Samenvatting tweede deel bekentenis Lance Armstrong

Samenvatting tweede deel bekentenis Lance Armstrong
zaterdag 19 januari 2013 om 04:52

In dit artikel zal WielerFlits een samenvatting geven van het tweede deel van het interview van Oprah Winfrey met Lance Armstrong. De meest opvallende uitspraken zullen in dit artikel weergegeven worden.

Ook in het tweede deel van het interview van Oprah Winfrey met Lance Armstrong, toonde de Texaan weinig emotie. Toch moest hij op een gegeven moment vechten tegen zijn tranen, toen hij vertelde hoe hij het zijn kinderen vertelden. ”Ik hoorde mijn zoon tegen iemand zeggen: wat jullie over mijn vader zeggen, is niet waar. Toen wist ik dat ik het hem moest vertellen. Wat jullie gehoord hebben is waar, zei ik tegen ze. Ze zeiden daarop niet veel terug.” En: ”Ik heb tegen mijn zoon gezegd: verdedig mij niet meer. Hij zei: je bent mijn vader en ik houd van je. Dat verandert niet. Hij is een beter mens dan ik.”

Het tweede deel van het interview ging niet heel diep meer in op de gebeurtenissen op basis waarvan Armstrong geschorst is. De emotionele kant van het verhaal kwam naar voren, toch kwam Oprah nog even terug op het USADA-rapport. Op de vraag of het waar was dat hij het USADA een bedrag (van zo rond de $250.00) aangeboden heeft, reageerde hij als volgt: ”Nee, dat is niet waar. Er staan duizend pagina’s in het USADA-dossier. En dat staat er niet in. Waarom niet? Het is een aardig groot verhaal, als dat waar zou zijn.”

Nadat Nike als eerste haar sponsorschap beëindigde, volgden de andere sponsoren snel haar voorbeeld. Het meeste moeite had Armstrong met het feit dat ook zijn eigen Livestrong-stichting hem de rug toe keerde. ”Livestrong voelt als mijn zesde kind. Om de beslissing te maken om terug te treden, was een moeilijke keuze. Ik hoop dat Livestrong het ook zonder mijn verhaal gaat redden”, aldus Jonny Mellow.

Daarnaast heeft de Amerikaan ook moeite met zijn levenslange schorsing, terwijl anderen voor de zelfde overtredingen maar een half jaar hoeven te brommen. ”’Een levenslange schorsing voelt voor mij als de doodstraf. Of ik hoop dat deze schorsing ooit verminderd wordt? Ja, zeg ik egoïstisch. Maar ergens weet ik dat dat nooit zal gebeuren.”

Therapie
Armstrong is in behandeling bij psychologen om hem te helpen. Naast de bekentenis tegenover zijn kinderen, had hij het ook zwaar toen hij zijn moeder zag. ”Mijn moeder is een wrak, al zal ze zelf niet klagen. Mijn stiefvader belde me op en zei dat mijn moeder het moeilijk had. Ik heb haar toen opgezocht en besefte dat mijn fouten ook bij haar haar tol hadden geëist. Maar als ik bedenk hoe ik me zou voelen, als één van mijn kinderen zich zoals mij zou gedragen…”

Vervolgens kwam de Texaan ook nog terug op personen uit het verleden, die hij door het stof gehaald heeft. ”Als zij er klaar voor zijn, wil ik mijn excuses aanbieden aan mensen als Tyler Hamilton, Franky en Betsy Andreu, Floyd Landis, Emma O’Reilly en David Walsh”, zo zei hij.

Armstrong noemt zichzelf als iemand die heeft vals gespeeld, gelogen en mensen bedreigd heeft. ”Precies de dingen waar je voor waakt dat je kinderen dat doen. De grootste misdaad die ik heb begaan is het verraad dat ik heb gepleegd tegenover de mensen die van me houden, en die me steunden”, klonk het.

Toekomst
Als eerder gezegd, koestert Armstrong de hoop op het verminderen van zijn levenslange schorsing. Daarnaast betuigt hij spijt, al beseft hij wel wat hij heeft gedaan. ”Ik schaam me en heb diepe spijt over wat er is gebeurd, maar ik weet niet of dat ooit genoeg zal zijn. Deze stapt helpt me in ieder geval om een beter mens te worden.”

”Ik begin te beseffen dat ik mensen hun levens heb verwoest. Ook heb ik ervoor gezorgd dat er aan de gele trui altijd een smet van bedrog blijft hangen. Daarvoor zal ik nu moeten boeten”, aldus de gevallen wielerlegende.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone