Uitdagend fietsen in Tsjechië

zondag 5 december 2021 om 09:00
Uitdagend fietsen in Tsjechië

Uitdagende MTB-parcoursen, uitgestrekte fietspaden langs rivieren en heuvelachtige boslandschappen met rustige wegen. In Tsjechië kun je fantastische fietstochten maken door een afwisselend natuurlandschap en in aangename temperaturen. Op alle soorten fietsen. Er zijn ruim veertigduizend gemarkeerde fietsroutes in Tsjechië met een totale lengte van ongeveer 8.800 km. Ook zijn er 55 fiets- of trailparken, waarvan ongeveer een derde voldoet aan de eisen van zelfs de meest veeleisende fietser.


Ontdek hier de mooiste fietsroutes in Tsjechië


Pittige bergafdalingen tijdens het mountainbiken
Dat je in Tsjechië goed kan mountainbiken, weet Mathieu van der Poel maar al te goed. In Nové Město na Moravě vinden er regelmatig grote mountainbikewedstrijden plaats, zoals de UCI Mountainbike World Cup afgelopen mei. Nové Město na Moravě is een van de meest technische parcoursen ter wereld en een favoriet bij velen. Ook in Zuid-Bohemen bij Zadov vind je een uitdagend mtb-park. In totaal zijn er vier trails die je kunt volgen en die met kleuren zijn aangegeven.

Singltrek pod Smrkem is een andere plek waar je je flink kan uitleven. Dit padennetwerk, onder de majestueuze berg Smrk, in de prachtige wilde natuur van het IJzergebergte in Noord-Bohemen, is ontworpen door de Welshe trailontwerper Dafydd Davis. Momenteel biedt Singltrek pod Smrkem traillussen met een totale lengte van 80 km in vier moeilijkheidsgraden. Omdat beeld vaak meer zegt dan duizend woorden, een toffe video.

olympische spelen Tokyo Mathieu van der Poel mountainbiken

Van der Poel tijdens de Wereldbeker in Nové Mesto 2021 – foto: Cor Vos

Kilometers vreten op de racefiets in Tsjechië
De stad Praag is niet alleen een uitstekende bestemming voor een stedentrip, maar ook een ideale plek om op de fiets te stappen. Vanuit de hoofdstad ben je zo in de natuur. Doorkruis bijvoorbeeld het natuurgebied Český Kras, waar zich ook het populaire kasteel Karlštejn bevindt. Je volgt voor een aantal kilometer de Berounka-rivier, waarna je de bossen induikt. Een route die je kunt volgen is die van l’Etape Czech Republic. Een wielerwedstrijd die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. De route is bijna 130 kilometer en heeft ongeveer 1.600 meter hoogteverschil.

Liever meteen in de natuur beginnen? Het Jeseník-gebergte is een schitterende bergketen waar nog weinig toeristen komen en waar zich diverse kuuroorden bevinden vanwege de zuivere lucht. Dit is ook de regio waar elk jaar de Vredeskoers voor beloften wordt gehouden dat onderdeel uitmaakt van UCI Nations’ Cup U23. Deze koers krijgt ook jaarlijks veel aandacht via voorbeschouwing, nieuws en verslagen op WielerFlits. Er zijn verschillende tours die je hier kunt maken waarbij diverse bergen bedwongen moeten worden, zoals Velký Klínovec (1164 m).

Sfeerbeeld uit Moravië – foto: Shutterstock

Fietstoeristen trappen langs de wijnranken en -kelders
Een aantrekkelijke regio met honderden kilometer aan fietsroutes is Zuid-Moravië. Het is het wijngebied van Tsjechië en je vindt er een glooiend landschap met wijngaarden, pittoreske steden en perfect aangegeven fietsroutes. Je fietst voornamelijk over rustige wegen waar de routes zijn aangegeven met gele borden. De Zuid-Moravische wijnroutes is een fietsnetwerk van in totaal bijna vijfhonderd kilometer. Het bestaat uit diverse routes die je met elkaar kunt verbinden. Volg bijvoorbeeld de 110 kilometer lange route Velkopavlovická, die start en eindigt in Podivín en langs het recreatiemeer Nové Mlýny gaat


Ontdek hier de mooiste fietsroutes in Tsjechië


Dit artikel verscheen eerder in de najaarseditie van RIDE Magazine. Dit 180 pagina’s dikke nummer is online te bestellen en verkrijgbaar bij meer dan 2.000 verkooppunten.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.