Merijn Zeeman spreekt zich uit tegen Franse kritiek: “Wij werken professioneler”

zondag 10 juli 2022 om 07:00
Merijn Zeeman spreekt zich uit tegen Franse kritiek: “Wij werken professioneler”

foto: Cor Vos

Verschillende Franse renners klagen dat er in het huidige peloton van de Tour de France 2022 twee soorten snelheden zijn. Enerzijds de ploegen die ketonen gebruiken, anderzijds de teams die dat niet doen. Jumbo-Visma hoort bij de eerste categorie, maar sportief directeur Merijn Zeeman doet de twee maten in een groot interview met l’Equipe af als onzin.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Een van de partijen die kritisch is ten opzichte van het gebruik van ketonen, is de MPCC (Movement for Credible Cycling). Jumbo-Visma was daar tot 2015 bij aangesloten, maar stapte uit de beweging nadat George Bennett dat jaar conform de MPCC-regels niet mocht starten in de Giro d’Italia vanwege een te laag cortisonen-gehalte. Sinds een paar jaar doen ketonen hun intrede in de sport en de Nederlandse ploeg gebruikt het voedingssupplement. De MPCC zou het gebruik graag willen verbieden.

Zeeman doet het debat over ketonen af als de meest onzinnige die er ooit in het wielrennen geweest is. “Het houdt nog niet eens 1% van ons werk op performance-niveau in”, zegt de sportief directeur. “Ketonen stellen bijna niets voor. Maar zo lang als ze toegestaan zijn, hebben wij het recht om ze te testen en te kijken of het sommige van onze renners helpt. Het is goed dat we erover debatteren, maar zou de MPCC zich niet moeten bezighouden met écht slechte dingen? Ketonen horen daar niet bij.”

Wijzende vinger naar Frankrijk
Volgens de architect van Jumbo-Visma gebruikt de MPCC ketonen alleen maar als stem om gehoord te worden. “Ik vind het vervelend dat je zo veel renners hoort – Franse coureurs met name – die spreken over een peloton dat met twee snelheden rijdt vanwege ketonen. Romain Bardet, Arnaud Démare en Thibaut Pinot hebben zich daarover al uitgelaten.” l’Equipe vraagt daarna door over het vermeende voorval met Bennett in 2015. “Cortisonen gebruiken we niet. Dat is slecht voor je gezondheid en het mag niet. Een compleet ander verhaal.”

Van links naar rechts: Sepp Kuss, Grischa Niermann, Zeeman, Jonas Vingegaard en Steven Kruijswijk tijdens de Tour van 2021 – foto: Cor Vos

Zeeman stoort zich dan ook aan de Franse kritiek. “Verdachtmakingen komen vaak uit Frankrijk. Niemand lijkt echt geïnteresseerd hoe wij werken. De Fransen zullen het misschien niet leuk vinden wat ik nu zeg, maar ik denk dat zij niet met dezelfde professionaliteit werken als dat wij dat doen. Vaak stellen ze dat onze goede resultaten door ketonen, mechanische doping of wat dan ook… Maar ik denk dat ze zoeken naar excuses. Sommige teams – niet alleen Franse – weigeren om hun eigen tekortkomingen te zien, om dan maar te zeggen dat anderen zich in duistere zaken mengen.”


Dit artikel delen:

50 Reacties

KissMyAce2.0 10 juli 2022 om 07:17

Weet niet of dat een slimme uitspraak is meneer Zeeman

0
Dahu 10 juli 2022 om 08:36

Dit wordt in Frankrijk niet in dank afgenomen, nee…

0
Wheely 10 juli 2022 om 08:53

Dat wordt een inval vannacht.

0
Pietspeed 10 juli 2022 om 10:35

Merijn weet niet of TJV professioneler werkt dan andere (Franse) teams. Dat denkt en beweert hij slechts.

0
AdZ 10 juli 2022 om 12:14

Hij baseert zich inderdaad op z'n hoogst op verhalen uit de 2e hand. Is nog net niet 'van horen zeggen'. Of heb ik wat gemist en heeft hij zelf bij die Franse ploegen gewerkt? #domdomdom

0
Wim Kruithof 10 juli 2022 om 07:39

Zo zo, Zeeman bezigt stevige taal hier. Daar houden de Franse haantjes niet van.

0
Lalsacien 10 juli 2022 om 07:57

Generaliseren is helaas van alle tijden.

0
Vinokourov90 10 juli 2022 om 07:40

Leuk dat Franse coureurs ook namen hebben

0
Limal 10 juli 2022 om 07:46

Tja, hoe moet je als Zeeman zijnde nu reageren op die Franse kritiek zonder over te komen als een volbloed Bruyneel… Het maar laten passeren wellicht, vooral tijdens de Tour?

0
Dahu 10 juli 2022 om 08:40

Begin maar met het bij jezelf te houden, Zeeman gaat nu iets te ver met vinger wijzen

0
appiett 10 juli 2022 om 09:02

@ Dahu,
Eigenlijk wel mee eens.

Misschien maar gewoon negeren.
Lastige is natuurlijk dat ooit er ook sprake was van "deux Vitesse"
De tijd van Rasmussen, T Dekker en Boogerd. Toen wou ik er niet aan, vond ik dat we gewoon goede renners hadden.
Naïef als ik ben, ga ik daar nu weer vanuit.
(Maar zelfs ik als optimist/naïeveling, steek nu voor geen enkele professionele wielrenner mijn handen in het vuur)

0
Pietspeed 10 juli 2022 om 10:54

Zeggen dat de Franse teams op de goede weg zijn, en snel de aansluiting bij de internationale top zullen maken. Veel grotere vijver van talenten waaruit ze kunnen vissen. Als dat niet werkt gewoon boven op een berg gaan zitten, rode bloedlichaampjes tanken en je tot de nok toe vol afladen met ketonen. Et voila.

Of om de hete brei heendraaien met Fignon, Hinault, Anguetil, Virenque, Flip, etc. Maar iig niet de Franse op hun chauvinistische ziel trappen.

0
mattje123 10 juli 2022 om 07:50

Zoals een oud gezegde luidt: Nederlanders innoveren, Fransen protesteren.

In het rete conservatieve Frankrijk is iedere verandering moeilijk en blijf je liever bij het oude. Wanneer uiteindelijk blijkt dat je geen resultaten meer kunt behalen door het op de oude manier te doen ga je protesteren (vaak in de vorm van stakingen) iets wat in Frankrijk dagelijkse orde van de dag is.

Het is niet voor niets dat Frankrijk, het land met de meeste professionele wielrenners ter wereld, eigenlijk nooit grote prijzen wint met renners die voor een Frans team rijden. Bij iedere renner in Franse dienst lijkt de groei te stagneren.

0
Lalsacien 10 juli 2022 om 08:03

Je haalt allerlei dingen door elkaar. De Fransen zitten aan beide zijden van het spectrum. Ten eerste innoveren ze vreselijk veel maar aan de andere kant zijn in andere dingen erg behoudend.
Jouw verhaal over de stagnatie van renners bij Franse ploegen zou ook op iets anders kunnen duiden. Maar volgens mij komt een talentvolle wielrenner altijd bovendrijven zelfs als je uit het kleine Slovenië komt.

0
mattje123 10 juli 2022 om 08:22

Natuurlijk is er wel wat innovatie in Frankrijk maar qua schaal totaal niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Zo zijn er bijvoorbeeld in verhouding veel minder Franse big tech bedrijven.

Natuurlijk komen grote talenten altijd boven drijven, maar in Franse dienst lijken die zich veel minder te ontwikkelen en gaan ze na een overstap naar een team buiten Frankrijk opeens veel beter presteren. Kijk bijvoorbeeld naar wat voor stappen Laporte opeens maakt nu hij niet meer in Franse dienst rijd.

0
Viktrodriguez 10 juli 2022 om 08:37

Toch zijn de opmerkingen van Zeeman in dezelfde lijn die je in het verleden wel vaker hebt gehoord van andere mensen in de wielrennerij.

Vaughters die vraagtekens had bij de trainingsmethodes van Rolland’s Franse voormalige ploeg, kopman van Franse ploeg die in een interview aangaf dat zijn ploegleiding niet gelooft in hoogtestages, etc.

Daarnaast toch op zijn minst wel heel opvallend te noemen dat de kwantiteit die ze jaarlijks hebben, en ook gewoon de kwaliteit daarin, zo weinig presteren as wielerland.

0
mattje123 10 juli 2022 om 08:53

@Viktorodriguez tja ik denk gewoon dat lalcasien met zijn Franse roots een beetje lastig te accepteren is. Op zich heel begrijpelijk, maar het houdt wel het conservatisme daar in stand. Naast de voorbeelden die jij noemt blijven er keer op keer voorbeelden voorbij komen waaruit blijkt dat ze de slag missen op gebied van professionaliteit. De beste Franse renners rijden niet toevallig allemaal buiten Frankrijk zoals Cavagna, Alaphillip en Laporte…

0
Nonkel Jef 10 juli 2022 om 10:18

Daar zit veel waarheid in Matje. Een ander voorbeeld zijn die balen stro die ze gebruiken als stootkussens bij ASO.

0
Lalsacien 10 juli 2022 om 12:18

@mattje mijn roots kunnen mij vooringenomenheid brengen maar dat geldt voor ieder ander.
@Viktor Rolland presteerde bij Vaughters in ieder geval stukken beter.
Na 1998 is er een grote wolk boven iedere renner uit een Franse ploeg gekomen. Die werden (worden) strenger gecontroleerd dan de meeste andere bonden.
Wellicht kan Zeeman het eerder bij zichzelf houden.

0
Bart 10 juli 2022 om 20:15

Mattje123, hoeveel hightech bedrijven heeft Nederland dan en hoeveel heeft Frankrijk er? Het is niet omdat je ze niet kent dat er er niet zijn. En agrarisch Frankrijk is conservatiever maar evengoed heeft Nederland zijn eigen ‘bible belt’…

Dat franse renners zeuren lijkt me wel logisch, die zijn nogal nationalistisch dus die zeuren altijd op alles dat niet frans is.

0
mattje123 11 juli 2022 om 09:44

@Bart Nederland heeft bijvoorbeeld een ASML en Phillips als big tech bedrijven, met ASML zelfs in de top 10 van de wereld, Frankrijk geen enkel bedrijf in de top 20. De grootste Franse bedrijven zijn allemaal afkomstig uit Olie, Energie, automobiel, banken en supermarktsectoren. Allemaal conservatieve sectoren, waarbij de Franse auto’s ook niet bepaald als innovatief te boek staan. Nederland is daarnaast ook wereld leidend in de waterbouw en agricultuur wat betreft innovatie.

Nederland heeft zijn Bible belt, maar is zelfs in die regio’s in bepaalde sectoren gewoon enorm innovatief.

0
the student 10 juli 2022 om 08:00

Voor je t weet zit je weer op een stoeltje met een stopwatch naast de weg Merijn. Uitkijken met die Fransen.

0
Pietspeed 10 juli 2022 om 10:41

Een paar extra testjes kunnen helpen.

0
Merlinappa 10 juli 2022 om 08:24

Gelijk heeft hij wel. Tot een paar jaar terug deden ze bij onder andere FDJ nog siroop in de bidons tijdens training volgens Sinkeldam en Terpstra. En als Demare de hele winter Nutella at, at zijn hele sprinttrein dat.

Het zal nu ongetwijfeld beter zijn, maar feit is wel dat Franse ploegen vaak traditioneler zijn en daardoor simpelweg wat achterlopen in de marginal gains.

0
xistnc 10 juli 2022 om 08:40

Hier komt nog wel een rebound vanuit de Franse pers. Als die ‘professioneel’ is, gaan ze allicht navragen bij Laporte en eventueel ook bij andere renners die zowel bij deze ploeg als in Franse dienst hebben gereden: recent Van Hoecke, iets verder terug Clement, Hivert en wellicht zijn er nog wel wat.

0
Mwielerfan 10 juli 2022 om 08:45

Sport journalistiek is vaak de term journalistiek onwaardig. Meeste zijn vooral fan en kunnen nauwelijks kritisch denken. Terpstra is trouwens total

0
klootje kriekeljon 10 juli 2022 om 08:55

Bijzondere toestanden hè. Demare die standaard de boodschappen doet voor iedereen. Hij is echt de kopman, hij bepaalt.

0
Merlinappa 10 juli 2022 om 10:04

Weet ik Mwielerfan, maar ik doelde op de Franse ploegen in het algemeen. En inderdaad wat je zegt Klootje, blijft apart.

0
xistnc 10 juli 2022 om 08:31
Quote:
“Ik vind het vervelend dat je zo veel renners hoort – Franse coureurs met namen – die spreken over een peloton dat met twee snelheden rijdt vanwege ketonen. Romain Bardet, Arnaud Démare en Thibaut Pinot hebben zich daarover al uitgelaten. Cortisonen gebruiken we niet”, doelt hij op het voorval met Bennett in 2015.

Wat staat hier nu precies? ‘Franse coureurs met namen’, wablief? En als je Zeeman ‘Cortisonen gebruiken we niet’ in de mond legt klopt er helemaal niks meer van.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 10 juli 2022 om 08:37

Ik begijp dat ook niet. Er lijkt een stuk context te missen. Misschien wat gehaast ge-edit, waardoor info verloren ging?

0
lamaarwaaien 10 juli 2022 om 08:58

Met name Franse coureurs, spel foutje.

0
Mwielerfan 10 juli 2022 om 08:47

Onhandig om olie op het vuur te gooien juist tijdens de tour. Wederom kan ie zich niet beheersen, net als toen roglic op de laatste dag het geel verloor. Hij heeft vast een punt, maar kan dat in het belang van z’n ploeg genuanceerder brengen

0
Maillot à Pois 10 juli 2022 om 09:43

Onhandig van Zeeman zou je zeggen, maar tijdstip van publicatie ook netjes gekozen door L’Equipe: dit interview dateert uit december, lees ik in de intro…

0
AdZ 10 juli 2022 om 12:18

Dat heet je goed voorbereiden. Dat doen de ploegen en dus ook de pers…

0
Wheely 10 juli 2022 om 08:49

Leuk fotootje er bij van de dagelijkse ketonen borrel. ;-)

0
Romāns Vainšteins 10 juli 2022 om 08:49

Dat ketonen niks uitmaken is gewoon gelul van de bovenste plank en 1-2% maakt nogal wat verschil. Hoe dan ook moeten de ‘franse ploegen’ hun woede en ijver simpelweg op de UCI richten om hette verbieden of een extra sponsor vinden en gewoon ketonen vreten. Persoonlijk mogen ze het van mij meteen afschaffen die nepsuikers. Wat trouwens slap is van Zeeman is dat hij voorloper Spekenbrink in deze kwestie kennelijk vergeet? Volgens mij vreet die geen slakken en ganzenlevers.

0
Merlinappa 10 juli 2022 om 10:05

Het maakt wel wat uit maar als Franse ploegen nog met siroop in hun bidon trainen denk ik dat er daar grotere gains zijn te halen dan met ketonen natuurlijk.

0
Maillot à Pois 10 juli 2022 om 11:11

Ik heb wel zo mijn vragen bij die verhalen, dat zogenaamde gebrek aan professionalisme is een karikatuur, een te gemakkelijke uitleg. De opleidingsploeg van FdJ heeft een heel goede reputatie wat betreft begeleiding , haalt schitterende resultaten en ook niet-Franse beloften willen er wat graag bij rijden. Zo slecht zijn die niet bezig.

0
AdZ 10 juli 2022 om 12:20

Waarmee het niet alleen een onhandig, maar eigenlijk dus een slecht verhaal van Zeeman wordt…

0
Westfalen 10 juli 2022 om 09:42

Zeeman maakt Franse ploegen zo wel extra gemotiveerd om tegen JV te rijden. Nier handig dit.

0
Viktrodriguez 10 juli 2022 om 10:17

Die Franse ploegen hebben wel wat beters te doen dan tegen JV rijden, zeker in de Tour. Alles wat die hebben, zijn vluchtritzeges en eventueel proberen de bollentrui te winnen. Twee doelen die JV niks boeit.

0
Deel Koeper 10 juli 2022 om 10:06

Ik vind dit nogal zwak van Zeeman. “Ja, het maakt een verschil, maar het is niet verboden, dus flikker op” is toch veel geloofwaardiger dan het proberen weg te relativeren als volstrekt insignificant. Als je iets controversieels gaat doen gewoon omdat het mag/kan, niet omdat het nodig is, dan ben je gewoon een troll.

Dat het verschil wordt gemaakt door professioneler te werken en niet door ketonen, is nogal moeilijk te bewijzen, aangezien al die zeer professionele ploegen ook ketonen gebruiken. Met te stellen dat Fransen daar beter presteren, geef je argumenten voor beide kampen.

0
Marlin 10 juli 2022 om 10:22

Het gebrek aan professionaliteit bij de Fransen (Franse ploegen) zal dan niet de enige reden zijn voor het minder presteren, maar wel de voornaamste. Als je de verhalen hoort die naar buiten komen over de werkwijze van Franse ploegen, gaat het niet alleen over vast blijven zitten in het verleden, maar soms ook werkelijk over onbekwaamheid. Naast het gebrek aan professionaliteit, zijn er ook problemen met de recrutering en de opleiding van jonge renners. Naast de mentaliteit van veel Fransen.

0
Vangenechten 10 juli 2022 om 10:27

Veel jaloezie en kritiek op de beste ploeg ter wereld. Hoge bomen vangen veel wind zeker?

0
Gijsbert Van Beers 10 juli 2022 om 10:41

Toch is het twee-snelheden verhaal wel frappant. Kijk naar wie er winnen, en op welke manier. Hoe makkelijk ze de rest hun wil opleggen in de koers.

Dat zijn toch echt meer dan “marginal gains” als je het zo bekijkt. Want als het zo simpel is als enkel ketonen en een voedingscoach, dan zou iedereen dat doen lijkt me.

0
Pietspeed 10 juli 2022 om 11:08

“Het houdt nog niet eens 1% van ons werk op performance-niveau in”, zegt de sportief directeur. “Ketonen stellen bijna niets voor. Maar zo lang als ze toegestaan zijn, hebben wij het recht om ze te testen en te kijken of het sommige van onze renners helpt. Het is goed dat we erover debatteren, maar zou de MPCC zich niet moeten bezighouden met écht slechte dingen? Ketonen horen daar niet bij.”

Als het bijna niets voorstelt, dan maar ff niet gebruiken en 1% harder trainen.
Het is een substantie die je in een bepaalde mate aan het lichaam toevoegt. Voedingssupplement klinkt uiteraard veel onschuldiger. Een supplement op voeding. Morgen even naar de supermarkt.

0
Merlinappa 10 juli 2022 om 12:24

1% harder trainen werkt op dat niveau juist averechts. Qua trainen zitten ze vanzelfsprekend al op de limiet.

0
Marcus Aurelius 10 juli 2022 om 11:34

Denk je nu echt dat die Fransen ketonen nog niet hebben uitgeprobeerd ? Als er morgen iets nieuws rondgaat in het peloton heeft driekwart van het peloton het uitgeprobeerd eer het seizoen om is. Het voordeel zal er wel zijn, maar het zal echt wel minimaal zijn. Bovendien zouden de Fransen ook eens schoon schip maken met hun geschiedenis. Virenque, Jalabert … hebben jarenlang het Franse wielrennen gedomineerd met alles wat niet toegestaan was. Dat sommigen hard gaan vanaf het moment dat ze bij Jumbo komen (bv. Laporte) kan misschien vreemd lijken, maar je ziet dat ook elders bv. Cavendish bij QS. Maar het is niet door een gebrek aan ketonen dat Mathieu uit de wielen wordt gereden door het peloton. The winning spirit van een team, de mindset, met als voorbeeld uit het voetbal Leicester en Union, of hoe je zelfs met bescheiden middelen de top kan halen is hier een voorbeeld van of het tegenovergestelde, Manchester United, die compleet wegdeemsteren ondanks het grootste budget. Gewoon geloven in de sport, en anders zullen we het wel zien, een stront komt altijd bovendrijven.

0
Pietspeed 10 juli 2022 om 12:19

Arkea, Cofidis en FDJ gaan dit seizoen ook behoorlijk als een speer, zo ook Wanty. Een druïde waart dus wel ergens rond.
Bij gebrek echter aan Franse successen of een chouchou, moet L’equipe toch vol. Flip en Demare doen niet mee en met Pinot, Bardet en Gaudu redden ze het evenmin. Dan wordt het interview van kennelijk dec 21 uit de la getrokken, want met Demare in de Giro hoefde dat bij wijze van spreken niet.

0
Blackcanyon 10 juli 2022 om 12:39

Op een tijdrit van 20 km maakt een verschil van 1% in snelheid een tijdsverschil van ruim 14 seconden.
Ook zijn er regelmatig sprints met een fotofinish, waar nummer 2 met 1% meer snelheid wel zou winnen.
Een verschil van 1% is dus wel degelijk relevant en hoef je niet te bagatelliseren Merijn.

Is het bij Jumbo zoveel professioneler? Des te knapper wat Alpecin Fenix dan presteert, want die rijden een aardig palmares bij elkaar met hun shampoo.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone