Reconstructie: Hoe Jonas Vingegaard de Tour de France 2022 won

Reconstructie: Hoe Jonas Vingegaard de Tour de France 2022 won

foto: Cor Vos

maandag 25 juli 2022 om 14:30
Special

Jonas Vingegaard heeft de 109e editie van de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Deense kopman van Jumbo-Visma rondde een indrukwekkende Ronde van Frankrijk 2022 af voor Jumbo-Visma. Het Nederlandse WorldTeam won zes etappes, waarvan twee op naam van Vingegaard. De klimmer neemt naast het geel ook het bergklassement voor zijn rekening. WielerFlits maakt een reconstructie.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Meesterscout Grischa Niermann
Als kind en jeugdrenner was Vingegaard niet veel anders dan dat hij nu is: geen uitspattingen, rustig en soms zelfs ietwat verlegen. Niet de gangmaker in de schoolklas, niet het feestbeest als jongere. Het verhaal over zijn werk als vissnijder is intussen een grijsgedraaide plaat. Een timide jongen met een klein, tenger lijf. Met een door zijn vader opgelegde hobby, omdat hij na zijn schooltijd anders hele dagen zou liggen slapen. Geen bijzondere wielrenner. Tot hij bij ColoQuick in het buitenland klimkoersen kan rijden.

Als dat eenmaal goed gaat, ontdekken wetenschappers plots een fysiek talent: ondanks zijn kleine postuur, ligt er een bijzonder grote motor in zijn lijf. Een gebroken heup weerhoudt hem er in 2017 van om zijn gave om te zetten in resultaten. Vanaf april 2018 lukt dat wel. Op dat moment is LottoNL-Jumbo druk bezig met scouten. Scout Grischa Niermann volgt Julius Johansen en Mikkel Frøhlich Honoré met bovengemiddelde interesse, als ColoQuick-manager Christian Andersen hem wijst op een mogelijk nog groter talent in zijn ploeg.

Als hij daarna de testwaardes van Vingegaard onder ogen ziet, weet de ploegleider genoeg. Toen hij in de Vredeskoers 2018 bergop plots met de besten meedoet, twijfelen Merijn Zeeman en Niermann geen seconde. Ze lichten de jonge Deen helemaal door en beseffen dat ze een ongekend talent op het spoor zijn, die ook nog eens bijna perfect scoort op Jumbo-Visma’s persoonlijkheidstoets. Nog voor Vingegaard de klimproloog in de Giro della Valle d’Aosta wint, nodigt de ploeg hem uit voor een trainingsstage in Oostenrijk. Door een val en een daardoor opgelopen hersenschudding een rit later, zou de Deen die stage nooit doen.

Vingegaard in de klimproloog – foto: Giro Valle d’Aosta 2018

Toch twijfelt het team niet over de capaciteiten van de tot dan toe nobele onbekende bij het grote publiek. In het grootste geheim werkt de Nederlandse ploeg aan het aantrekken van Vingegaard. LottoNL-Jumbo is op dat moment de enige ploeg ter wereld die de jongeling op het spoor is en dat willen ze graag zo houden. Zeeman en Niermann willen niet dat een ander team hun ontdekte parel op het laatste moment voor hun neus wegkaapt. “Ik zei meteen tegen Merijn: ‘Ik zou zeker dit gokje wagen. Geef hem een contract en laten we niet wachten tot hij bij wijze van spreken de Tour de l’Avenir gewonnen heeft’.”, vertelde Niermann in 2021.

“We kenden zijn verleden en zagen zijn uitslagen”, gaat de Duitse ploegleider verder. “Daarnaast pakte hij toen het Strava KOMmetje op de Col de Rates in Calpe. Jonas, Christian, Merijn en ik hebben toen om tafel gezeten; we waren er snel uit en hebben hem toen een contract aangeboden.” Op 1 augustus 2018 volgt uiteindelijk de bevestiging van Vingegaards transfer. Een jaar later boekt hij in de Ronde van Polen meteen zijn eerste profzege, op WorldTour-niveau.

Aanloop naar de huidige Tour
Fast forward naar het seizoen 2021. Waar Jumbo-Visma de jongeling in eerste instantie ziet als iemand voor de heuvelklassiekers, toonde hij in 2020 op de loeisteile Alto de l’Angliru zijn waarde als klimmer in de Ronde van Spanje. Dat doet Vingegaard in het voorjaar van 2021 nog eens in de Ronde van het Baskenland, waar hij na een tactisch meesterwerk van Grischa Niermann op de slotdag samen met Primož Roglič de quasi-onklopbaar geachte Tadej Pogačar verslaat. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma weet dan genoeg.

Vingegaard moet volgens hem de plek in de Tour-selectie innemen die door de sabbatical van Tom Dumoulin is ontstaan. Roglič heeft dan al uitgesproken dat de Deen de Tour ooit kan winnen. De vertrouwensband die hij met de jonge Deen heeft, stuwt ook de ontwikkeling van Vingegaard in rap tempo de hoogte in. Als de Sloveen door een valpartij al vroeg in de Tour van 2021 uitvalt, lijkt de gele droom van Jumbo-Visma in duigen te vallen. Op dat moment staat Vingegaard echter op en rijdt hij zichzelf naar plek twee. Ongezien.

Vrijwel uit het niets werd Vingegaard tweede in de Tour van 2021 – foto: Cor Vos

Binnen de ploegleiding was het vertrouwen in de capaciteiten van Vingegaard al ongekend hoog, maar na zijn tweede plek in de Tour van een jaar geleden stijgt hij met rasse schreden binnen de hiërarchie van Jumbo-Visma. De ploeg breekt al snel het contract van de Deense klimmer open en verlengt het met een beter financieel plaatje tot het einde van 2024. Ondanks de knalprestatie in Frankrijk, blijf Vingegaard zichzelf: rustig en down to earth. Met wel een essentieel verschil: onnoemelijk veel zelfvertrouwen en vooral geen stress meer van de druk.

Zijn fysieke en mentale kwaliteiten komen samen en eens te meer bewijst Vingegaard een afmaker te zijn. Hij wint eind februari meteen in zijn eerste koersweekend: hij schrijft solo de Drôme Classic op zijn naam. Twee weken later voegt hij daar een tweede plek in Tirreno-Adriatico aan toe, net als een zesde plek in de Ronde van het Baskenland. Opvallend: daar eindigt Vingegaard voor kopman Roglič. De Deen bevestigt bovendien een andere kwaliteit die hij het jaar ervoor voor het eerst etaleerde: Vingegaard kan enorm goed tijdrijden.

In aanloop naar de Tour reed hij samen met kopman Roglič het Critérium du Dauphiné. De Sloveen en de Deen eindigen als eerste en tweede in de Franse rittenkoers, maar de oplettende kijker kon toen al zien hoe het er na de eerste hoogtestage voor stond: Vingegaard was bergop beter dan zijn kopman. Dat het scorebordjournalistiek-technisch zo uit kwam dat het leek alsof Roglič de beste was, kwam Jumbo-Visma maar al te goed uit.

Het passeren van leermeester Primož Roglič
Organisator ASO gaf rugnummer 11 – het eerste nummer in een ploeg geeft vaak de kopman weer – daarom aan de Sloveen, die in de openingstijdrit in Kopenhagen een seconde toegaf op tweede luitenant Vingegaard. Jumbo-Visma ging van start met twee kopmannen. Het bleek een rookgordijn. In de kasseienrit is namelijk heel goed zichtbaar hoe de rolverdeling écht is. Als Vingegaard met materiaalpech kampt op 36,7 kilometer voor het einde en in paniek op de fiets van Nathan Van Hooydonck springt, wachten drie renners op hem.

Roglič sloopte Pogačar op de Col du Galibier – foto: Cor Vos

Ook Wout van Aert laat zich vervolgens afzakken, terwijl Roglič zich geïsoleerd staande houdt in de groep met een ontketende Pogačar. Als de tv-motor vervolgens een hooibaal toucheert die op de weg belandt, is het nota bene Roglič die erover valt. Resultaat: schouder uit de kom én een trein met ploegmaats die hem hard voorbijrijden. Later zouden twee ploegmaats zich nog laten afzakken. Waar Vingegaard aan het eind van de rit slechts dertien seconden verliest op uitdager Pogačar, eindigt Roglič gebutst en wel op ruim twee minuten.

Als blijkt dat de Sloveen ondanks zijn blessures en pijn wel lang meekan op La Planche des Belles Filles, brengt dat hem terug in het klassement. Ondertussen liet Vingegaard op de steile gravelstroken zien niet bang te zijn om Pogačar aan te vallen. De jongeling diende hem echter van repliek en won de rit, evenals de etappe naar Longwy een dag later. Er leek niets tegen de titelverdediger in te brengen te zijn. In de ritten erna ziet de ploegleiding van Jumbo-Visma dat Roglič het moeilijk heeft en eigenlijk alsmaar verder blijft lijden.

Vervolgens nemen Zeeman, Niermann, Arthur van Dongen en Frans Maassen het zekere voor het onzekere. Omdat Roglič op dat moment nog een factor in het klassement is, probeert de Nederlandse ploeg Pogačar in de tiende rit een meesterwerk op touw te zetten. Dat lukt: op de Col du Galibier heeft Jumbo-Visma de dan nog geletruidrager geïsoleerd. Alleen Geraint Thomas kan mee. Vingegaard en ook Roglič blijven Pogačar aanvallen onder het mom van push until it hurts, maar de jongeling rijdt steeds alle gaatjes simpel dicht.

Pogačar lijkt dus opnieuw onoverwinnelijk en Roglič moest passen. Hoewel veel renners in de afzink van de Galibier terugkwamen, kregen we door het helse tempo en de aanvallen van Jumbo-Visma op de Col du Granon een man-tegen-man-gevecht. Toen de Deense klimmer op 4,6 kilometer voor de finish vervolgens aanzette, kon Pogačar niet mee. De jonge Sloveen betaalde de prijs voor het constant counteren van de aanvallen van Roglič en Vingegaard eerder in die rit. Opnieuw een meesterzet door Roglič te gebruiken in de ene rit waarin hij nog gevaarlijk was voor het klassement. Zijn aanwezigheid was de nekslag voor Pogačar.

Mede door dat vooruitschrijdend inzicht, ging Vingegaard door en boekte de ritzege. Hij verpletterde Pogačar, die bijna drie minuten op de Deen verloor. In die etappe legde de kopman van Jumbo-Visma uiteindelijk de basis voor zijn eindzege. Ondanks dat leermeester Roglič de strijd onderweg moest staken, bleef de voorsprong van Vingegaard intact. Dankzij geweldig ploegwerk diepte de Deen op Hautacam zijn voorsprong zelfs nog verder uit. De ambities van Pogačar om het geel toch nog terug te veroveren drukte hij daarmee direct de kop in en daarmee wierp Vingegaard zichzelf meteen op tot de sportieve winnaar van de mooiste Tour de France in jaren.

Op Hautacam bewees Vingegaard opnieuw de beste klimmer te zijn – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

20 Reacties

Charlie33 24 juli 2022 om 08:15

Mooi om te lezen dat wielerflits een rol heeft gehad in deze touroverwinning van jumbo.

0
paustovski 24 juli 2022 om 09:02

Edit redactie: Die afweging maken we uiteraard zelf.

0
paustovski 24 juli 2022 om 11:16

Het punt is dat het interessant is dat tjv invloed heeft. Als ze niet aan de bel getrokken hadden was het nieuws eerder gebracht zo lijkt het.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 24 juli 2022 om 22:35

Hoor en wederhoor paustovski. Lijkt me normaal dat je als journalist afvraagt wat het beste moment van plaatsen is. En we hebben het hier niet over een schandaal oid. We hebben het hier over een sportwebsite. Laten we het niet groter maken dan het is.

0
paustovski 25 juli 2022 om 00:28

Hm. Waarom zou je nieuws niet plaatsen op verzoek van de ploeg? Wat heeft dat met hoor en wederhoor te maken?

0
Verweggistan 24 juli 2022 om 09:21

Edit: Dank! We hebben het aangepast

0
Wheely 24 juli 2022 om 09:28

Of er is iets wat wij niet weten.

0
Murcia 24 juli 2022 om 09:49

Edit: Klopt helemaal!

0
biggy 24 juli 2022 om 11:30

Pogi heeft zichzelf de nek omgedraaid door het spelletje van Jumbo mee te spelen en als een bezetene achter Roglic aan te gaan. Allemaal achteraf natuurlijk maar Vingegaard had Pogi er anders waarschijnlijk nooit af gefietst. Ze zijn duidelijk vrijwel evengoed.

0
filemon crauwels 24 juli 2022 om 15:14

Op hautacam fietst hij hem er nochtans wel gewoon af hoor.
Ik denk dat de klimcapaciteiten van Vingegaard tegenover die van de Sloveen regelmatig worden onderschat.

Pogacar blijft een fenomeen, maar ik verwacht dat de komende rondes wel eens anders kunnen gaan uitdraaien dan tot voor deze tour algemeen werd verwacht.
Temeer daar gisteren is gebleken dat Vingegaard ook tegen de klok niet bepaald een pannekoek is.

0
BoemBoemWvA 24 juli 2022 om 18:20

Vini is zelf nooit verder dan 1 fietslengte van Pogi geeindigd bergop en heeft Pogi zelf 2 keer kapot gemaakt. In de tijdrit zou hij hem ook zoek rijden als hij gewoon doorrijdt toch?

0
Steve De Wolf 24 juli 2022 om 19:54

Vingegaard eindigde in de Tour de France vorige jaar 2e en dit jaar 1e. Moet er meer gezegd worden? Hij is een topper.
Maar de rol van Jumbo mag niet onderschat worden. Net zoals die van UAE voor Pogacar, maar dan in de omgekeerde zin.
Wellicht is de hamvraag: zou een Vingegaard rijdend voor UAE dit jaar de Tour gewonnen hebben van een Pogacar rijdend voor Jumbo?

0
Muldriaen 24 juli 2022 om 22:18

Heerlijk dat Marijn de Vries even de oren wast van Eddy Planckaert, zojuist in Vive le vélo, daar waar het de bijdrage van Roglic aan dit succes aangaat. Er was een weergaloze Vingegaard, die met fenomenale hulp van een voltallig team rondom hem deze prestatie heeft kunnen leveren. Hulde!

0
Wheely 24 juli 2022 om 23:04

Ja die Planckaert is niet meer serieus te nemen, hij dropt graag bommetjes maar Marijn schiet ze gelukkig keihard terug.

0
Alfons Haavers 25 juli 2022 om 00:09

Roglic dicht bij een overstap naar Ineos zeiden ze ook in Vive le vélo?

0
fietsvriend 25 juli 2022 om 08:47

@Alfons heeft dit gerucht enige grond? Roglic naar INEOS, kan het me haast niet voorstellen. De tweetand van JV is een ontzettend sterk wapen en een sleutel tegenover Pogacar gebleken. Maar goed, JV is ook heel sterke ploeg in doorselecteren gebleken. (Gisteren een heel mooi moment en voorbeeld hiervan in de podcast van ten Dam, waar hij en Dekker met veel respect stilstonden bij de toewijding en loyaliteit van Gesink voor deze ploeg). Enfin, Roglic zou ik erbij houden, en heeft volgens Heijboer nog steeds marge.

0
wielerlover 25 juli 2022 om 09:37

Dat Vingegaard voor Roglic eindigde in de Ronde van het Baskenland is natuurlijk irrelevant wanneer Roglic rondrijdt met een geblesseerde knie

0
Marlin 25 juli 2022 om 10:49

Hoewel JV uiteindelijk, globaal gezien, de juiste ploegtactiek toepaste, blijf ik erbij dat ze tot aan de Granon nog steeds Roglic als (mede)kopman zagen. De enige goede tactiek was twee kopmannen uitspelen, maar wel met de wetenschap dat Vingegaard uiteindelijk de man voor geel zou worden. Roglic is over zijn hoogtepunt heen, was niet overtuigend in Paris-Nice en de Dauphiné. Hij is daarenboven een brokkenpiloot. Zolang Roglic nog goed was, zou hij moeten aanvallen. Vingegaard kon dan eventueel een van de tegenaanvallen van Poga counteren. De valpartij van Roglic veranderde het gegeven. Het was dan al duidelijk dat Roglic geen doorslaggevende rol meer zou spelen. Een iets herstelde Roglic werd wel nog goed uitgespeeld vanaf de top van de Telegraphe, in de afdaling en op de Galibier. Tot hij eraf moest. Toen verviel JV wel in oude gewoontes, door Van Aert vanuit de kop van de wedstrijd te laten wachten…. niet op Vingegaard, maar op Roglic. Niet te begrijpen.
Ik denk dat ze bij JV nu wel hun lesje geleerd hebben. Alles op Vingegaard, met Roglic als stoorzender, later als helper. Als Roglic dat zelf wil tenminste. Want ook dat is een probleem. Roglic en knechten……
Het zou dus inderdaad best zijn dat Roglic verkast, zodat de zaken voor JV duidelijk zijn.

0
Marik 25 juli 2022 om 11:02

Goed verhaal wel beer.

0
Marlin 25 juli 2022 om 13:49

Wat heeft een beer hier mee te maken ?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone