Yentl Vandevelde moet vertrekken bij Tour de Tietema: “Heb geen deftige reden gekregen”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken vrijdag 22 september 2023 om 19:40

Yentl Vandevelde moet vertrekken bij Tour de Tietema: “Heb geen deftige reden gekregen”

Interview Yentl Vandevelde moet vertrekken bij Tour de Tietema-Unibet. De Belgische renner boekte in de ZLM Tour nog de grootste overwinning van het toekomstige ProTeam, maar heeft te horen gekregen dat hij volgend jaar het niveau niet zal aankunnen. “Het voelt alsof ze weinig respect voor mij hebben. Ik ben er 100% van overtuigd dat ik profwaardig ben”, vertelt Vandevelde aan WielerFlits.

In juni zorgde Vandevelde nog voor de eerste overwinning van TDT-Unibet in 2023. Het was meteen ook een grote zege, want het continentale team won meteen op het Pro-niveau. Tot op de dag van vandaag is het ook veruit hun grootste zege van het seizoen. Dat succes hebben ze te danken aan Vandevelde, die dan ook verwachtte bij de ploeg te mogen blijven. “Er is ons gezegd dat het de bedoeling is om de groep bij elkaar te houden en dat we allemaal zouden kunnen blijven.”

“Enkele weken geleden had ik een meeting met de ploegleiding en toen kreeg ik ook positieve signalen. Er werd me verteld dat er een stijgende lijn zit in mijn prestaties en dat het er goed uitzag voor volgend jaar”, gaat Vandevelde verder. “Twee weken geleden veranderde dat beeld helemaal. Ik heb te horen gekregen dat ik niet bij de ploeg mag blijven. Ik heb het excuus gekregen dat ik volgend jaar het niveau niet zou aankunnen.”

Vandevelde: “Voel me niet gerespecteerd”
De jonge Belg bleef na het gesprek verbaasd achter. “Het is gewoon ontzettend vreemd. Ik heb een paar keer gevraagd waarom ik niet mocht blijven, maar ik kreeg nooit een duidelijk antwoord. Als ik het aan andere mensen vertel, geloven ze mij ook niet. Iedereen denkt dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar dat is niet het geval. Het voelt allemaal een beetje ondankbaar. Ik ben de renner die de grootste overwinning pakt van de ploeg, maar mag niet blijven.”

Vandevelde zegevierde in de ZLM Tour na een tactische late uitval vanuit de vroege vlucht – foto: Cor Vos

“Dat ik het niveau niet zou aankunnen, vind ik een flauw excuus. Ik wil de ploeg zeker niet zwart maken, ze hebben mij een kans gegeven en daar ben ik ze dankbaar voor, maar dit voelt niet juist aan. Ze hebben het hele jaar niet geloofd in mij. Na mijn winst in de ZLM Tour moest ik nog steeds voor andere renners rijden. Dat was hun visie. Ze zeiden dat als ik deed wat ze vroegen, ik mocht blijven. En dat heb ik gedaan, maar ik mag niet blijven.”

Vandevelde voegt er aan toe dat hij niet altijd de connectie met het team voelde. “We hebben nooit een meningsverschil gehad, maar als mens voelde ik dat ik minder een klik had met de ploeg dan andere jongens. Bij Tour de Tietema-Unibet draait het ook om iets anders dan koersen en ik kan me misschien minder verkopen dan andere renners, maar ik win wel een koers. Dat blijft toch noodzakelijk voor een wielerploeg.”

Een nieuwe ploeg vinden is het nieuwe doel voor Vandevelde – foto: Cor Vos

Nieuw team zoeken
De renner uit Gent moet nu dus op zoek naar een nieuw team, maar dat is een lastige zoektocht. “Het is heel jammer dat ik het pas zo laat hoor. Het is heel moeilijk om nu een nieuwe ploeg te vinden. Als ze het begin juni of juli gezegd hadden, kon ik naar andere ploegen kijken. Nu, zo laat op het seizoen, wordt het heel moeilijk. Ik heb ook geen manager. Ik hoop dat ik nog een team kan vinden waar ze in mij geloven. Ik ben er 100% van overtuigd dat ik profwaardig ben”

“Als ik het niveau echt niet zou aankunnen, zou ik me bij de situatie kunnen neerleggen. Maar ik heb bewezen dat ik het niveau aankan en ik krijg geen nieuwe kans. Het voelt alsof ze weinig respect hebben voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat als ik mijn eigen kansen had mogen gaan in andere koersen dan de ZLM Tour, ik had kunnen bewijzen dat die zege geen lucky shot was”, besloot Vandevelde.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
21 september 2023 10:17
Dan gaat Bas zelf ook een stap terug doen?
  21 september 2023 15:34
  Daar lijkt het wel op ja, Bas begint in oktober met de opleiding tot ploegleider.
  21 september 2023 17:30
  Bas wordt ploegleider. Combi gaat niet werken en ondanks zijn talent wat ie vroeger echt wel had is het in zijn 2e wielerleven niet verder gekomen dan een keertje kopgroep en PR buiten tijd uitrijden. Verder een slimme jongen, iemand die het gewoon anders wil doen en ook andere doelgroep wil aanspreken en aansporen om te gaan sporten. Ik kan het wel waarderen hoe de mannen het oppakken. Beetje BEAT + manier
21 september 2023 13:56
Zou geen kwaad kunnen om een zinnetje toe te voegen: wij hebben TDT om commentaar gevraagd, maar nog geen reactie gekregen (en dat ook gedaan te hebben natuurlijk)
  23 september 2023 08:26
  In ieder geval benieuwd naar de reactie van de ploeg.
21 september 2023 08:44
Goed interview en een keurige antwoord van de renner. Hij slaat niet om zich heen en is gewoon 'terecht' verbijsterd. Het antwoord van de ploeg lijkt me erg frustrerend als je de grootste overwinning voor de ploeg hebt geboekt.
  21 september 2023 14:44
  Dat "het voelt allemaal een beetje ondankbaar" vind ik toch niet zo sjiek. Zijn contract loopt af, hij heeft gewerkt en zijn loon gekregen. Gewoon een reguliere arbeidssituatie, niks met dankbaarheid van doen.
Niet heel netjes om de renner die je de eerste zege bezorgd heeft pas zo laat te vertellen dat hij niet verlengd wordt. Sowieso heel weinig renners nog onder contract voor volgend seizoen, wellicht veel leads op betere renners, maar vrees dat er nog wel een paar jongens hetzelfde nieuws zullen ontvangen als Yentl. Maar goed, topsport is hard en we weten verder ook niet hoe zijn waardes zich verhouden tot de rest natuurlijk.
21 september 2023 07:49
Hopelijk snel meer context vanuit TDT. Dit is nou net wat ik niet wil lezen bij een rakentende vriendengroep. Of zou ie wat bij de vriendin van Bas geprobeerd hebben?
  21 september 2023 09:24
  Ik googlede "rakentende" maar dan vind ik ook alleen deze post. Met recht een woord dat je niet vaak hoort...
  21 september 2023 13:59
  garconextraordinaire. Verklaar u nader.
  21 september 2023 16:39
  Waarschijnlijk doelt hij op het 'samen raketten' d.w.z. de teamgeest van TDT waar ze in de video's over spreken.
  21 september 2023 18:39
  Ik denk dat ie doelt op raket-emoji-postende
21 september 2023 08:38
Oei oei, dit is geen goede reclame voor de ploeg.
  21 september 2023 14:01
  Uit zijn woorden blijkt dat hij oprecht dankbaar is voor de kans maar ook oprecht de signalen die afgegeven zijn totaal niet kloppen met zo'n plots bericht en excuus.
  Je voelt gewoon aan dat hier wat anders speelt en dat komt slecht over voor TdT.
21 september 2023 08:55
Zonder vervelend te doen, is toch ook gewoon een matige renner. Ongetwijfeld een goede toevoeging in menig conti-team. Maar een pro-team is echt wel andere koek. En uiteraard was die overwinning heel knap, maar natuurlijk wel een gevalletje 1 uit 1000 dat een koers zich zo ontwikkelt.
  21 september 2023 10:35
  En die andere renners dan ? Zijn die niet matig ? Die zijn nog minder hoor! En nee ben familie van hem maar hier zit echt iets anders achter
  21 september 2023 13:58
  Dit gaat niet over zijn niveau, dat is het excuus. Ga ervan uit dat wat hij aangeeft zoals 2 weken geleden nog de goede signalen dat dit klopt zoals hij ook eerlijk is te bekennen niet zo'n marketing pratende reklamezuil te zijn.
  Mogelijk is er niet echt een click en is men niet in staat dat goed uit te leggen omdat dit wellicht niet aan Yentl ligt maar juist aan de leiding zelf. Leuke gasten maar ook af en toe rare snuiters, ook Harmeling.
21 september 2023 11:10
Dat klinkt allemaal niet fijn en zijn frustratie is begrijpelijk, maar we horen de reactie van één kant. Hoor en wederhoor was fijn geweest.
  21 september 2023 13:12
  Dat is helaas een principe dat men vandaag de dag niet meer kent....
  21 september 2023 13:55
  Of hoor en wederhoor is wel geprobeerd maar er kwam geen antwoord. (Tip voor de redactie, zeg dat er dan even bij aan het einde) Of er komt een vervolg-artikel waarin TDT (klinkt als gifig bestrijdingsmiddel) haar kant van het verhaal mag vertellen. Dat laatste geeft meer klicks...
  21 september 2023 14:04
  In de tijd van digitale media met een ander verdienmodel dan de puur papieren media gaat het om clicks. Niet voor niets dat een nieuwsbericht vaak ook hier in 4 etappes uiteen wordt getrokken.
  Het zal een reden hebben maar jammer is dat wel. Wanneer je F1 websites een leest (mee gestopt) is het nog veel erger.
  21 september 2023 17:07
  Journalistiek gaat tegenwoordig helaas vaak om de clicks en niet om waarheidsvinding. Yentl's verhaal kan zeker kloppen, maar wederhoor bij TDT had niet mistaan, zodat ze zichzelf kunnen 'verdedigen'.
21 september 2023 12:12
Keurig interview en wat je van hem hoort gebeurt zo vaak, blijven knechten jongen en dan mag je blijven om dan vervolgens de renner eruit te donderen. Opvallend is natuurlijk verder die opmerking dat het koersen zelf niet het belangrijkste is bij Tietema en co. Het draait om publiciteit meer dan het sportieve, iets wat me bij Bas al langer tegenstaat. Meer influencer gericht dan prestatie op 1.
  21 september 2023 16:54
  Héél die ploeg is gewoon een hulpmiddel voor de egotripperij van wat influencers. Dus het zou me niet verbazen als het een en ander daar wat gebakken lucht is.
  21 september 2023 17:25
  Lekker onderbouwde reactie Kennie
  21 september 2023 18:02
  Bierbrouwer, je mag gerust op de onderbouwde reacties van anderen reageren hoor. Dan kan je zelf ook wat meer 'onderbouwen' in plaats van als een Karen te zeuren.
  22 september 2023 23:48
  Ik strooi hier geen verdachtmakingen de lucht in , wat zou ik moeten onderbouwen. De wielerploeg wordt door oa. media bedrijf gesponsord. Dat doen ze op andere manier dan traditionele. Beetje jeugdige bravoure is Bas nooit vreemd geweest ook niet in zijn eerste wielerleven. De ene noemt het zelfvertrouwen de andere praatjes maker. In het echt is Bas slimme knaap die over alles heel goed nadenkt voordat hij iets doet. Dus zomaar iets roepen omdat je denkt dat…. Weinig respectvol
  23 september 2023 09:33
  @bierbrouwer, iemand een aandachtzoeker vinden is niet hetzelfde als iemand dom vinden. Dus ik snap niet waarom je zo doordraaft over ''verdachtmakingen'', omdat je hem zo verheerlijkt zal je wel lid zij n ploegje als 'meesterknecht' dus geniet van de content die hij maakt voor mensen zoals jij. Dan heb ik geen last van je gezaag.
21 september 2023 08:05
Heel raar dat als je PRO team wordt je een jongen die op dat niveau een koers weet te winnen niet verlengd.
21 september 2023 20:03
Heel die ploeg hoort niet op dat niveau thuis man man! Zijn bv 26 x minder dan de mannen van een Metec
22 september 2023 20:24
Waarom blijft dit bericht steeds weer omhoog komen? We weten het onderhand wel: Vandevelde moet weg omdat ze bij TDT denken dat hij het niveau niet aan kan en dat vindt hij blijkbaar geen deftige reden
21 september 2023 14:08
Volgensmij in de video nadat hij die rit had gewonnen zei Rob dat Yentl niet goed in de ploeg paste in de eerste maanden van het seizoen. Iemand die zich niet helemaal aan het plan houdt, wat bij TDT altijd gemeld wordt
21 september 2023 15:43
Deze jongen is echt niet slechter dan de meeste anderen in de ploeg. Kennelijk vinden ze hem niet aardig, dat kan natuurlijk. Tietema zelf mag dan volgend jaar absoluut niet koersen gezien zijn sportieve (non) prestaties ?
  22 september 2023 18:12
  Als je de ploeg bekijkt is het grootste deel van de renners toch echt wel beter dan one hit wonder Vandevelde. De Vries, Bloem, Budding, Kopecky, Bomboi, Bouts, Stockman hebben door het jaar heen gewoon betere uitslagen gereden, en zijn een stuk profwaardiger.
  Dat Vandevelde daarom niet mee de stap hogerop mag maken is vrij logsich, alleen wel lullig dat dat hem een maand geleden niet is verteld...
21 september 2023 10:37
Als ze hem bij TDT eerste hebben verteld of in ieder geval sterk de indruk te hebben gegeven dat hij zou kunnen blijven dan is het natuurlijk niet netjes om hem dan alsnog af te danken.
Maar hij geeft zelf al aan dat het een mindere connectie heeft met het team, dat lijkt mij toch ook een goede reden om afscheid te nemen. Eerlijk gezegd denk ik dat ze er bij TDT niet heel ver naast zitten als ze denken dat hij het niveau niet zal aankunnen. Goed: hij boekt de grootste overwinning van het seizoen, maar uit een lange vlucht waarbij het peloton zich verrekend leek te hebben. Dat mag je gerust een gelukstreffer noemen. Vandevelde zal zeker niet misstaan bij een continental team, maar pro-continental is waarschijnlijk een treetje te hoog.
  21 september 2023 20:00
  Ik denk heel die ploeg niet hoor…konden dit jaar al niet mee dus volgend jaar helemaal niet
21 september 2023 23:12
TDT vindt YouTube belangrijker. Leuk initiatief maar gaat nooit wat worden
21 september 2023 17:30
Hij praat als Valverde maar rijdt als Vandevelde.
Snap wel dat ze niet met hem verder willen en misschien is hij niet minder dan de rest maar uit dit interview blijkt wel dat hij thuis geen spiegel heeft.
  22 september 2023 07:57
  Johan kon best aardig fietsen.
22 september 2023 20:03
Waarom moet jij ook een reden hebben, Yente. Het hele jaar heb je als een bal gehakt rondgereden, dan is dit een logisch gevolg. Hopelijk kun je je volgend jaar herpakken bij een pro conti of bij Lotto soudal, je hebt het in je om prof te kunnen zijn. Doe je best, hopelijk heb je je les geleerd bij Team Tietenma. Succes!
21 september 2023 20:44
Zo is TDT mijn gunfactor en sympathie volledig kwijt!
21 september 2023 13:45
Als ze belgische renners weren, zie ik niet in waarom belgische organisatoren (en dat zijn er veel meer dan bvb in nl) nog unibet een startkans moeten geven .
  21 september 2023 14:06
  Belgische renners weren? Van 1 Belg wordt het contract niet verlengd, er staan nog meer Belgische renners onder contract.
  Als elk land (buitenlandse) ploegen gaat weren omdat van 1 landgenoot het contract niet wordt verlengd zou het een mooie boel worden.

Reacties zijn gesloten.