De mooiste fietsbestemmingen om in 2022 te bezoeken

De mooiste fietsbestemmingen om in 2022 te bezoeken

De laatste kilometers van de Grimselpass - foto: Ivo Scholz / Switzerland Tourism

woensdag 29 december 2021 om 17:41

Het jaar 2021 loopt ten einde. In plaats van terug te blikken, kijken we alvast vooruit naar het nieuwe jaar. Alhoewel er nu nog volop beperkingen zijn, hopen we in het nieuwe jaar weer naar hartenlust te kunnen reizen. We zetten bij Fietstoerisme de mooiste fietsbestemmingen voor je op een rijtje.

flag-it De Dolomieten
Als we aan een vakantiebestemming denken, gaat de gedachte al gauw naar het hooggebergte; de vlakke polder ruilen we maar wat graag in voor ellenlange beklimmingen. De Italiaanse Dolomieten zijn in dat geval een waar wielerwalhalla. De omgeving is prachtig, de beklimmingen zijn uitdagend en de Italiaanse keuken leent zich perfect voor een lekkere herstelmaaltijd!

De Passo Gardena met in de achtergrond het Sellamassief – foto: Freddy Planinschek

De absolute klassieker in deze bergketen die tot de Alpen behoort, is de Sellaronda. Deze route van iets meer dan vijftig kilometer voert je langs het indrukwekkende Sellamassief over een paar van de meest bekende beklimmingen die de Dolomieten herbergen.

Onder wielrenners minder bekend, maar misschien wel nóg mooier, zijn de Tre Cime di Lavaredo. Wil je een monstertocht maken? Dan kan je kiezen om het parcours van de 20e rit van de komende Giro d’Italia over de Passo San Pellegrino, Passo Pordoi en Passo Fedaia te rijden!

flag-fr De Franse Alpen
Een andere populaire bestemming voor een fietsvakantie is de Franse deel van de Alpen. Hier vind je een hoop bekende en bovendien erg mooie beklimmingen. Alhoewel de bergketen uit verschillende regio’s bestaat, ieder met hun eigen karakter, is het merendeel van de beklimming er lang, hoog en best uitdagend.

Een van de beklimmingen die aan al die drie eisen voldoet is de Col du Galibier. Niet voor niets werd deze beklimming al tientallen keren opgenomen in het parcours van de Tour de France. Komend jaar maar liefst twee keer zelfs. Eén dag is dat in combinatie met de Col de la Croix de Fer, waar je op de top prachtige vergezichten aantreft.

foto: Cor Vos

Ook in de buurt ligt de Alpe d’Huez, een waar bedevaartsoord voor wielrenners. In de omgeving liggen echter verschillende minder bekende beklimmingen, die zeker ook een bezoek waard zijn. Zo is de doodlopende, steile beklimming naar Oulles een aanrader, of kan je de Alpe op via de achterdeur: de Col de Sarenne. Ongeacht welke route of beklimming je fietst in de Oisans-regio, het is er hoe dan ook prachtig.

flag-cz Tsjechië
De Galibier en Sellaronda zijn natuurlijk prachtig, maar de doorgewinterde fietser heeft deze hoogstwaarschijnlijk al eens beklommen. Voor de wielertoerist die een nieuwe bestemming zoekt, is Tsjechië een aanrader. Dit Centraal-Europese land staat niet bepaald bekend om de fietscultuur, maar je kan er mooie tochten maken.

Zo kan je langs de grens met Oostenrijk de nieuwe IJzeren Gordijnroute fietsen. De route voert je langs vele natuurgebieden zoals het Boheemse Bos en het Boheemse Woud, langs restanten van het IJzeren Gordijn en naar de wijngaarden van Zuid-Moravië.

Wie na het fietsen de ontspanning op wil zoeken, kan zijn hart ophalen in de West-Boheemse spadriehoek. Tegen de grens van het Ertsgebergte aan liggen namelijk enkele traditionele kuuroorden, waar je in een sauna, stoombad of met een massage tot rust kan komen.

flag-ch Zwitserland
De Ronde van Zwitserland staat niet voor niets bekend als de vierde grote ronde. Klimmen in het Zwitserse hooggebergte is namelijk ongelooflijk zwaar. Daar krijg je evengoed een hoop voor terug; de Zwitserse Alpen zijn ongekend wild en onherbergzaam, dus dat levert vaak prachtig uitzicht op. Loon naar werken dus.

Een ‘rondje’ fietsen in de Zwitserse Alpen betekent al gauw een epische tocht, aangezien je dan waarschijnlijk meerdere Alpengiganten over moet. Zo vormen de Grimselpass, Furkapass en Sustenpass samen een bijzondere trilogie. Je zal er een flinke dag zoet mee zijn, maar naderhand kan je drie stuk voor stuk unieke bergpassen van je wensenlijstje afstrepen.

De beklimming naar de top van de Moosalp

De Jungfrau-regio is vooral onder wandelaars en bergbeklimmers bekend, maar je kan hier ook prachtig fietsen, zoals op de beklimmingen van de Männlichen en de Grosse Scheidegg. Die laatste is zelfs een ware fietspas, aangezien op een lokale pendelbus na er geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan.

Nog zo’n beklimming is de Moosalp. Deze rustige beklimming geniet geen bekendheid onder het grote publiek, maar je treft er prachtige vergezichten. Onbekend maakt onbemind, zullen we maar zeggen.

flag-nl Nederland
Uiteraard hoef je voor een mooie rit niet per se de grens over. Wie een weekendje weg wil, of zelfs maar een dagje eropuit, heeft ook in Nederland genoeg mogelijkheden. Het bekendst zijn natuurlijk de Zuid-Limburgs hellingen, maar klimmen kan – in mindere mate – ook op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug.

In de vele natuurgebieden die ons kikkerlandje rijk is, kan je vaak mooi fietsen. Onze gedachte gaat dan al gauw uit naar de Veluwe, het grootste natuurgebied van Europa. De vele bossen lenen zich uitstekend voor prachtige ritten op de mountainbike, race- of gravelfiets. Minder bekend, maar evengoed een bezoek waard is het Drentse Dwingelderveld, wat je kan combineren met een uitstapje naar de Col du VAM.

De groene longen van Nederland: de Veluwe – foto: Visitveluwe

Wie de gebaande paden achter zich wil laten zal een hoop plezier beleven aan de NH100 van Niki Terptra en Laurens ten Dam in Noord-Holland. Je moet er vroeg voor opstaan en flink voor doortrappen, maar de rit door het Noordhollands Duinreservaat en over het strand is erg leuk.

Tot slot zijn ook de zuidelijker gelegen Amsterdamse Waterleidingduinen en het Zuid-Kennemerland bijzondere fietsgebieden met een uniek karakter.


Wat zijn jouw reisplannen voor het nieuwe jaar? En waar wil je komend jaar meer over lezen op onze website? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen:

6 Reacties

Lalsacien 30 december 2021 om 22:57

Prachtig gebied, de Elzas!!! Maar dat is een inkoppertje. Aan de rand van de Vogezen heb je nog meer variatie. Ik ben nog steeds niet uitgekeken.

Quick Stijn 31 december 2021 om 09:51

Heel subjectief natuurlijk. Tjechië zal vast prachtig zijn, maar dan mogen er véél meer regio’s worden toegevoegd. Als zelfs Noord-Holland er in staat, maar Spanje genegeerd wordt dan is het lijstje gewoon incompleet. Andorra, Baskenland en de Rioja-streek waren prachtig. Nu ik sinds een aantal maanden in Andalusië woon ben ik helemaal verliefd. Diverse bergketens (Sierra Nevada, Alpujarras, Montes de Málaga, Sierra de Nieves) reeds ontdekt en nog lang niet uitgefietst. Nog een voordeel hier: het is 31 december en ik ga zo een rondje maken in de zon (20 graden).

5211 2 januari 2022 om 13:47

Tjechië is inderdaad prachtig en ook heerlijk gegeten voor ouderwets lage prijzen. Maar de wegen zijn er vaak slecht.
Mooiste toch wel Zwitserland, bijvoorbeeld de route naar Zinal, Grimeurs, Crans Montana, of Furka en Nufenpass. Andermatt of de etappe met Tour Trans Alpe Davos naar Livigno met Julierpass / Berninapass / Forcola di Livigno maar het is er echt duur.
Mooiste en beste mbt wegen, omgeving, goed betaalbaar slapen en eten toch wel de Dolomieten. Hoewel Sardinië ook echt speciaal is.

jooprioolpijp 2 januari 2022 om 15:14

Was een week geleden toevallig een paar dagen in de buurt van het Dwingelderveld. Met zon en vrieskou heerlijk geMTBd (en gewandeld). Uiteraard kun je dit gebied niet vergelijken met de Dolomieten of de Alpen, maar als ‘Geheimtipp’ binnen Nederland snap ik ‘m helemaal.

LyndaLid 3 januari 2022 om 13:17

Dolomieten qua gebied natuurlijk gewoon op één, en de Große Scheidegg is wat mij betreft (by far?) de mooiste pas ter wereld. Maar een paar vette passen die toch iiiiieeetsje minder bekendheid genieten:

1. Timmelsjoch, met name vanuit Italië.
2. Col du Sanetsch, wat niet een echte col is maar een waanzinnig mooie en lastige beklimming vanuit Sion.
3. Hahntennjoch, met een rondje via het Namlostal en de Fernpass terug.

Merlinappa 3 januari 2022 om 13:22

Grosse Scheidegg zou ik samen met de Dolomieten combineren in de herfst, helaas de eerste overgeslagen. Wel mooi in het Schwarzwald gefietst, wat ook echt een aanrader is, en heerlijk rustig!

Ik ben met de auto over de Hahntennjoch geweest en qua uitzichten is het een fenomenale pas. Alleen de stijgingspercentages zijn mij wel iets té om voor de leuk op te fietsen haha

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone