Samenvatting eerste deel bekentenis Lance Armstrong
foto: Cor Vos
vrijdag 18 januari 2013 om 05:17

Samenvatting eerste deel bekentenis Lance Armstrong

In dit artikel zal WielerFlits een samenvatting geven van het eerste deel van het interview van Oprah Winfrey met Lance Armstrong. De meest opvallende uitspraken zullen in dit artikel weergegeven worden.

Lance Armstrong, gebruikte jij in je carrière EPO?
”Ja.”

Gebruikte je bloeddoping tijdens je carrière?
”Ja.”

Gebruikte je testosteron tijdens je carrière?
”Ja.”

Gebruikte je verboden middelen tijdens je zeven zeges in de Tour de France?
”Ja.”

Was het mogelijk de Tour te winnen zonder doping?
”In mijn beleving niet.”

Met deze serie vragen opende Oprah Winfrey vanavond haar interview met Lance Armstrong. De Amerikaan gaf een volledige schuldbekentenis en beantwoordde alle vragen van de talkshowpresentatrice. Namen of leveranciers noemde hij niet.

”Zonder die middelen had ik nooit zeven keer de Tour kunnen winnen. Ik heb die cultuur niet uitgevonden, maar ik heb er ook geen einde aan gemaakt. Dat was mijn vergissing. Het verhaal was zo lang, zo perfect”, zo was hij duidelijk.

Bang om gepakt te worden was de Amerikaan allerminst: ”Nee, de tests waren anders. In 1999 was er geen epo-test en geen out-of-competition-test. Je werd niet gepakt, je was ‘schoon’ tijdens de races. Nu is dat anders, met het out-of-competition-systeem en het biologisch paspoort.”

Armstrong heeft al zijn hele leven controle over alles. Dit is, na zijn kanker, de tweede keer in zijn leven dat hij iets niet onder controle heeft. Op zijn ziekte kwam hij terug: ”Kanker heeft me veranderd. Ik deed alles om te overleven. Later deed ik alles om te winnen.”

De voormalig wereldkampioen (dat is hij nog steeds) gaf verder aan dat zijn overwinningen in de Tour op voorhand al bijna vast stonden. Blijdschap bij zijn zeges was er wel, de preparatie en de voorbereiding waren leuker. ”Of ik me er slecht onder voelde? Nee, eng hè? Of ik me er een slecht persoon onder voelde? Nee, nog enger. Of ik me een valsspeler voelde? Nee en dat is het engste.”

Armstrong haalde vervolgens de definitie van valsspelen aan. ”De definitie van valsspelen is een ongeoorloofde voorsprong nemen op je concurrent, dat gevoel had ik niet. Ik kan niet praten voor mijn concurrenten, want ik woonde of trainde niet met ze. Maar dat gevoel had ik niet, nee.”

Ronde van Zwitserland 2001
De Amerikaan haalde in het verleden zijn honderden tests aan, waarmee hij nooit één keer postief heeft getest. Oók niet tijdens de Ronde van Zwitserland in 2001. Armstrong bekende bijna alles, maar dit sprak hij pertinent tegen: ”Dat verhaal is niet waar. Er was daar geen positieve test, er was geen geheime ontmoeting bij een lab en de UCI heeft geen stalen van mij weggemoffeld. En begrijp me goed, ik ben geen fan van de UCI, maar dit is niet waar.”

Over de mogelijke donatie die de voormalig Tour-winnaar zou hebben gedaan aan de UCI om de positieve test in de doofpot te stoppen, is hij kort. ”De UCI had op dat moment weinig financiële middelen en vroeg me of ik een donatie wilde doen. Dat heb ik toen gedaan. Ik begrijp volledig dat wat ik nu ga zeggen heel ongeloofwaardig klinkt, maar het was geen betaling om een positieve test te verdoezelen”, aldus The Boss.

Comeback en spijtbetuiging
Armstrong besloot in het najaar van 2008 om in het seizoen 2009 terug te keren in het peloton om voor een achtste maal de Tour de France te winnen. Hij slaagde daar niet in, maar werd derde achter Alberto Contador en Andy Schleck. Deze editie – als ook die van 2010, waar hij 23ste werd- reed de toenmalig Astana-renner zonder bevorderende middelen. ”Ik heb in 2009 en 2010 geen doping meer gebruikt. Door het biologisch paspoort werd het te risicovol. De laatste keer was in 2005.”

Op de vraag of Lance, met het USADA-rapport in het achterhoofd, spijt heeft van zijn terugkeer is hij duidelijk: ”Ja. Anders hadden we hier nu niet gezeten. Of ik er dan mee was weggekomen? Die kansen waren aanzienlijk groter geweest, ja.”

”Natuurlijk, de verhalen waren altijd gebleven. Toen het federale onderzoek in februari 2012 werd afgebroken, dacht ik dat het voorbij was”, zo zei hij terughoudend, als eigenlijk in het hele interview.

Uiteindelijk moest de Texaan na het USADA-rapport toch capituleren. Met George Hincapie (die hij nog altijd als vriend ziet en een keer per week belt) had het USADA de meest ‘kostbare’ getuige, zo doende kon Armstrong er niet meer onderuit. Voor meineed is hij echter niet te vervolgen, de verjaaringstermijn daarvoor in Texas is drie jaar.

Meermaals tijdens het interview gaf Lance aan spijt te hebben, maar dat hij nu moet boeten voor de verkeerde keuzes uit het verleden. ”Voorheen realiseerde ik niet wat ik allemaal had en wat ik gedaan heb. De laatste tijd zie ik dat echter onder ogen, net als de woede en het verraad in de ogen van de mensen die in mij geloofden en aan mijn kant stonden. Ik zal de rest van mijn leven vertrouwen terug proberen te winnen.”

Uiteindelijk bleek Armstrong in dit eerste deel geen enkele emotie te uiten en vroeg hij ook niet om begrip. ”Of ik me genaaid voel? Nee, dit is wat ik na al die jaren verdien”, zo oordeelde de Amerikaan.

RIDE Magazine