hij in zijn eerste Tourdeelname meteen een rit won – verbaasde het toptalent de wereld in Oslo, waar hij in apocalyptische omstandigheden solo wereldkampioen werd bij de profs. In 1995 won hij vervolgens een tweede Tourrit, die hij opdroeg aan zijn twee dagen eerder overleden ploegmaat Fabio Casartelli, en naderhand ook Clásica San Sebastián. Ook werd hij twee keer tweede in Luik-Bastenaken-Luik.

Armstrong stond in die jaren bekend als een klassiekercoureur die ook etappes in grote rondes kon winnen. In 1996 kwam daar een zege in de Waalse Pijl bij, maar aan het einde van dat seizoen sloeg het noodlot toe. Bij de Amerikaan werd teelbalkanker vastgesteld. Vrij vlot daarna werden uitzaaiingen in de longen en hersenen ontdekt. Zijn overlevingskans werd ingeschat op minder dan 50%. Twee zware operaties later en voor die tijd nog experimentele chemokuren, overwon Armstrong kanker. Begin 1998 keert hij terug in het wielerpeloton.

Armstrong wint het WK in Oslo – foto: Cor Vos

Alleenheerser na kanker
Dat doet de Amerikaan bij het US Postal Service. Na een moeizaam begin komt hij er in de Ronde van Nederland voor het eerst echt weer doorheen. Hij werd er vierde. Die positie behaalde hij daarna ook in de Vuelta a España, op het WK tijdrijden en op het WK op de weg. Armstrong was getransformeerd van een bonkige klassiekercoureur en rittenkaper naar een gedrongen klassementsrenner. Hij begon zich daarna in te zetten om geld op te halen voor kankerbestrijding. Hij richtte Livestrong (van de gele bandjes) op en haalde meer dan 500 miljoen dollar op.

Tussen beide laatste zinnen in kent iedereen zijn verhaal. He was the guy who proved that a nearly dead man can win the Tour the France, one of the toughest sport events on earth. Liefst zeven keer won de Texaan de Ronde van Frankrijk, tussen 1999 en 2005. Behoudens voorbereidingskoersen als het Critérium du Dauphiné of de Ronde van Zwitserland, won de Amerikaan amper andere wedstrijden in die jaren. Wel werd hij twee keer tweede in de Amstel Gold Race: in 1999 achter Michael Boogerd, in 2001 versloeg Erik Dekker hem.

Comeback
Na de Tour van 2005 zwaaide Armstrong af, tot er in september 2008 een gerucht opdook van een comeback. Enkele dagen later bevestigde de Amerikaan het nieuws. Hij tekende een contract van één jaar bij Astana, waar zijn oude ploegbaas Johan Bruyneel werkzaam was nadat Discovery Channel de sponsoring had gestopt van zijn Amerikaanse ploeg. Armstrong (dan 37 jaar) maakte zijn comeback om aandacht voor zijn stichting te genereren en te bewijzen dat hij – met de wetenschap van toen – nog altijd dopingvrij op profniveau kon mee doen.

Lees ook:
Samenvatting eerste deel bekentenis Lance Armstrong

Een achtste zege kwam er bij zijn comeback niet – foto: Cor Vos

De zevenvoudig Tourwinnaar reed in 2009 voor het eerst in zijn loopbaan de Giro d’Italia. Hij eindigde als twaalfde. Vervolgens wachtte de Tour, waar hij het kopmanschap deelde met Alberto Contador. Op dag vier won Astana in Montpellier de ploegentijdrit, maar kwam Armstrong een seconde tekort om Fabian Cancellara uit het geel te rijden. Drie dagen later bleek Contador in Andorra de beste klimmer van de Tour, die hij uiteindelijk ook zou winnen. Armstrong werd uiteindelijk derde en maakte bekend in 2010 zijn eigen ploeg op te richten.

Schorsing voor het leven
Dat werd Team RadioShack, voorloper van het huidige Trek-Segafredo. Namens die ploeg werd Armstrong nog tweede in de Ronde van Zwitserland, maar in de Tour kon hij geen potten meer breken. Hij werd 23ste. Toch plakte hij er nog een jaar aan vast, waarna hij halverwege 2011 definitief zou stoppen met koersen. Dat werd echter abrupt vervroegd, na de Tour Down Under van dat jaar. Dopingverhalen begonnen korte tijd later de kop op te steken, nadat Floyd Landis hem in 2010 al had beticht van dopinggebruik. Tyler Hamilton volgde in 2011.

Lees ook:
Samenvatting tweede deel bekentenis Lance Armstrong

Begin 2012 sloot aanvankelijk het dopingonderzoek naar Armstrong, maar tijdens de Tour maakte Raymond Kerckhoffs bekend dat vijf voormalig ploeggenoten tegen hem wilden verklaren: Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en boezemvriend George Hincapie. Armstrong reageerde furieus, maar het USADA was volhardend. Op 24 augustus 2012 nam het USADA hem zijn zeven Tourzeges af. De UCI volgde en stelde dat de Amerikaan het verdiende om vergeten te worden in het wielrennen.

In de nasleep haakten allerlei sponsoren af, moest hij Livestrong verlaten en wilde de ASO dat hij zijn prijzengeld zou terugbetalen. De UCI schorste Armstrong levenslang en daarna volgde het onvermijdelijke interview:

Lees ook:
Lance Armstrong: ”Het verhaal was zo lang zo perfect”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Kopinkas 18 januari 2023 om 18:15

‘Na een jarenlange klopjacht op zijn geweten’, wat een manke zinsnede.
En die moeite hadden ze zich dan ook nog eens kunnen besparen, want Armstrong was nu eenmaal gewetenloos.
De rol van Bruyneel blijft hier trouwens opvallend onderbelicht.

4
FDJ 18 januari 2023 om 20:20

Ik had wel een column van Johan Bruyneel verwacht net als in de Tour ;)

2
Koers 18 januari 2023 om 15:36

Heeft hij ook daadwerkelijk het prijzengeld terug betaald? Bij de sponsoren is volgens mij een vrij gunstig (voor Lance) akkoord getroffen.

Nu nog de regel invoeren dat truien altijd op leenbasis zijn. De 7 hangen nu nog altijd in zijn huis. Zonder comeback was ie er misschien nog wel mee weggekomen.

0
Robin van Wijlick 18 januari 2023 om 16:15

In al die zaken zijn schikkingen getroffen inderdaad.

0
VerstandOpNul 18 januari 2023 om 21:26

En hij had een vrij gelukkige hand van investeren, volgens mij is hij nu vooral heel veel rijker geworden..

0
ricardinho 18 januari 2023 om 17:49

Het gehele rapport en afhandeling/nasleep heeft de wielersport niet verder geholpen. De logica om ver na datum nog terug te komen op resultaten snap ik niet zo goed. Volgens mij is er ook nog zoiets als een verjaringstermijn ?

0
Polleke 18 januari 2023 om 18:16

Wat een tijdperk was het toch… bij alle namen uit die periode gaan de wenkbrauwen de lucht in. Dat de sport dit overleefd heeft is op zich al opmerkelijk…

0
ghostwriter 18 januari 2023 om 18:20

Ik hoop dat ze zijn schorsing nooit laten vallen. Er zijn vele dopeurs geweest maar er zijn weinig mensen geweest die het leven van anderen probeerde kapot te maken als die niet aan Armstrong’s bedrog mee wilden werken.

0
Pietspeed 18 januari 2023 om 20:05

Valt er een jubileum te vieren? Een reünie? Wat is de nieuwswaarde hiervan? Armstrong weer met open armen ontvangen, welkom Lance! Of evt dopingproblematiek weer agenderen?

0
VerstandOpNul 18 januari 2023 om 21:24

Ik vind het op zich nog wel een interessant haakje voor een artikel, maar beter om dan eens de balans over deze 10 jaar op te maken. Nu is het meer oud nieuws, een opsomming van zijn carriere destijds.

0
Pietspeed 19 januari 2023 om 12:49

‘Doping’ is van alle tijden in alle soorten en maten.

0
Grote Plateau 18 januari 2023 om 21:31

Armstrong is een gigantisch donker monument waar velen achter schuilplaats genieten en zonder zijn boetedoening (die, als ik het zo zie, tot zijn begrafenis doorgaat) was de wielersport misschien nog veel langer blijven doorklooien met die shit.

0
Lalsacien 18 januari 2023 om 22:42

Er zijn nog steeds ploegleiders uit die periode actief. Die doen alsof hun neus bloedt.
Als ik er bewust over nadenk zit ik altijd met gemengde gevoelens.

1
Pietspeed 19 januari 2023 om 12:52

Het is maar waar (alle) aandacht naar uitgaat. Merckx is geloof ik ook een paar keer betrapt. De periode kort voor en na Lance was duister. Degene die schoon reden deden niet mee voor de winst.

0
de adelaar van de adsteeg 19 januari 2023 om 06:41

Als adelaar van de adsteeg heb ik nooit doping gebruikt teminste het is nooit ontdekt

0
Gene 20 januari 2023 om 07:25

Is dit een bekentenis?

0
doeme80 18 januari 2023 om 19:41

En aansluitend de 1 op 1 copy door Danny Nelissen en Boogie.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone