‘Jonas Vingegaard lijkt op dit moment beter dan Primoz Roglic’

zondag 19 juni 2022 om 20:00
‘Jonas Vingegaard lijkt op dit moment beter dan Primoz Roglic’

foto: Cor Vos

Podcast

De Ronde van Zwitserland, de Baloise Belgium Tour en de Ronde van Slovenië zijn in volle gang en dus is het hoog tijd voor een nieuwe aflevering van de WielerFlits Podcast. Er is genoeg om over te praten met een bomvolle koersmaand en de pleuris is opnieuw uitgebroken: het corona-spook waart door het peloton. Het bezorgt Tour-renners een bang hartje!

Maxim is terug van een welverdiende vakantie en valt meteen met zijn neus in de boter: Jumbo-Visma verlaat de Ronde van Zwitserland vanwege een coronabesmetting in de ploeg. Samen met Youri buigt hij zich over de vraag: wat betekent dit voor hun Tour de France?

Daarnaast is er opnieuw aandacht voor de promotie- en degradatiestrijd op de UCI ranglijst én de mannen blikken vooruit op het NK op de VAM-berg. Luisteren dus!

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Dit artikel delen:

47 Reacties

Kartouche 18 juni 2022 om 08:13

Ik heb uiteraard de podcast niet beluisterd, maar zal mijn gezouten mening geven: Roglic is aan het sandbaggen.

0
Anton van Valouwe 18 juni 2022 om 08:13

Eens, hij lijkt mij de belangrijkste belager voor Pogačar.
Wat ik gisteren Pogačar zag doen, heeft Vingegaard ook in de benen.

0
Wheely 18 juni 2022 om 08:44

Roglic de beste tijdrijder en puncher, lijkt me ook beter op de kasseien. Vingegaard de betere klimmer.

0
YannickGoat 18 juni 2022 om 20:23

Roglic moet ik nog maar zien over die kasseien. Ben niet onder de indruk van hem als kapitein op de fiets

0
Beer 20 juni 2022 om 10:15

In Denain deed Roglic het dit jaar geweldig op de kasseien, wat ik trouwens ook niet meteen van hem verwacht had. In een op hol geslagen Tour-peloton zal het vast moeilijker worden, maar hij kan het wel.

0
Mr. Tornado 18 juni 2022 om 08:44

Ik denk dat het nog te vroeg is om hier over te oordelen. De Tour duurt drie weken en dit is gebaseerd op twee dagen koers zonder al te grote tegenstand. Daarnaast heeft Vingegaard nog maar één keer meegedaan in het klassement voor een grote ronde terwijl Roglic zich daarin al meerdere keren heeft bewezen. In de alpenritten zal wel duidelijk worden wie van hen twee de beste is en of die dan op kan tegen Pogacar.

0
Boomie1 18 juni 2022 om 10:48

Roglic heeft ook in elke grote ronde een slechte dag gehad en daardoor nog nooit Giro of Tour gewonnen. Uiteraard 3x de Vuelta maar daar was de tegenstand beduidend minder

0
vevie 18 juni 2022 om 11:14

Huh, boomie. Wat zeg jij nou? De Vuelta’s van 2020 & 2021 waren beter bezet qua AK dan de Giro van 2019. Daarnaast heeft Roglic 1 keer de Giro voor het AK gereden…

0
Boomie1 19 juni 2022 om 09:07

Sorry maar 2019 was Roglic DE man voor de Giro maar werd met moeite 3e. En de Vuelta van 2021 kan ik maar moeilijk met je eens worden. Haig en Mader voor het eerst zo goed. Enkel Bernal is van dat level. Zet dat af tegen Carapaz en de Nibali van dat moment en een Simon Yates die toen al de Vuelta gewonnen had…

0
Panache 20 juni 2022 om 12:27

Hoe goed een Vuelta bezet is, is ook niet zo relevant. Het is immers voor vrijwel geen enkele topper een hoofddoel. Je kan in de Vuelta zelfs zonder klasementsambities top-10 rijden (zie Carl Fredrik Hagen), in de overige ronden is dat nagenoeg onmogelijk.

0
I Langof 18 juni 2022 om 09:17

Jonas is lichter (60 kg vs. 65kg) en ook iets kleiner dan Primoz, dus in hooge bergen heeft hij een voordeel. Hij trekt volgens mij minder wattage maar langer. Ze hebben allebei goede kansen tegen Pogacar.

0
Maillot à Pois 18 juni 2022 om 09:23

Dat Jonas Vingegaard op dit moment beter lijkt dan Roglic is nogal een open deur, dat heeft iedereen wel kunnen zien.
Maar helemaal onverwacht is dat niet, Roglic heeft vertraging opgelopen door zijn blessure. Die achterstand kan nog ingelopen worden.
Enige conclusie die je volgens mij kon trekken is dat Vingegaard in orde is en dat Roglic weer op een degelijk niveau zit en dus zeker nog niet kan afgeschreven worden als kopman voor de Tour.

0
Boomie1 18 juni 2022 om 10:49

Het is gewoon een wet der natuur. Vingegaard in de kracht van z’n leven en Roglic toch al 33. Hij wordt ietjes minder ieder jaar.

0
kleomantre 18 juni 2022 om 09:31

Vingegaard lijkt me vooral nog niet captainrijp genoeg. Wel qua mogelijkheden maar nog niet met het koppie, zie o.a. Ronde van Baskenland dit seizoen. Lijkt me goed dat hij toch vooral start met een ietwat ondersteunende rol in achterhoofd.

0
Boomie1 19 juni 2022 om 09:07

Wat een onzin. Vorig jaar kraakte ie toch ook niet?

0
kleomantre 19 juni 2022 om 09:42

Toen hoefde niks, dat was een ontdekkingstocht. Wat daarna volgde is minder ontdekken en meer bevestigen en niet iedereen kan dat gelijk als een Pogi en denk ook Bernal maar zo even doen. VdP had er ook een paar zwakke momenten op de Koppenberg plus twee verloren WK veldrijden voor nodig om mentaal gereed te zijn . Ik heb het idee dat er dit jaar op dat vlak nog klein beetje werk is, verder helemaal niet erg want hij is jong zat en presteert goed.

0
filver 18 juni 2022 om 09:51

Eerst de kasseienrit afwachten en dan een kopman bepalen

0
KnightBiker 18 juni 2022 om 11:16

Ze zijn allebei nodig om Pogacar te vloeren en ze hebben beide iets andere kwaliteiten. Hoe dan ook is er op dit moment niet 1 kopman nodig maar 2 en ze moeten het elkaar gunnen. Verder is, als alles redelijk gelijk blijft Roglic niet beter dan Pogacar in de afsluitende tijdrit dus volgen is geen optie, Vingegaard op kop zetten is geen optie: ze moeten weg kunnen rijden bij Pogacar.

Na week 1 kan de situatie anders zijn, als 1 van de renners een verschil kan maken met Pogacar is die de kopman, maar zelfs dan dan nog moet je nooit Pogacar naar de streep brengen door 1 van de 2 op kop te zetten, tenzij Vingegaard of Roglic al kansloos staan in het AK.

0
Tony 18 juni 2022 om 09:53

Je moet niet NU op je sterks zijn,maar in de Tour.

0
Dikke Kleuter 18 juni 2022 om 10:14

Hoe het met het onderlinge verschil tussen Vingegaard en Roglic zit, durf ik niet te stellen. Wel weet ik dat Vingegaard het in de bergen van de Tirreno in ernstige mate moest afleggen tegen Pogacar. Het verschil was enorm. En Vingegaard sprak ook na afloop uit dat het niet eens bij hem opkwam om Pogacar te volgen. Ik ziet niet in waarom deze situatie in de Tour anders gaat zijn.

0
Dayer Quintana 18 juni 2022 om 10:20

Zou kunnen, maar het is nog 3 weken tot de eerste bergetappe naar La Planche des Belles Filles. Er is nog tijd voor Roglic om dat klein beetje beter te worden. Vingegaard zou ik zeker zolang mogelijk achter de hand houden, maar Roglic hoort ook met zijn tijdrijderscapaciteiten de nummer 1 te zijn.

0
GinneR 18 juni 2022 om 10:26

Beter?
Vingegaard had voor de bergen al een halve minuut achter door de TT.
Verder zie ik Jonas niet doen wat Roglic in etappe 7 deed: zeer explosief en daarmee in korte tijd een verschil van 15 seconde creëren. Misschien klimt hij beter, maar zelfs daar vraag ik me af of hij Roglic/Pogacar zou kunnen lossen. Dus ik zie op dit moment geen middelen om een verschil te maken tov de 2 Slovenen. Uiteraard kan dat na 2 weken TdF anders zijn.

0
Mechia 18 juni 2022 om 10:41

Roglic wint de Dauphine maar Vingegaard is beter. Zou kunnen maar daar is geen bewijs voor dus vind dit altijd wel overkomen als zie mij eens interessant praten.

0
Mwielerfan 19 juni 2022 om 12:34

Ik zie het ook niet onderbouwd in het stuk, dus het lijkt inderdaad een provocerende mening

0
VdB-Avila 18 juni 2022 om 11:23

Hehehe! “interessant praten”

0
KnightBiker 18 juni 2022 om 11:28

De constatering is nutteloos: beide renners zijn nodig om Pogacar te vloeren, er is geen sprake van het aanstellen van 1 kopman tenzij het gaat om dag winsten en bonus seconden (dan is Roglic beter)
Vooralsnog is de opdracht bij aanvang en gelijke stand simpel: 1 van de 2 moet weg kunnen rijden bij Pogacar, en het maakt niet veel uit wie dat is als er maar genoeg tijd gepakt kan worden. Wie van de 2 op pogacar’s wiel blijft plakken maakt niet zo heel veel uit al vermoed ik dat dat in de praktijk Roglic zal zijn omdat die in de finale explosiever zal zijn en beter gebruik zal kunnen maken explosieve finishes om gaatjes te slaan. Vingegaard is echter de renner die wellicht een groot gat kan slaan in een situatie als die op de Ventoux vorig jaar (maar potentieel kunnen ze dat beide)

Pas als roglic en of Vingegaard een significant tijd gat op Pogacar of elkaar hebben kun je 1 van de twee als als kopman gaan uitspelen, en dan ook alleen als die een voorsprong heeft op Pogacar.

Daarnaast moet er een van de 2 significant tijd pakken op Pogacar omdat Roglic meestal iet minder wordt aan het einde van de 3e week. Een traditioneel scenario waarbij een potentieel leider als Roglic gewoon op kop blijft rijden tot de laatste bergrit met slecht 1a 2 minuten is een scenario waar Pogacar gebruik van kan maken getuige de 2020 Tour. Je kan dus niet een van de 2 voor de ander laten rijden, tenzij er geen sprake is van een min of meer gelijke stand: het doel moet altijd zijn Pogacar te counteren en wie van de 2 maakt niet uit als er maar tijd gepakt wordt.
Alleen dan kan je Pogacar dwingen energie uit te geven op momenten dat hem dat niet uitkomt, wacht je met het schaak zetten van Pogacar, dan verlies je in het eindspel.

0
Gibby 18 juni 2022 om 12:02

Volledig mee eens! Als 1 van de 2 denkt dat ze het in hun eentje van Pogi kunnen winnen hebben ze het goed mis. Het is deze Tour Jumbo vs. Pogi de grote, spektakel!

0
Wheely 18 juni 2022 om 12:10

Dat is inderdaad het scenario waarmee ze met Vingegaard de Tour kunnen winnen. Dan moet Jonas wel echt de beste klimmer in de Tour zijn en Roglic moet gelijkwaardig klimmen als Pogacar want dat biedt de meest ideale situatie om er van weg te rijden. Het zou kunnen maar er zijn natuurlijk tal van andere scenario’s mogelijk.

0
KnightBiker 18 juni 2022 om 12:53

Thnx @ Gibby en Wheely
Er zullen waarschijnlijk heel veel andere scenario’s gaan spelen, en men moet ook durven andere teams Pogacar onder druk te laten zetten (maar wie kan dat…) maar heden zie ik alleen een scenario met 2 gelijke kopmannen als plausibel.

En eigenlijk had ik nog een WVA scenario, maar das niet realistisch…
(WVA pakt in week 1 een dikke 8 minuten, en Dennis sleept WVA over de bergen zoals hij dat deed in de 2020 giro voor zijn kopman)

0
Emergo 18 juni 2022 om 11:43

“Lijkt”en “op dit moment” Dat levert talloze scenarios op.

0
Koers 18 juni 2022 om 13:00

Toen Roglic in de lappenmand lag, was ik op het moment beter.

0
fransestinkkaas 18 juni 2022 om 12:08

Het is hopen op een mooie natte afdaling, we hebben gister gezien dat de Pirelli´s daar flink onder druk gezet kunnen worden. Roglic in het wiel van Van Aert naar beneden gooien en dan kan Pogacar niets anders dan hopen.

0
fransestinkkaas 18 juni 2022 om 12:10

Maar zonder gekkigheid, ik denk wel dat TJV het moet hebben van de strijd buiten de bergen om. Koers maken op de kasseien, waaierrijden, risico´s nemen in de afdalingen. Bergop gaan ze hem niet verslaan, moet vrij onorthodox zijn willen ze Pogacar verslaan.

0
KnightBiker 18 juni 2022 om 12:59

Ook bergop is er evt wel wat mogelijk gezien de Ventoux vorig jaar, maar idd. Scenario’s buiten de bergen om zijn ideaal. Het hebben van 2 kopmannen maakt ook dat je eerder wat kan proberen.
WVA kan het verschil maken, gelijk wat Dennis deed in de Giro 2 jaar terug.

0
vevie 18 juni 2022 om 13:13

Dat zwakke ‘momentje’ op de Ventoux neem ik totaal niet serieus. Ik denk nog steeds dat Pogacar gewoon een schijnbeweging maakte. Een mooie dubbele schaar. ‘Even tonen dat ik ook menselijk ben’.

0
Koers 18 juni 2022 om 13:02

Wel handig om een kopman vast te stellen, Wuyts wil namelijk weten voor wie Wout moet knechten.

0
girardengo 18 juni 2022 om 13:23

Ze hadden beter met zijn drieën kunnen zijn om Pogacar heel misschien te verslaan. Nu Dumoulin niet meer meedoet op dat topniveau zijn de kansen meteen een stuk kleiner om Pogacar aan te kunnen.

0
Michiel 18 juni 2022 om 20:33

Op de een of andere manier lijkt Roglic een beetje over zijn top heen. Wat best een rare gedachte is als je Parijs Nice en de Dauphine wint. Hopelijk is hij deze keer de derde week wat beter dan voorgaande jaren.

En dan Jonas. De fishermen. Wat Vingegaard vooral onderscheidt van zijn collega’s is zijn hart, waardoor hij 15% beter presteert dan een gemiddelde renner.

Hij heeft dus niet alleen een groot hart maar hij heeft ook een groot hart (zie de bromance met Primoz)

0
FDJ 18 juni 2022 om 21:49

Roglic zit met name in een andere situatie omdat hij terugkomt van een blessure. Ik verwacht dat hij nu nog elke dag weer beter wordt. Ik vond ze beiden een goede indruk maken. Voorlaatste rit en de tijdrit was Roglic mi beter en de laatste Vingegaard misschien een fractie.

0
Deel Koeper 18 juni 2022 om 23:44

Roglic ziet er dit jaar in ieder geval kwetsbaarder uit dan andere jaren. Parijs-Nice en de Dauphiné gewonnen terwijl hij in slotritten nogal zat te harken in het wiel van de meesterknecht van die dag. In grote rondes is zijn laatste week sowieso zelden zijn beste en nu lijkt ook in het kortere werk het beste eraf tegen het slot.

Uiteraard won hij alsnog het rondje, maar denk dat Pogacar niet echt bang is van deze Roglic. Wat natuurlijk ook een voordeel kan zijn voor Jumbo.

0
Mystieke_Monnik 20 juni 2022 om 08:49

Dit dus. Dit seizoen is Roglic echt niet zo goed als andere jaren. Als tot twee keer toe in een ronde van een week de meubelen door een knecht gered moeten worden in de laatste bergetappe, hoe gaat hij dit drie weken volhouden in de zwaarste koers van het jaar?

0
Napoleon 20 juni 2022 om 09:35

Help me even: waar in de Dauphine moesten de meubels gered worden door een knecht?

0
Albeijing Feeniks 19 juni 2022 om 11:59

Wout zal wel weer moeten knechten zonder daar wat voor terug te krijgen. Maar ach, is het al anders geweest?

0
Marik 20 juni 2022 om 09:44

Wout wordt vorstelijk betaald voor dat werk.

0
Beer 20 juni 2022 om 10:23

Afgaande op de commentaren van zowel Wout als de ploegleiding na zijn contractverlenging, denk ik dat van Aert betaald wordt om kopman te zijn en koersen te winnen. Je ziet het ook aan de versterkingen die binnengehaald werden; helpers voor van Aert (Benoot, Laporte, van der Sande), maar (tegelijk) ook mannen die in grote rondes werk van hem kunnen overnemen (Dennis, Benoot, Laporte). Van Aert zal vast nog eens (moeten) knechten voor Roglic/Vingegaard maar niet van in de start. Lijkt me dat van Aert pas als knecht in stelling zal gebracht worden, wanneer Roglic of Vingegaard daadwerkelijk zicht op geel hebben.

Maar goed; als anti-Belgische beroepsstoker past het natuurlijk beter om hier nog maar eens 'Wout moet zwijgen en knechten' te roepen. En dan maar afgeven op De Cauwer dat die zo verschrikkelijk is als hij het (op de Belgische nationale tv-omroep!) opneemt voor koerstactieken die in het voordeel zijn van Belgische renners.

0
Pitufa 21 juni 2022 om 19:02

Jonge jonge, wat een ongelooflijke onzin wordt hier uitgeslagen, geen wielerliefhebbers , maar gewoon betweters.

0
Pitufa 21 juni 2022 om 19:05

Wie van jullie zijn er te vinden in de Alpen of de Pyreneeën tijdens de Tour. Daar is wielrennen te zien en daar is te zien wat de jongens voor hun kiezen krijgen. Dat is heel wat anders dan thuis achterover de zaak afkraken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone