Tour 2022: Jonas Vingegaard verplettert Tadej Pogacar op Col du Granon en grijpt gele trui
foto: Cor Vos
Nick Doup woensdag 13 juli 2022 om 16:51

Tour 2022: Jonas Vingegaard verplettert Tadej Pogacar op Col du Granon en grijpt gele trui

Jonas Vingegaard heeft een spectaculaire bergetappe in de Tour de France met finish op de Col du Granon gewonnen en de macht gegrepen in het algemeen klassement. De Deen van Jumbo-Visma was na een uiterst vermakelijke rit van 151 kilometer, waarin Jumbo-Visma meermaals de aanval koos, als eerste boven op de steile Alpenklim. Tadej Pogačar kraakte vier kilometer onder de top, verloor meer dan twee minuten en stond zijn gele trui af aan Vingegaard.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van Aert en Van der Poel
Als ware het de veldrit van Zonnebeke schoten Wout van Aert en Mathieu van der Poel uit de startblokken. Meteen sloegen de groene trui van Jumbo-Visma en de Nederlander van Alpecin-Deceuninck een gat. Met zijn tweeën kwamen ze voorbij de tussensprint, die al vroeg in de rit lag en waar Van Aert 20 punten opraapte. Achter de twee eeuwige rivalen waren meerdere demarrages, maar een definitieve kopgroep liet zeker 40 kilometer op zich wachten.

Achttien man sloten aan: Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Maximilian Schachmann, Nils Politt (BORA-hansgrohe), Andrea Bagioli, Mattia Cattaneo (Quick-Step-Alpha Vinyl), Simon Geschke, Ion Izagirre (Cofidis), Mikaël Cherel (AG2R-Citroën), Kamil Gradek, Dylan Teuns (Bahrain-Victorious), Guillaume van Keirsbulck (Alpecin-Deceuninck), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mads Pedersen, Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Maciej Bodnar, Pierre Latour (TotalEnergies) en Krists Neilands (Israel-Premier Tech).

De eerste vlucht van de dag – foto: Cor Vos

UAE Emirates vond dat goed, want Barguil was op ruim dertien minuten de best geplaatste. De voorsprong van de kopgroep liep op tot boven de acht minuten. Vanuit die kopgroep pakte Latour de meeste bergpunten op Lacets de Montvernier, voor bolletjestruidrager Geschke. Daarna was het wachten op de Col du Télégraphe (11,9 km aan 7,1%). Van der Poel was op dat moment al afgehaakt, hij had zich in de openingsfase opgeblazen en gaf niet veel later op.

Jumbo-Visma kiest vroeg de aanval
Op de Télégraphe werd de kopgroep flink uitgedund en ook in het peloton ging het hard; Tadej Pogacar moest het al snel doen met Marc Soler, Brandon McNulty en Rafal Majka als helpers. Ruim onder de top moest UAE in het defensief, want Tiesj Benoot en Primoz Roglic trokken ten aanval. De favorietengroep werd daardoor flink uitgedund, onder meer Lennard Kämna en Tom Pidcock moesten daar lossen.

Het plan-Jumbo-Visma werd in de afdaling voortgezet, want vroege vluchter Laporte had gewacht om een groepje met Roglic, Jonas Vingegaard, Pogacar en Geraint Thomas te gangmaken. Dat betekende dat Pogacar en Thomas al voor de Col du Galibier (17,5 aan 6,9%) geïsoleerd waren. Zeven minuten daarvoor waren Van Aert, Chérel, Schachmann, Geschke, Izagirre, Teuns, Barguil, Latour en Neilands al aan de Galibier begonnen.

Jumbo-Visma dwingt Pogačar tot het uiterste – foto: Cor Vos

Vingegaard en Roglic leggen Pogacar op pijnbank
Maar het vuurwerk gebeurde – met nog 60 (!) kilometer te gaan – bij de favorieten, waar Vingegaard aan de voet van de Galibier een eerst aanval plaatste, die Pogacar goed counterde. Vervolgens regende het demarrages van Roglic en weer Vingegaard, die telkens door de gele trui rechtgezet werden. Het tempo werd daarna wat gedrukt, waardoor de rest van de favorietengroep weer terug kon keren.

Vooraan werd het in de laatste zes kilometer onder de top een man-tegen-man-gevecht: Barguil reed solo weg van Geschke, Latour en Van Aert. Daarachter koos Jumbo-Visma opnieuw het offensief en dit keer had het team een overtal; Vingegaard en Roglic hadden Sepp Kuss en Steven Kruijswijk mee in een groep met ook Pogacar, Thomas, Bardet en Quintana. Maar toen Pogacar zelf de kop overnam, moest Roglic lossen.

Pogacar tegen Vingegaard
De gele trui trok stevig door en koos voor een tempo dat alleen Vingegaard kon volgen, maar de Deen nam niet over waardoor Bardet, Thomas en Kruijswijk konden terugkeren. Dat gebeurde vijf minuten achter Barguil, die solo over de top van de Galibier (het dak van de Tour op 2.629 meter) kwam en de Souvenir Henri Desgrange won.

Pogačar en Vingegaard op de Galibier – foto: Cor Vos

Pogacar en Vingegaard reden vlak onder de top weer weg, al kwamen Bardet, Thomas, Quintana, Yates en Kruijswijk in de lange afdaling terug. Van Aert had zich ondertussen uit laten zakken. Hij koos er niet voor om te helpen in de groep-Vingegaard, maar in de groep-Roglic die ruim een minuut daarachter reed. In de vallei sloot die groep met Roglic, Vlasov, Gaudu en Pidcock terug aan.

Spektakel op de slotklim
Barguil begon met een voorsprong van 2.10 minuut op Geschke, Teuns en Latour aan de steile Col du Granon (11,3 km aan 9,2%). De groep met bijna alle favorieten volgde door beulswerk van Van Aert op 3.30 minuut aan de voet. Al meteen kwam Roglic weer in de problemen, waardoor voor hem een goed klassement definitief uit zicht raakte.

Majka, Pogacar, Vingegaard, Kruijswijk, Thomas, Yates, Bardet en Quintana bleven het langst bij elkaar. Een versnelling van Kruijswijk had weinig effect, want Majka hield de controle in handen achter de ontsnapte Quintana. Het zwaarste deel moest toen nog komen, want in de laatste zes kilometer ging het stijgingspercentage vaker richting en over de 10%. Op dat deel stortte Barguil, die wel de prijs voor de strijdlust kreeg, definitief in.

Bij de favorieten was het Bardet die de eerste serieuze aanval plaatste op de Granon. Een reactie bleef uit, tot Jonas Vingegaard demarreerde. Majka wilde het gat dichten, maar Pogacar kon hem niet volgen. De Sloveen stond, zeker vergeleken met Vingegaard, geparkeerd. De Deen had dat razendsnel door en plaatste op vier kilometer van de top een nieuwe versnelling. Hij ging op en over Quintana, op weg naar de gele trui.

Jonas Vingegaard op weg naar de dubbelslag – foto: Cor Vos

Pogačar stort in en verliest bijna drie minuten
De stilgevallen Pogacar moest zelfs Thomas laten rijden en zag Vingegaard hem virtueel passeren in het klassement. De kopman van Jumbo-Visma kreeg boven de 2.000 meter vleugels en wist het verschil met Pogacar zelfs uit te diepen tot boven de twee minuten. De lijdensweg van de geletruidrager werd alsmaar groter toen ook Yates en Gaudu van hem wegreden.

Vingegaard hield zijn krachtige inspanning vol tot op de top. Pas na de finishstreep juichte hij voor zijn eerste ritwinst in de Tour de France ooit. Quintana werd een minuut later tweede in de rituitslag, vlak voor Bardet. Thomas werd vierde op 1.40 minuut van Vingegaard. De vijfde plek was voor Gaudu, op ruim twee minuten, kort gevolgd door Yates. Daarachter werd Pogacar zevende, op bijna drie minuten van Vingegaard.

In het nieuwe algemeen klassement leidt Vingegaard nu met een voorsprong van liefst 2.16 minuut op Bardet. Daarachter zijn de verschillen klein, want Pogačar volgt op 2.22 minuut, Thomas op 2.26 minuut en Quintana op 2.37 minuut. Yates en Gaudu volgen op ruim drie minuten van het geel.

De lijdensweg van Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

 
244 Reacties
Sorteer op:
13 juli 2022
TJV heeft alles goed gedaan vandaag. Man, man, man.... hogeschoolwielrennen. Legendarische etappe.
  13 juli 2022
  Dit is er een voor de boeken. Jumbo dikke klasse en elke andere renner was al veel eerder geknapt, maar Pogacar houdt het vol tot 4km van de finish. Wat een held. Als dit nieuwe wielrennen is, dan geweldig.
  13 juli 2022
  Zulk een bergrit heb ik geen jaren gezien. Fenomenaal!
  Niet alles goed gedaan. Het terughalen van Roglic (met een pak andere concurrenten) door van Aert vond ik een onbegrijpelijke beslissing. Kuss heeft niets gebracht, Kruijswijk iets meer, maar je mag meer verwachten van een renner van zijn kaliber. Het sloopwerk van Roglic en Vingegaard vroeg in de etappe is volgens mij doorslaggevend geweest.
  13 juli 2022
  Poh ,zelden zo genoten
  13 juli 2022
  @Alfred TJV had het niet beter kunnen doen. Ontzettend sterk staaltje ploegenspel. Achteraf vanuit je luie stoel, zonder een greintje echte verantwoordelijkheid, is het makkelijk kritiek leveren. Het is nooit goed zeker? Welk team doet het beter? Geen enkele.
  Reclame voor de koers dit. Wat een genot. Baas zal niet blij zijn met mijn productiviteit vandaag, maar dat heb ik er voor over.
  13 juli 2022
  Nou, bijna alles. Achteraf gezien hadden ze Majka natuurlijk niet moeten terugrijden. Maar dat is achteraf, toen leek het beste een goede keuze.
  13 juli 2022
  @Alfred Jalabert en Voeckler gaven juist aan dat het verstandig was om van Aert op Roglic te laten wachten. Om juist Pogacar weer wat meer onder druk te zetten. En een halve minuut later gebeurde het.
  13 juli 2022
  Lijkt meer op het oude wielrennen met Gewiss enz...
  @Apemantus: ik heb ook enorm genoten van JV vandaag. Maar dat betekent toch niet automatisch dat ze alles goed hebben gedaan?
  @Lalsacien: wat gebeurde er dan? Door de actie van van Aert ging JV uiteindelijk van overtal naar ondertal.
  13 juli 2022
  @Alfred Iets met zout en slakken. Ontzettend gezeur in de marge als het uiteindelijke doel (het veroveren van geel) met verve bewerkstelligd is.
  13 juli 2022
  @Wheely .. Contador heeft dit ook ooit gepoogd in een etappe met de Galibier en Alp d’Huez. (De Tour dat Cadel won) ja, legendarisch! ongezien? Niet helemaal mee eens.)
  13 juli 2022
  Affred, lijkt vooral dat je nog effe wil zeiken. Ga vooral je gang. Het eindresultaat vandaag spreekt voor zich.
  @Apemantus: haha, zout en slakken, marginal gains, gaten in de tactiek, wat maakt het allemaal uit? We winnen toch wel!
  13 juli 2022
  Pogacar had Roglich moeten laten rijden
  13 juli 2022
  @Alfred oud wielrenners zullen eerder gelijk hebben dan ik. Uiteindelijk was het Majka die de doodsteek aan Pogacar gaf.
  Majka gaf helemaal geen doodsteek. Pogi had hem op kop gezet met een bepaald tempo dat te volgen is, pas bij de versnelling van Vingegaard moest dat omhoog en kwam de door zijn weerstand gezakte aap uit de mouw.
  13 juli 2022
  @Romans Majka verhoogde het tempo om het gat dicht te rijden. Achteraf gezien had hij hetzelfde tempo moeten blijven rijden.
13 juli 2022
Fantastisch! The terminator meets his match. Wat een etappe. Wat een strijd. Wat een Jonas! Maar the terminator is nog niet klaar. Hij zal weer opstaan als Poggiestein. Let op hem mensen. Hij zal zinnen op wraak. Bizarre etappe. Hoe Pogie eruit valt is wel ongezien. Helemaal gekookt. Toch Corona. Of vakkundig gesloopt door Jumbo? Was iig heel erg fascinerend. Deze dag zag ik nooit aankomen. Ik zag geen obstakels in de machine. Ik zat ernaast. De machine blijkt ook te kunnen haperen. Ik geloof echter dat hij terug komt. De mooiste constatering is echter dat hij ook menselijk blijkt en kan plooien. Dat had ik nog nooit gezien. Geeft mij iig het geloof dat hij net als de andere AK mannen ook zwakke dagen kan tegenkomen. Mooi
  13 juli 2022
  Wie zei ook alweer dat Pogi de Tour met 2 vingers in de neus zou winnen?
  13 juli 2022
  Hij geeft in zijn post zijn ongelijk zelf al aan, dan is dit onnodig.
  13 juli 2022
  Dat is nog niet zo erg om te beweren, gezien zijn prestaties. Maar dat een ieder die beweerde dat Vingegaard wel eens een meer dan serieuze bedreiger voor Pogacar kon worden, als gek werd verklaard vond ik er toch wel over. Wel netjes dat je nu enigszins het boetekleed aantrekt, dat siert je.
  13 juli 2022
  @Tony: wat Michiel zegt; ik gaf het zelf al aan. Maak je niet druk, ik ben heel goed in staat om te erkennen als ik ernaast zit. Dit zag ik eerlijk moet aankomen. Daar schaam ik me absoluut niet voor. Ik zag geen chink in the armor van The Terminator. Die was er blijkbaar wel. @sjongejonge: ik kan me niet heugen dat ik anderen voor gek verklaarde. Ik was er wel heel stellig over dat Pogacar onklopbaar was en gaf aan dat mensen meer uit hoop dachten dat Pogacar te kloppen was maar dat de realiteit was dat hij niet te stoppen was. Daar zat ik dus flink naast. It happens.
  13 juli 2022
  @vevie, mooie post om als fan van Pogacar na een dag als vandaag te schrijven. Ik zou in jouw plaats de muren op lopen van frustratie. (al sluit het één het ander niet uit natuurlijk :) )
  13 juli 2022
  @leor: ik begrijp je post niet. Ik ben zeker geen fan van Pogacar. Zoals de reacties hierboven aangeven was ik te overtuigd van zijn dominantie en noemde ik hem onklopbaar. Deze dingen gaf ik niet aan omdat ik fan ben van zijn dominantie, maar juist uit het meer willen zien van strijd en tegenstand. Gefrustreerd zijn is dus het laatste wat ik nu zou moeten voelen, haha.
  13 juli 2022
  Een Pogi die alles wint is saai, en dan juich ik als hij verliest. Juist door ook te verliezen, kun je ook winnen
  13 juli 2022
  Deze dag zag je niet aankomen? Waarom probeerde Pogacar dan iedere keer te sprinten voor misschien 1 seconde? Dat toont in mijn ogen zwak aan.
  13 juli 2022
  @vevie, Dan had ik je verkeerd ingeschat, iemand die zo stellig in iemand gelooft had ik al snel als 'superfan' gecategoriseerd. Hoe dan ook een moedige reactie.
  13 juli 2022
  @oscarito: maar dat is makkelijk achteraf. Je kunt heel moeilijk stellen dat dit de reden is dat hij vandaag klopt kreeg, of dat hij zich onzeker voelde en daardoor steeds secondes pakte. Dit kan ook gewoon een incident zijn. Wellicht staat hij er morgen weer. Hij heeft al aangegeven te gaan aanvallen. @leor: thanks, maar erkennen wanneer je ernaast zit getuigt niet zozeer van moed, vind ik. Als je iets stellig kunt zeggen, dan moet je ook de cojones hebben om te kunnen aangeven wanneer je ernaast zit. Ik mag toch hopen dat mannen verantwoording kunnen nemen en kunnen afleggen voor hun acties.
  Ik zat al te wachten op je relaas over the terminator vandaag. Vingegaard i.i.g vandaag de determinator
13 juli 2022
WTF, wat een etappe. Zelden zo’n geslaagd en meteen ook spectaculair ploegenspel gezien. 
Corona of niet, dit was ouderwets instorten zoals mensen doen. Alle credits naar de Jumbo's! Pogacar meesterpokeraar. Jonas Vingegaard tourheld.
13 juli 2022
Wint er nu een Jumbo of een Deen? Hopelijk geen corona voor Pogi, die zie ik graag alles weer geven om terug te komen. Laat het maar een hongerklop of slechte dag zijn. Vingegaard staat er nu wel goed voor met die voorsprong én topteam. Denkend aan die waterige oogjes van Vingegaard in Denemarken is dit natuurlijk prachtig. Elke bergsprint achter Pogi eindigen maar nu met 1 flinke uithaal zijn de kansen gekeerd. Hopelijk gaan we nog een mooie strijd zien.
13 juli 2022
Eentje voor de geschiedenisboeken, ware spektakelrit. Eindelijk barst de Tour helemaal los. Ik vond het voor deze rit vrij risky om all-in te gaan tegen Pogi, maar het heeft toch grandioos uitgepakt. Ze hebben hem collectief gesloopt. UAE gaf als team niet thuis en Pogacar voor het eerst in zijn carrière met iets wat op een inzinking leek. Corona of een hongerklop? Niet uit te sluiten, maar het wordt niet evident om het tij nog te keren tegen superteam TJV. Benieuwd wat het morgen wordt. Indien terug oké zie ik Pogacar wel nog een tegenzet proberen, alleen gaat hij het moederziel alleen moeten opnemen tegen het sterke geel-zwarte blok. Benieuwd wel of Vingegaard zijn cool weet te bewaren in het geel, de Tour duurt nog lang. En Quintana, Bardet en Thomas die oude tijden doen herleven, ook verrassend.
  13 juli 2022
  Derde hypothese is dat Pogacar bevangen is door de hitte.
13 juli 2022
Tour is beslist jumbo wint hier de tour . Vraag me wel af of onze Nederlanders nu ook realtische zijn en vraagtekens willen stellen bij vingegaard. Maar dat mag natuurlijk niet dit bewijst dat pogi 1 mens is . Heb me twijfels bij jumbo hele grote twijfels benoot die bij de beste 12 naar boven rijdt
  13 juli 2022
  Goede ketonen.
  13 juli 2022
  Tour is niet beslist. Als Pogacar geen Corona heeft zal hij echt nog wel wat van doen.
  13 juli 2022
  De progressie van Vingegaard in de winter van 20/21 was enorm. Op zijn 24e, er is nog hoop voor de Revket.
  13 juli 2022
  Dus na 1,5 week het gezwam dat Pogi de tour beslist heeft, krijgen we nu dat Vingegaard de Tour beslist heeft?
  13 juli 2022
  Onze profeet is opgestaan. Ik wacht toch nog even op het einde van de Tour. Parijs is nog ver.
  Heb je enig idee hoe enorm je voor lul staat met je plotse wending?
  13 juli 2022
  Ongefundeerde beschuldigingen zijn niet netjes Romano. Beetje respect voor de prestatie van Jumbo en Vingegard zijn hier wel op zijn plaats.
  13 juli 2022
  Zucht, hoe voorspelbaar zuur kan je zijn. geniet van de spanning en de mooie wending, smile :)
  13 juli 2022
  @Romanoo die gedachten had ik ook, bij de Dauphine dacht ik reden ze ineens met drie man alles aan gort, begin van de tour hetzelfde waar van Eart de rit won, en nu, vrijwel het gehele team vooraan, zelfs een op retour zijnde Kruiswijk was Heel lang van voren, als je het mij vraagt, dan heb ik mijn twijfels of dat allemaal op een snee brood met pindakaas is.
  13 juli 2022
  Je hebt jezelf wel aardig voor schut gezet in de chat met je geraaskal
  13 juli 2022
  Dat hij zijn twijfels heeft is niet vreemd. Als veel mensen uitspattingen van Pogacar twijfelachtig vinden, dan is het niet vreemd om dit ook twijfelachtig te vinden. Als een andere renner een renner die bijna iedereen onklopbaar vindt er zo oplegt, dan zijn bedenkingen niet vreemd. Je kunt dit soort dingen echter beter laten. We zien het later allemaal wel.
  13 juli 2022
  romanootje hahaha
  13 juli 2022
  Nouja, Vingegaard staat gewoon op procyclingstats. Daar kan je goed zien hoe hij werkelijk uit het niets komt (hij deed wel eens mee aan nationale tijdritkampioenschappen bijvoorbeeld).
  13 juli 2022
  Als je twijfels hebt bij Benoot, dan ook zeker bij Pidcock en Geschke (Waar haalt die dat ineens vandaan).
  13 juli 2022
  Benoot was in 2020 nog 2e in Parijs-Nice vóór Quintana en Bardet. Waarom je het zo vreemd vindt dat ie ook aardig bergop kan rijden is me wel een beetje een raadsel.
  13 juli 2022
  Romano, in de chat was je ook al continue zulke beschuldigingen aan het insinueren en nu hier ook al weer. Ga leven kerel en hou je frustraties in, ik begrijp dat het je pijn doet als TJV de pannen van het dak fietst, maar ze zijn gewoon de beste, zeker vandaag. Probeer daar van te genieten.
  14 juli 2022
  De livechat was peanuts vergeleken met wanneer Pogacar zo'n prestatie neerzet.... Allejezus mensen, stel u niet zo aan
  14 juli 2022
  Hij rijdt een minuutje weg van quintana en bardet, knap maar niet heel spectaculair. Pogacar was gewoon slecht
13 juli 2022
Knap staaltje wielrennen, jammer dat quintana of bardet het niet konden afmaken
13 juli 2022
nu nog de where-abouts op orde hebben als Deen voor een Nederlandse ploeg #Rasmussen
  13 juli 2022
  Je bedoelt het vast lollig maar doe toch maar niet.
  13 juli 2022
  Uiteraard. Niet boos worden he :-)
13 juli 2022
Geweldige rit. Jumbo iedereen gesloopt. Pogacar lijkt een hongerklop of iets, want op de galibier was die nog de beste.
  13 juli 2022
  Niet per se de beste, er reed er eentje net zo hard als hij omhoog. Wel 1 van de 2 besten.
13 juli 2022
Pogi covidje te pakken. Hopelijk stapt hij niet af en kan hij er nog een mooie strijd van maken
  13 juli 2022
  Hoe kun je dat hieruit halen? Op de galibier was ie misschien wel de beste, had ie daar geen corona dan? Gewoon op gereden, of een hongerklop of iets dergelijks.
  13 juli 2022
  Ik twijfel nog steeds of hij daar (vlak onder de top), nog wel echt de beste was; of dat daar veel bluf bij zat.
  13 juli 2022
  @Selmar Klopt, feit is dat we dat (gelukkig) nooit zullen weten. De verrassing in het wielrennen zit hem erin dat schijn soms bedriegt.
  13 juli 2022
  Knap dat je dat zo vanaf je thuispositie zo even kan beoordelen.
13 juli 2022
De Terminator gaat in de films ook altijd stuk. Wat een optreden van Jonas vandaag en wat een vakwerk van de veel bekritiseerde TJV formatie. Grote klasse en eerherstel voor al het werk wat er in deze ploeg wordt gestoken. Tadej zijn gretigheid eerder in de ronde voorspelde al een beetje dat hij VIngegaard vreesde en dit bleek terecht. Tour nog lang niet beslist maar wel de omwenteling waar ik op hoopte, niet langer is Pogacar onklopbaar. Groot compliment naar Nairo en Bardet + G. trouwens, de oudjes doen het nog best hier. Genoten en deze etappe moet je een keer of drie terugkijken, wat een triomf voor het wielrennen als kijksport!
  13 juli 2022
  @Murcia Veel bekritiseerde JV formatie? Door wat tijdelijke forumgangers zeker maar in het algemeen niet.
  13 juli 2022
  @Lalsacien Een aantal kenners vonden het onmogelijk om voor en Geel en Groen te gaan, Sporza vond dat er te weinig rekening gehouden werd met Wout en ik heb toch echt veel kritiek ook hier gelezen op de tactiek in zo een beetje elke etappe. Je hebt volkomen gelijk dat het van de usual suspects was al dan niet met een andere usernaam maar toch als types als Riis en Horner alles kut vonden wat de ploeg deed maakt dat mij nieuwsgierig na hun draai nu. Bovenaan staat natuurlijk de conclusie ook voor mij dat het gaat om de benen van je kopman. Je bent als ploeg zo goed als je leider uiteindelijk. En ik hoop en verwacht dat deze Tour nog wel wat wendingen gaat krijgen met de hitte en helaas ook Covid, dus niks is in kannen en kruiken.
Super etappe zoals je ze niet vaak ziet. Opkomst van een klimlegende die Vingegaard blijkt te zijn. Je zag eigenlijk de aankomdiging toen Pogi per se Majka als tempomaker wilde terwijl Quintana aan het wegrijden was. Hitte, hoogte, geen team, machtige equipe tegen je. Het zat er aan te komen.
  13 juli 2022
  Goed gezien, dat was inderdaad opvallend en een teken dat hij niet over had.
  13 juli 2022
  Mja, op een bepaald moment zat Vingegaard alleen en had Van Aert wel Majka teruggebracht, die er wel nog zat. Het draait nu goed uit gelukkig en het wordt verkocht als sloopwerk. Terecht, want het levert op.
  13 juli 2022
  Van Aert tjonge jonge wat een lompe Brutus is het af en toe. Als je zo sterk bent en de hele tour zo weinig weet te brengen voor je ploeg. Als WvA vandaag niet had meegereden had Vingegard daar zelfs flink profijt van gehad. Of het tactiek is of eigen inzicht van de renner weet ik natuurlijk niet maar wat een flater.
  13 juli 2022
  @VTI: ploegorders
  14 juli 2022
  Dat is wat zien wat je wil zien natuurlijk VTI, moet je mij vertellen wat vandaag echt in het nadeel was van Vingegaard wat Van Aert deed? Want voor hetzelfde geld springt Vingegaard helemaal niet als het man tegen man is tegen Pogacar en was het net door het 'lagere tempo' van Majka dat hij de sprong durfde maken. Of als Van Aert geen lange vlucht opzet krijg je een ander koersverloop en is het kalf verdronken op de Galibier. Ik wil maar zeggen, praat achteraf is praat voor de vaak ;-) En weinig brengen voor je team, nog altijd stevig in het groen, dagen in het geel, twee overwinningen en hij rijd veel in de aanval en dus heel zichtbaar. Ik denk dat de ploeg en sponsors heel blij zijn met wat bij brengt voor het team. Op Vingegaard wachten en terug naar voor brengen op de kasseien en daarmee de schade beperken, lijkt me ook redelijk waardevol als actie. Andere ritten water en andere rommel rondbrengen. Vandaag netjes volgens de ploegorder gereden, vanaf de start in de aanval en netjes tussendoor rijden voor de kopmannen. Het is ook nu pas dat de kopmannen voor het klassement echt aan de bak moeten he, de eerste week kon hij perfect wat zijn ding doen en maar hier en daar helpen.
Amai, 1 van de mooiere stukjes wielrennen in de Tour in jaren. Jumbo doet waar je altijd op hoopt, om en om aanvallen. Prachtig voor de jongens bij Jumbo, hopelijk is het dit keer raak voor ze.
  13 juli 2022
  Mooier heb ik ze nog niet gezien
13 juli 2022
En ik neem aan dat het nu klaar is met die verdachtmakingen richting Pogacar. Zo kinderachtig weer hier tijdens de tour.
  13 juli 2022
  Want? Omdat het gebeurt op de dag dat er extra bloedcontroles worden aangekondigd, vlak voor en vlak na de etappe?
  13 juli 2022
  Vingegaard is veel verdachter dan Pogi
  13 juli 2022
  @yep, geef ook even aan waarom je dat vindt? Nu is het zo makkelijk posten….
13 juli 2022
Men praat hier over een goede ploegentactiek. Prima allemaal. Maar wat heeft Vingegaard nu gehad aan de ploeg? De winnaar heeft gelijk, uiteraard. Maar dit had meer te maken met bergop sterker zijn dan ploegentactiek. Behalve dat zogenaamd druk zetten van Roglic door van Aert Roglic te laten terugkeren. EDIT: het deel op de Telegraphe was ik vergeten. Daar moest Pogacar het inderdaad even alleen oplossen. Voor de rest niet overigens.
  13 juli 2022
  Misschien hebben ze hem op de galibier in het rood laten rijden en is daar niet van hersteld
  13 juli 2022
  Heb jij de etappe wel gezien?
  13 juli 2022
  Goeie kans dat Vingegaard ook had gewonnen als TJV niets bijzonders gedaan had de hele etappe, maar of de achterstand van Pogacar dan ook zo groot was geweest?
  13 juli 2022
  Gaan kijken vanaf de vallei naar de slotklim? Dan ben je gezegend en kun je je nog verheugen op een hele ruime samenvatting ergens.
  13 juli 2022
  @TVM je moet altijd wat te zeiken hebben, geniet gewoon van wat je gezien hebt
  Bij dat om-en-ommen is Vingy niet voluit gegaan en Roglic wel. Pogi wilde ze allebei niet laten wegrijden, foute inschatting.
  13 juli 2022
  Heb je de rit wel gezien tvm, ze hebben de wedstrijd vroeg hard gemaakt en Pogi gekookt.
  13 juli 2022
  Cees Priem?
  TVM heeft duidelijk alleen vanaf 40km gekeken.
  13 juli 2022
  Achteraf had hij Roglic moet laten wegrijden, maar dat is ‘em. Achteraf. Niemand zag aankomen dat Pogacar zo zou plooien. Een beetje tijd verliezen, oké. Maar minuten? Hier had jumbo ook echt niet op gerekend. Gehoopt dat zeker, maar niet dit verschil
  de laatste 5km heeft Vingegaard niks aan de ploeg gehad, dus als je alleen die laatste 5km hebt gekeken heb je gelijk
13 juli 2022
Een van de mooiste etappes in de Tour die ik heb gezien.
  13 juli 2022
  En wat een manier om je eerste Tour etappe te pakken!
13 juli 2022
Wat een etappe. wat een geweldig strijdplan van Jumbo. Man, man, man dit was een partijtje genieten zeg!
13 juli 2022
Briljant tjv. pogacar gesloopt. Ongezien .
13 juli 2022
Kunnen we hier een langspeelfilm van maken? Wat een epische rit!! Ik stel trouwens gollum voor om Vingego te vertolken :-)
13 juli 2022
Getuige geweest van een legendarische rit! Van begin tot eind om te smullen , wat een geweld
13 juli 2022
Even een terugblik naar het Criterium tien de populairste mening hier was dat Kruijswijk niet mee moest naar de Tour. Die man staat ondertussen als knecht bijna in de top 10
  13 juli 2022
  De topknechten vandaag hadden de namen Roglic, Benoot en Van Aert. Kruijswijk zat er vooral bij en keer ernaar (wat de verwachting was van degenen die kritiek hadden op hem). Het is een goede renner om wat op de achtergrond toch een topklassement te rijden, als helper zijn er een hoop anderen met meer meerwaarde.
  13 juli 2022
  Eens credits naar Kruiswijk
  13 juli 2022
  Voor het criterium was ik ook van mening dat Kruijswijk niet veel zou toevoegen als knecht en zag ik hem liever als (mede)-kopman in een andere ronde. Mijn ongelijk werd toen al bewezen.
  13 juli 2022
  @Gebruikersnaam; Van Aert heeft vandaag alleen bijgedragen aan de grootste tactische blunder in jaren wielerkoers. Die heeft oa Gaudu teruggetreden en natuurlijk Majka. Waardoor uiteindelijk de koers niet harder werd gemaakt in de vallei (met vele knechten van Jumbo). Ik vond het echt een bizarre tactiek, daarvoor was de tactiek goed. Maar vanaf de vallei was het echt het domste ooit. Een dode Roglic (en alle concurrenten die anders op 10 minuten gereden werden) terugbrengen. Van Vingegaard, Van Aert, Kuss en Kruijswijk tegen Pogacar, Thomas, Yates, Bardet en Quintana gaan naar Pogacar en Majka tegen Vingegaard, Quintana, Bardet, Thomas en Yates en alle andere concurrenten op korte achterstand. Als Jumbo in de vallei koers had gemaakt met het grote overtal, dan had Vingegaard nog veel meer minuten gepakt op Pogacar en dan had de concurrentie (buiten deze groep) 10 minuten of meer op de broek gekregen vandaag. Uiteindelijk heeft Jumbo geluk dat Vingegaard uiteindelijk alsnog zoveel beter was en dat Pogacar toch zo slecht geworden was ook al hebben ze hem alle rust gegeven in de vallei om te herstellen en zijn beste teamgenoot hebben teruggebracht naar hem. Dit is uiteindelijk (buiten koers op Telegraphe en Galibier) niet toe te schrijven aan een goede tactiek. Met een goede tactiek was er vele malen meer schade aangericht. Dan had Kruijswijk ook nog eens top 8 gestaan en dan had onder andere Gaudu op meer dan 10 minuten gestaan. Maar ook Pogacar had dan nog veel meer verloren vermoed ik, want nu heeft hij rust gekregen. Maarja heb me extreem geïrriteerd aan deze bizarre tactiek. Daarvoor was de tactiek magisch en slim koersen; hoewel op de Galibier toen ze werden teruggepakt, Pogacar al geen knechten meer had en Jumbo 5 en ze vervolgens geen tempo gingen rijden waardoor McNulty, Soler en Majka terug konden aansluiten.
  13 juli 2022
  Yoeri heeft groot gelijk. Het was een enorme tactische blunder om een uitgebluste Roglic door van Aert terug te laten brengen. En met hem al die andere top tien renners. Het pakt gelukkig goed voor JV uit omdat Vingegaard zo sterk was of Pogacar zo ziek zwak en misselijk. Ploegleiders zullen zich wel op de borst slaan, maar als eindverantwoordelijke zou ik ze, bij bewezen onkunde, op straat zetten.
  13 juli 2022
  Ik kan mijn ogen niet geloven. Er is net een fenomenale ommekeer geweest waarbij alleen van Hooydonk uit de JV ploeg niet prominent in beeld is geweest. Pogacar was onoverwinnelijk werd hier alom gemeld. En dan spreken sommigen nog over de grootste blunders. Het glas is duidelijk halfvol of er is duidelijk een gelofte gemaakt dat er 40 dagen lang alleen pessimisme uitgesproken mag worden. Wat een feest.
  13 juli 2022
  Lalsacien; het kan beide natuurlijk. Zowel blij zijn met een mooie rit en overwinning als een hele stevige dissonant zien in een goede tactiek. Of mag het glas alleen half vol of half leeg zijn?
  14 juli 2022
  @Lalsacien, ja inderdaad wel wat jammer dat sommigen spijkers op laag water zoeken. Doen ze de dingen anders krijg je een hele andere koerssituatie en misschien winnen ze zelfs helemaal niet. En eigenlijk is het ook wat onzin dat Van Aert een heel peloton concurrenten terugbrengt, van alle renners die nog redelijk dicht in het klassement staan is enkel Gaudu mee teruggekomen en de rest zat nog in het groepje van Vingegaard en Pogacar. Het zal precies altijd slecht zijn wat ze bij jumbo doen, maken ze er vandaag van kilometer één een jumbo-spektakel van en werken ze het nog af ook en is het weer gezeur :-( Het positieve is dan wel, als Jumbo een stel tackische sukkels zijn, wat is de rest dan want ze hebben momenteel geel, groen en een pak ritoverwinningen :-p
  14 juli 2022
  @bart, een hele hoop oordelen dat is wat je doet. Ik ben zelf onder andere (zoals meerdere met mij) gewoon 'fan' van de enige echte Nederlandse wielerploeg (Jumbo-Visma dus). Dus weer lekker makkelijk en behoorlijk triest ook om alles op 'haters' te gooien in plaats van inhoudelijk in te gaan op de aangedragen punten. Het is vrij zeker te stellen dat Pogacar niet gekraakt is [b]door[b/] het stilleggen van de koers in de vallei en het terugbrengen van zijn ploegmaat en andere klassementsrenners. Maar juist [b]ondanks[b/] Jumbo dit gedaan heeft. Daarbij heb ik me juist zo ontzettend lopen ergeren OMDAT ik juist supporter VOOR Jumbo-Visma. En deze situatie mij het bloed onder de nagels vandaan haalde. In het begin van de etappe heeft Jumbo vrijwel alles goed gedaan. In het eind van de etappe hebben zij het meeste niet goed gedaan (op aanval Vingegaard na). Wanneer zij vanaf de vallei juist gekoerst hadden dan had de tour vrijwel al gewonnen kunnen zijn. De overige klassementsrenners (waaronder Guadu) hadden vele minuten meer aan de broek gekregen. Maar ook Yates (die al gekraakt was net voor de vallei) zou waarschijnlijk meer verloren hebben en ook Pogacar zou zonder te herstellen en zonder teamgenoot waarschijnlijk vele malen meer verloren hebben.
13 juli 2022
Hahaha… Kruijswijk in de top tien AK!
  13 juli 2022
  Ohnee… maar wie waren ook alweer die kenners die vonden dat Kruijswijk thuis moest blijven??
  13 juli 2022
  Dat waren geen kenners. ;-)
  13 juli 2022
  Ik, voorafgaand aan de dauphine verdiende hij het absoluut niet. In de dauphine heeft hij het afgedwongen en hij laat het hier weer zien. Complimenten.
  Ik. Zelfs na die ene etappe in de Dauphine was ik nog niet overtuigd, want dacht dat het een uitschieter was, maar heb toen ook al gezegd dat ik niet de zelfde data heb die de ploeg heeft, dus mijn mening was alleen gebaseerd op hoe hij rond reed als een krant voor het 1e gedeelte van het seizoen. Reed vandaag zijn beste koers van het jaar, dus toont mijn ongelijk, alhoewel ik nog steeds vind dat het geen knecht is, aangezien er een beetje bijrijden is niet hetzelfde knechtenwerk is als bevoorrading, vooroprijden, gaten dichtrijden zoals Van Aert, Benoot, etcetera doen.
  13 juli 2022
  @groetjes geen knecht, mooi, dan kan Kruijswijk voor een mooie toptien gaan rijden.
13 juli 2022
Hulde TJV, hulde. Het vele aanvallen loont eindelijk en dat is dik verdiend. Wat een geweldige etappe was dit! PS... ik krijg net door dat Bauke morgen zegeviert. Ik voel het aan mijn water!
Ik weet even niet meer welke reaguurder het was die de hele tijd zei 'mark my words, er is maar één uitkomst mogelijk: pogacar wint', 'mensen die zeggen dat 'alles nog kan' hebben het niet door' etcetera etcetara. Wil die zich even melden? Dan denk dat er een paar die weddenschap wel aan durven.
  13 juli 2022
  Hier heb je alvast 1.
  13 juli 2022
  Dat was The Student die continue riep dat Pogacar wel even met 1 minuut voorsprong ging winnen.
  13 juli 2022
  @JohnBidon klikspaan
  13 juli 2022
  The student en meerdere figuren hebben er weinig kaas van gegeten.
13 juli 2022
Deze Tour laat in 1.5 week meer spektakel zien dan de hele Giro bij elkaar dit jaar. Wat een geweldige ronde is dit. Elke dag koers en spektakel. Overal wordt geknokt en all in gegaan. Bardet geweldig. Die heeft in de Giro door ziekte echt een gouden kans op rondewinst gemist want die had in deze vorm weinig moeite met Carapaz en Hindley gehad denk ik.
  Op klassements gebied wel, maar vond de Giro voor de rit overwinningen zeer interessant.
  13 juli 2022
  Ik weet het niet. Hij had absoluut meegedaan. Maar vond Hindley toch ook erg sterk hoor. Die wordt door velen nog steeds wat onderschat denk

Reacties zijn gesloten.