Jonas Vingegaard: “Primoz Roglic vertelde eind 2020 al dat ik de Tour kan winnen”

Jonas Vingegaard: “Primoz Roglic vertelde eind 2020 al dat ik de Tour kan winnen”

foto: Raymond Kerckhoffs

Door Raymond Kerckhoffs
dinsdag 28 juni 2022 om 21:00
Ride

Jumbo-Visma begint komende vrijdag in Denemarken met twee kopmannen aan de Tour de France. Primož Roglič enerzijds en thuisrijder Jonas Vingegaard anderzijds, de nummers twee van de laatste twee edities. “Die tweede plaats heeft me gretiger gemaakt om dit opnieuw te tonen of om het misschien nog beter te doen. Ik durf nu ook naar de eerste plek te kijken en aan een Tour-overwinning te denken”, vertelt hij in een uitgebreid interview met RIDE Magazine.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De nu 25-jarige Deen is de enige die in een rechtstreeks duel titelverdediger Tadej Pogačar pijn kon doen. Dat was op de Mont Ventoux vorig jaar. “De rit geeft me het vertrouwen dat ik dit jaar een kans heb om mee te strijden voor de eindzege. Toen ik op het kale gedeelte tussen de rotsen Pogacar loste, bekroop me een gevoel van ongeloof. Niemand had dit eerder in de Tour gedaan. Ik dacht wat gebeurt er nu? Heeft hij een slechte dag of wat?”

“Sinds dat moment weet ik dat ik hem bergop daadwerkelijk pijn kan doen”, gaat de voormalig vissnijder verder. “Ook ben ik erachter gekomen dat ik beter acclimatiseer in warme omstandigheden dan veel andere renners. Wanneer het kwik boven de 30 graden Celcius stijgt, dan voel ik me nog in mijn element, terwijl anderen dan in de problemen komen. Ook Pogacar is een van de renners die meer moeite heeft bij die temperaturen.”

Vingegaard bracht geletruidrager Pogacar in verlegenheid op de Mont Ventoux – foto: Cor Vos (2021)

Vingegaard verbaasde niet alleen bergop, ook zijn tijdritten zijn sterk verbeterd. “De verwachtingen zullen nu veel hoger liggen. Anderzijds weet ik dat ik er gewoon alles aan moet doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Al is het logisch dat die tweede plek ook mijn eigen ambities heeft veranderd. Vorig jaar zou ik heel blij met een vijfde plaats zijn geweest. Als ik nu vijfde word dan denk ik niet dat die klassering me nog tevreden stemt.”

Hij is nu dus gedeelde kopman met Roglič, met wie hij een sterke band heeft. “Primož heeft ook altijd in mij geloofd”, zegt Vingegaard. “Binnen de ploeg heeft hij eind 2020 al gezegd dat ik in staat was om de Tour de France te winnen. De ploeg aarzelde ook nog een beetje om mij in grotere wedstrijden uit te spelen als kopman, maar Primož nam het altijd voor me op en sprak hardop uit dat hij in mijn geloofde. Dat betekent natuurlijk veel voor mij.”


Lees het volledige interview
In het hele interview met Jonas Vingegaard lees je meer over hoe hij dankzij zijn vriendin heeft leren omgaan met de druk, hoe de geboorte van zijn dochtertje zijn wereld veranderd heeft en dat hij nu met een andere mindset Tadej Pogačar wil verslaan. Je leest het in de nieuwe RIDE, die nu online en een groot aantal verkooppunten te koop is. Bestel nu jouw exemplaar

Dit artikel delen:

14 Reacties

Jean Dumas 28 juni 2022 om 19:47

Een echte ronderenner, met een goede tijdrit en een goede derde week.

0
Antoin1980 28 juni 2022 om 20:39

Een spelletje van Pogacar op de Ventoux (met ruim voldoende voorsprong) is bij lange na niet genoeg om de tour te winnen en dezelfde Pogacar te verslaan. Zelfs niet als Roglic zoiets zegt…

0
Pietspeed 28 juni 2022 om 20:44

Lol, Roglic dekt zich alvast in mocht Vingegaard winnen of voor hem eindigen. Of TJV heeft mss ook z’n twijfels.

0
bartp25 28 juni 2022 om 22:22

Wat een absurde conclusie. Dit toont alleen maar de mens roglic, kun je nog wat van opsteken lijkt me.

0
Pietspeed 29 juni 2022 om 00:22

Accoord Bart, kom erop terug. Van indekken is geen sprake. Wat wel bij me blijft hangen is het beeld van de klim van Roglic en Vingegaard in het Criterium. Vingegaard was mi daar veel beter. Vond dat samen finishen in die bergop finish ook bij Roglic wat verkrampt en ongemakkelijk overkomen. Dat was eigenlijk m’n insteek, gelet op het feit dat Roglic maar dolgraag de Tour zelf eindelijk wil winnen. En er nu feitelijk een concurrent bij heeft.

0
nummer3 29 juni 2022 om 08:52

Maar is dat zwakte van Roglic of de kracht van Vingegaard? Denk dat Roglic vorig jaar op de Ventoux ook niet fluitend in zijn wiel zou hebben gezeten hoor.

0
Pietspeed 29 juni 2022 om 14:13

Denk dat Roglic mss zijn top bereikt heeft. In Paris Nice, hoewel vroeger in het seizoen, heeft Van Aert hem ook over de Col d’Eze geholpen voor de eindwinst. Yates had anders gewonnen.

Vwb ‘de mens Roglic’ staan mij zijn inspanningen op het WK voor van Aert nog bij, toen Flip WK werd. Zie verder dat mi Van Aert zich al meer met ziel en zaligheid uit de naad heeft gefietst voor Roglic, dan andersom.

0
Mechia 28 juni 2022 om 21:48

Nog nooit een serieus rondje gewonnen dus daarom voor mij niet meer dan een outsider. Maar hij zou zeker wel eens de Tour kunnen winnen.

0
goldone123 28 juni 2022 om 23:23

2e tdf betekent dus niks, die jonge komt net kijken bij het kopmanschap.

0
goldone123 28 juni 2022 om 23:23

2e tdf betekent dus niks, die jonge komt net kijken bij het kopmanschap.

0
Romāns Vainšteins 28 juni 2022 om 22:28

Maffe coureur maar ijzersterk, superiel ogend maar ongewoon krachtig. Op een of andere manier komt de naam Beloki bij me op als ik hem zo zie.

0
nummer3 29 juni 2022 om 08:53

Laten we maar hopen dat zijn carrière niet zo droevig eindigt dan.

0
Rondje 25 28 juni 2022 om 22:53

Ik sla hem op dit moment ook hoger aan dan Roglic. Heeft alles in zich om de Tour te winnen. Of het dan ook gaat gebeuren is een tweede. Je moet ook wat geluk hebben. Maar samen met Roglic gaan ze het Pocagar absoluut lastig maken. Pocagar is favoriet, maar kan ook niet overal achteraan gaan. Daar kan één van de twee van profiteren

0
vanSpringel 28 juni 2022 om 23:00

Wanneer Roglic in de tijdrit een passende TT helm krijgt is ie onoverwinnelijk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone