USADA ontneemt Armstrong definitief resultaten sinds 1998

vrijdag 24 augustus 2012 om 17:56

foto: Sirotti

Wat al de hele dag in de lucht hing en al was aangeven door voorzitter Travis Tygart, heeft het Amerikaanse antidopingagentschap USADA zopas officieel bevestigd: Lance Armstrong verliest alle resultaten die hij sinds 1 augustus 1998 bijeen heeft gekoerst. De Amerikaan, die bovendien levenslang uit de sport wordt gebannen, verliest daardoor onder meer zijn zeven Tourzeges.

Armstrong is schuldig bevonden aan het gebruik en/of bezit en transport van EPO, testosteron, corticosteroïden en maskerende producten, het ondergaan van bloedtransfusies en tot het hiertoe aanzetten van andere sporters. Voor de periode van 1998 tot 2005 baseert USADA zich op diverse getuigenissen; voor die bij zijn comeback in 2009 beroept het zich naar eigen zeggen zelfs op wetenschappelijke data.

“Als een atleet beslist om de boel op te lichten en verboden middelen gaat gebruiken, zijn er geen winnaars”, aldus voorzitter Tygart. “Maar zuivere atleten kunnen op ons rekenen om de waarheid bloot te leggen en erover te waken dat de cultuur van het koste wat het kost te winnen niet de bovenhand haalt op eerlijke competitie. Wanneer we zo een overweldigend bewijs van dopinggebruik hebben, is het ons mandaat de zaak te onderzoeken en tot dit besluit te komen.”

Armstrong kon tot gisteren beslissen of hij zich in een hoorzitting voor het USADA wilde verdedigen tegen de waangehaalde aanklachten, maar gaf aan de – volgens hemzelf onrechtsgeldige – strijd tegen de dopingjagers te staken. Daardoor kon het USADA prompt overgaan tot deze beslissing.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone