Sunweb-ploegleider: “Knieproblemen Dumoulin zijn complex”

maandag 17 juni 2019 om 13:30
Sunweb-ploegleider: “Knieproblemen Dumoulin zijn complex”

foto: Cor Vos

Over een kleine drie weken staat de start van de Tour de France op de kalender. Of en in welke hoedanigheid Tom Dumoulin daarbij is, is nog een groot vraagteken na de Dauphiné. Vroegtijdig moest hij daar de koers beëindigen toen de irritaties in zijn gekwetste knie opnieuw opspeelden.

Na de etappe van vrijdag kondigde Dumoulin nog strijdlustig aan dat hij zichzelf nog eens wilde testen in de twee volgende zware bergritten. “Weliswaar moet ik afwachten hoe de knie zich houdt, maar als het goed voelt wil ik het proberen.” De volgende ochtend kwam dan het bericht dat de Nederlander uit voorzorg de Franse rittenkoers verliet en daarmee de laatste twee etappes aan zich voorbij liet gaan. ’s Avonds speelden de irritaties in zijn knie immers opnieuw op.

Het was wel echt het plan dat hij zich nog minstens één dag zou testen in de stevige bergetappes naar Pipay en Champéry, liet Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen weten aan het AD. “Hij had graag twee dagen gas gegeven, dus dat hij naar huis moest, was zeker een tegenvaller. Het is complex, want hij heeft niet één probleem in zijn knie, maar meerdere kwaaltjes. Dat maakt het lastig werken.”

Valpartij in de Giro d’Italia
Dumoulins knieproblemen zijn terug te voeren naar zijn valpartij in de vierde etappe van de Giro d’Italia. Onderweg naar Frascati kwam de kopman van Sunweb zwaar ten val, waarbij hij zijn linkerknie flink bezeerde. Weliswaar finishte hij de rit en probeerde hij een dag later verder te rijden, maar tevergeefs: in de vijfde rit staakte hij dan alsnog de strijd. Er werd vocht in zijn knie geconstateerd, beschadiging van het kraakbeen en er werd hem rust voorgeschreven.

In het Critérium du Dauphiné hervatte hij de koers om wedstrijdritme op te doen voor de Tour. Risico’s wilde de ploeg niet nemen en de Nederlander zou zich dan ook niet richten op het klassement. Vooraf gaf hij aan dat hij nog wel af en toe pijn heeft aan de knie bij het aanzetten voor een sprint en bij bepaalde bewegingen. “Ik had liever gezien dat ik klachtenvrij was, maar dat is nog niet.”

foto: Cor Vos

Enigszins positief blikte hij terug op de eerste rit, wel gaf hij aan een reactie te voelen in de knie. Een dag later zat hij dan mee in de lange vlucht, die op 35 kilometer werd ingerekend. Hij sprak van een ‘stijgende lijn’ die hij wilde vasthouden. In de loop van de week werd dan bekend dat er een metaalsplinter in zijn gekwetste knie was ontdekt. Een kleine splinter, die mogelijk de reactie in de knie teweeg brengt. “Na de Dauphiné bekijken we of een ingreep nodig is”, klonk het.

Desondanks wilde hij in de lange tijdrit zich mengen om de winst en de derde plek viel hem ten deel, waarmee hij alleen Wout van Aert en Tejay van Garderen voor zich moest dulden. “Voor nu was dit een prima resultaat, maar de winnaar in mij is er niet blij mee. Ik wilde graag wedstrijd-klaar zijn en winnen, maar dat is niet het geval. Ik weet waarom en ik weet dat ik niet meer zou moeten verwachten. Maar het is wat het is”, reageerde hij na de rit tegen de klok.

Hoogtestage
De twijfels bleven en op zaterdagochtend kwam dan de mededeling dat Dumoulin uit voorzorg de Dauphiné verliet. Op vrijdagavond speelden de irritaties in zijn knie opnieuw op en zijn ploeg wilde geen enkel risico nemen met haar kopman. Rust nemen was het devies voor Dumoulin, voor wie vanaf vandaag een hoogtestage op de planning staat. Via die weg wil hij de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding op de Tour.

Dit artikel delen:

42 Reacties

erikboxem 17 juni 2019 om 15:30

De.ploeg heeft gecommuniceerd hij gaat gewoon op hoogte stage en naar de tour.

Geit in mijn Kelderman 17 juni 2019 om 15:35

https://teamsunweb.com/tom-update/

Het was klaarblijkelijk geen metaalsplinter maar een stuk grind dat in z’n knie zat.

leegloper 17 juni 2019 om 15:41

Dus toch een kleine operatie en verwijdering van metaalsplinter grind. De roep van WF is verhoord.

limburgia 17 juni 2019 om 18:25

Sunweb heeft alles op Dumoulin , Mathews en Kelderman gezet dit jaar. Mijn vraag is :Wie gaat het palmares nu opschonen van Sunweb dit seizoen ?

Covadonga 17 juni 2019 om 20:02

Die drie schonen het anders aardig op.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair