Guillaume Martin spreekt zich uit tegen ketonen: “Ik ben voor een verbod”

vrijdag 26 november 2021 om 11:22
Guillaume Martin spreekt zich uit tegen ketonen: “Ik ben voor een verbod”

foto: Cor Vos

Het gebruik van ketonen: het is al jaren een actuele discussie in het peloton. Sommige ploegen zijn voor, andere teams zijn er fel op tegen. Guillaume Martin is geen voorstander van het gebruik van ketonen en spreekt zich uit. “Ik ben voor een verbod”, laat hij weten in gesprek met Cyclism’Actu.

Martin maakt deel uit van Cofidis. De Franse formatie is aangesloten bij de MPCC (de beweging voor een geloofwaardige wielersport) en is dus tegen het gebruik van ketonen. “Persoonlijk neem ik ze niet en mijn ploeg maakt deel uit van de MPCC, dat voor een verbod is. Maar zelfs voor de MPCC zijn standpunt innam, had ik voor mezelf al besloten om het niet te gebruiken.”

“Ik hoop en denk niet dat er momenteel zware doping circuleert in het peloton. Je moet je echter wel de vraag stellen: wat dragen grijze gebieden, zoals het gebruik van ketonen, daar nu aan bij? Het is iets dat momenteel niet verboden is”, benadrukt de Franse klimmer. “De vraag is: moet er een verbod komen? Ik ben voor, maar het is aan de UCI om zich hierover uit te spreken. Ik beschik niet over alle data om iets te kunnen zeggen over de gevaren en effectiviteit van ketonen.”

Martin is zeker niet de eerste renner die zich uitspreekt over het gebruik van ketonen in het peloton. Ook zijn landgenoot Thibaut Pinot is geen fan van het voedingsmiddel. Zelf zegt Pinot nooit gedacht te hebben aan het gebruik van middelen die volgens hem onethisch zijn. “Ik denk dat ik daar te bang en te gestrest voor ben om met die onzin te rommelen. Ik zou er ’s nachts niet van kunnen slapen.”

Standpunt UCI

De internationale wielerunie deed eerder dit jaar al een oproep aan wielrenners om geen ketonen meer te gebruiken. Volgens de UCI ontbreekt momenteel nog de wetenschappelijke onderbouwing dat ketonen prestatiebevorderend zijn. Toch heeft het managementcomité van de UCI gevraagd of er aanvullend onderzoek kan worden gedaan naar ketonengebruik om te kijken of het daadwerkelijk prestatiebevorderend is.

Er is verdeeldheid binnen het wielrennen over ketonen. Sommige profploegen zijn fel tegen het gebruik, terwijl andere teams – zoals Jumbo-Visma – er geen bezwaar in zien. Het middel staat op dit moment niet op de UCI-lijst van verboden stoffen en methoden. Ploegen die aangesloten zijn bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, spreken zich uit tegen ketonengebruik.

Ketonen zijn lichaamseigen brandstoffen, maar worden in het wielerpeloton ook in exogene (niet-lichaamseigen) vorm gebruikt. “Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken”, zei de Nederlandse Dopingautoriteit begin 2020.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Aanklampen 26 november 2021 om 11:26

Ik vind Martin wel overal een mening over heeft. Als hij nu meer zijn benen laat spreken ipv ook Matje de les te lezen..

0
Romāns Vainšteins 26 november 2021 om 11:54

Dit is altijd zo dolkomisch. Het is eigenlijk net zo suf als stellen dat een bepaalde politicus op je stem kan rekenen op het moment dat hij beter gaat jongleren.

0
Panache 26 november 2021 om 12:10

Breng die politici nu niet op ideeën Romāns!

0
Viktrodriguez 26 november 2021 om 11:44

Een renner van een Franse ploeg die tegen iets moderns is? Wat verrassend.

0
Lalsacien 26 november 2021 om 12:55

Ketonen is helemaal niet modern!

0
Romāns Vainšteins 26 november 2021 om 11:57

Ik ben het helemaal met de Filosoof eens en het gebruik van ketonen als grote oorzaak van de nieuwste variant van deux-vitesses. Je kan het renners an sich niet kwalijk nemen dat ze het uit pure ellende maar gaan doen vanwege ‘hullie allemaal ook’ maar het is toch ongelofelijk raar gedoe dat uithongeren en voltanken met panieksuikers.

0
Wheely 26 november 2021 om 12:06

Dat weet ik niet, misschien zijn echte suikers wel veel slechter.

0
Romāns Vainšteins 26 november 2021 om 12:36

Ik heb het niet over gezond maar over gekunsteld en nep. Als gezond me zou boeien kijk ik niet naar lui die zo hard op pedalen stampen dat ze blikken trekken of een martelaar ze onder handen aan het nemen is. Er is helemaal niets gezond aan topsport.

Het hele idee uithongeren en dan peperdure, in labs vervaardigde stofjes toevoegen die net iets beter werken qua verbranding staat me gewoon niet aan. Ik zie eigenlijk geen verschil met EPO toedienen op het vlak van ongelijke competitie creëren.

0
xistnc 26 november 2021 om 12:38

Je houdt niet van gekunsteld?

0
Reiger 26 november 2021 om 12:52

@xistnc De bloedvorm wordt weer bevestigd ;)

0
S. Morgenstern 26 november 2021 om 13:01

EPO vond je nooit een probleem toch? Wat is dan nu het verschil precies?

0
Panache 26 november 2021 om 14:08

Ik denk dat ik wel begrijp wat Romāns Vainšteins wil zeggen. Iedereen epo, of niemand epo = gelijk. Ik geef twee (extreme) voorbeelden van een level playing field. De eerste is de boterham met pindakaas hoek waar mensen zich makkelijk identificeren met atleten die gewoon eten, trainen, slapen en nog een beetje een normaal leven hebben. Leg dat naast het gelijke speelveld waar iedereen uithongert, vermagert, alles slikt wat nog net mag, de duurste pakken en helmen draagt die via de windtunnel een seconde extra opleveren per 100 km, etc. etc. In beide situaties heb je een veld wat net zo aan elkaar gewaagd is en een koers die waarschijnlijk net zo leuk of saai is, niemand ziet die 2 km/u aan snelheidsverschil. Maar omdat sommigen lieden vanuit professionalisering en vergroten van de eigen kansen steeds verder in die tweede extreme groep gaan behoren moet je mee als concurrent om relevant te blijven. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen het systeem snappen, maar er geen liefhebber/voorstander van zijn.

0
Klein Verzet 26 november 2021 om 16:06

Toch even een misvatting over “level playing field” uit de wegruimen. Het is een totaal andere wereld waarin iedereen aan de EPO mag ten opzichte van de situatie dat niemand aan de EPO mag. In het eerste geval treedt er een enorm voordeel op bij sporters die het meest baat hebben bij dat spul, maw niet de meest talentvolle en toegewijde sporter komt bovendrijven, maar zij die het beste op EPO reageren. Daarentegen komt in het laatste geval (niemand EPO) degene in de top die van nature het beste reageert op training en uitgekiende toewijding, oftewel degene met het beste genenpakket gekoppeld aan de juiste instelling (mentaliteit).

0
Dikke Man 26 november 2021 om 12:09

Martin is een slimme man met een enorm wielerhart die verdwaald is geraakt in een peloton vol maniakale adrenalinebonken. Hij verlangt terug naar het romantische wielerleven uit zijn boeken terwijl de wereld vraagt om extremisme. Wielrennen is absurd, leedvermaak, entertainment. Zijn poging om dit te remmen is nobel maar helaas ook kansloos.

0
jooprioolpijp 26 november 2021 om 12:23

…daarbij vergetend dat dat romantische wielerleeven van eensch helemaal vol zat met maniakale adrenalinebonken. Wie gaat er anders op een fiets zonder versnellingen met waardeloze remmen tochten van honderden kilometers door de bergen maken? Om het niet te hebben over de dingen die deze helden allemaal aten, dronken en snoven.

0
Dikke Man 26 november 2021 om 12:32

Die boeken zijn inderdaad volledig geromantiseerd :) Perfect voor zo’n dromerige jongen om zich in te verzinken.

0
jooprioolpijp 26 november 2021 om 12:29

"Ik beschik niet over alle data om iets te kunnen zeggen over de gevaren en effectiviteit van ketonen" en daarom ben ik tegen. Ik weet niet waar Drs. Martin precies z'n academische graad gehaald heeft, maar onder de indruk ben ik niet.
Waar we op dit moment niet veel meer kunnen zeggen over de gevaren van ketonen dan dat ze in elk geval niet heel erg schadelijk zijn (anders waren er al lang problemen bekend), kunnen we wel met zekerheid zeggen dat professioneel wielrennen zeer schadelijk is. Ik neig er sterk naar ketonen daarom het voordeel van de twijfel te geven, net als isotone drankjes en gelletjes. Overmatig gebruik van die laatste twee is overigens ook niet zonder gevaar (bloeddruk, suikerziekte, tanden etc.).

0
S. Morgenstern 26 november 2021 om 13:03

Ja, ben ook benieuwd naar de redenen waarom hij voor een verbod is. Wellicht noemt hij ze ergens anders, maar had ook op meer inhoud gehoopt toen ik de kop zag.

0
lo squalo dello Stretto 26 november 2021 om 13:59

Groot gelijk!

0
Petje 26 november 2021 om 14:21

Fransen….

0
Murcia 26 november 2021 om 14:38

Dat hij voor een verbod is vind ik niet zo raar gezien zijn werkgever als lid van de MPCC en persoonlijke overtuiging maar de argumentatie waarom hij dit wil lijkt volledig te ontbreken en dat is jammer. Demare riep ook ongeveer hetzelfde een paar weken terug en gaf aan dat ze bijdragen aan een merkbaar verschil in prestaties tussen gebruikers zoals hemzelf en diegenen die dat niet deden maar het rare is dat het niet zijn geweldige vorig seizoen verklaard toen de rest ze ook al gebruikten. Dat haalde zijn eigen stelling onderuit.

0
Romāns Vainšteins 26 november 2021 om 15:21

Dat is weer een mooi voorbeeld van drogredenatie.

Of heb je iets van data dat gedreven MPCC-leden niet beter vd dag kunnen komen dan luie/minder getalenteerde ketonenvreters?

0
Jacco van Stierop 26 november 2021 om 15:23

Martin is voor een verbod op ketonen “pour des raisons d’équité” , zegt hij in het interview.
Wat hij volgens mij bedoelt is dat, – ondanks dat het tot op heden moeilijk meetbaar is in hoeverre ketonen prestatiebevorderend werken -, er een ongelijk speelveld lijkt te zijn ontstaan tussen hen die ze wel slikken en hen die ze niet slikken. Een verbod zou volgens Martin in ieder geval de schijn wegnemen van een ‘cyclisme à deux vitesses’.

0
Mwielerfan 26 november 2021 om 17:00

Dat is toch geen reden ze te verbieden? Iedereen kan ze gebruiken dus iedereen is gelijk. Sommige kiezen ervoor om het niet te doen. Net zoals Franse ploegen vaak kiezen om niet met voeding bezig te zijn etc

0
Mwielerfan 26 november 2021 om 16:22

Populisme eerste klas. Ketonen zijn toegestaan dus helemaal geen grijs gebied

0
Maillot à Pois 26 november 2021 om 16:28

Als de UCI oproept om het niet te gebruiken en de Nederlandse dopingautoriteit het “grijs gebied” noemt, dan is het toch wel een heel klein beetje “grijs gebied”.
Wat de verdere conclusie die je daaraan verbindt dan is, is weer iets anders.

0
Mwielerfan 26 november 2021 om 21:03

De Nederlandse doping autoriteit doet anders verder niks om het af te raden, dat benoemen is puur een me Ivan de directeur. Maar goed heel lichtgrijs kun je het wellicht zo noemen. Echter is de mening van de directeur niet minder oppervlakkig populisme. De enige reden die ik ooit iemand heb horen noemen is van sunweb en dat was omdat effecten op lange termijn onduidelijk zijn. Ja hehe dat is met alles zo. Dan kun je elk product wel de eerste 10 jaar verbieden

0
Deel Koeper 26 november 2021 om 18:33

Waarom worden ketonen niet als doping gezien? Het is niet lichaamseigen, het wordt door wetenschappers bij elkaar gebrouwen en uiteraard is het prestatie-bevorderend, anders zouden ze ’t niet nemen.

0
Verweggistan 26 november 2021 om 18:37

Ik meende dat er geen verschil te zien is tussen lichaamseigen en niet-lichaamseigen ketonen en dat het gezien wordt als een soort vitamines. Je lichaam maakt ketonen aan/ gebruikt die ketonen als een soort laatste redmiddel als je lichaam geen energie meer heeft.

0
Mwielerfan 26 november 2021 om 21:03

Koffie is prestatie bevorderend en niet lichaams eigen. Eten idem

0
Deel Koeper 26 november 2021 om 21:32

En je vindt ketonen ook gewoon in elke winkel, zoals koffie en vitamines.

0
S. Morgenstern 26 november 2021 om 22:31

Je argument was toch niet in hoeveel winkels het te koop is? De tegenvoorbeelden voldoen aan de punten die jij in je post noemt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone