Jumbo-Visma: Harper blijft, Pfingsten en Bennett vertrekken

Jumbo-Visma: Harper blijft, Pfingsten en Bennett vertrekken

George Bennett - foto: Cor Vos

woensdag 4 augustus 2021 om 06:00

Nadat eerder al Maarten Wynants en Paul Martens afzwaaiden, neemt Jumbo-Visma na dit seizoen afscheid van nog eens drie renners. Zoals bekend vertrekt Antwan Tolhoek naar Trek-Segafredo, maar ook Christoph Pfingsten en George Bennett gaan de Nederlandse ploeg verlaten. Dat laten meerdere bronnen aan WielerFlits weten. Chris Harper heeft zijn aflopende contract wel verlengd.

De 26-jarige Australiër werd door Jumbo-Visma in 2019 gescout, toen hij namens het Australische Continental-team Bridgelane een indrukwekkend seizoen aflegde in een aantal zware Europese en Aziatische rittenkoersen. Harper reed in zijn debuutjaar voor de Nederlandse formatie een goede Ruta del Sol en bleef verder voornamelijk buiten de schijnwerpers. Dit jaar begon de klimmer goed in de UAE Tour, waar hij bergop zijn mannetje stond. Na Tadej Pogačar, Adam Yates en João Almeida werd de Aussie er vierde in het eindklassement.

Harper is intussen weer fit en reed afgelopen weekend met Clásica San Sebastián zijn eerste wedstrijd sinds de Ronde van Catalonië eind maart. De Australiër kreeg af te rekenen met een oogaandoening, die hem ook uit de Giro d’Italia hield. Hoe lang hij heeft bijgetekend en hoe Harpers programma er dit najaar uitziet, is bij ons op dit moment niet bekend.

Chris Harper – foto: Cor Vos

Meer kapers op de kust voor Bennett
Jumbo-Visma neemt na dit jaar wel afscheid van George Bennett. De 31-jarige Nieuw-Zeelandse kampioen op de weg was sinds zijn komst in 2015 een zeer gewaardeerde renner binnen de Nederlandse ploeg. Het lichtgewicht was goed voor tal van ereplaatsen en won in het shirt van Jumbo-Visma en diens voorganger LottoNL-Jumbo de enige drie profkoersen uit zijn carrière. In 2017 pakte hij de eindzege in de vergane WorldTour-wedstrijd Tour of California, terwijl hij in het najaar van 2020 hoogvorm etaleerde en Gran Piemonte won.

De Nieuw-Zeelander werd daarna ook nog tweede in de Ronde van Lombardije en greep begin 2021 dus de nationale titel op de weg. In de grote rondes was hij een zekere factor. In de Tour de France vaak als meesterknecht, in de Giro d’Italia en de Vuelta a España mocht hij een aantal keer zijn eigen kans gaan. Ondanks vier keer een top-12-notering, kon hij nooit een uitschieter noteren. Jumbo-Visma wilde wel met hem door, maar Bennett besloot – ook door de stormachtige ontwikkeling van enkele talenten – zelf om zijn heil elders te zoeken.

Bennett lijkt nu hard op weg naar Jumbo-Visma’s directe concurrent UAE Emirates. In het team vol toptalenten zal de Nieuw-Zeelander met zijn ervaring een welkome luxeknecht zijn. Van de ploeg uit het Midden-Oosten is het een publiek geheim dat zij hun renners riante salarissen betalen. Gezien zijn leeftijd valt die keuze te begrijpen, al is de deal nog niet beklonken. Naar verluidt proberen Bahrain Victorious en Qhubeka NextHash hem op andere gedachten te brengen. Bij beide ploegen kan hij dan weer wel een leidende rol krijgen.

Wat kiest Bennett: geld of roem? – foto: Cor Vos

Pfingsten mag uitkijken naar een ander team
Christoph Pfingsten heeft te horen gekregen dat hij mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. De Duitser viert in november zijn 34ste verjaardag. Hij kwam in 2020 voor één seizoen over van BORA-hansgrohe en verlengde daarna met nog een jaar. De veelzijdige sprintaantrekker reed eerder ook al vijf jaar in Nederlands dienst. Dat was bij De Rijke, waar hij Dylan Groenewegen leerde kennen. Op voorspraak van de Leeuw van Amsterdam kwam Pfingsten in 2020 over van de Duitse formatie. Waar zijn sportieve toekomst ligt, is niet duidelijk.

Eerder werd al bekend dat Jumbo-Visma zich voor 2022 versterkt heeft met Rohan Dennis, Christophe Laporte en Tosh Van der Sande. Daarnaast maken Mick van Dijke en Michel Heßmann de overstap vanaf de opleidingsploeg.

Pfingsten mag uitkijken naar een nieuwe werkgever – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

31 Reacties

Arry1337 4 augustus 2021 om 07:05

Prima ontwikkelingen als je het mij vraagt. Wederom wordt het team versterkt op de korte én de lange termijn.

Charlie33 4 augustus 2021 om 07:37

Zeker goed nieuws. En graag vervangen door Nederlands talent. Jumbo wordt anders onherkenbaar voor de eigen achterban.

Yeez 4 augustus 2021 om 07:54

@charlie wil jij nederlanders in het team om nederlanders te hebben? Het aantal nederlandse toppers is dun en met Mollema, Kelderman, Van Baarle, Arensman en MVDP liggen deze al allemaal vast. Meer is er niet en nieuw talent leiden ze zelf op.

Om mee te blijven doen in de top moet je verder kijken

harryjohan71 4 augustus 2021 om 09:03

@Charlie33 JV is voor mij juist zeer herkenbaar doordat de renners langdurig blijven bij JV. Dit vind ik belangrijker dan het binnenhalen van Nederlandse renners door ze weg te halen bij andere World Tour ploegen

r525 4 augustus 2021 om 11:09

Fijn dat jij voor de achterban bepaald dat het een stelletje xenofoben zijn.

Michiel 4 augustus 2021 om 13:28

Xenofobie? Waar lees je dat in godsnaam

Romāns Vainšteins 4 augustus 2021 om 13:39

Ik ben bij best wat koersen geweest maar heb daar nooit echt iets van een Jumbo achterban weten te ontwaren.

Petje 4 augustus 2021 om 07:14

Bennett gaat puur weg voor het geld

Xevar 4 augustus 2021 om 07:25

Gewoon nog een paar jaar cashen op zijn leeftijd, je kan het hem niet kwalijk nemen.

appiett 4 augustus 2021 om 07:33

Tja het is zijn inkomen hé..
Hij rijdt waarschijnlijk dezelfde wedstrijden, in (ik denk) dezelfde rol als meesterknecht, alleen dan voor meer geld.

Maenhout 4 augustus 2021 om 07:58

En gelijk heeft hij. Nog even zijn spaarvarkentje vetmesten voor zijn wielercarrière erop zit.

Groetjesaandevoetjes 4 augustus 2021 om 08:47

Inderdaad. Wel lariekoek dat hij zegt te gaan vanwege ‘de stormachtige ontwikkeling van enkele talenten’. Bij UAE komt Bennett niet hoger op de rangorder te staan vergeleken met JV. Maar even lekker cashen in de laatste 3 / 4 jaar van je carriere is prima. Bij JV was het beste er wel af.

KnightBiker 4 augustus 2021 om 13:29

Gelijk heeft hij: Bennet is uitontwikkeld en te licht bevonden voor kopmanschap bij het top team TJV. Als hij dan in functie elders meer kan verdienen of voor minder verwachtingen wel het kopmanschap krijgt moet hij dat doen: TJV maakt anders de keuze voor je.

Ik vind het een leuke renner met karakter, paste volgens mij ook wel in het team en ik hoop dat hij voor eigen kansen kiest.

jvh93 4 augustus 2021 om 07:39

verwacht nu overigens niet dat ook nog Tusveld en Poels komen als ze met Harper verlengen. Dan zouden ze met 30 man het nieuwe seizoen in gaan en dat lijkt me (met ook al een opleidingsploeg die ze in kleinere wedstrijden in kunnen zetten) beetje veel van het goede gezien de afgelopen seizoenen

Chasse_patate 4 augustus 2021 om 07:45

Bennett niet heel rouwig om. Tolhoek is de enige jammere. Nu Poels er nog bij en je hebt een zelfde renner als Bennett alleen dan een Nederlander.

KnightBiker 4 augustus 2021 om 13:33

Tolhoek is idd jammer, maar met zij kwaliteiten kan hij beter gaan vrijbuiten en aanvallen dan zich bij TJV op te offeren voor kopmannen in de grootste wedstrijden en bovendien nooit de Tour selectie te halen.
Ik kijk er naar uit om hem bij Trek zijn ding te zien doen.

Murcia 4 augustus 2021 om 07:53

Harper die blijft vind ik erg logisch, voor zijn oogblessure liet hij in UAE zien dat hij was verbeterd. Lijkt mij niet dat die stap naar boven al zijn plafond is.
George kiest voor de centjes en dat is net zo begrijpelijk, binnen TJV zal hij geen kopman meer zijn in één van de grote rondes en een veelwinnaar buiten AK’ s is hij ook niet. Bij UAE kun je in een knechtenrol ook zo rond het miljoen verdienen en dat gaat TJV niet betalen.

Pfingsten is destijds op voorspraak van Dylan gehaald voor de sprinttrein maar werd een soort duizend dingen doekje mede door diens schorsing. Geen slechte renner maar ook weer niet onvervangbaar, in bepaalde wedstrijden zal Tosh diens vervanger kunnen zijn als een eerste wagonnetje voor Dylan of andere sprinters en verder zijn er ook genoeg knechten beschikbaar voor het werk wat hij deed.

Ik verwacht nog steeds een klimmer (Poels?) en misschien een buitenkansje maar de realiteit is dat er met de aankopen Dennis, Laporte en Van der Sande en de verlengingen van Jonas, Chris, en die eerder in het jaar zoals Wout, Koen, Jos en Steven + het gedeeltelijk doorstromen van Mick en Hessman al een dijk van een ploeg staat.

japio 4 augustus 2021 om 07:55

Het vertrek van Bennett vind ik eigenlijk wél jammer, vooral als dat naar UAE zou zijn. Dat wordt volgend jaar toch wel een sterke ploeg in de Tour. Pogacar, Majka, Almeida, McNulthy en Soler. Stel dat Bennett er nog bij komt…amai

fietsvriend 4 augustus 2021 om 08:02

Vind het vooral jammer dat hij naar een directe concurrent gaat. Ben wel benieuwd of hij in zo’n UAE omgeving past (‘so he pulled a Landis?’)

toiletduck 4 augustus 2021 om 08:03

Heel jammer dat Bennett vertrekt, ik persoonlijk van fan zijn karakter in de ploeg. Ik denk niet dat hij gelukkig wordt bij UAE, maar ik gun hem het beste.

josi 4 augustus 2021 om 08:11

Als Bennett naar UAE vertrekt, zal dat wel voor het geld zijn. Voor eigen kans rijden, zal er daar toch niet echt in zitten.

Shinzawai 4 augustus 2021 om 08:36

Bennett is inmiddels 31 en zal zelf ook wel begrijpen dat hij net niet goed genoeg is om in grote koersen voor kopman te spelen. Niets mis mee om dan meesterknecht van de Tourwinnaar te worden.

D.Koch 4 augustus 2021 om 11:46

Beeld van Bennet die terugrijd om Affini te helpen staat me nog steeds bij. Mooi beeld

KnightBiker 4 augustus 2021 om 13:39

+1 goede gozer, leuk eigenzinnig karakter en ook wel een teamspeler. Helaas toch ook wel vaak een beetje geblesseerd en daardoor niet echt effectief in dienst. ik hoop dat het er nog een keer uitkomt en ook bij een ander team blijf ik hem volgen.

Afgelopen Giro ondanks tegenslag toch blijven proberen inplaats van de handdoek te gooien gaf een goed beeld van zijn instelling.

rennerske 4 augustus 2021 om 13:40

Bennett jammer maar begrijpelijk van beide kanten. Fijn mens, prima collega en gewaardeerde kracht. De gunfactor blijft.

KnightBiker 4 augustus 2021 om 13:44

+1 Ik vind dit soort types uit niet wielerlanden leuk om erbij te hebben, niet de makkelijkste weg gekozen en er toch gekomen: een goed voorbeeld voor renners die het van huis uit met de paplepel wordt ingegoten.

Romāns Vainšteins 4 augustus 2021 om 13:41

Bennett is één van die zeldzame renners die nog eens wat van menselijkheid naast het sportieve en monnikenbestaan uitstraalt, ik wens hem een vervolg toe bij EF of TREK, dat lijken me goeie ploegen voor hem.

UAE is wat vreemd, wellicht om hem te overhoren over hoe het bij Jumbo werkt allemaal? Zie die lui er voor aan om alleen op dat al een miljoen stuk te gooien.

KnightBiker 4 augustus 2021 om 13:46

+1 ik hoop dat hij voor een dergelijke ploeg kiest IPV het voorbeeld van Majka te volgen

horsm 4 augustus 2021 om 13:49

Ja, sympathieke kerel, Bennett. Jammer dat hij vertrekt.

Pole Pole 4 augustus 2021 om 14:31

Bennett is een beetje pseudokopman. Niet goed genoeg voor de top, voelt zich te goed voor het betere knechtenwerk. Niet jammer.

Pfingsten, niet van het niveau wat JV nastreeft.

Harper, wel al leuke dingen laten zien. Meer consistentie vereist.

jv88 4 augustus 2021 om 17:32

Jammer van Bennet. Goede en mooie kerel. Had niet verwacht dat hij weg zou gaan. Leek prima op zijn plek!

Headlines

Materiaalzone

Populair