Jai Hindley verkast van Team DSM naar BORA-hansgrohe
Hindley tijdens de Giro in gesprek met Cesare Benedetti - foto: Cor Vos
vrijdag 9 juli 2021 om 11:31

Jai Hindley verkast van Team DSM naar BORA-hansgrohe

Jai Hindley maakt komende winter een transfer van het ene Duitse team naar het andere. De 25-jarige Australiër verlaat na vier seizoenen Team DSM en komt per 1 januari 2022 uit voor BORA-hansgrohe. Dat bevestigen meerdere bronnen aan WielerFlits. Bij de Duitsers komt hij onder andere oud-ploeggenoten Wilco Kelderman en Lennard Kämna tegen. Ook trainer Hendrik Werner heeft een verleden bij Team Sunweb, zoals de ploeg eerst heette.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hindley was dé verrassing van 2020. De jonge Aussie verbaasde vriend en vijand met een tweede plek in het eindklassement van de Giro d’Italia. De klimmer nam na de twintigste etappe de roze leiderstrui over van ploeggenoot Kelderman, na een veelbesproken tactische keuze van de ploegleiding in de etappe over de Stelvio een dag eerder. Ook in WorldTour-wedstrijden als Tirreno-Adriatico en de Ronde van Polen eindigde hij in de top-15 van het eindklassement, nadat hij in januari in eigen land al de Herald Sun Tour gewonnen had.

Dit seizoen had Hindley moeite met het bevestigen van zijn nieuwe status. Hij begon zijn seizoen in Parijs-Nice, waar hij achttiende werd in het eindklassement. De Ronde van Catalonië, de Tour of the Alps en de Giro d’Italia reed hij achtereenvolgens niet uit. Die laatste koers was meteen ook de laatste waarin de Team DSM-renner tot op heden in actie kwam. Hij kon in Italië niet hetzelfde niveau halen als een jaar eerder. Alleen in de tweede rit van de Tour of the Alps kon hij de besten volgen. Na een val in de voorlaatste rit gaf hij op.

Hindley reed één dag in het roze – foto: Cor Vos

Meerdere kapers op de kust
Bij Team DSM is Hindley het zoveelste talent dat vertrekt bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. De Australiër was in het bezit van een aflopend contract. Wat Hindleys beweegredenen zijn om te verkassen, is niet bekend. Wel is duidelijk dat beide partijen het seizoen begonnen met een meningsverschil. Nadat Team DSM in december had aangegeven in de grote rondes voor ritzeges te willen gaan en zich niet wilde focussen op klassementen, gaf Hindley schoorvoetend aan WielerFlits toe dat hij het daar niet helemaal mee eens was.

“Het gaan voor ritzeges is het algemene doel van de ploeg, maar ik heb ook persoonlijke ambities”, gaf hij in december aan. “In de Giro d’Italia van afgelopen seizoen stonden er twee van onze renners op het eindpodium in Milaan. Dat zegt veel over de kwaliteiten van onze ronderenners. Ik zou me echt heel graag weer op het klassement willen richten, hopelijk kan dat.” Uiteindelijk draaide het management bij en ging het met Hindley en Romain Bardet voor een goed klassement in de Giro d’Italia, waarin de jongeling dus opgaf.

Voor Hindley was er de nodige interesse en dat geldt voor meer renners van Team DSM, dat te maken heeft met nog eens negen aflopende contracten. Martijn Tusveld praat onder andere met Jumbo-Visma. Ook Nico Denz, Chad Haga, Max Kanter, Asbjørn Kragh Andersen, Nicolas Roche, Martin Salmon, Michael Storer en Jasha Sütterlin hebben nog geen verbintenis voor volgend seizoen. Daarnaast rommelt het intern. Ilan Van Wilder staat op het punt zijn contract in onderling overleg te verbreken en ook Søren Kragh Andersen zou weg willen, ondanks een doorlopend contract.

Hindley in de jongste Giro – foto: Cor Vos

Transitie bij BORA-hansgrohe
Hindley trekt nu de deur bij Team DSM achter zich dicht en krijgt hij de kans om onder klassementskopmannen Emanuel Buchmann en Kelderman zijn kunsten te etaleren. Met Felix Großschartner en mogelijk ook Kämna en het Italiaanse toptalent Giovanni Aleotti, heeft BORA-hansgrohe een zeer degelijke tweede lijn. Patrick Konrad hoort daar eveneens bij, maar de Oostenrijker heeft een aflopend contract. Naast hem zijn er nog veertien renners die dezelfde papieren hebben. Ide Schelling heeft zijn contract inmiddels wel verlengd.

Teammanager Ralph Denk zal zich roeren op de transfermarkt, want volgens het geruchtencircuit staat Pascal Ackermann dichtbij een contract met UAE-Emirates. Daarnaast verlaat ook Peter Sagan de ploeg. Hij tekent spoedig een contract bij TotalEnergies, de ploeg van Niki Terpstra. De drievoudig wereldkampioen neemt in zijn kielzog ook Erik Baška, Maciej Bodnar, Daniel Oss, zijn broer Juraj Sagan en zijn kern begeleiders mee. Tegenover dat vertrek staat de terugkeer van Sam Bennett en nu dus Hindley. En er is meer op komst.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2021 11:35
Gaat lekker met de primeurs en de leegloop bij DSM.
9 juli 2021 11:36
Kelderman zal daar op hem wachten.
    9 juli 2021 12:29
    Lekker eraf knallen in het eerste het beste trainingskamp.
    9 juli 2021 13:41
    Die kan daar waarschijnlijk prima mee leven zolang Luke Roberts niet meekomt.
9 juli 2021 11:37
Hoe lang nog voor DSM volledig implodeert?
9 juli 2021 11:39
Die heeft vast een opiniestuk gelezen.
9 juli 2021 11:46
En wie gaat er naar DSM ?
9 juli 2021 11:47
DSM wordt de Duitse Sadomachochisme ploeg op deze manier
9 juli 2021 11:51
Hindley is einde contract en verkast naar Bora. Dit is een gewone transfer, waar niks achter gezocht hoeft te worden. Bora betaalt prima en kan nog wel sterke klassementsrenners gebruiken. Dit is voor Hindley een logische vervolgstap.
    9 juli 2021 11:57
    Vermoed dat daar weinig klassementen meer uitkomen. Op zijn top vergelijkbaar met een Kuss. Erg goed bergop maar veel te wisselvallig. Tijdrijdend is die ook te slecht om echt hoog te scoren.
9 juli 2021 11:52
Deze transfer hing al een tijdje in de lucht; goede stap voor Hindley, ben benieuwd of dat echt een eendagsvlieg is of dat ie nog meer in z'n mars heeft.
Goed cashen voor Hindley; ik betwijfel of hij ooit nog op het podium van een grote ronde staat. DSM zijnde had ik hem ook nooit verlengd.
    9 juli 2021 12:30
    Ratre opvatting. Bardet halen voor x miljoen, en dan Hindley laten gaan, die 2e is geweest in de Giro, waar Bardet nog nooit in zijn carrière aan toe is geweest...

    Edit: zo snel vergeet je dus. Excuus en dank.
    Maar… Bardet heeft bepaald niet bevestigd de afgelopen paar jaar…
    9 juli 2021 12:39
    Bardet was al eens tweede en derde in de Tour.
    En meervoudig ritwinaar + bollentrui in de Tour, podium in Strade, Luik en WK. Dusja, altijd Bardet boven Hindley
    9 juli 2021 14:07
    Bardet podium in Luik?? Even zoeken.

    Ah, inderdaad. Toen met Woods in de Jungels editie, ik dacht dat het een andere renner was.
    9 juli 2021 14:10
    Precies, hele logische keuze dit. Denk niet dat Hindley nog heel veel van zich gaat laten horen bij Bora, maar hij kan waarschijnlijk nog wel even teren op die podium plaats in de Giro. Heeft helemaal niks laten zien dit jaar, geen enkele bevestiging getoond.

    Is dus de volgende renner waarvan DSM kan zeggen dat hij na zijn vertrek nooit meer beter heeft gepresteerd.
    9 juli 2021 14:34
    @Turtlehead, jij bent af, jij mag volgende week weer verder gaan met reageren.
    9 juli 2021 15:42
    Ach, 2de in de Giro zonder ketonen, mogelijk zien ze daardoor nog ruimte voor verbetering. Het is alleen de vraag hoe hij erop reageert, het lijkt erop dat het bij de ene persoon veel meer effect heeft als bij de andere persoon.
9 juli 2021 11:56
In retrospectief is de beslissing om Hindley niet te laten wachten nog belachelijker.
Ik weiger te geloven dat DSM zo slecht gerund wordt als sommigen doen beweren. Het lijkt wel alsof de ploeg simpelweg niet mee wil bewegen in de (medische) begeleiding van de renners (geen ketonen, geen grijs gebied opzoeken). Dat valt te prijzen; maar met ploegen als Bahrein die overduidelijk voor een andere werkwijze kiezen rij je dan wel voor spek en bonen. Dat zien die renners ook.
9 juli 2021 11:58
Dat worden lekkere Sun Web afzeikgesprekjes met Wilco. En DSM gaat natuurlijk gewoon weer een sloot youngsters contracteren en als een speer voor Romain rijden in de Vuelta om afgedroogd te worden door Primoz.
9 juli 2021 12:07
DSM is een cbemiereus, die lijkt mij niet de ploeg met een paar dubbeltjes te sponsoren. Nu lijkt de ploeg klein duimpje te worden. Maar misschien wil men dat wel. Kweekvijver en opleidingsploeg.
9 juli 2021 12:12
In een bijzin staat dat Schelling dus verlengt, dat is toch een primeur voor mij!
9 juli 2021 12:19
Mooie versterking voor Bora wederom, een vierde man die de potentie heeft om top tien te rijden in een grote ronde. (Kämna, Buchmann, Kelderman en Hindley)
9 juli 2021 12:20
Is dit nu melding van een transfer of een tweede (herhaling) 'Opinie'?
9 juli 2021 12:34
Hoe staat Kelderman hier tegenover vraag ik me direct af na het lezen van dit bericht.
    9 juli 2021 12:44
    Waarschijnlijk heeft hij daar geen moeite mee, want niet Hindley maar ploegleider Luke Roberts raakte vorig jaar in de Giro helemaal de weg kwijt.
    9 juli 2021 13:00
    Als Hindley had moeten wachten van de ploegleiding had hij gewacht. Als hij dat niet hoeft, zou hij gek zijn om dat niet te doen.

    Kelderman heeft de Giro verloren door de ploegleiding, niet door Hindley.
    9 juli 2021 13:33
    Kelderman heeft vorig jaar de Giro verloren omdat hij de laatste week niet goed genoeg meer was. Of Hindley op hem wachtte of niet, heeft geen betekenisvolle rol gespeeld. Hij kon Geoghan Hart niet volgen bergop.
    9 juli 2021 13:41
    Snap dat aanhoudende gezeur over de ploegtactiek ook niet. Kelderman was niet goed genoeg; klaar.
    9 juli 2021 14:06
    Niet goed genoeg om solo met een trap na de Giro te winnen. Maar zeker wel goed genoeg om dat met Hindley als meesterknecht te doen. Ergo: een verknalde Giro-zege. Logisch dus dat de tactiek nog regelmatig ter sprake komt.
    10 juli 2021 17:03
    Als ik me goed herinner kon Kelderman in de allerlaatste bergrit Geoghan Hart, en vooral ook een supersterke Rohan Dennis, bergop niet volgen en verloor hij daar 1min35 en dus ook de eindzege in de Giro.
    Dat gebeurde op de laatste helling van de dag. Ik zie dus niet in waarom Hindley op Kelderman zou moeten wachten, ook al omdat Hindley de roze trui overnam van Kelderman (de dag nadien, op de laatste dag, verloor hij die aan Geoghan Hart in een tijdrit). Denk je echt dat Kelderman 1min30 sneller bergop had kunnen rijden met de steun van Hindley (want Kelderman verloor die Giro met 1min 29 achterstand)?
9 juli 2021 12:41
Moehaha, kan Jai alsnog knechten voor Kelderman
9 juli 2021 13:06
Lekker cashen nu hij nog bekend van de podiumplek is. Later is hij een quizvraag
    9 juli 2021 15:27
    Ook mijn gedachte. Dit lijkt me een one-day fly renner te zijn. Vraag me af of we hem nog een top 5 zien halen ooit. Zijn slechte prestaties na de Giro kunnen ook aan het conflict met de ploeg liggen natuurlijk.
9 juli 2021 13:20
Hahahahaha dat zal Wilco leuk vinden!
9 juli 2021 13:57
Men had vorig jaar nog een heleboel commentaar op Hirschi, nu hoor ik daar niet meer zoveel over.
    9 juli 2021 14:37
    Waarom zouden we nog reageren op een nieuwsbericht van vorig jaar?
9 juli 2021 15:55
Omdat Hirschi voor van alles en nog wat werd uitgemaakt aangezien hij DSM verruilde voor UAE, ik neem het je niet kwalijk waarschijnlijk had je dan ook alleen het artikel gelezen.
9 juli 2021 15:56
En lees je sinds kort ook de reacties ;-)
9 juli 2021 17:55
Kämna is het grote talent daar. Dat wordt knechten Dzjaaai.
    9 juli 2021 18:04
    Inderdaad, een groot talent maar ik heb het gevoel dat hij een topvorm maar kort vast kan houden.
9 juli 2021 20:58
Het lijkt erop dat Iwan Spekenbrink zich ontpopt als Iwan de Verschrikkelijke. Wat is er toch aan de hand daar. Ben benieuwd of Bardet het meer dan een jaar gaat volhouden.
9 juli 2021 23:21
Hindley is dit jaar geen schim meer van de renner die hij vorig jaar was. In feite kan dat ook gezegd worden van Geoghegan Hart, die die Giro won. Die jongens hebben optimaal geprofiteerd van dat rare coronajaar 2020 en het opschuiven van de Giro in de kalender. Ik verwacht geen van beiden ooit nog op het podium van een grote ronde.
    10 juli 2021 17:04
    Dat geldt ook voor Wilco Kelderman, vrees ik.

Reacties zijn gesloten.