Medisch expert UCI: “Nog geen wetenschappelijk bewijs dat ketonen prestaties bevorderen”
foto: Cor Vos
woensdag 8 december 2021 om 15:19

Medisch expert UCI: “Nog geen wetenschappelijk bewijs dat ketonen prestaties bevorderen”

Volgens Xavier Bigard, de medische directeur van de UCI, is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat ketonen prestatiebevorderend zijn. Dat vertelt de Fransman in een interview met L’Equipe. Eerder dit jaar deed de UCI een oproep aan wielrenners om voorlopig geen ketonen gebruiken, in afwachting van nadere studies.

Bigard geeft aan dat het moeilijk zal zijn om het voedingssupplement ketonen op een lijst met verboden middelen te zetten. Dat betekent dat ploegen als Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step, die openlijk aangeven het middel te gebruiken, het zouden kunnen blijven gebruiken. “Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat ketonen prestatiebevorderend werken”, stelt Bigard.

“Er zijn vijf studies gepubliceerd. Het eerste onderzoek werd verkeerd geïnterpreteerd, omdat het prestatiebevorderend werkte in geval van overtraining. Dat staaft niet met de realiteit van een koers of trainingen. Geen van de daaropvolgende studies heeft die resultaten bevestigd. Sterker nog, de onderzoekers van de Universiteit van Leuven hebben een tweede onderzoek gepubliceerd waarin te zien was dat er geen verbetering zichtbaar was onder normale omstandigheden. Een ander onderzoek liet zelfs verslechtering zien onder bepaalde omstandigheden”, zegt hij.

Er is verdeeldheid binnen het wielrennen over ketonen. Sommige profploegen zijn fel tegen het gebruik, terwijl andere teams zoals Jumbo-Visma, ook na de oproep van de UCI, er geen bezwaar in zien. Het middel staat op dit moment niet op de UCI-lijst van verboden stoffen en methoden. Ploegen die aangesloten zijn bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, spreken zich uit tegen ketonengebruik.

Jumbo-Visma werkt samen met professor Asker Jeukendrup: “Hij raadt ons het gebruik van ketonen in specifieke gevallen aan als onderdeel van een uitgekiende voedingsstrategie”, zei Merijn Zeeman. “Zeker op die manier heeft het supplement volgens hem geen schadelijke effecten. Het gaat altijd om het totaalplaatje en daarvoor moet je je altijd deskundig laten adviseren. Wij investeren daar in, op elk gebied en uiteraard binnen de grenzen van wat is toegelaten.”

Hoewel nog maar net opdracht is gegeven voor het UCI-onderzoek naar ketonen, durft Bigard op basis van huidige studies wel een voorspelling te doen. “Met de kennis van nu lijkt het ingewikkeld om het verboden te krijgen. Maar omdat we naar feedback luisteren, laten we wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. We hebben alle reden om aan te nemen dat ketonen de prestaties niet verbeteren”, geeft hij aan. “Maar er zijn een of twee punten die nog onderzocht moeten worden.”

“De dosering, dat wil zeggen de ingenomen hoeveelheid en het aantal herhalingen van de inname, en het type ketonen. En misschien is er een onderwerp dat nog niet voldoende bestudeerd is”, aldus Bigard, die in het duister tast waarom sommige ploegen toch ketonen gebruiken. “Het blijft een mysterie. We kunnen onszelf de vraag stellen of het een placebo-effect is.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
8 december 2021 15:23
Dus men is voor niets bij DSM vertrokken?
8 december 2021 15:27
Pffffffffffffffffff. Slapjanussen, nee die rijke topploegen vreten die shit voor de lol, gewoon omdat het lekker smaakt. Brrrrrrr, onderhands gedoe.
    8 december 2021 15:55
    Goh die mannen moeten het ook maar onderzoeken he.
    En voorlopig is het 'slechts' een voedingssupplement.
    Ik denk ook niet dat het je prestatie verbeterd en dat je er harder van rijdt.
    Wat het wel doet is je energievoorraad langer sparen zodat je op het einde van de koers meer over hebt.
    Maar dat is eigenlijk net hetzelfde als eten/drinken. Als je dit niet doet heb je ook een 'hongerklop'.

    Ketonen zouden ook ter goede komen op de recuperatie, maar daar weet ik ook het fijne niet van.

    Maar als je er niet rechtstreek harder van rijdt en er zijn voorlopig geen tekenen dat het schadelijk is op lange duur, dan kan de UCI (of WADA of wie dan ook) het niet bannen.
    8 december 2021 16:07
    Die onderzoeken zijn allang af en uiterst nauwkeurig door de ploegen zelf uitgevoerd waarbij het compleetste dossier bij dhr Brailsford op te vragen is. De enige reden dat ze het doen en dik voor betalen is omdat het als een trein werkt.

    Wat hier aan de hand lijkt is het riedeltje 'te grote belangen, geleidelijke transitie' etc. Ik had het leuker gevonden als ze de kop er gewoon afgehakt hadden.
    8 december 2021 16:17
    Of de genuanceerde verhalen uit die topploegen, dat het één van de vele kleine procenten geeft en heel specifiek qua moment en renners wordt toegepast, zijn toch geen onzin. Maar het gillende verhaal over super brandstof die verboden moet worden, is natuurlijk al te fors ingezet om nog vanaf te wijken.
    8 december 2021 16:41
    @S.Morgernstern: Maar al die WFers die moord en brand schreeuwen dat dit 100x effectiever is dan EPO dan... ?

    Maar zonder dollen: ik denk dat je hier de spijker op de kop slaat. Als dit een wondermiddel was zou iedereen het gebruiken. (punt)

    Terug naar dollen: In bepaalde situaties zijn appels ook prestatiebevorderend, evenals een boterham met pindakaas.
    8 december 2021 18:47
    Eens. Omdat het zo sjiek staat en lekker smaakt.
    'Past bij uitgekiende voedingsstrategie'. Ja als je slecht eet en drinkt is dat niet bepaald prestatiebevorderend.
    'onder normale omstandigheden' geen werking. Maw bij wedstrijden 250k plus werkt t wel, en bij hartslag 200 ook.
    8 december 2021 18:50
    RV wordt niet graag tegengesproken in zijn rabiate afkeer.

    Morgenstern (oud collega van Roglic) legt hier de juiste nuance aan maar wanneer je hoog van de kerktoren al lange tijd bij herhaling eea beweert zonder enige wetenschappelijk inhoudelijke kennis dan valt het niet mee om nederig met de staart tussen de benen af te druipen.
    8 december 2021 19:26
    @RV
    Ploegen hebben niet voldoende geld om uitgebreide onderzoeken te doen op farmacologisch gebied. Dat kost al gauw een paar miljoen in totaal. Met de vraag of je dan je onderzoeksvraag beantwoord hebt en niet weer fondsen moet werven om nog meer onderzoek te doen. Dan moet het nog peer-reviewed worden, anders wordt het nergens geaccepteerd/gepubliceerd. En een onderzoek op een paar renners, lijkt me zeer gevaarlijk om te interpreteren. Lijkt me als dopingmiddel ook zeer lastig te interpreteren, met name omdat het iets is wat het lichaam in zijn eigen metabolisme uitbundig maakt. Als je hersenen geen glucose binnenkrijgen ga je b.v over op ketonen vanuit het vetzuurmetabolisme. Dan vind ik eigenlijk andere metabolieten zoals fructose en glucose ook wel een beetje doping. Dus geen bananen meer.
    8 december 2021 20:10
    Poëzie meer dan 1 +.
    8 december 2021 23:32
    @thorsen zo is het maar net, Jos van Emden had het al in de gaten met zijn appeldieet
    9 december 2021 13:33
    @poeskescherens
    De insteek van farmaceutische industrie, onderzoek en peer reviewed volg ik voor de laatste 2 aspecten.
    Ketonen worden geduid als voedingssupplementen. Dan hebben we het toch over de voedingsmiddelenindustrie en niet de farmacie?
    Veel hangt idd af van onderzoeksvragen, objectiviteit en onafhankelijkheid en idd peer reviewed zijn van studies. En dan nog kan er voortschrijdend inzicht bestaan.
    Dat Roglic en Pogacar, afkomstig uit een klein wielerlandje, zo fenomenaal presteren de laatste jaren blijft mi opmerkelijk. Je zou toch denken dat de wereldranglijst wordt aangevoerd door renners uit de wieler Mekka landen, zoals Frankrijk, Italië, Spanje, België en Nederland. In hoeverre er een relatie is tussen ketonen en andere voedingsmiddelen en hun kennelijke megatalent mbt hun prestaties, zou ns onderzocht moeten worden. Misschien dat dan de rol van ketonen duidelijker wordt.
8 december 2021 18:45
Amai, pijnlijk voor al die Ketonen blaffers alhier. En goed dat een wetenschapper na onderzoek duidelijkheid verschaft.
    9 december 2021 08:50
    Vooral pijnlijk voor diegenen die hier hun portemonnee voor leegschudden.
8 december 2021 18:49
Het is een stap in de energie behoefte evolutie, destijds was er de overgang van 'broodjes met ...' naar energie drankjes, was dat even een grote verbetering, nu zal de stap naar 'ketonen' net zo een verbetering zijn om het extreme grote calorie verbruik op te vangen.
Ketonen zullen wel veel duurder zijn maar voor de prijs van een energie drankje kan je ook veel broodjes kopen.
Als je het ene verbied moet je ook het andere verbieden, je zal terug wat zien, nog niet opgevallen dat er praktisch niemand nog krampen of een hongerklop krijgt? zonder energie dranken tel je bij de marathon maar terug een kwartiertje bij.
9 december 2021 10:11
De 'mening' van de UCI "Niet prestatiebevorderend en onder bepaalde omstandigheden zelfs een verslechtering", staat toch haaks op het beleid van enkele van de meest succesvolle teams. Lijkt me dat er dan toch op zijn minst verder onderzoek nodig is.
Overigens niet alleen naar het prestatiebevorderend effect, maar ook op mogelijke (nadelige) effecten op lange termijn. Al zal dat laatste noch voor de UCI, noch voor de teams zelf enige prioriteit hebben.
    9 december 2021 15:42
    Placebo is u onbekend?
    Of wat anderen hier al aanhaalden dat het minimale voordelen geeft zoals bij meer voedingssupplementen en dat in combi met placebo effect de reden is dat een aantal dit gebruikt.
    Typische volharding van wappies cultuur en of lieden die spoken zien. Nogmaals onderzoeken zolang tot de uitkomst uw spookbeeld bevestigd.

Reacties zijn gesloten.