Fietsen door het Ertsgebergte en opladen in de West-Boheemse spa-driehoek

Fietsen door het Ertsgebergte en opladen in de West-Boheemse spa-driehoek

foto: Libor Svacek

maandag 25 oktober 2021 om 19:00

Als ik op de fiets stap om het Tsjechische Ertsgebergte te doorkruisen, heb ik geen idee wat ik moet verwachten, al zie ik toch vooral slecht wegdek en vervallen dorpen voor me. Na amper tien kilometer worden die vooroordelen al volledig ontkracht. De rit is pas net begonnen, maar de rust, uitgestrekte bossen en glooiende heuvels beloven veel goeds voor de rest van de tocht.

Over ruim 150 kilometer strekt zich langs de Duits-Tsjechische grens het Ertsgebergte uit. Dit is een van de weinige UNESCO werelderfgoed-gebieden die meerdere landen beslaat. De bergketen ontleent zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die zich er in de grond bevinden. Alhoewel de streek vrij populair is onder Tsjechische wielrenners en mountainbikers, staat het daarbuiten amper bekend als een fietsregio. Het zijn geen pieken ruim boven de 2.000 meter, zoals in de Alpen, maar het is er wel flink klimmen in een mooie omgeving.

Ik start mijn rit in Karlovy Vary. Het vertrek is precies hoe ik Centraal Europa had voorgesteld. Tussen grauwe huizen die doen denken aan het Sovjettijdperk slalom ik over de weg om gaten in het asfalt te vermijden. Grijze wolken hangen boven me en laten bij tijd en wijle een paar druppels los. Het voelt alsof ik door een stereotype scène uit een slechte film over het Oostblok fiets, maar met het verlaten van de buitenwijken van dit kuuroord verandert het gelijk. De weg gaat over in een lap glad asfalt en de lelijke bebouwing wordt ingeruild voor een diepgroen bos. Vooroordeel twee is ontkracht.

foto: Ties Wijntjes

Door het Centraal-Europese middengebergte
Gedrapeerd in laaghangende wolken ziet het Ertsgebergte er wat mysterieus maar fascinerend uit. De uitgestrekte bergkam kent niet alleen een rijkdom aan ertsen, maar ook aan bossen. Als je aan de voet van het gebergte het bos inrijdt, krijg je gelijk een goed beeld van de rest van de rit. Bij vlagen opent het bos even en heb je uitzicht over het heuvelland, maar overwegend rijdt je door dikke bossen waar de stilte overweldigend is.

Verspreid door het Ertsgebergte liggen meerdere verlaten mijnen, die een spookachtige uitstraling hebben. De ertsen zijn niet de enige natuurlijke rijkdommen die goed worden gebruikt. Vanwege de beschikbaarheid van veel beuken- en lindenhout, worden er in de regio namelijk ook veel houten beeldjes gesneden, die je soms langs de weg zal zien staan.

Mountainbiken is erg populair in het Ertsgebergte, waar je ook enkele bike parks treft – foto: Petr Slavík

Een enkele keer kom ik zelfs een fietspad tegen, maar dit lijkt totaal onnodig te zijn. Misschien komt het doordat ik er buiten het hoogseizoen ben, maar ik kom de gehele dag namelijk amper verkeer tegen. De weg door het Ertsgebergte is nergens hetzelfde, maar wel de hele dag van een gelijk karakter: op, af, flauwe bocht naar rechts, glooiend rechtuit. Even maken de bomen ruimte voor weilanden, waardoor ik bij een blik over mijn schouder het hoogteverschil duidelijk kan zien. Korte afdaling, langs een klein dorpje en weer het bos in. De hele dag loopt de route zo eigenlijk door, draaiend en kerend door het bos.

Alhoewel je een behoorlijk hoogteverschil kan overbruggen, zijn er weinig lastige beklimmingen in het Ertsgebergte. De stijgingspercentages zijn overwegend mild en het ritme van de klim wordt vaak regelmatig onderbroken met een korte afdaling. Het zijn misschien geen beklimmingen van naam, en de regio spreekt niet enorm tot de verbeelding, maar het is er erg aangenaam fietsen.

De West-Boheemse spa-driehoek
Na arbeid komt rust, iets wat ze in de West-Bohemen goed weten. Tsjechië kent een rijke historie in het kuren, iets wat tegenwoordig nog erg populair is. Net ten zuiden van het Ertsgebergte ligt de West-Boheemse spa-driehoek. In dit gebied, wat vooral bestaat uit de drie kuuroorden Karlovy Vary (Karlsbad), Františkovy Lázně en Mariánské Lázně (Mariënbad), is deze spatraditie nog altijd levendig.

Het pittoreske centrum van Mariánské Lázně – foto: Ladislav Renner

Deze kuuroorden genieten niet voor niets een bijzondere status in de Tsjechische spa-industrie: ze hebben een bijzondere uitstraling door de mooie architectuur en traditionele spahuizen. Denk de auto’s weg in het straatbeeld en wie niet beter weet zou denken dat de tijd er heeft stilgestaan. Belangrijker nog is dat je hier enorm goed kan ontspannen, zeker na een lange dag fietsen.

In de regio bevinden zich tal van badhuizen waar je op verschillende manieren tot rust kan komen. De sauna, een Turks stoombad of een massage; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. De verjongingskuur houdt niet op bij de uitgang van het spa-huis. Het gaat zelfs zo ver dat ik wakker word terwijl een Tsjechische cover van Alphaville’s Forever Young uit een geluidssysteem door het hele stadscentrum schalt.

Een klassiek badhuis in de West-Bohemen

Overigens draait het in de Tsjechische kuren niet enkel om ontspanning. De waterbronnen in de regio zijn rijk aan mineralen en en zouden zelfs medicinale kwaliteiten bezitten. Soms worden de spahuizen zelfs bestempeld als een medisch centrum. Voor de lokale bevolking is de spa dus niet enkel een manier van ontspanning, maar kan het evengoed een doktersbezoek zijn. Hoe je het ook wendt of keert: aan het einde van een lange dag fietsen is het hoe dan ook een goede manier om je mentaal weer op te laden voor de volgende rit.

Na een dag fietsen door het Ertsgebergte en een avond ontspanning in Mariánské Lázně is de conclusie heel simpel: dit is heerlijk. De rustige wegen, prachtige bossen en ontspannen beklimmingen van het Ertsgebergte zijn ingrediënten voor een mooie tocht op de fiets. Door de dag af te sluiten in een van de kuuroorden van de West-Boheemse spa-driehoek, vind je hier een ideale mix van inspanning en ontspanning. De reis gaat morgen weer door naar nieuwe bestemmingen, maar ik zou dit met veel plezier nog een dag herhalen.


Verantwoording:
CzechTourism heeft WielerFlits uitgenodigd om door het Ertsgebergte en de West-Bohemen te fietsen. Europe Bike Tours verzorgde een fiets en routes. Een redacteur van onze site verbleef in Mariánské Lázně en schreef aan de hand van zijn ervaringen dit verslag.

Dit artikel delen:

1 Reactie

boehoe 12 november 2021 om 09:31

Een kaartje erbij met gereden route en profiel zou wel prettig zijn.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.