Lance Armstrong: ”Het verhaal was zo lang zo perfect”
vrijdag 18 januari 2013 om 03:22

Lance Armstrong: ”Het verhaal was zo lang zo perfect”

Lance Armstrong heeft in het veel besproken interview met Oprah Winfrey uit de doeken gedaan dat hij al zijn zeven opeenvolgende Tour-zeges won op basis van doping. ”Zonder die middelen had ik nooit zeven keer de Tour kunnen winnen. Ik heb die cultuur niet uitgevonden, maar ik heb er ook geen einde aan gemaakt. Dat was mijn vergissing. Het verhaal was zo lang, zo perfect”, aldus de gevallen kampioen.

Op de vraag of de Amerikaan bang was om ooit gepakt te worden, antwoordde Armstrong als volgt: ”Nee, de tests waren anders. In 1999 was er geen epo-test en geen out-of-competition test. Je werd niet gepakt, je was ‘schoon’ tijdens de races. Nu is dat anders, met het out-of-competition-systeem en het biologisch paspoort.” In 2009 en 2010 (de jaren van zijn comeback) reed hij zonder doping, aldus Armstrong zelf.

Ook schetste de Texaan een beeld over de wielrennerij van destijds. ”Doping was destijds net zo vanzelfsprekend als lucht in de banden of water in je bidon”, zo vertelde hij. ”Of ik het gevoel heb dat ik valsspeelde? Nee, dat is het ergste. De definitie van valsspelen is een ongeoorloofde voorsprong nemen op je concurrent, dat gevoel had ik niet.”

RIDE Magazine