Sunweb-ploegleider: “Knieproblemen Dumoulin zijn complex”

maandag 17 juni 2019 om 13:30
Sunweb-ploegleider: “Knieproblemen Dumoulin zijn complex”

foto: Cor Vos

Over een kleine drie weken staat de start van de Tour de France op de kalender. Of en in welke hoedanigheid Tom Dumoulin daarbij is, is nog een groot vraagteken na de Dauphiné. Vroegtijdig moest hij daar de koers beëindigen toen de irritaties in zijn gekwetste knie opnieuw opspeelden.

Na de etappe van vrijdag kondigde Dumoulin nog strijdlustig aan dat hij zichzelf nog eens wilde testen in de twee volgende zware bergritten. “Weliswaar moet ik afwachten hoe de knie zich houdt, maar als het goed voelt wil ik het proberen.” De volgende ochtend kwam dan het bericht dat de Nederlander uit voorzorg de Franse rittenkoers verliet en daarmee de laatste twee etappes aan zich voorbij liet gaan. ’s Avonds speelden de irritaties in zijn knie immers opnieuw op.

Het was wel echt het plan dat hij zich nog minstens één dag zou testen in de stevige bergetappes naar Pipay en Champéry, liet Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen weten aan het AD. “Hij had graag twee dagen gas gegeven, dus dat hij naar huis moest, was zeker een tegenvaller. Het is complex, want hij heeft niet één probleem in zijn knie, maar meerdere kwaaltjes. Dat maakt het lastig werken.”

Valpartij in de Giro d’Italia
Dumoulins knieproblemen zijn terug te voeren naar zijn valpartij in de vierde etappe van de Giro d’Italia. Onderweg naar Frascati kwam de kopman van Sunweb zwaar ten val, waarbij hij zijn linkerknie flink bezeerde. Weliswaar finishte hij de rit en probeerde hij een dag later verder te rijden, maar tevergeefs: in de vijfde rit staakte hij dan alsnog de strijd. Er werd vocht in zijn knie geconstateerd, beschadiging van het kraakbeen en er werd hem rust voorgeschreven.

In het Critérium du Dauphiné hervatte hij de koers om wedstrijdritme op te doen voor de Tour. Risico’s wilde de ploeg niet nemen en de Nederlander zou zich dan ook niet richten op het klassement. Vooraf gaf hij aan dat hij nog wel af en toe pijn heeft aan de knie bij het aanzetten voor een sprint en bij bepaalde bewegingen. “Ik had liever gezien dat ik klachtenvrij was, maar dat is nog niet.”

foto: Cor Vos

Enigszins positief blikte hij terug op de eerste rit, wel gaf hij aan een reactie te voelen in de knie. Een dag later zat hij dan mee in de lange vlucht, die op 35 kilometer werd ingerekend. Hij sprak van een ‘stijgende lijn’ die hij wilde vasthouden. In de loop van de week werd dan bekend dat er een metaalsplinter in zijn gekwetste knie was ontdekt. Een kleine splinter, die mogelijk de reactie in de knie teweeg brengt. “Na de Dauphiné bekijken we of een ingreep nodig is”, klonk het.

Desondanks wilde hij in de lange tijdrit zich mengen om de winst en de derde plek viel hem ten deel, waarmee hij alleen Wout van Aert en Tejay van Garderen voor zich moest dulden. “Voor nu was dit een prima resultaat, maar de winnaar in mij is er niet blij mee. Ik wilde graag wedstrijd-klaar zijn en winnen, maar dat is niet het geval. Ik weet waarom en ik weet dat ik niet meer zou moeten verwachten. Maar het is wat het is”, reageerde hij na de rit tegen de klok.

Hoogtestage
De twijfels bleven en op zaterdagochtend kwam dan de mededeling dat Dumoulin uit voorzorg de Dauphiné verliet. Op vrijdagavond speelden de irritaties in zijn knie opnieuw op en zijn ploeg wilde geen enkel risico nemen met haar kopman. Rust nemen was het devies voor Dumoulin, voor wie vanaf vandaag een hoogtestage op de planning staat. Via die weg wil hij de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op de Tour.

Dit artikel delen:

42 Reacties

west 17 juni 2019 om 13:36

Dat is dus wat anders dan "alleen een metaalsplinter"…
Ik heb de begeleiding van Sunweb nog geen keuze zien maken die goed uitpakt dit jaar, dus ben benieuwd.

Ruben_ 17 juni 2019 om 13:42

Klinkt allemaal als een beetje wanhopig vechten tegen de bierkaai.

Dumoulin gaat echt geen Tour rijden.

De manier waarop Sunweb dit allemaal afhandelt verdient ook geen hoofdprijs

hartstikkebedankt 17 juni 2019 om 13:46

Of nog erger (even doemdenken). Wordt soort van ‘gedwongen’ toch Tour te rijden ‘we-zien-wel’ en verkloot en passant de rest van het seizoen.

Scibby 17 juni 2019 om 14:16

Niet alleen het seizoen, als je door blijft drukken kun je ook permanente schade veroorzaken.

Marik 17 juni 2019 om 13:53

De communicatie van Team Sunweb laat wat te wensen over. Het wordt zo langzamerhand wat mistig rondom de situatie van Tom.

john 17 juni 2019 om 13:54

En ik had me al vrij gevraagd om de huldiging op ut Vriethof of de Mert in Mestreech mee te makken want hij ging toch de Tour winnen volgens de kenners hier

debbie1998 17 juni 2019 om 13:57

Rustig uitzieken Tom, tot ziens in de Vuelta, of anders tot volgend jaar.

Plavka 17 juni 2019 om 14:02

Maar wat heeft hij nu? Een kraakbeen probleem, waar je normaal gesproken al helemaal niet mee gaat fietsen in een subacute fase. Of een metaalsplinter, die er gewoon uit moet, want anders beschadig je het kraakbeen. Samenvattend allebei geen indicatie voor te wielrennen en dus kon de dauphine al niet.
Of spelen we een spelletje???

vanSpringel 17 juni 2019 om 14:52

Begint er wel op te lijken. Verwacht niet dat ie in de Tour gaat rondrijden. Maar ja de commercie wil ook wat.

SprintMaster 17 juni 2019 om 14:03

Ik ga uit van het worst case scenario, die knie wordt binnen een paar weken niet weer goed. De Tour rijden omdat het de Tour is zou slecht zijn. Ze kunnen dan beter alles op Matthews zetten.

Pat McQuaid 17 juni 2019 om 14:04

Ik zou gewoon de splinter laten zitten en doorkloten.

Wheely 17 juni 2019 om 14:43

Uitstekend idee.

vincenzo 17 juni 2019 om 14:06

Dit artikel is een overzicht van oud nieuws. De ‘metaalsplinter’ is nu alleen een ‘metalen plaatje’.

Er lijkt een strategie te ontbreken in de behandeling van de knieproblemen en Sunweb lijkt er op te gokken dat het vanzelf goed komt voor de Tour. Op hoop van zegen. Raadselachtig.

Jean Dumas 17 juni 2019 om 14:11

Op intuïtie handelen kan goed wanneer je lekker in je vel steekt, maar nu is het funest, een topper onwaardig.

Jan Blokland 17 juni 2019 om 14:18

Het is dus gewoon waar ik al bang voor was. Dumoulin had normaal gesproken niet naar huis gegaan als er niets aan de hand was. Dan had hij graag een test gedaan in wedstrijd element. Maar dat zit er gewoonweg niet in. Er is dus meer aan de hand dan alleen maar een splinter. En dat blijkt nu ook. M.a.w.: het ziet er niet goed uit.

west 17 juni 2019 om 14:21

Tom heeft al meermaals aangegeven geen patron in het peloton te willen zijn, maar zou hij dat binnen de ploeg dan ook niet zijn? Je moet intern toch iedereen kapot maken als ze drie weken voor de Tour niet echt een idee hebben en maar zien hoe het loopt? Dan hoop je maar dat dit één groot rookgordijn is, want anders gaat het van kwaad naar erger en erger gaan…

Arema Pro Cycling Team 17 juni 2019 om 14:23

Geen Tom voor mij in tour poultjes!

Damien Heuvel 17 juni 2019 om 14:25

Amputeren, en klaar met dat gezeik. ;)

Emergo 17 juni 2019 om 15:39

Heel subtiel deze reactie.

Akiria 17 juni 2019 om 14:28

Zou jammer zijn, wat een mooi wielerjaar had moeten worden voor Nederland draait uit op een deceptie…

koos verrek 17 juni 2019 om 14:29

Geen froome geen dumo.. Jammer jammer

Witte Trui 17 juni 2019 om 14:30

Je zou als Sunweb nu toch vol voor een klassement in de Vuelta moeten gaan en in de Tour alles op de groene trui van Matthews zetten?

Jean Dumas 17 juni 2019 om 14:56

+1

ThorHushovd 17 juni 2019 om 15:23

De witte trui die de groene trui promoot ;)

tetedelacourse 17 juni 2019 om 14:32

Maar mensen toch… Sunweb heeft een arts en laat zich gewoon door een gestudeerd man informeren over de beste (medische) weg. Daarnaast zal Tom (aanname) zich liever richten op de Tour dan op de Vuelta. Die twee samen leiden tot de huidige situatie: kijken hoe het gaat. Het kan je niet aanstaan, maar dat is óók een strategie.

Blik op de Vuelta betekent ook nu al 85% van het seizoen afschrijven. Dat blijkt nóg niet nodig, dus ga je voor meer.

Ik zou zeggen: laat je informeren over de voortgang ipv voorbarig conclusies te trekken. Als de Tour onhaalbaar is wordt dát gezegd. Niet een of andere (onzekere) weg ernaartoe.

west 17 juni 2019 om 14:47

Gestudeerd hebben is niet hetzelfde als competent zijn. Ze hebben zich al meermaals mispakt aan een genezingsproces/revalidatie met oa, Tusveld, Kragh, Oomen, Ludvigson, Degenkolb, Van der Haar, Stamsnijder en Veelers. Dezelfde arts en begeleiding die er in week drie van de Giro pas achter komen dat Tom's maag gevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen…
Dus ik vind het niet geheel onterecht dat we de gestudeerde arts niet meer op zijn blauwe ogen geloven…

Gilberto 17 juni 2019 om 15:01

Tuurlijk is dat niet geheel onterecht west. Maar ik weet ook niet wat erger is hoor, alles voor zoete koek slikken, of voorbarig conclusies trekken

tetedelacourse 17 juni 2019 om 15:09

Als je dan toch zoveel namen opnoemt, noem dan ook maar de flaters. Man en paard.

Dat er renners ziek worden of terugslagen krijgen, betekent niet dat de ploegarts zich mispakt heeft. Als Dumoulin nog nooit klachten in de stoelgang bij zijn arts heeft geuit, weet een arts ook nog niks. Wij geen van allen weten wanneer de eerste keer is dat Dumoulin überhaupt heeft toegestaan/gevraagd dit te onderzoeken.

Je hele reply is aanname, of stellingname zonder argument.. het feit dat de man is aangenomen bij een Giro winnende ploeg is meer bewijs vóór dan wat ik hier lees.

dikkechaap 17 juni 2019 om 15:55

@west
Ik weet niet precies waar jij je informatie vandaan haalt, maar je denkt hopelijk niet dat de teamarts van Sunweb een soort wonderdokter is die zowel darmspecialist, als traumachirurg, als revalidatiespecialist is? Of dat zoiets überhaupt mogelijk is in deze tijd?
Bij elke kwaal worden specialisten ingeschakeld die behandelen en adviseren.

Prima Facie 17 juni 2019 om 14:33

Of er is niks aan de hand en Dumoulin verspreidt mist om de concurrentie niet wijzer te maken, of er is stront aan de knikker en dan moet Dumoulin de Tour niet rijden. Knieën zijn heel risicovol…

wielrenner 17 juni 2019 om 14:38

Een carbonsplintertje in de knie?

jooprioolpijp 17 juni 2019 om 14:44

Niet alleen veel aspirant-ploegleiders en -artsen hier, maar ook would-be communicatieadviseurs. Ik vind hier niks raars aan, een mens is geen robot en opbouw naar de TdF en gelijktijdig herstellen is gewoon niet voorspelbaar. Wat we dus te horen krijgen -omdat we er naar vragen- is de stand van de dag en de hoop voor morgen. Niet meer, niet minder. Waarom mekkeren over voortschrijdend inzicht?

west 17 juni 2019 om 14:48

Omdat dit een wielerforum is?

Arema Pro Cycling Team 17 juni 2019 om 15:04

Alles op Cees Bol in de Tour

Romāns Vainšteins 17 juni 2019 om 15:18

De kern is heel simpel > Dumoulin in de tour is dermate gewenst voor de onder druk staande ploeg dat het de eigen inzichten en prognoses aan het vertroebelen is.

Dat rookgordijn is anders wel erg complex en uitgebreid uitgezet.

Jan 17 juni 2019 om 15:28

 Hoe tegenstrijdig is dit :

speelden de irritaties in zijn knie opnieuw op en zijn ploeg wilde geen enkel risico nemen met haar kopman. Rust nemen was het devies voor Dumoulin, voor wie vanaf vandaag een hoogtestage op de planning staat. Via die weg wil hij de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op de Tour.

Geit in mijn Kelderman 17 juni 2019 om 15:29

Wat een rampseizoen dreigt dit te worden voor Sunweb.

– Behoorlijk mislukte transferwinter met amper versterkingen in het hooggebergte voor Dumoulin
– Kragh Andersen die ziek raakt precies als hij in vorm raakt in het Vlaamse voorjaar
– Matthews die in P-N vol op z'n bek gaat en daardoor z'n voorseizoen grotendeels mist
– Kelderman die op z'n plaat gaat in Catalonie en later in Zwitserland
– Dumoulin die in de Giro valt en daar nu nog steeds met de naweeën kampt.

Dit gecombineerd met een communicatiestrategie die meer onrust voedt dan voorkomt en je ziet maar hoe snel het kan gaan in het wielrennen. Van het wonderteam twee jaar geleden tot aan een van de knuppelteams in de WorldTour dit jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair