Sportieve Jonas Vingegaard oogst lof: “Je rijdt niet door als iemand op de grond ligt”

Sportieve Jonas Vingegaard oogst lof: “Je rijdt niet door als iemand op de grond ligt”

foto: Cor Vos

donderdag 21 juli 2022 om 21:26
Interview

Niets lijkt Jonas Vingegaard nog in de weg te staan om de eindzege in de Tour de France 2022 binnen te halen. De 25-jarige Deense kopman van Jumbo-Visma staat met een riante voorsprong in de gele trui. Die overwinning willen ze bij de Nederlandse ploeg pas zondagavond vieren, maar Vingegaard won donderdagmiddag wel iets anders: de harten van de fans met zijn sportieve gebaar in de richting van Tadej Pogačar.

In de afdaling van de Col de Spandelles redde hij eerst zichzelf met een miraculeuze move na een slippertje in een bocht. Een paar minuten later dook de Sloveen iets te gretig een bocht in, waarna hij ten val kwam toen hij aanzette. Het ‘oe’ en ‘ah’ schalde door het publiek bovenop Hautacam. De geletruidrager liet zich toen van zijn beste kant zien door te wachten op Pogačar. Dat kon op applaus van hetzelfde publiek rekenen. Toen de Sloveen zijn rivaal daarna de hand toereikte om hem te bedanken, gingen de handen nog harder op elkaar.

Ploegbaas Richard Plugge vond dat zijn renner de goede keuze heeft gemaakt. “Dat is normaal, toch?”, vertelt hij aan WielerFlits. “Je wilt de strijd – dat vind ik, maar Jonas ook – niet op die manier beslissen. Wat er nu gebeurt is dat je gewoon een gevecht krijgt. Pogačar krijgt nog de kans krijgt om aan te vallen. Dat het dus een gevecht op de fiets is en niet door een crash. Je gaat niet doorrijden als iemand op de grond ligt.” Grischa Niermann sluit zich daarbij aan: “We wilden Pogačar vandaag op de laatste klim verslaan en dat is gelukt.”

Ook vanuit UAE Emirates was er niets dan lof voor het sportieve gebaar van Vingegaard. “Chapeau voor hem”, begint Mauro Gianetti zijn relaas. “Niet alleen voor zijn ritzege en zijn Tour de France, maar ook wat hij deed nadat Tadej ten val kwam. Jonas is een gentleman, een goede renner en een waardige kampioen. Hij en zijn ploeg verdienen deze Tourzege.” De Deen kwam bij WielerFlits ook terug op het voorval. “Hij bedankte me, waarop ik zei dat ik natuurlijk zou wachten. Ik wilde niet doorrijden na een val van hem. Dat zal ik nooit doen.”

De etappe stond sowieso bol van de sportieve momentjes. Eerst al koelde Astana Qazaqstan-renner Aleksandr Riabushenko met zijn bidon collega Pogačar, een oudploegmaat van hem. En na de finish zocht Merijn Zeeman zijn concurrent Gianetti op, waarna de twee elkaar na een handshake toespraken. “We doen aan sport en daarin kun je winnen of als tweede eindigen”, vertelt de Zwitser. “Ik denk dat het normaal is als je de complimenten en de felicitaties. Ze rijden een ongelooflijke Tour, dus dat hebben ze echt verdiend.”


Dit artikel delen:

27 Reacties

Dikkers 21 juli 2022 om 21:33

Mooi gebaar en ja je rijdt niet door.

0
fietsvriend 21 juli 2022 om 21:37

Dat beviel mij ook deze Tour, een collegiale en sportieve sfeer.

0
dennisv153 21 juli 2022 om 21:41

Viel mij wel op dat Jumbo soigneur wel aan een DSM renner een bidon gaven maar vlak daarna niet aan Geraint Thomas

0
Dr. Freakowitz 21 juli 2022 om 21:42

Wat als Vingegaard wel gevallen was? Zou Pogi gewacht hebben?

0
xistnc 21 juli 2022 om 21:45

We zullen het niet weten, want Jonas viel niet. Maar het leek erop dat Pogi aanzette toen Jonas slipte. Ik denk dus van wel, maar dat had vermoedelijk dan niet uitgemaakt.

0
Selmar 21 juli 2022 om 21:46

Nee, dat hebben we gezien

0
Dangeroe 21 juli 2022 om 21:46

Hij ging natuurlijk vol naar beneden en zette na elke bocht aan. Vraag me af of die het al gezien had. Handje na eigen val geeft natuurlijk ook zijn eigen sportiviteit aan.

0
klootje kriekeljon 21 juli 2022 om 23:07

Vraag me vooral af wat er daarna tussen de 2 gezegd is. Pogacar was uiteindelijk de mindere vandaag, maar wat als dat niet zo was. Zou Pogacar uit respect niet meer aangevallen hebben. Mooi hoofdstuk van een prachtige Tour dit voorval.

0
Ward 21 juli 2022 om 21:42

Zeker sportief en mooi gebaar. Al had Vingegaard op dat moment weinig belang om daar plots solo te gaan. Een rustige afdaling was ook in zijn voordeel. Dat maakt de beslissing toch iets gemakkelijker ;)

0
xistnc 21 juli 2022 om 21:46

Jonas had er alleen maar voordeel van. Wout reed nog vooruit, Tiesj en Sepp kwamen terug aansluiten, hij imponeerde Pogacar en bezorgde hem bovendien een soort Stockholm-syndroom. Toen was het eigenlijk meteen over.

0
de adelaar 21 juli 2022 om 21:57

Wel handjes wassen Merijn anders verpest je zelf nog alles

0
Brabander 21 juli 2022 om 22:00

Naast sportief tegelijkertijd ook slim/sluw van Vingegaard, die er zo toch wel een psychologisch voordeel uit haalde. Daar was de Tour ineens beslist

0
VerstandOpNul 21 juli 2022 om 22:04

Vroeger was dit eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Met name door de invloed van Nibali is die norm een andere kant op geschoven.
Wel mooi om te wachten, al had ik ook een beetje de indruk dat Jonas een beetje te bedeesd was om op dat moment aan een langdurige solo te beginnen.

0
Koers 21 juli 2022 om 22:06

Er zit natuurlijk wel verschil in valpartijen:
-Valpartijen die veroorzaakt worden door anderen
-Valpartijen die je zelf veroorzaakt (door bijv onkunde)

Ik vind dat je best door mag rijden bij door eigen veroorzaakte valpartijen. Stuurvaardigheid hoort net als keihard kunnen trappen tot de dingen die een ak-man moet kunnen. Als je mag aanvallen als bij de anderen de benen te kort komen, mag dat ook als de stuurvaardigheden te kort komen.

Desondanks is het wel netjes natuurlijk, en hij kan de rest van zn leven terug kijken op een gele trui waarbij niets gestolen is.

0
Jeszon 22 juli 2022 om 07:18

Komt alleen hier bij kijken dat de Spandelles een verschrikkelijke afdaling heeft, waar overal grind ligt. Gegarandeerd botten breken als je iets te onbesuisd rijdt. Daarom niet netjes om alles op deze afdaling te wagen en dan je concurrent letterlijk zien wegvallen.

0
jv88 21 juli 2022 om 22:06

Gewoon netjes, klaar. Denk dat er geen tactiek achter zat. Want tactisch met het meeste voordeel was geweest als hij vol ging en Wout op hem wachtte.

0
Poeksel 21 juli 2022 om 22:26

Door te wachten kon hij relatief in het gemak naar beneden (want Pogacar ging niet hard doorrijden daarna) en zo minder risico lopen op valpartijen. Slimme keuze lijkt me.

0
Hangslot 21 juli 2022 om 23:14

Zo’n Vingegaard voelt al een hele dag wie van hun twee de sterkste is, en weet bovendien ook wie nog een sterkere ploeg heeft rijden. Ik denk dat hij zelfverzekerd was dat hij geen seconde op Pogacar meer zou verliezen vandaag, dus hij had de keuze hoe hij wilde winnen. Winnen van een gecrashte Pogi of hem persoonlijk kloppen? Ik had wel geweten welke ik zou verkiezen.

Dat maakt het niet direct een egoïstische keuze. Het zegt denk ik dat Jonas een sportief persoon is. Net als trouwens Pogacars reacties op zijn nu tweede plaats ook heel sportief zijn.

Twee renners om naar op te kijken!

0
Lucas1234 21 juli 2022 om 23:31

Kwam Vingegaard ook niet heel slecht uit dat het tempo er even uit ging. Daardoor konden Benoot en Kuss terugkomen. En daar heeft die uiteindelijk een stuk meer aan gehad dan wanneer hij was doorgereden en misschien met 10-15 seconden voorsprong aan de klim was begonnen.

0
Rufusvb 22 juli 2022 om 01:18

Hij heeft pogi op zowel sportief vlak als op sportiviteit geklopt.

0
makkelijk 22 juli 2022 om 03:10

Maar Nibali vindt Jonas nu een loser…

0
Comments 22 juli 2022 om 04:12

Door die kleffe handjes is het venijn uit de tour geslopen.

0
Romāns Vainšteins 22 juli 2022 om 07:21

Ik denk dat ditwachten gewoon mooi uitkwam en in een andere situatie voor keihard doorrijden gekozen had kunnen en vooral ook mogen worden.

0
A.M.M. Jonkers 22 juli 2022 om 07:47

Een sportief gebaar en hulde voor Vingegaard. Maar ook complimenten aan Pogacar. Toonde zich een waardige verliezer.

Pure reclame voor de wielersport!

0
Rogla 22 juli 2022 om 07:57

Behalve pogacar dan. Die doet dat wel

0
Olly 22 juli 2022 om 08:11

Zoals ik het zag gebeuren probeerde Pogi, met een afdaling die over de veilige marge heen zat, Jonas onder druk te zetten om een fout af te dwingen. Toen die ook gemaakt werd reed hij ook gewoon door. Nadat hij zelf onderuit ging en Jonas wachtte, werd de strijdbijl begraven. Ik kan overigens met beide situaties leven, wachten of doorrijden, als de fout door degene zelf wordt veroorzaakt dan hoort dit bij de wedstrijd. Maar sportiviteit en iemand met pure klasse verslaan is dan weer meer in de geest van de sport, en staat imo net 1 treetje hoger.

0
hjjanssen1973 22 juli 2022 om 08:54

Betekent dit dan ook dat je in de afdaling geen druk meer mag leggen op je tegenstander?? Immers, als je valt, of die ander, dan wordt er toch gewacht…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone