De alternatieve wielerkalender: Merijn Zeeman

De alternatieve wielerkalender: Merijn Zeeman

foto: Cor Vos

donderdag 26 maart 2020 om 19:30
Interview

Het wielrennen ligt compleet stil. Nog steeds zijn er organisatoren die hun koersen uitstellen of annuleren. Een groot deel van de voorjaarsklassiekers en rittenkoersen hoopt later dit kalenderjaar alsnog plaats te vinden. Maar wanneer? Hoe lang mag het seizoen 2020 wel niet duren? En welke wedstrijden móeten doorgaan? WielerFlits polste bij een aantal vooraanstaande Belgische en Nederlandse renners, teammanagers en organisatoren. Vandaag sportief directeur Merijn Zeeman (41) van Jumbo-Visma.

Als de Tour doorgaat: is het een optie om de kalender te hervatten met meteen de Tour de France? Of kan dat niet zonder competitie vooraf?

“Er moet in ieder geval een periode zijn waarbij iedereen buiten kan trainen. Anders is er geen level playing field. Dat vind ik belangrijk. Daarmee bedoel ik dat alle renners zes weken hebben kunnen buiten trainen.”


Vrees je een afgelasting van de Tour de France? En zou je dan in de plaats daarvan klassiekers kunnen afwerken in juli?

“We beseffen dat de kans heel klein is dat de Tour doorgaat. Of je in de plaats daarvan klassiekers kunt rijden? Geen idee. Maar waarom zou het ene niet doorgaan en het andere wel?”


In Frankrijk wordt het seizoen al verlengd tot eind november. Hoe lang kan het seizoen volgens jou duren? En moet de UCI rekening houden met de veldritkalender?

“Volgens mij is de tijd van eisen stellen voorbij. Zodra er uitzicht is op het doorgaan van evenementen, wordt van iedere stakeholder gevraagd over zijn schaduw heen te stappen in het belang van iedereen.”

Zeeman tijdens de ploegenvoorstelling, naast Dumoulin – foto: Cor Vos


Wat is volgens jou de beste plaats op een nieuwe kalender voor de monumenten en voorjaarsklassiekers? En welke rittenkoersen en grote rondes moeten nog ingepast worden?

“Ook hiervoor geldt: alles stap voor stap, in plaats van dit soort discussies. Eerst verbetert de wereldsituatie en daarna gaan alle stakeholders met elkaar in overleg om tot iets te komen wat voor iedereen goed is.”


Zijn twee monumenten in een en hetzelfde weekend haalbaar voor renners en teams? Bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen op zaterdag en Luik-Bastenaken-Luik op zondag? Of de Ronde van Lombardije in combinatie met Milaan-San Remo?

“Mijn algemene standpunt is dat alle betrokken partijen zo heel mogelijk uit deze periode moeten proberen te komen. Dat is het enige belangrijke, mijns inziens. En als daar combinaties, samenvoegingen, een langer seizoen, enzovoort voor nodig zijn, dan behoort dat tot de mogelijkheden.”


Moet de UCI de startplicht met het minimaal aantal renners versoepelen, gezien het feit dat er in het najaar ook zeven renners verplicht zijn te starten in de Tour of Guangxi?

“We moeten de gehele situatie voor de wielersport overzien. Hoe komen we met z’n allen – organisators, teams, renners, UCI, media, enzovoort – uit deze crisis en wat is daarvoor nodig? Als het betekent dat we bijvoorbeeld de kalender voor 2021 moeten aanpassen, dan moeten we dat doen. Met als grote doel dat de wielersport in zijn algemeenheid overleeft.”


Hoe moet de najaarskalender er volgens jou uitzien? Stem mee in onze poll!

Wat vinden andere renners, managers en organisatoren?

flag-nl Sebastian Langeveld
flag-be Thomas De Gendt
flag-nl Bauke Mollema
flag-nl Leo van Vliet

Dit artikel delen:

13 Reacties

Paul81 26 maart 2020 om 09:56

Die moet de politiek in…
Zoveel vragen, 0 antwoorden

Ab Normaal 26 maart 2020 om 11:32

Precies, wat een slappe zak die Merijn Zeeman.
Is het nu zo moeilijk om gewoon je mening te geven? Het is nu niet dat hij gevraagd wordt naar ethische vraagstukken…

zeewolde 26 maart 2020 om 10:06

Wel jammer inderdaad. Hij heeft niet door dat wij, wielervolgers, gewoon lekker willen filosoferen over 2 klassiekers in een weekend in juli, en GT's van 2 weken.
Geef mij maar de praktische benadering van Bauke Mollema.

Romāns Vainšteins 26 maart 2020 om 10:12

Zou een vaatdoek met spitsiger antwoorden aangekomen zijn ?

Pascal De Kooning 26 maart 2020 om 12:32

Hij zegt echt niks… dat is ook knap

Sephiroth 26 maart 2020 om 13:47

Hij zegt de hele tijd een ding wat voor hen er toe doet: eerst iedereen gezond en corona onder controle en dan gemeenschappelijk de beste oplossing voor alle betrokkene partijen kiezen. Eigenlijk heel duidelijk, alleen past het niet in de van te voren vastgelegde vragen.

Het stugge volhouden maakt niet tot een leuk Interview.. dan liever een “eerst iedereen gezond, maar puur hypothetisch zou ik bla bla opteren”

KennyKlimmen 26 maart 2020 om 15:08

Pffff, Merijn man…. praat ff normaal en als liefhebber graag…

Yeez 26 maart 2020 om 16:08

@kennyklimmen vooral realistisch en wijs wat die zegt. Hoe kun je nu over wielrennen praten?

Romāns Vainšteins 26 maart 2020 om 17:26

Omdat het een interview over de alternatieve kalender is ?

Weiger dan, dit is b a g g e r.

vincenzo 26 maart 2020 om 20:30

Het heeft ook wel iets humoristisch. De vragen zijn gebaseerd op hypotetische situaties. Het interview maakt impliciet duidelijk dat hij dat hij luchtfietsen maar niets vindt.

rkfiets 26 maart 2020 om 21:08

Hij heeft gewoon helemaal gelijk. Er valt nu niets zinnigs over te zeggen, dus zegt hij er niets zinnigs over. Dat houdt hij bij elke vraag vol waardoor het inderdaad wel een grappig interview is geworden. Dat zal het dilemma voor de redactie geweest zijn: niet plaatsen vanwege gebrek aan nieuwswaarde of wel plaatsen omdat het een grappig interview is geworden. Mooi toch, dat ze voor het laatste hebben gekozen.

Samlambeej 26 maart 2020 om 21:08

hahahha, gieren man. Merijn toch.

Swielerfan 26 maart 2020 om 22:18

Aangezien het niet duidelijk is wanneer er weer wedstrijden zijn kun je hier ook weinig over zeggen dus de antwoorden zijn niet heel gek.

Headlines

Materiaalzone

Populair