MPCC spreekt zich uit tegen ketonen

zaterdag 7 maart 2020 om 19:04
MPCC spreekt zich uit tegen ketonen

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, heeft zich nog maar eens uitgesproken tegen het gebruik van ketonen. 

Dat brengt de beweging vrijdag in een persbericht naar buiten. “De MPCC raadt af om ketonen te gebruiken vanwege de bijwerkingen en de onduidelijke gevolgen op lange termijn”, zo valt er te lezen. “Sommige ploegartsen hebben al het besluit genomen om geen gebruik te maken van ketonen, terwijl ze wachten op meer informatie.

“Een werkgroep met deze ploegartsen zal worden opgericht om de teams te helpen met het in kaart brengen van het onderwerp”, eindigt de MPCC.

Negen WorldTeams, waaronder Team Sunweb en Lotto Soudal, maken onderdeel uit van de MPCC. Jumbo-Visma, dat openlijk uitkomt voor het gebruik van ketonen, is niet aangesloten bij deze beweging.

Dit artikel delen:

24 Reacties

koos verrek 7 maart 2020 om 19:12

+1 mcpp

UCI zou ketones moeten verbieden nu moet je ze wel innemen ook al wil je dat niet anders kan je gewoon niet mee..
En der is niks bekend over lange termijn effecten

leegloper 7 maart 2020 om 20:30

De Britten gebruiken het al een jaar of 10? Of bedoel je nog langere termijn?

koos verrek 7 maart 2020 om 21:14

Tuurlijk leeglopen ik bedoel ook individueel gebruik niet ‘de britten’

KnightBiker 8 maart 2020 om 11:20

Dan moet het ook te testen zijn… betwijfel of dat zo eenduidig kan. En als dat niet zo is valt het niet af te dwingen: kortom een verbod is niet zomaar practisch haalbaar.

Cyclinglife 7 maart 2020 om 19:25

Zolang het niet verboden is blijven sporters het gebruiken. Dus of de regels laten aanpassen of niet zeuren dat het gebruikt wordt.

Bikeage 7 maart 2020 om 19:27

MPCC gaat niet over het aanpassen van die regels he?

Cyclinglife 8 maart 2020 om 07:48

Nu hebben ze het er alleen over, wat gaat dat uitmaken? Als ze dit echt vinden starten ze een zaak bij het cas tegen de uci en de dopingautoriteiten dat beide verzaken in hun zorgplicht van de topsporters. Dan doe je iets, dan maak je een statement dat dit echt niet kan, nu een hoop kabaal zonder enige reële kans op resultaat.

Romāns Vainšteins 7 maart 2020 om 19:29

Dit zal een opmaat naar verbod zijn, net zoals met dat Tramadol. En dan is er straks weer een 1%er die gezonde mensen totaal niet nodig hebben maar alle top renners massaal vreten vanwege die ene procent.

tendam 7 maart 2020 om 23:26

Gewone gezonde mensen hoeven ook geen topsportprestaties te leveren, dus wat is je punt?

Limal 8 maart 2020 om 07:17

Tramadol is toch wel iets totaal anders – een medicijn dat specifiek pijn wegneemt zodat men in de finale de inspanning minder voelt, met als bijwerking suffigheid. Of je nu tegen ketonen bent of niet, je kan niet ontkennen dat dit niet meer en niet minder dan een voedingsbron is, dus meer een ‘energy gel’ dan een medicijn/hormoon.

Viktrodriguez 8 maart 2020 om 08:34

Tramadol was ook de oorzaak van menig valpartij, dus terecht verboden.

koos verrek 7 maart 2020 om 19:46

Kunnen ze ’t trouwes testen? Of je ketones op hebt?

koos verrek 7 maart 2020 om 19:48

Heb ook me vragen bij dat er aan de hand is met de plus, heeft hele winter ketones gevreten om ze wintervet deraf te krijgen las dat ie nu in ’t ziekenhuis is met serieuze maagproblemen..

S. Morgenstern 7 maart 2020 om 20:35

Hij is naar het ziekenhuis geweest om de oorzaak van zijn maag problemen uit UAE te onderzoeken. Dat is iets heel anders dan jij erin hebt gelezen. Wat dat betreft wellicht handig om je bron voor je stelling dat hij de hele winter aan de ketonen heeft gezeten, te delen.

koos verrek 7 maart 2020 om 20:55

Ik hoorde op de radio dat ie zelf vertelde ze winterkilo’s (10) der in november al aant aftraine was met ketones

koos verrek 7 maart 2020 om 20:56

Wat zei ’t onderzoek dan?

Jacco van Stierop 7 maart 2020 om 21:04

@ S. Morgenstern
Je zal vast een bron hebben, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het een feit is dat De Plus naar het ziekenhuis is gegaan “om de oorzaak van zijn maag problemen uit UAE te onderzoeken”.
Het blijft wielrennen, hè.

S. Morgenstern 7 maart 2020 om 21:14

Geen idee wat er uit het onderzoek is gekomen. Volgens mij verwachten ze de resultaten volgende week.

Dat interview is niet terug te luisteren? Vind het moeilijk af te gaan op enkel jouw vertaling van zijn verhaal.

leegloper 7 maart 2020 om 20:35

Sunweb had vorig jaar aangegeven geen ketonen te gebruiken. Lotto-Soudal wel. Stapt Lotto er nu dan weer vanaf?

Merlinappa 7 maart 2020 om 21:26

Lol @ koos
Ketonen gebruiken in training is echt enorm zinloos. Hij zag ongetwijfeld in ketose staat hebben getraind, maar dat bereik je door weinig koolhydraten te eten. Goed om af te vallen inderdaad, ben er zelf 25kg mee verloren icm kracht training.

Belkin 7 maart 2020 om 21:49

@Koos: je winterkilo’s er in november aftrainen is natuurlijk feitelijk onmogelijk, of het moeten die van een jaar eerder zijn…

Wheely 7 maart 2020 om 21:57

Teveel ketonen in je bloed veroorzaken “verzuring” van je bloed. Hier kun je heel ziek van worden: je hebt dan een ketoacidose. Symptomen van een ketoacidose zijn buikpijn, misselijkheid, braken en sneller ademen. Iemand met een ketoacidose wordt meestal opgenomen in het ziekenhuis.

Wheely 7 maart 2020 om 22:45

Wie in webwinkels gaat zoeken naar ketonsupplementen, vindt vooral ketonzouten. Dat zijn mengsels van verbindingen tussen BHB en mineralen als natrium, magnesium en kalium. Volgens de supplementenindustrie kunnen sporters die dagelijks 30-50 gram ketonzouten gebruiken langer op een hoog niveau presteren en meer vet verbranden.

Uit studies blijkt echter niet dat sporters iets aan ketonzouten hebben. Ze verdrijven de vermoeidheid niet, veroorzaken misselijkheid, diarree en andere buikklachten en kunnen bij hoog-intensieve inspanning prestaties zelfs verslechteren.

Velominatus 8 maart 2020 om 00:14

Kunnen zich beter uitspreken tegen Corona want daar heeft de wielerwereld meer last van tegenwoordig.

Headlines

Materiaalzone

Populair