Tour 2022: Vingegaard deelt uppercut uit aan Pogacar op slotklim naar Hautacam

Tour 2022: Vingegaard deelt uppercut uit aan Pogacar op slotklim naar Hautacam

foto: Cor Vos

donderdag 21 juli 2022 om 17:37

De eindzege in de Tour de France 2022 lijkt Jonas Vingegaard nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De Deense geletruidrager deelde in de laatste Pyreneeënrit naar Hautacam een mokerslag uit aan zijn grootste en nog enige concurrent Tadej Pogačar, na een indrukwekkend machtsvertoon van Jumbo-Visma op de slotklim. Met name Sepp Kuss en een opnieuw ijzersterke Wout van Aert speelden in de finale een cruciale rol.

Erop of eronder! In de achttiende etappe van de Tour de France werd er nog één keer écht geklommen. En niet zo’n beetje ook, want de Col d’Aubisque (16,4 km aan 7,1%), Col de Spandelles (10,3 km aan 8,3%) en de slotklim naar skioord Hautacam (13,6 km aan 7,8%) zijn niet de eerste de beste beklimmingen. Een nachtmerrie voor de meeste renners, maar voor Tadej Pogačar was het een laatste kans om de Tour nog op zijn kop te zetten in de bergen en de voorlopig onwrikbare geletruidrager Jonas Vingegaard en zijn ploeg Jumbo-Visma te kraken.

Van Aert is de eerste aanvaller van de dag 
De 140 overgebleven renners – Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Imanol Erviti (Movistar) en Chris Froome (Israel-Premier Tech) gaven er wegens een coronabesmetting voor de start de brui aan – begonnen net voor de klok van 14.00 uur in bedevaartsoord Lourdes aan de derde en laatste krachtmeting in de Pyreneeën. De eerste aanval van de dag kwam op naam van Wout van Aert. De alleskunner van Jumbo-Visma, die al niet meer in te halen is in de strijd om de groene trui, werd uit tactische overwegingen vooruit gestuurd. Van Aert kreeg alleen niemand mee en dus reed hij een tijdje alleen voorop.

Van Aert was weer zeer actief in de openingsfase – foto: Cor Vos

In het peloton lag het tempo echter ook onverminderd hoog. Meerdere renners probeerden de sprong naar voren te maken, terwijl achteraan enkele renners in de problemen kwamen. Zo moest Guillaume Van Keirsbulck al vroeg afhaken en ook voor Mikkel Bjerg – een van de drie overgebleven helpers van Pogačar – ging het te snel. In de spits van de koers zagen we intussen een wisseling van de wacht: Van Aert werd namelijk bijgehaald door zijn landgenoot Stan Dewulf. De renner van AG2R Citroën trok meteen door en kreeg het gezelschap van Christophe Laporte, Andreas Leknessund, Stefan Bissegger, Florian Vermeersch en Michael Matthews.

Chaos troef in razendsnelle openingsfase 
Deze zes renners sloegen de handen ineen en reden op een bepaald moment een halve minuut voor het peloton uit, waar we de mannen van Cofidis op kop zagen rijden. De Franse formatie had namelijk de slag gemist en dus was het aan Anthony Perez en Ion Izagirre om de scheve situatie recht te zetten voor bergkoning Simon Geschke. Dit bleek funest voor de vluchtkansen van de kopgroep en op een gegeven moment was alles weer te herdoen. Een nieuwe groep van zestien renners wist zich na veel vijven en zessen af te scheiden, maar ook deze poging van onder meer Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Giulio Ciccone en Dylan Groenewegen was geen lang leven beschoren.

Het bleef namelijk onrustig in het peloton, ook al omdat Geschke andermaal niet mee was. Van Aert was na een fikse tussenversnelling verantwoordelijk voor een zoveelste hergroepering, maar de renners konden niet lang genieten van een moment van windstilte. Dylan Teuns besloot namelijk door te trekken op een oplopende strook en bleek hiermee de aanstichter van een nieuwe, nog omvangrijkere vluchtgroep. Teuns en nog 31 andere renners sprongen weg uit het peloton en vonden elkaar aan kop van de koers. Enkele interessante namen die vertegenwoordigd waren in spits van de wedstrijd: Van Aert, Benoot, Rigoberto Urán, Ciccone, Michael Woods, Dylan van Baarle en Valentin Madouas.

Florian Vermeersch liet zich ook zien in het eerste koersuur – foto: Cor Vos

De voorsprong van de 32-renners tellende kopgroep liep – met nog goed 85 kilometer te gaan – op tot een halve minuut. Veel meer kregen de vluchters niet, aangezien Cofidis en Quick-Step Alpha Vinyl met verenigde krachten op kop reden van het peloton. De Belgische formatie had opvallend genoeg niemand mee in de ontsnapping, terwijl Cofidis er nog alles aan deed om bergtruidrager Geschke in een goede positie af te zetten aan de voet van de Col d’Aubisque. De Duitser gebruikte de eerste klimmende kilometers van de Aubisque als mogelijke springplank naar de kopgroep, waar Van Aert het tempo bepaalde.

In de groep-gele trui liet Jumbo-Visma het tempo wat zakken en bepaalde Nathan Van Hooydonck het tempo voor geletruidrager Jonas Vingegaard. In deze groep zagen we ook de overige klassementsrenners ‘rustig’ meepeddelen, net als Fabio Jakobsen, die de doldwaze openingsfase had overleefd. Toch waren nog meerdere renners tuk om naar de kopgroep te springen. Louis Meintjes, de nummer zeven in de stand op 9m24s van Vingegaard, trok ten strijde in de hoop zo nog wat verder op te schuiven in het klassement. Een ding was wel duidelijk: van een klassiek en georganiseerd koersverloop was absoluut geen sprake.

Samenstelling kopgroep na de Col d’Aubisque (23)

flag-be Wout van Aert, flag-be Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), flag-co Daniel Felipe Martínez, flag-nl Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), flag-at Patrick Konrad, flag-de Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), flag-lu Bob Jungels (AG2R Citroën), flag-es Enric Mas, flag-es Gorka Izagirre, flag-es Carlos Verona (Movistar), flag-be Dylan Teuns (Bahrain Victorious), flag-fr Valentin Madouas, flag-fr Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), flag-no Andreas Leknessund (Team DSM), flag-kz Alexey Lutsenko, Alexandr Riabushenko (Astana Qazaqstan), flag-co Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), flag-dk Andreas Kron (Lotto Soudal), flag-it Giulio Ciccone, flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo), flag-ca Hugo Houle, flag-ca Michael Woods (Israel-Premier Tech), flag-au Nick Schultz (BikeExchange-Jayco)

foto: Cor Vos

Ciccone komt als eerste boven op de Aubisque en doet goede zaken voor de bergtrui
Na de demarrage van Meintjes viel het dan eindelijk wat stil in de groep der favorieten en zo lag de koers in een eerste plooi. De kopgroep – met daarin onder meer Van Aert, Ciccone, Enric Mas, Teuns, Thibaut Pinot, Woods en Alexey Lutsenko – liep alsmaar verder uit richting de top van de Aubisque. Het verschil groeide richting de drie minuten. Ciccone kwam als eerste boven op de Col d’Aubisque, streek zo twintig bergpunten op en deed uitstekende zaken in de strijd om de bergtrui. De Italiaan kreeg zelfs Geschke in het vizier, die inmiddels al lang en breed was gelost uit het peloton en moest gaan vrezen voor zijn bolletjestrui.

Geletruidrager Vingegaard, met in zijn wiel Pogačar – foto: Cor Vos

De koplopers begonnen vervolgens aan de lange en bij momenten technische afdaling van de Aubisque, nog kort onderbroken door de twee kilometer lange Col du Soulor. De renners kwamen allemaal heelhuids beneden en begonnen – met nog 44 kilometer te gaan – vrijwel direct aan de eerste steile percentages van de Col de Spandelles. Trek-Segafredo nam meteen het heft in handen: Mollema besloot zijn kansen op te offeren voor zijn ploegmaat Ciccone en hanteerde een strak tempo. Dit zorgde voor een natuurlijke selectie in de voorste groep, de mindere klimmers moesten onherroepelijk overboord.

Pogačar trekt ten strijde op Col de Spandelles, Vingegaard geeft geen krimp
Dat was ook het geval in de groep der favorieten, waar Brandon McNulty begon aan de sloopwerken in dienst van Pogačar. Romain Bardet, de nummer zes in het klassement, moest als eerste passen en ook Adam Yates (9e) ging overboord. Niet veel later spatte de groep der favorieten helemaal uiteen na een eerste versnelling van Pogačar. Geraint Thomas, Nairo Quintana, Aleksandr Vlasov en David Gaudu moesten eraf, maar Vingegaard leek opnieuw ogenschijnlijk makkelijk te volgen. Ook Sepp Kuss probeerde vanuit de achtergrond nog terug te keren en de Amerikaan slaagde in zijn missie, waardoor Jumbo-Visma weer een overtalsituatie had.

Pogačar hield vervolgens de benen stil, om zo nog wat verse krachten aan te boren voor een nieuwe demarrage. Die kwam er op goed vier kilometer van de top, maar Vingegaard en Kuss waren opnieuw attent. Ook een derde prik van de Sloveen zette geen zoden aan de dijk, waarna het grote geloer weer begon tussen de twee grootste kandidaten voor de eindzege. Dit gaf Thomas de gelegenheid om opnieuw terug te keren en de Britse nummer drie voelde zijn moment gekomen om voor het eerst in deze ronde ten aanval te trekken. De mannen van Jumbo-Visma raakten echter niet in paniek: Thomas stond immers al ver in het klassement.

Pinot probeerde vandaag de rit te winnen, maar kwam te kort – foto: Cor Vos

Van Aert maakt opnieuw indruk, ook bergop, Pogačar valt in afdaling 
Het was echter weer alle hens aan dek bij een nieuwe poging van Pogačar. De tweevoudige Tourwinnaar trok meerdere keren vol door, vloog voorbij Thomas, en bleef zo alleen met zijn grote kwelgeest Vingegaard over. Pogačar wist zo ook het verschil met de drie overgebleven koplopers – Pinot, Martínez en de verbazingwekkend goed klimmende Van Aert, te verkleinen tot minder dan twee minuten. Van Aert kwam met nog 32 kilometer te gaan als eerste boven op de Col de Spandelles en begon, met Pinot en Martínez in zijn wiel, aan de afdaling richting de slotklim naar Hautacam.

Pogačar en Vingegaard kwamen anderhalve minuut later boven op de Col de Spandelles, maar die eerste was niet van plan om de benen stil te houden in de afzink. De renner van UAE Emirates nam de nodige risico’s en wist zo ook Vingegaard tot het uiterste te drijven. De Deen kwam zelfs bijna ten val, maar wist nog net op tijd te corrigeren en zo een val te vermijden. Pogačar zag het gebeuren en zette nog maar eens aan, maar ging vervolgens zelf onderuit in een bocht. De weg leek zo open te liggen voor Vingegaard om de Tour te beslissen, maar de gele trui besloot uit een vorm van sportiviteit te wachten.

Wachten op de grote aanval van… Vingegaard? 
De twee tenoren in deze Tour reden vervolgens gezamenlijk naar beneden, op weg naar de voet van de slotklim. Door de akkefietjes in de afzink was de voorsprong van de drie vluchters inmiddels weer gegroeid naar de twee minuten. Met deze voorsprong begonnen Van Aert, Pinot en Martínez aan de slotklim naar de 1.520 meter hoge Hautacam (13,6 km aan 7,8%). Pinot probeerde zijn medevluchters met enkele snokken de adem af te snijden, maar slaagde er niet in om Van Aert en Martínez van zich af te schudden. De Fransman zag de groep met de gele trui ook steeds dichterbij komen: met nog tien kilometer te klimmen bedroeg het verschil nog maar 1m15s.

Superman Van Aert doet nog een laatste beurt voor Vingegaard – foto: Cor Vos

Dat was allemaal te danken aan het bijzonder strakke tempo van Kuss, die zo een aanval van Vingegaard leek op te zetten. Intussen besloot Van Aert zijn duivels tot tweemaal toe te ontbinden, wat de moegestreden Pinot de kop kostte. Martínez moest ook alle zeilen bijzetten om te volgen, maar de Colombiaan reed wel weer naar het achterwiel van Van Aert. Kuss was inmiddels bezig aan zijn laatste krachtsinspanningen: de Amerikaan versnelde nog maar eens en alleen de nummers één en twee in de stand konden nog volgen. Voor Thomas ging het, niet voor het eerst in deze ronde, te snel.

Ultieme versnelling van luitenant Van Aert doet Pogačar de das om 
Kuss, Pogačar en Vingegaard reden nog een halve minuut achter de twee overgebleven koplopers, waar Van Aert nog altijd een strak tempo wist te onderhouden. Toch bleek dit niet genoeg voor de ritzege, want op vijf kilometer van de top kregen de Belg en Martínez het gezelschap van de drie opkomende mannen. Dit bleek voor Kuss het moment om af te draaien en dus was het aan Van Aert om nog een laatste kopbeurt voor zijn rekening te nemen in dienst van zijn Deense ploegmakker. De Belg trok zo hard door, dat zelfs Pogačar moest passen. Vingegaard zag het gebeuren en wachtte geduldig op zijn moment.

Dat moment kwam er met nog goed vier kilometer te klimmen. Van Aert zette zich na een allerlaatste beurt volledig op kant en dus was het aan Vingegaard om het werk van zijn ploeggenoten af te ronden. De gele man kreeg vleugels, bleek ontketend in de laatste kilometers naar de top en reed alsmaar verder weg van Pogačar, die nu moet berusten in de nederlaag. Aan de finish was het verschil tussen de twee nog opgelopen tot een minuut, waardoor de voorsprong van Vingegaard in het algemeen klassement nu is opgelopen tot bijna drieënhalve minuut.

Pogačar moet zijn meerdere erkennen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

166 Reacties

Apemantus 21 juli 2022 om 17:39

Het is klaar. De tijdrit enkel nog een formaliteit. Mooiste Tour gezien sinds tijden. Geweldige overwinning voor Jonas en TJV.

Alfred Issendorf 21 juli 2022 om 17:54

Eens. Met dank aan JV maar zeker ook aan UAE.

Sean Rimy 21 juli 2022 om 18:03

Ik twijfelde sterk aan de Jumbo tactiek vandaag. En vond dat ze Van Aert de rit en bergtrui moesten laten pakken en daarachter Pogi en Jonas het laten uitvechten. Maar als Jonas het zo afmaakt, dan hebben ze dat prima ingeschat. Mijn excuses aan Jumbo.

mooiman 21 juli 2022 om 18:12

Ook eens, geweldige etappe

Apemantus 21 juli 2022 om 18:16

Jonas is te sterk in het hooggebergte (zijn speeltuin), en wou een tweede etappeoverwinning. Verdient hij ook denk ik.

Tony 21 juli 2022 om 18:29

Helemaal mee eens. De mooiste Tour van de laatste jaren. Fantastische Jonas en een supersterke ploeg met Van Aert als tank. Wat een super dag,dit was genieten….

Wheely 21 juli 2022 om 17:42

Prachtig, wat een manier om de Tour te winnen!

S'mon 21 juli 2022 om 18:54

En de Tour te "verliezen"!

de adelaar 21 juli 2022 om 19:06

Idd een mooie verliezer mag ook wel gezegd!

Wheely 21 juli 2022 om 19:25

Erg mooie verliezer inderdaad!

Ricardo Otxoa 21 juli 2022 om 17:43

Over het commentaar: Renaat en José leken mij toch wat versteld staan dat Wout voor Jonas reed en zich daarna opzij zette. Bij Sporza was het al zeker dat hij én groen én de bollen zou gaan winnen.

Bovendien moet de ASO de puntentelling voor de bollen toch eens gaan aanpassen. Dat Geschke er zolang in rond rijdt, mag eigenlijk niet kunnen. Toch chapeau voor de prestatie.

Dutch Smartie 21 juli 2022 om 17:48

Die leken de hele rit door een Wout van Aert bril, tenenkrommend weer.
Pas aan het eind begrepen ze het Jumbo plan.

Reutemeteut 21 juli 2022 om 17:49

Stel je niet aan, ze fantaseerde er gewoon over.

NiM 21 juli 2022 om 17:50

Belgen die voor Een Belg supporteren. Hoe durven ze

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 17:51

Ja ritwinst en bollen voor Van Aert vandaag was wel heeeel onrealistisch…

oscarito1908 21 juli 2022 om 18:17

Viel wel mee. Tenminste bij de Cauwer.

ibn battuta 21 juli 2022 om 18:29

Toch leuk.. waarom reageren sommigen zo zuur? Ik kan hun commentaar als Vlaming wel smaken. Wie dat niet doet, moet de koers maar op een andere zender volgen.

Mystieke_Monnik 21 juli 2022 om 19:00

Gewoon weer uitstekend commentaar en natuurlijk bezien door een gele bril met een zwart leeuwtje. Mogen ze?

wielerlover 21 juli 2022 om 19:48

Ze waren toch vooral gewoon aan het dromen hoor. Toen Van Aert van kop ging (en Jonas solo ging), moest ik wel even lachen met De Cauwer die het blijkbaar even moest verwerken dat Van Aert niet de rit en bollen ging krijgen voor zijn werk. Mooie droom en er kan wat voor gezegd worden gezien het werk voor Jonas, maar gelukkig was Renaat toch wat realistischer op dat moment.

TIO 21 juli 2022 om 22:40

Kijk dan op den Hollander hé

Maarten_85 22 juli 2022 om 00:33

“Pas aan het eind begrepen ze het Jumbo plan.” Lol.

(Voor duiding bij “lol”, zie mijn commentaar onderaan deze pagina.)

Comments 21 juli 2022 om 17:43

Opnieuw:
Duidelijk dat Vingegaard boven alle jumbo-teamleden staat en de meest getalenteerde is. Knappe selectie verricht door het management van dit Nederlandse wielerteam.

djerkson 21 juli 2022 om 17:47

Van Aert is minstens de evenknie, laat dat duidelijk zijn.

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 17:50

En de prijs voor Wielermanagement van het jaar gaat naaaaar…

Toch nog 1 prijsje. ;)))

Comments 21 juli 2022 om 18:04

Zonder gekheid: wout heeft z’n best gedaan als knecht en zich ook vandaag uit elkaar gereden maar voor Vingegaard hoefde hij niet voorin te zitten. Die kon zich toch wel redden.

Maarten_85 22 juli 2022 om 00:39

"de prijs voor Wielermanagement"

Minstens voor aankoopbeleid. In voorgaande seizoenen was het nog te weinig in steun voor WvA's voorjaar, maar ook dat is sinds dit jaar helemaal rechtgezet. Zoals de Wanty's een klasse lager steekt JV dit jaar qua transfers ver boven vergelijkbare ploegen uit voor zowel klassiekers als de grote rondes (twee grote rondes met stevige klassementsman is genoeg, Giro mocht wat klassement betreft dus gerust wat minder zijn met twijfelgeval Dumoulin).

Romano1800 21 juli 2022 om 17:44

Mijn Reactie zal wel verwijderd worden .

Maar 2 jaar geleden is er begonnen met twijfels stellen bij de prestaties van pogiboy door met name de aanwezigheid ook van gianetti. Ook nadat hij jumbo in de tijdrit voorschut zetten .

Vorig jaar zette hij iedereen op 5 minuten en krijgen we nog grotere twijfels .

Nu klopt jumbo pogi door een ijzersterke ploeg kruiswijk die na 1,5 jaar weer met de beste 10 naar boven komt benoot die de straatstenen eruit rijdt vini die de zogenaamde dopeur de vernieling in rijdt . En dan een toetje van aert die deze tour zoveel energie heb verspeeld aan van alles en nog wat . De hele dag geknald in de kopgroep die rijdt pogi eraf . Met alle respect ik gun het jumbo oprecht wel maar nu ik daar twijfels bij heb wordt ik hier afgemaakt .

Is dat het omdat het een Nederlandse ploeg is of wat is het als Bahrein dit gedaan had waren de rapen gaar?

Deel Koeper 21 juli 2022 om 17:48

Het is wel ironisch dat de Sporza-commentatoren in alle onschuld en in al hun enthousiasme ook regelmatig met “dit kan toch niet?” en “nu heb ik alles gezien” kwamen aanzetten.

Onbedoeld suggestief.

DonQuijote 21 juli 2022 om 17:48

Geen speld tussen te krijgen.

super 21 juli 2022 om 17:48

Ik heb het door Google translate gehaald, maar ik begrijp het nog niet. Wat probeer je te zeggen?

ThijmenHB 21 juli 2022 om 17:50

Ik snap er echt niks van, probeer je te zeggen dat je niet kan hebben dat TJV gewoon ijzersterk was deze Tour?

Wheely 21 juli 2022 om 17:51

Je hebt mij nog nooit een doping-beschuldiging zien doen naar welke ploeg dan ook dus nu ook niet.

Secondant 21 juli 2022 om 18:00

@Romano
Duik de onderzoeksjournalistiek in en haal de onderste steen boven zou ik zeggen.
Insinuaties zonder ook maar enig bewijs of zelfs iets wat er op lijkt zijn echt kansloos… of dat nu naar Pogacar of Jumbo is. droeftoeter.

Idske 21 juli 2022 om 18:08

@secondant

Het gaat niet zozeer om doping te insinueren als wel het gemis aan dit soort beschuldigende reacties terwijl dit, zoals genoemd, bij bahrein en UAE wel elke keer het geval was.

Ik als NLer ben ook blij voor JV (ook al zit er zo goed als geen enkele NLer in dit team…) maar vind het optreden van het team ook best opvallend. Al denk ik wel dat een positieve vibe binnen een team tot hogere prestaties kan leiden, wat weleens onderschat wordt.

Sean Rimy 21 juli 2022 om 18:08

Kruijswijk is altijd een sterke renner geweest. Maar het buitenaardse aspect van Van Aert en Vingegaard, en het ongelooflijke werk van Kuss, Benoot en Nathan is toch wel van een heel bizar hoog niveau. Je mag je geen vragen stellen, maar ik snap wel dat mensen dit doen.

Polleke 21 juli 2022 om 18:14

Stel je 2 seconden voor dat WVA in een Bahrein shirt rondreed… het dak zou er hier af gaan… kwestie van insteek…

Lalsacien 21 juli 2022 om 18:14

@Romano had jij bij Pogacar twee jaar geleden zulke twijfels?

fransestinkkaas 21 juli 2022 om 18:15

Ben het met je eens Sean, ben er klaar mee dat er zo´n taboe hangt over speculeren. Mensen lijken niet te zien wat voor bizarre dingen er gebeuren deze Tour, en daar ga ik geen namen of ploegen aanhangen: het niveau is gewoon ongekend hoog. Het is niet gek dat er bepaalde lampjes gaan branden bij fans en journalisten als je het hebt over buitengewone prestaties in de wielersport. Ik hoop echt dat ik ernaast zit, maar ik ben er niet gerust op dat wij over 10 jaar nog steeds rooskleurig terugkijken op dit decennium.

Wheely 21 juli 2022 om 18:25

@fransestinkkaas
Niks geen taboe, het mag gewoon niet volgens de forum regels. Daar is een topic voor veel plezier daar.

https://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/het-topic-der-verdachte-renners/

TheBigShow 21 juli 2022 om 18:35

Ach, bekijk het van de positieve kant. We zijn wel af van alle beschuldigingen aan het adres van Pogacar nu iemand van Jumbo wel meekan… Dus dan kan het wel puur

Romano1800 21 juli 2022 om 18:43

@secodant

2 jaar geleden met de tijdrit stond ik op la planche en ik heb alle renners voorbij zien komen maar de wijze waarop pogi qua snelheid voorbij kwam bracht me zeker aan het twijfelen .

De renner pogi kan me zeker bekoren doet me denken aan contador waar ik fan van was ondanks het smetje op ze carrière.

Maar heb zeker me twijfels bij hem gehad en nog steeds maar die twijfels worden bij jumbo ook sterker

Monsieur Bendy 21 juli 2022 om 18:53

Wanneer hebben ze het vak Nederlands uit het onderwijspakket gehaald?

Peto 21 juli 2022 om 19:02

+1.Hou van wielrennen, maar gaat weer de verkeerde kant uit.

Mystieke_Monnik 21 juli 2022 om 19:05

Je moet ook kijken naar de ontwikkeling. Alle Jumbo renners laten wel degelijk een constante kwaliteit en ontwikkeling zien door de jaren heen. Sepp, Kruijswijk, Roglic, allemaal al jaren goed. Dat vind ik wat anders dan bij een Bahrein, waar iedereen óf ineens knetterhard rijdt uit het niets, óf volledig wordt zoek gereden.

Klaas Foppen 21 juli 2022 om 19:05

Door een enkele gek, ik doe daar sowieso niet aan mee, want dan kun je beter niet kijken als je alles verdacht gaat maken. Na Rasmussen heb ik het echt enige jaren niet meer gevolgd toen was ik er helemaal klaar mee.

fransestinkkaas 21 juli 2022 om 19:18

Haha Wheely, dat is dus precies wat ik bedoel. Toen de keeper van Liverpool in de finale van de Champions League verschillende keren gruwelijk in de fout ging werd er door analisten open en bloot gespeculeerd over mogelijke matchfixing. In het wielrennen wordt er meteen een stempel op gedrukt, “Jij vindt renners verdacht? Eikel, kun je niet maken!” Ik heb geen bewijs, ik kijk niet naar specifieke renners: het enige wat ik probeer te zeggen is dat er gewoon indrukwekkende dingen gebeuren, en het zou een leugen zijn als die indrukken bij mij alleen maar positief zijn. Daarbij is er een overmaat aan hypocrisie, toen Pogacar ongekende waardes trapte in 2020 in de laatste tijdrit vlogen de emoji’s met injecties over deze site, toen Bahrein de politie twee keer over de vloer kreeg waren de reacties “Waar rook is, is vuur.” Bij Van der Poel, Van Aert, Vingegaard of welke lieveling dan ook is een twijfel meteen een beschuldiging, ik vind de hele sfeer eromheen gewoon eng. Mand!

JopieZ 21 juli 2022 om 20:08

Gisteren isoleerde UAE Jonas al vrij vroeg, dat betekende dat ze relatief rustig kregen in de rest van de etappe. De benen gespaard voor vandaag dus. Wout heeft veel gedaan deze tour, maar heeft niet altijd veel in het rood gereden.

Wim Kruithof 21 juli 2022 om 20:27
Quote:
Je moet ook kijken naar de ontwikkeling. Alle Jumbo renners laten wel degelijk een constante kwaliteit en ontwikkeling zien door de jaren heen. Sepp, Kruijswijk, Roglic, allemaal al jaren goed.

Precies dit. Er is een constante lijn in de prestaties van de ploeg, weliswaar opwaarts, maar zeer constant.

Wat ik frappant en opmerkelijk vind is dat Belgisch commentaar (om het even wie) volledig in zijn recht staat als het voortdurend door een selectieve Belgische bril wordt belicht, maar oh wee als Wielerflitsleden Jumbo-Visma adoreren. Terwijl iemand zou ook kunnen opteren dat commentaar professioneel is en daardoor enige objectiviteit passend is… en wij als eenvoudige Wielerflitsers toch vrij zijn in onze smaak, notabene op een Nederlandse site.

Maar soms wordt in eenzelfde reactie verweten dat de Belg niet zijn eigen renners mag adoreren… en worden Wielerflitsers aangepakt, dat zij Jumbo-Visma zijn voorgesorteerd. Schiet mij maar lek.

Overigens gun ik iedere Belg, in welke functie ook zijn zwart-geel-rode bril, maar het puzzelt me soms wel.

ThorHushovd 21 juli 2022 om 21:16

Ik denk dat Romana een heel terecht punt maakt. Baal er ook flink van, dat mijn mooie sport weer te grabbel wordt gegooid. Veel te ongeloofwaardig wat hiervoor TJV gebeurt, bah bah. Verdrietig van.

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:18

Thebigshow is looking bright today. Zelfs nog met een kwinkslag… zie het positief.

Wheely 21 juli 2022 om 21:36

Van mij mogen jullie lekker speculeren hoor als jullie daar blij van worden, ik vind het zelf persoonlijke vrij achterlijk om te doen, ook bij Bahrein, UAE of welke andere ploeg dan ook. Ga alleen niet lopen doen alsof we hier niet van mogen genieten, dat bepaal ik lekker zelf.

Een fijne avond nog! ;-)

jv88 21 juli 2022 om 22:16

Bij Pogacar was het teleurstelling omdat vele Roglic het gunde denk ik. Maar wat , laat ik het opvallend noemen, er met Pogacar gebeurde was dat Roglic de laatste bergritten gewoon sterker was en dus meer over had. Roglic bekend stond als een betere tijdrijder en volledig weggeblazen werd. Een prestatie nooit eerder van Pogi gezien. Ook tijdrijders als van Aert en Dumoulin werden weggeblazen. Dumoulin die ook zijn twijfels over die prestatie uitte en juist renners dat wel in kunnen schatten zou je zeggen. Dat bij elkaar zorgde wel voor twijfels.

Rode_Rick 21 juli 2022 om 23:03

Dat is toch altijd in de sport. Toen Sifan Hassan 2x goud pakte was ook iedereen vergeten dat haar coach geschorst was voor het doperen van atleten.

Nu gaan de NLe journalisten die vragen stelden bij Froome of Contador natuurlijk geen vragen stellen, want ze kennen hun publiek.

Ergens denk ik toch wel dat ze weten hoe de wind erbij staat.

Maarten_85 22 juli 2022 om 00:48

@Romano1800 Ik heb nooit twijfels gehad bij Pogacar en heb dat nu ook niet bij JV (niet dat ik mijn hand in het vuur steek voor hun zuiverheid, natuurlijk). Maar je hebt wel gelijk voor wie vroeger Pogi verdacht maakte. Die moeten nu consequent zijn, want dit is nog een heel stuk opvallender.

Wat Bahrain betreft vind ik de insinuaties, los van die kwalijke politieoptredens, onterecht. Wat Teuns de afgelopen jaren presteert, had ik enkele jaren geleden zien aankomen toen hij rond juli/augustus op een iets lager niveau al de rest naar huis reed. Van Mohoric zie ik ook geen onverklaarbare prestaties. Colbrelli is/was een steengoed renner. Zo ook Caruso. Bilbao en Haig kunnen goed klimmen. Zo ook Mäder en Padun. Poels en LL Sanchez rijden degelijk, zoals we van hen gewoon zijn. Landa had ik zelfs nog wat sterker verwacht, nadat hij zijn Sky-kopmannen een paar keer quasi belachelijk heeft gemaakt. En ga zo maar door. Vorig jaar rond dezelfde tijd presteerden ze collectief erg sterk, zoals JV dat nu ook doet, en Wanty, en eerder dit jaar ook Arkéa.

Murcia 21 juli 2022 om 17:45

Een demonstratie van de beste ploeg en de beste renner(s). Zo neem je revanche voor 2020! Van A tot Z de regie gehad en de dappere Pogacar gesloopt. Nu zelfs Geel, Groen en de Bollen. Jonas wordt steeds meer een leider die bepaalt en maakt het af op pure klasse. Wout als meest complete renner ter wereld geeft Pogacar de k.o., daar gaan in Vlaanderen boeken over worden geschreven. Genoten van deze hele etappe, en nu maar hopen dat het Corona spook wegblijft en we ons mogen verheugen op een tijdritdemonstratie van deze of gene.

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 17:48

Tgoh boeken… Van Aert is een goeie maar als je al zoveel wielerkampioenen hebt gekend… Er moeten wel veel boeken geschreven worden dan.

Alfred Issendorf 21 juli 2022 om 17:50

En als ze Mick van Dijke in de selectie hadden opgenomen hadden ze het wit ook nog binnengehaald!

Yep 21 juli 2022 om 17:53

edit wf: niet doen

Arnoud Mather 21 juli 2022 om 17:55

Dat dus. Vingegaard en Van Aert fenomenaal sterk en tactisch was TJV ook sterk. Plan op de Aubisque en vandaag was sterk. Pogacar een schitterende sportman trouwens!

Sjonge Jonge 21 juli 2022 om 17:56

Heerlijk gefrustreerde reactie Yep (AKA Mandarijn)

Aart van Woud 21 juli 2022 om 17:57

Ik heb je even gerapporteerd Yep. Erger me al de hele middag aan je op de live chat. En log volgende keer maar weer in als Mandarijn.

jooprioolpijp 21 juli 2022 om 18:31

“mandarijnen op zwavelzuur” – W. F. Hermans strikes back. Verbaal wat minder sterk, wel net zo zuur.

Alfred Issendorf 21 juli 2022 om 19:13

Hoe ergelijk de reacties van Yep ook moge zijn (en daar ben ik het wel met je eens) rapporteren is in mijn ogen not done, Aart. Dat doet mij denken aan duistere tijden. But if it makes you Happy, om mijn een van mijn favoriete songs te quoten…

ronddraaien 21 juli 2022 om 17:45

Dit is nog zoveel indrukwekkender dan het Sky-overwicht een decennium geleden. Echt ongezien van deze bijtjes.

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:24

The eye of the beholder oid. Skytrain was dictating voor een aantal jaar met ook opeenvolgende winnaars van de Tour.

vevie 21 juli 2022 om 17:46

Mooie tweestrijd. Vingego de sterkste. Heel sterk van WVA ook. Zonde van de val van pogi, maar Vingegaard was sterker. Dit worden nog zwaar bevochten Tours tussen deze twee op deze wijze. The terminator toch een strijder. Knokken tot het einde.

Magician 21 juli 2022 om 17:47

Als dingen te mooi lijken om waar te zijn.. Wout

Maar wat een heerlijke rit weer, Pogaçar ook gestreden tot het eind maar er is dit jaar eentje beter.

kleomantre 21 juli 2022 om 18:49

Toch jammer van die hongerklop, want dan was de tijdrit allicht nog spannend geweest

Aart van Woud 21 juli 2022 om 19:08

Niks hongerklop. Gewoon kapot gereden.

fringale 21 juli 2022 om 17:47

Mooi van Jumbo…hoe ze er mij aan herinneren dat wielrennen een ploegsport is !

Yep 21 juli 2022 om 17:54

Doet mij vooral denken aan de jaren 90

De Siepel 21 juli 2022 om 18:30

@Yep…Last van een zomerdip? Ga wat leuks doen.

Baroudeur Baroudeur 21 juli 2022 om 17:48

De enige echte grote ster rijdt rond in een groene trui. Wat een coureur!

Yep 21 juli 2022 om 17:52

edit wf: niet doen

Apemantus 21 juli 2022 om 17:55

Groene trui? Wa is da?

Nee hoor, Woutje sterk gereden deze Tour. Maar toch wel een beetje een team binnen het team. Misschien volgend jaar maar voor de puntentrui in de Giro gaan.

Sjonge Jonge 21 juli 2022 om 17:57

Want in de Tour is de groene trui ambitie niet te combineren met de gele trui Apemantus?

Apemantus 21 juli 2022 om 18:19

Nee, want TJV bewijst deze Tour het tegenovergestelde. Maar ideaal is het niet vind ik. Je moet dit niet ieder jaar doen, want dan ga je eindoverwinningen weggooien.

Gebruikersnaam 21 juli 2022 om 18:30

Tuurlijk kan je gewoon elk jaar op deze manier rijden en altijd voor groen gaan, er is echt helemaal niemand die hem kan bedreigen en dat gaat ook niet veranderen. Pure sprinters zijn kansloos en ook Mathieu gaat nooit in de buurt komen (als hij al zou geïnteresseerd zijn)

Je zou wel kunnen stellen dat het niet echt nodig is om Van Aert een paar helpers te geven en één van hen kan vervangen door een extra klimmer. Ja, goed, dan wint hij met een verschil dat 100 punten kleiner is, heeft hij er vermoedelijk nog steeds 150 meer dan de 2e.

In het huidige peloton zie ik alleen Girmay in staat om enigszins in de buurt te komen, mits die progressie blijft maken.

djerkson 21 juli 2022 om 18:38

De Van der Poel van de Giro doet ook mee met Girmay en Van Aert lijkt me.

Apemantus 21 juli 2022 om 18:41

Ik heb het over het inrichten van het team. Dit jaar is deze deels ingericht met het oog op de groene trui. Moet je niet elk jaar doen. Geel moet prioriteit hebben, en het team moet daar zo sterk mogelijk op ingericht worden. Wout mag best en passant proberen voor het groen te gaan, geen enkel probleem wat mij betreft, maar daar moet geen rekening meer mee gehouden worden bij het maken van de tourselectie.

kleomantre 21 juli 2022 om 18:56

Ik ben ook van mening dat je niet te vaak je team mede op groen moet instellen. Alleen zijn Laporte en Van Hooydonck nuttig of van hoog niveau geweest hele ronde door, daarmee heeft hun selectie geen belemmering gevormd voor enig doel. Dat is dan toch ook knap geregisseerd door de ploeg. Ik had dit van beide niet verwacht.

Als dit echter niet goed te herhalen is, of wel erg veel vergt qua trainingsarbeid tezamen met het op gewicht komen zou ik het dan evenwel toch niet zo snel weer doen.

Baroudeur Baroudeur 21 juli 2022 om 19:18

Team binnen een team? Waar heb jij naar zitten kijken?

Gebruikersnaam 21 juli 2022 om 21:14
Quote:
De Van der Poel van de Giro doet ook mee met Girmay en Van Aert lijkt me.

Wanneer heeft van der Poel ooit top 5 gereden in massasprints met Groenewegen, Jakobsen, Ewan en co?

Die kan goed sprinten in kopgroepjes op explosiviteit, als er naar elkaar gekeken wordt en ze zich allemaal plots in gang moeten trekken. Als ze al aan hoge snelheid aan het rijden zijn, dan komt die gewoon te kort om elke dag mee te doen. En hij gaat dat ook niet compenseren door heel alert te rijden, want dat is ook zijn sterkste kant niet.

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:26

Zonder Wout was het waarschijnlijk sprokkelhout.

djerkson 21 juli 2022 om 21:39

@Gebruikersnaam: Poel heeft zelf al de ambitie uitgesproken en als hij iets in zijn hoofd heeft…Trouwens, in groepsprints kan hij ook aardig zijn streng trekken.

Deel Koeper 21 juli 2022 om 22:47

Je kan op veel vlakken discussiëren over MvdP vs WvA en wie in wat de beste is, maar voor puntenklassementen staat Van Aert duidelijk een trap hoger. Van der Poel is de betere allrounder in verschillende wielertakken, maar binnen de onderdelen van het wegwielrennen is dat Van Aert. En vind het eerlijk gezegd ook niet echt close.

Maarten_85 22 juli 2022 om 01:23

@Gebruikersnaam Welke helpers van WvA zijn géén helpers van Vingegaard? Van Hooydonck en Benoot kunnen prima klimmen én komen net als Laporte heel goed van pas in waaieretappes en hectische finales.

Apemantus 22 juli 2022 om 09:21

Benoot was grote klasse en volgend jaar zeker weer meenemen (mist fit natuurliJK). Het hele team was wel klasse hoor. Maar ik zou volgend jaar sws Van Baarle en Dennis meenemen, ten kosten van Van Hooydonck en Laporte dan helaas, hoe goed ze ook heb gereden deze Tour.

DonQuijote 21 juli 2022 om 17:50

Zojuist Geraint Thomas interview voor Eurosport als antwoord op de vraag of de derde plek in de pocket is…. Nee zegt hij… let’s wait for the cross winds tomorrow..

vevie 21 juli 2022 om 17:54

Niemand geloofd Geraint. Echt niemand.

Wheely 21 juli 2022 om 18:00

Op 8 minuten staat ie nu, ACHT!

the student 21 juli 2022 om 18:09

Geraint is de hele tour al in een droomwereld. De droom waar hij de tour gaat winnen zit nog in hem. De realiteit is dat hij stabiel is, maar nergens ook maar een kans maakte om te winnen. Ook niet reed om te winnen. Zelfs met heel team sky in de voorste waaier. Dan zijn er nog Wout, van hooydonck, Tiesj en Laporte om op kop te rijden in de 2e. Die kunnen allemaal waaierrijden. Dan verliest Jonas toch nooit 8 minuten op Geraint dat kan gewoon niet.

Maenhout 21 juli 2022 om 18:19

Hij heeft vandaag een meter of honderd lang vóór geel en wit uit gereden. Tot zover de de eerste en enige poging van Geraint.

Maillot à Pois 21 juli 2022 om 18:21

Lees eens opnieuw jongens.
Vraag was of zijn podiumplek al veilig was, niet of hij Vingegaard/Pogacar kon bedreigen.

DonQuijote 21 juli 2022 om 18:32

@maillot à Pois
Nou inderdaad hè, lezen is moeilijk.

Brabander 21 juli 2022 om 18:40

@Maillot: klopt ja. Ik snapte de verontwaardiging al niet :)

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:27

Parijs is nog ver

Maarten_85 22 juli 2022 om 01:28

@Wheely / @ student Los van het feit dat hij het zo niet bedoelt: Hij staat geen acht minuten achter Pogi-zonder-ploeg en kan dus zeker ook naar boven kijken in het klassement. Het zou zeer ambitieus zijn, maar vandaag en op de Granon reed hij ook ambitieus. Laat dus maar komen. Realistisch of niet, ik houd er wel van!

fietsvriend 21 juli 2022 om 17:53

Prachtige overwinning, die wat mij betreft extra glans krijgt door een hele grote tegenstander. Wat heeft Pogacar lang tegenstand gegeven, en behoudens gisteren, nagenoeg zonder ploeg.
En McNulty en Bjerg gisteren, das war einmal. Kunnen die speculaties ook weer de koelkast in.

Top Tour! (En grote hulde voor de parcoursbouwer van de Tour)

Jacco van Stierop 21 juli 2022 om 17:54

Prachtige etappe, verdiende winnaar. Dapper gestreden door Pogacar maar dat valpartijtje leek hem definitief te nekken. Van Aert weer hors catégorie, zelden zoiets gezien drie weken lang. Thomas zowaar enig lef getoond, Gaudu prima de 4e plek veilig gesteld. Geslaagde middag.

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:32

Wat Wout betreft, nog nooit gezien. En dan nog geeneens ‘fan’ van hem. Maar mee eens dat die val hem misschien genekt heeft, iig om de schade meer te beperken dan. Was een aardige schuiver die door de adrenaline niet voor 100 % zal zijn weggespoeld.

AnderJ 21 juli 2022 om 17:58

Wat een koers!

Pietspeed 21 juli 2022 om 18:01

Bekroning van zijn Tourzege op fraaie en sterke wijze, met dank aan het hele TJV.
Met respect voor Vingegaard, maar draai de rollen om met Vingegaard als knecht en Van Aert wint de Tour met 2 vingers in de neus. Wat Wout laat zien over de hele kan Vingegaard nog niet eens in Wout's schaduw. Van Aert de beste en sterkste by far in deze Tour. Van Aert had deze Tour 'gewoon' kunnen winnen.

Apemantus 21 juli 2022 om 18:34

LOL

Meneer de voorzitter van de WVA fanclub is een kleine fantast. Wout heeft genoeg geldingsdrang voor twee en heeft jouw onrealistische veren niet nodig.

Eerst was het Roglic die moest knechten voor Wout, en nu zeker Vingegaard? Het moet niet veel gekker worden.

Sjonge Jonge 21 juli 2022 om 18:51

Van Aert had de Tour niet kunnen winnen, zelfs niet ‘gewoon’.

Retro Lex 21 juli 2022 om 19:04

HElemaal mee eens. Wout had deze tour ook kunnen winnen.
Elke etappe vanuit de start demarreren en ze zien hem niet meer terug

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:36

@apemandus
Grappig 95% heeft altijd veren nodig.

Maarten_85 22 juli 2022 om 01:37

Misschien, maar dan mag hij geen enkel slecht moment hebben van rit één tot rit eenentwintig, van kilometer nul tot kilometer laatst, op om het even welk moment dat dat ertoe doet en de ploegmaats niet kunnen bijspringen. Vingegaard heeft deze Tour (bijna) bewezen dat hem dat lukt, WvA nog niet. Dat was ook niet nodig.

Alfred Issendorf 21 juli 2022 om 18:03

Knappe prestatie van de renners van JV, ondanks de slechte ploegleiding. Het interview met Maassen bij Sporza was een blamage. Eerst had hij het over Pocigar, toen hij de gefronste wenkbrauwen van de interviewer zag benoemde hij hem hierna maar als “de tegenstander”…

Lalsacien 21 juli 2022 om 18:19

Hoe spreek jij het dan uit?
En waarom slechte ploegleiding?

djerkson 21 juli 2022 om 18:22

Ja, amai. Ploegleider van de beste ploeg ter wereld en dan nog altijd Podjakar zeggen, dat is echt amateuristisch.

Alfred Issendorf 21 juli 2022 om 18:51

Waarom een slechte ploegleiding? Één van de vragen van Sporza was of ze verwachten dat UAE vandaag weer dezelfde tactiek als gisteren zou toepassen met McNulty. Nee, dat zeker niet, volgens Frans…

kleomantre 21 juli 2022 om 18:59

Als je Ten Hag ziet in interviews denk je ook man man…maar zn elftal toont op het veld dat er een goede trainer in zit. Sommigen komen waarschijnlijk gewoon niet goed over met een microfoon onder hun neus of een camera in hun gezicht.

Lalsacien 21 juli 2022 om 19:09

@Alfred Maassen gaat een ander in zijn kaarten laten kijken??? Dat is pas slecht ploegleiderschap.

Pietspeed 21 juli 2022 om 21:39

Er wordt wel eens gefluisterd dat de trainer net zo goed is als de spelers op het veld. Dat zgn masterplan van TJV geloof ik niet zo in. Te veel variabelen en onzekerheden.

de oudste 21 juli 2022 om 18:11

van Aert, voor mij de beste Jumbo. Wat een geweldenaar!!

Pietspeed 21 juli 2022 om 18:14

Helemaal eens.

Natte spons 21 juli 2022 om 23:27

Van Aert was zeer sterk, maar is over 18 etappes "gewoon" anderhalf uur langzamer dan de top.
Wel blijft het bizar dat hij alles kan en met zijn krachten blijft kunnen smijten. Terechte winnaar van het groen natuurlijk, maar in een grote ronde gaat het om het klassement en daar was Vingegaard natuurlijk enkele klassen beter, zelfs minimaal een klasse beter dan de rest in de top10. De tijdsverschillen zijn gigantisch.

xistnc 21 juli 2022 om 23:53

Vingegaard is natuurlijk ‘gewoon’ de sterkste Jumbo. Met daarna Roglic met een aanzienlijk aandeel in de nakende Tourzege, door ondanks al zijn lichamelijke ongemakken Pogacar te helpen kraken in de rit naar de Granon. Verder natuurlijk de voltallige ploeg, waar iedereen naar vermogen een bijdrage heeft geleverd aan alle mogelijke truien. Niet alleen Wout. Sterker nog, als Wout wat minder gewoekerd had, was de opbrengst nóg groter geweest. Niet in het minst voor hemzelf.

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 23:57

Was Wout niet eerder ‘stoorzender’?

xistnc 22 juli 2022 om 00:09

Wout had en was een stoorzender, door Pogacar op zwier te nemen en in zinloze kopgroepjes van drie te volharden. Daar is iedereen het over eens, zelfs de Vlamingen.

Mooie Sjors 22 juli 2022 om 00:15

Interessante analyse.

Txirrindularitza 21 juli 2022 om 18:15

Zeer impressionant, heb genoten. Maar doe dat eigenlijk al de hele tour.

Nu corona nog buiten de deur houden…

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 18:18

UAE heeft geld, veel geld. Ze zouden toch niet…

Mooie Sjors 21 juli 2022 om 18:19

Een minuut stilte voor alle theorieën dat geel en groen niet combineerbaar waren in deze Tour.

kleomantre 21 juli 2022 om 19:05

Toch heb ik bij JV het idee dat ze ook nogal graag willen aantonen dat ze het beter kunnen dan ooit Sky deed, soort van hunkering naar erkenning. Een drijfveer die kan motiveren maar waarvoor je moet oppassen dat je je hand niet overspeelt.

Dit keer wel in geslaagd en dan met name chapeau voor de voorbereiding want de op papier relatieve lichtgewichten in het plan geel, Van Hooydonck en Laporte zijn op voor hun doen op heel goed en bruikbaar niveau door de ronde heen.

Wim Kruithof 21 juli 2022 om 20:56
Quote:
Toch heb ik bij JV het idee dat ze ook nogal graag willen aantonen dat ze het beter kunnen dan ooit Sky deed, soort van hunkering naar erkenning. Een drijfveer die kan motiveren maar waarvoor je moet oppassen dat je je hand niet overspeelt.

Bijzondere aanname, waar baseer je dit op? Refereren ze aan het Sky-tijdperk? Ik zie dit namelijk totaal niet. Het team bouwt door de jaren heen aan een steeds professionelere ploeg om de grootste koers ter wereld te winnen, de Tour. Na het debacle van 2020 hebben zij uitgesproken het juist anders aan te zullen pakken in de toekomst en niet meer ‘op zijn Sky’s’. En deze Tour bewijzen ze voortdurend tactisch vernuft en wijs leiderschap. Ik vraag me werkelijk af waar jij je aanname op stoelt.

ratajan 21 juli 2022 om 22:05

Hoezo, het is niet gelukt alleen geel en groen te combineren, je krijgt er automatisch die vermaledijde bollen bij…

kleomantre 21 juli 2022 om 22:22

Achter die docu’s van ze zit wel enige zelfverheerlijking verstopt. De behoefte om een registratie te hebben van hun sprookje waar types als Zeeman ook duidelijk zichtbaar moeten zijn. Dat ze het eerst volledig op z’n Sky’s probeerden zegt ook veel. Ze zijn wel zoals je zegt verder ontwikkeld. Ik heb er alleen nog steeds het idee bij dat er intern mensen zijn die iets willen bewijzen en dat de tegenslag uit het verleden dit mede voedt.

klootje kriekeljon 21 juli 2022 om 22:54

Het is goed afgelopen, niet meer dan dat.

Ricardo Otxoa 21 juli 2022 om 23:10

Sluit me aan bij kleomantre. Er lopen er in de leiding bij TJV nog een paar rond die de Rabodagen hebben meegemaakt. En er gaat ook een zekere geldingsdrang en arrogantie van uit. Wat zeker nodig is in topsport, maar het moet absoluut binnen de perken blijven anders krijg je het hele peloton tegen je.

En ook de gepikeerde reactie van Van Hooydonck naar Kobe Goossens in de koers leek mij wat overtrokken. Alsof hij door hem heen wilde rijden…

fransestinkkaas 21 juli 2022 om 18:19

Magistraal, fantastisch ploegenspel en een briljante Van Aert. Gelukkig het menselijke aspect in al het succes ook niet verloren (wachten van Vingegaard), voor mij nog meer waard dan het sportieve deel. Morgen waaiers zou goed bij deze Tour passen. Wat een editie!

Wim Kruithof 21 juli 2022 om 20:58
Quote:
Gelukkig het menselijke aspect in al het succes ook niet verloren (wachten van Vingegaard), voor mij nog meer waard dan het sportieve deel.

Zeker. Noem me oud, noem me sentimenteel, maar ik kreeg gewoon rode doppen bij dat moment. Ik zal deze etappe nooit vergeten.

Gebruikersnaam 21 juli 2022 om 18:24

Hopen dat Meintjes in de tijdrit nog voorbij Quintana gaat. Raar om het bij hem te zeggen, maar Meintjes was veruit de meer aanvallende en attractieve renner.

Schollekop 21 juli 2022 om 18:26

De dominantie van JV is overweldigend. Alle lof ook voor Pogi die maar bleef aanvallen maar denk ik door zijn valpartij toch verzwakte.Volgend jaar zijn revanche.

bartp25 21 juli 2022 om 18:29

Groen en geel was niet te combineren volgens velen, ze pakken zelfs nog de bollen erbij ook.
Mooie sportieve gebaren van zowel Vingegaard als Pogacar vandaag, winnen doe je zoals het hoort en niet omdat er iemand valt.
Kuss in de derde week weer beresterk, van aert is de beste renner ter wereld. Benoot had er natuurlijk nooit meer bijgezeten als die niet in de vlucht had gezeten dus prima gedaan.
Complimenten voor Pogacar, is het blijven proberen ondanks dat er nergens een barstje te zien was bij Vingegaard die deze tour volledig terecht gaat winnen.

TJV de sterkste ploeg deze tour en het is niet eens close, pakken alleen al met winst in het bergklassement, puntenklassement en alle ereplaatsen in de etappes boven de 1000 WT punten en dan zijn er nog 3 kansen om dit verder aan te dikken.

kleomantre 21 juli 2022 om 22:44

Van Aert is zeker niet de beste renner ter wereld, dat is nog altijd Pogacar. Onbekend op de keitjes bijna RvV winnen in een jaar waar hij 2de wordt in de TdF door 1 matige dag. Jaar ervoor 2 klassiekers, een Tour en Olympische medaille. Wat Wout doet is wel absoluut fenomenaal gezien z’n relatief hoge gewicht maar hij harkt de grote of prestigieuze overwinningen niet zomaar binnen.

Maarten_85 21 juli 2022 om 22:52

Het is moeilijk te zeggen wie de beste is. WvA kon in GW moeilijk achter Laporte aan gaan. Daarna miste hij de belangrijkste koersen door corona (of "miste", het is óók een half mirakel dat hij nog voor de overwinning reed in PR). En hoeveel ritzeges heeft hij deze Tour al laten schieten voor het ploegbelang?

Pogacar heeft inderdaad bíjna de Ronde gewonnen. Hij hééft haar echter niet gewonnen, door een slechte sprint. Als we al van Aerts bijna-overwinningen of "daar verdiende hij het wel om te winnen" of "hij was eigenlijk wel de beste" moeten gaan meetellen, dan komen we ook aan een karrenvracht overwinningen.

Misschien komt Pogacar ook vaker in wedstrijden waar je meer kans maakt op de overwinning als je de beste bent, zoals al die korte rittenkoersen. (Het is maar een idee dat ik net bedenk, daar kunnen we ook wel over debatteren.)

kleomantre 22 juli 2022 om 10:37

Een Van Aert heeft in een hoop van die belangrijke wedstrijden waar hij tweede werd in het defensief gereden. Niet bepaald dat hij het per se verdiende om te winnen. Pogacar maakt vaker zelf de schifting, bij Van Aert is daar pas dit jaar echt sprake van uitgezonderd Strade Bianchi.

Overigens de plekken waar Wout het makkelijkst zijn overwinningen pakt zijn diezelfde rittenkoersen als Pogacar.

meqadon 21 juli 2022 om 18:30

Als wva fan vind ik het onbegrijpelijk dat ze bij jumbo het gat dichtrijden op hun meest gewaardeerde knecht, die op koers was om de rit en mss wel de bollen te pakken. En dit terwijl er helemaal geen gevaar was voor het geel van vingegaard. Hij had het geel al binnen (2.20min voorsprong en geen enkele gevaarlijke renner vooraan).
Bon mss zie ik het verkeerd en heb ik mn belgische bril weer opgezet. Dus chapeau voor jumbo en ook vooral voor vingegaard natuurlijk! Ze hebben het geflikt! Pogi is gekraakt en het geel is nu binnen. Gewoon veilig en heelhuids tot parijs geraken.

Lalsacien 21 juli 2022 om 18:35

Een extra buffer kan geen kwaad gezien de geschiedenis ons leert.
Morgen een lekke band en waaiers en je bent het zo weer kwijt. Slechte dag bij de tijdrit evenzo.
Gelukkig kunnen ploegleiders wat meer afstand nemen en kijken ze naar het grotere plaatje.

YogiBear 21 juli 2022 om 18:37

Van Aert gaf zelf ook duidelijk aan dat het plan was om vandaag Vingegaard extra tijd te laten pakken. Bij het plan blijven is uiteindelijk de beste manier om de tour te winnen. Nu pakken ze en de etappe, en de bollentrui en extra tijd. Het resultaat was niet beter geweest, eerder minder, als Van Aert had gewonnen.

Gebruikersnaam 21 juli 2022 om 18:39

Die gewaardeerde knecht zal er de komende dagen nog wel eentje winnen. Of twee. Of gewoon alle drie, daar zou eigenlijk ook nog nauwelijks iemand van opkijken.

oscarito1908 21 juli 2022 om 18:39

Wout was zelf wel erg blij. Ik snapte de tactiek eerst ook niet echt. Totdat WvA Pogacar eraf reed. Toch nog een minuut gepakt. Zeker slim om te doen aangezien ze eerder in een tijdrit het geel verloren.

Maarten_85 21 juli 2022 om 23:26

Het argument van de extra buffer werkt enkel met een kristallen bol. Niemand kon weten dat Pogacar zou kraken. Daarvoor had Vingegaard trouwens ook zelf wel kunnen zorgen als hij dan toch zoveel beter was.

Als Belg zie ik het anders: De ploeg kon niet zeker zijn dat van Aert de rit zou winnen voor zijn twee medevluchters, zoals ze ook niet konden weten dat Vingegaard beter was dan Pogacar, totdat dat allebei overduidelijk bleek op de laatste klim. Blijkbaar zetten ze vanaf het begin enkel geld in op het tweede. Daarna hebben ze hun objectief niet meer aangepast, dus toen van Aert zijn medevluchters onder druk zette, bleef Kuss hard doorrijden, hoewel hij als extra ploegmaat op dat moment alleen maar een extra troef en waarborg kon zijn voor Vingegaard, iets wat Pogacar toen al niet meer had (McNulty was al weg).

Ze deden deze rit trouwens sowieso al de hele tijd iets wat in normale koersen als een doodzonde beschouwd wordt, namelijk vooraan en achteraan koers maken. Dit was ook al zeer opvallend toen Van Hooydonck nog het peloton mende. Meintjes moest wel een zéér te duchten tegenstander zijn, dat de gele mannen hem zowel voor als achter hem zo hard het vuur aan de schenen legden. Maar goed, met JV is het concept "normale koers" allang in de la verdwenen en kunnen we ons aan alles verwachten, sinds vandaag ook aan Jumbo's die een andere Jumbo achternajagen terwijl die andere Jumbo tempo maakt om de eerste Jumbo's voor te blijven.

Uiteindelijk kwamen ze daardoor voor het dilemma: WvA die misschien een prestigezege pakt, bollen inbegrepen (groen én bollen in Parijs, ongezien in decennia!), en Pogacar en Vingegaard die het zonder (of voor minder) bonificatieseconden onder elkaar uitvechten? Of van Aert die nog maar eens opgeofferd wordt, voor het geval Vingegaard sterker blijkt te zijn dan Pogi en daardoor de zege mét de boni pakt (en de bollen, "een kleine bonus", zoals de visslager het zelf noemt)? Kiezen tussen de Belgische superknecht (super ook in de zin van topkerel die zich ondanks zijn wonderbaarlijke motor zo hard wegcijfert voor zijn ploegmaat) en de Deense kopman, met een (op voorhand) vergelijkbare uitkomst (op de extra boni voor Vingegaard of Pogacar na, zoals je toen nog zou denken). Jammer genoeg voor Belgenland werd het het tweede. Het pakte goed uit, niet zozeer omdat dat de beste keuze was, maar omdat de Deen beter was dan de Sloveen.

Maar goed, als Grischa Niermann ons achteraf weer komt verzekeren dat dat allemaal (opgepast: codewoord!) "het plan" was, dan zijn we allemaal gerustgesteld: die wielermaestro's hadden met hun onnavolgbare luciditeit de koers op magische wijze al helemaal gelezen en heel dit masterplan als een goddelijk script geregisseerd. Een Masterpiece van de bovenste plank. De Hollandse Meesters kunnen er nog een penseelpuntje aan zuigen! Insiders beweren zelfs dat de ex-renner in zijn ploegwagen af en toe moest gapen omdat het allemaal zo voorspelbaar verliep.

Mijn commentaar geeft misschien de indruk dat ik heel de rit enkel supporterde voor de Belgische Hulk en mijn kas opvrat toen zijn ploegmaats als razende FBI-wagens achter hem aan gingen, maar dat is zeker ook weer niet zo. Ik heb mij heel hard geamuseerd met nog maar eens een fantastisch kijkstuk (beste Tour van deze eeuw?, krijgen we zondag die poll?) en daar was ik WvA én een andermaal erg attractief JV heel erg dankbaar voor. Op het einde vond ik het jammer voor de groene man dat hij niet won, maar ik had ook wel begrip voor de keuze van JV. En Vingegaard is natuurlijk ook een heel mooie winnaar (ook moreel, na zijn sympathieke/verstandige gebaar eerder in de rit).

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone