WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

foto: Cor Vos

zondag 27 september 2020 om 16:35

Julian Alaphilippe is in Italië wereldkampioen wielrennen geworden. De Fransman kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish op het autocircuit van Imola, nadat hij op de slotklim weggesprongen was. Wout van Aert won de sprint van vijf achtervolgers en pakte, net als op het WK tijdrijden, het zilver. Het brons was voor Marc Hirschi. Alaphilippe neemt de regenboogtrui over van de Deen Mads Pedersen.

Vroege kopgroep
Een standaard WK-verhaal speelde zich af in de openingsuren. In de eerste ronde reed een kopgroep zonder grote namen weg. Jonas Koch (Duitsland), Torstein Traeen (Noorwegen), Marco Friedrich (Oostenrijk), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Alfredo Castillo (Mexico) vonden elkaar en pakten maximaal acht minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Enkele landen lieten zien vertrouwen te hebben in hun kopman. Slovenië, Zwitserland en Denemarken zetten zich aan kop en controleerden de voorsprong van de vluchters. Die schommelde rondes lang rond de zes minuten. Vier rondes voor het einde, met nog ruim honderd kilometer voor de boeg, ging het tempo flink de hoogte in en werd het gat langzaam gedicht. Diverse favorieten schoven op dat moment op in het peloton.

Koch en Traeen bleven vooraan het langst over. Met nog drie rondes van 28,8 kilometer te gaan was het verschil tussen de overgebleven koplopers en het peloton nog twee en een halve minuut. Een eerste versnelling in het peloton van Viacheslav Kuznetsov bleek kansloos. Zeventig kilometer voor het einde, met de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%) op komst, kwam opeens de Franse equipe naar voren met kopman Julian Alaphilippe. Ook de Belgen en de Slovenen lieten zich zien.

Frankrijk opent de finale
Een demarrage bleef uit, maar het peloton werd onder de Franse druk wel al flink uitgedund. Ook werden de laatste twee vroege vluchters op 70 kilometer van de meet bedankt voor bewezen diensten. Frankrijk besloot om het tempo te onderhouden bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Tourwinnaar Tadej Pogačar kreeg op het circuit te maken met een lekke band, maar hij wist na een fietswissel snel terug te keren. België had op dat moment het commando overgenomen van Frankrijk.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste klim van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) bepaalden de Britten en de Belgen het tempo. De Nederlandse kopman Tom Dumoulin hing op dat moment in het laatste wiel van het peloton, maar hij wist snel wat plaatsen op te schuiven. Met een hoog tempo werd vervolgens aan de Cima Gallisterna begonnen. Pogačar opende daar de aanval, maar hij kreeg niemand mee. Benoot koos ervoor om tien seconden achter de Sloveen het tempo te bepalen. Een veertigtal renners maakte op dat moment nog deel uit van de favorietengroep.

Dumoulin springt naar Pogačar toe
Pogačar breidde op weg naar het circuit zijn voorsprong uit naar vijftien seconden. Ondanks achtervolgend werk van Wellens en Benoot liep de Sloveen uit naar 25 seconden bij het ingaan van de slotronde op Imola. Op de Mazzolano kwam de tegenaanval uit het peloton van Tom Dumoulin. De Nederlander dichtte een gat van zeven seconden op Pogačar, maar de favorietengroep wist nog voor de top aan te sluiten bij het kopduo.

Vincenzo Nibali versnelde op de top en kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en een alerte Van Aert mee. Het viertal kwam echter niet weg, waardoor dertig renners afstormden op de laatste klim van de dag. Op de laatste Cima Gallisterna moest de beslissing vallen. Een groepje met Van Avermaet en Alaphilippe leek vlak voor die klim weg te rijden, maar de samenwerking was niet ideaal. Benoot wist met een laatste inspanning zijn kopman Van Aert alles weer bij elkaar te brengen.

foto: Cor Vos

Alaphilippe wacht tot de laatste klim
Van Avermaet gooide op de steile Cima Gallisterna het tempo de hoogte in. Marc Hirschi versnelde vanuit zijn wiel en hij kreeg Van Aert, Nibali, Alaphilippe, Roglic, Schachmann, Kwiatkowski en Fuglsang in zijn wiel mee. Een groepje met Dumoulin volgde op korte achterstand. Vlak onder de top plaatste Alaphilippe een splijtende demarrage waarop iedereen moest passen. Hij sloeg direct een gat op vijf renners: Fuglsang, Kwiatkowski, Van Aert, Hirschi en Roglic.

Bij het ingaan van de afdaling was het gat acht seconden, maar de Fransman wist die voorsprong te verdubbelen. De aanwezigheid van de snelle Van Aert zorgde ervoor dat de achtervolging lastig op gang kwam. Toch wisten de jagers het verschil rond de twaalf seconden te houden. In de afdaling richting het Formule 1-circuit konden de vijf achtervolgers Alaphilippe zien rijden, maar dat was op tien seconden.

foto: Cor Vos

Alaphilippe rondt het af, Van Aert sprint naar zilver
Bij het opdraaien van het circuit in Imola, drie kilometer van de meet, was het verschil dertien tellen. Alaphilippe viel niet stil en ondanks verwoede pogingen van Van Aert kon hij het gat niet dichtrijden, waarna het tempo stilviel bij de achtervolgers. De Franse springveer mocht zich daardoor klaarmaken voor het juichgebaar en de wereldtitel in ontvangst nemen. Voor het eerst sinds 1997 bezorgt hij zijn land de wereldtitel bij de mannen.

De sprint van de achtervolgers werd eenvoudig gewonnen door Van Aert, die eerder deze week ook al tweede werd op het WK tijdrijden. Marc Hirschi veroverde het brons door Kwiatkowski nipt voor de blijven. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, hij kwam net buiten de top-10 in een groep op 53 seconden over de finish.

Volgend jaar in Vlaanderen
Het WK wielrennen vindt volgend jaar (18-26 september 2021) plaats in Vlaanderen. De tijdritten starten in Knokke-Heist en finishen in het historische Brugge. De wegkoersen vertrekken dan weer uit Antwerpen, om te eindigen in studentenstad Leuven.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

417 Reacties

Domestique 27 september 2020 om 16:46

Dat Roglic echt geen trap meer kon geven, geloof ik niet.

Maar goed, dat wreekt zich wel nog in de ploeg als van Aert zich weer 3 weken het snot voor de ogen moet rijden.

Verdiende winnaar trouwens, gewoon van de rest weggeknald en toch al een paar jaar (één van) de beste ter wereld.

ToBe 27 september 2020 om 16:46

… en wat heeft MvdP een fout gemaakt om hier niet te starten.
Winnen misschien, maar meedraaien tot het einde zeker.

007 27 september 2020 om 16:53

Nee joh. Die had op zn hoogst in het groepje Dumoulin gezeten

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 16:54

Zelfs dan was hij er beter van geworden. En hij had met Dumoulin naar voren kunnen rijden.

platteprijs 27 september 2020 om 17:08

Ik heb geen idee waar Van de Poel nu staat, maar de Van der Poel van vorig voorjaar had in de eerste groep gezeten.

Romāns Vainšteins 27 september 2020 om 18:44

Het is dit jaar dit jaar…

007 27 september 2020 om 16:46

Meer dan verdiende winnaar! Mooie koers gezien ook! Respect voor Pogacar.

En al die zielige mensen die zeuren over Roglic: denk even na. En Roglic zat kapot en Roglic is geen Belg. Ze rijden vandaag niet in hetzelfde truitje. Als dat wel het geval was, waarom heeft Dumoulin dan niet in het Belgentreintje gereden? Waarom rijdt Benoot op kop voor van Aert. Ze rijden toch niet voor dezelfde ploeg

oscarito1908 27 september 2020 om 16:52

Denk dat je liever de WK in je ploeg hebt dan bij quickstep.

007 27 september 2020 om 16:53

Dan moet je je Jumbo truitje aantrekken ipv het landentruitje

WernerFranke 27 september 2020 om 16:57

@007 dat zal Alaflip de volgende 364 dagen met plezier doen. Nergens een verwijzing naar Frankrijk, wel naar alle sponsoren van de Belgische ploeg.

Elvs 27 september 2020 om 16:46

Ach gut, de Belgjes zijn weer op hun teentjes getrapt. Ze reden vandaag toch niet in hun Jumbo truitjes of wel. Dumoulin zat daarnaast niet eens in de positie om te kunnen helpen en Wout was zelf gewoon niet goed genoeg om te volgen. Dus stop aub eens met dat ongelofelijke calimero gejank. Erg storend

Laatste man 27 september 2020 om 16:46

Wout sterkste man van het weekend. 2x gebotst op een specialist. Vandaag alles kunnen pareren, maar het laatste knikje was net teveel.

Knappe top 10. Hirschi beloning van de Tour!

Dikke Vrouw 27 september 2020 om 16:46

Rij je die godganse tour je ballen uit je broek voor die Sloveen, krijg je dit… Hoogtijd dat Zeeman eens een hartig woordje gaat praten met Roglic man man man

Poeksel 27 september 2020 om 16:48

Dat Roglic nog achter Fuglsang eindigt in de sprint doet geen belletje rinkelen bij je?

Hollow Knight 27 september 2020 om 16:50

@poeksel

Maar hij komt wel in dezelfde tijd aan als WVA. Hij had zich gewoon op kop leeg moeten rijden tot hij niet meer vooruit kon.

FDJ 27 september 2020 om 16:51

Chauvinisme maakt blind. Van Aert was knecht in de Tour en won als knecht twee ritten.

Een WK rijd je in een nationaal team. Roglic had een groen blauw shirtje aan. Van Aert had iets blauwe met een Belgisch vlaggetje erop. Zo kansloos al die chauvinisten.

Dikke Vrouw 27 september 2020 om 16:53

Dat is het ‘m net hij was sowieso vijfde geworden. Ik zou geen meter kop meer doen voor die Sloveens, wat een egoist. Stank voor dank.

FDJ 27 september 2020 om 16:59

@dikke vrouw hahaha wat een opgekropte frustratie. Doe rustig aan zou ik zeggen. Het is maar een spelletje.

Jooop 27 september 2020 om 17:00

Roglic had op z’n minst met z’n laatste krachten naar de kop van het groepje kunnen rijden om daar vervolgens de boel op te houden met z’n papbenen.

Kannibaal van Schepdaal 27 september 2020 om 16:48

Dat wordt een leuke reünie daar bij Jumbo. Onbegrijpelijk. Hoe kan Van Aert zich nu nog wegcijferen voor Roglic?

krypton 27 september 2020 om 16:51

Krijgt hij daar geen geld voor dan?

Kannibaal van Schepdaal 27 september 2020 om 17:18

Eddy Planckaert: ‘Als je je echt kapotrijdt voor iemand, kom je anders over de finish.’ Roglic had geen winstkansen meer, en moest vol op kop gereden hebben. Als hij echt kapot zat, dan kwamen ze geen meter dichter, so be it. Maar hij had moeten proberen. Niets doen en dan zesde eindigen in dezelfde tijd, dat is een gebrek aan respect voor een teamgenoot die drie weken zijn kansen heeft opgeofferd voor jou, ook al werd hij daarvoor betaald door zijn merkenteam. Op menselijk vlak is dit heel klein van Roglic, ook al rijden ze hier voor verschillende landenteams. Roglic heeft ervoor gezorgd dat de wereldkampioen nu niet voor Jumbo rijdt, hoewel hij toch niet kon winnen. Natuurlijk was Alaphilippe sterker op de slotklim en dus een verdiende winnaar, maar iets meer menselijkheid en de wereldkampioen reed voor Jumbo. Van Aert wint met overmacht de sprint voor de tweede plaats en Roglic wordt kansloos maar in dezelfde tijd zesde, hoe moet Roglic zich dan voelen als hij Wout in de Jumbo-bus terugziet? “Proficiat met je tweede plaats, Wout. Je begrijpt wel dat ik je niet kon helpen, want ook al was ik kansloos, we reden voor verschillende landenteams. Rijd je volgend jaar weer drie weken op kop voor mij in de Tour? Bedankt!” Bij Deceuninck was het niet waar geweest, daar zorgt Lampaert persoonlijk voor de Europese titel van Viviani en weigert Devenyns een WK-selectie omdat hij vandaag niet achter Alaphilippe had willen rijden..

horsm 27 september 2020 om 16:48

Hahaha… had je niet gehoord dat het landenteams waren? Hoezo ‘ploegmaats’???

La Primavera 27 september 2020 om 16:48

@Burdincurutcheta Je bent zo lachwekkend triest bezig de laatste weken. Gelukkig is Van Aert gewoon gelukkig binnen de ploeg en hebben types als jij niets te zeggen over hoe hij zich zou moeten voelen. Of hoe Roglic zich zou moeten voelen. Of Dumoulin. Of mijn moeder. Of de paus.

Vinyakke 27 september 2020 om 16:49

Wat heb je daar nu aan? Het is vrij simpel: ala verdiende wereldkampioen, WVA de meest veelzijdige renner ter wereld. En roglic had hier een wederdienst moeten doen, dan had hij net op dezelfde plaats geëindigd maar wel het teamspel perfect gespeeld. En kom niet af met ‘landenwedstrijd’, zo werd devenyns zelfs niet geselecteerd omwille van ploegmaat van…

Hollow Knight 27 september 2020 om 16:49

Zelf met trade teams rijdt Roglic voor Pogacar. Zie maar de laatste Vuelta en Tour.

Dus het argument dat het WK met landenteams gereden wordt slaat nergens op…

Guushovd 27 september 2020 om 17:07

Dus.

Je zegt dat Roglic altijd voor Pogacar rijdt.

En vervolgens beweer je dat er niet in landenteams gereden wordt.

Hopelijk snap je dat je jezelf tegenspreekt in die twee zinnen….

Marik 27 september 2020 om 16:49

Een eerlijke koers gezien. Als Wout had gekund dan had hij mee moeten gaan met Flip. De sterkste wint hier. Mijn voorkeur had Flip ook niet, maar zo werkt het hè.

CechRepublic 27 september 2020 om 16:49

De diepe, en m.i. verbijsterende, haat uit Vlaanderen voor iedereen die, al dan niet gepercipieerd WvA in de weg zit is bijna angstaanjagend.

WvA kon overigens op het eind van dat heuveltje ook niet mee met Fuglsang. Tsja, dan wordt eerste worden zeer moeilijk.

Marik 27 september 2020 om 16:50

Precies dit

Emphaa 27 september 2020 om 16:55

En dan wel die al die haat spuien op een Nederlands platform… De logica is zoals vaak ver te zoeken

Murcia 27 september 2020 om 16:56

Die haat begint inderdaad wel angstaanjagende vormen aan te nemen, tenminste op dit forum LOL. Wat mij vooral opvalt is het volkomen ontkennen van de feiten. Julian rijdt de rest eraf, dus ook Wout. Dat geeft gewoon aan dat hij de beste was en als je op die slotklim het verschil maakt dan gaat een groepje dat ook niet meer goed maken. Hilarisch wordt het zelfs als sommigen Tom ook nog willen kruisigen. Voor wat in hemelsnaam?

de nieuweMerckx 27 september 2020 om 20:26

Ja. Ik herinner me nog een editie van de ronde van Vlaanderen waarin Baldato lange tijd (onnodig) alleen op kop ging rijden. Je hoorde nonstop luid boegeroep, beangstigend. Erg klein volkje, die vlamingen.

Jacco van Stierop 27 september 2020 om 16:49

Mooie finale en schitterende winnaar. Precies op het juiste moment zijn punch ingezet en knap stand gehouden. Van Aert weer erg sterk, maar lastig voor hem om metgezellen te vinden. Leuk dat Pogačar de finale inluidde. Mooi parcours wel.

Cochise 27 september 2020 om 16:49

Tuurlijk moet Roglic niet op kop rijden voor van Aert en natuurlijk was Alaphilippe sterker bergop. Maar het is wel menselijk om te hopen dat Roglic tenminste zou doen alsof hij meewerkt met de man die hem 3 weken uit de wind heeft gezet.

dacosta 27 september 2020 om 16:49

Bahbah zielig leven heb je als je nu de Belgen ligt uit te lachen. Even na de Nederlandse prestaties kijken…

horsm 27 september 2020 om 16:49

Kan Wout niet weg uit België??

platteprijs 27 september 2020 om 16:53

Een Gasparototje doen. Zij vader is Nederlander, dat is dus in een achternamiddag geregeld :)

Guushovd 27 september 2020 om 17:12

Hm, ja begin ook te denken dat, dat beter is voor hem. Een beetje chauvinisme oké. Maar een sloveen de grond in boren omdat hij niet voor een Belg rijd op het WK is er echt over.

Ze kapen die jongen volledig. Het voelt als ouders van jeugdige sporters die aan de kant van het veld hun longen eruit schreeuwen voor zichzelf.

Max Rockatansky 27 september 2020 om 16:50

Had het Van Aert gegund, maar Alaphilippe is de terechte kampioen. De stress en wanhoop op de Belgische tv was trouwens erg amusant.

Domestique 27 september 2020 om 16:52

Uit de Nederlandse prestaties moet je inderdaad je plezier niet halen vandaag ;-) #actiereactie

Laatste man 27 september 2020 om 16:50

Eddy, Jose, Karl en Michel woest op Roglic.

Laatste man 27 september 2020 om 16:51

En Bram praat mee.

Theo H 27 september 2020 om 16:51

Wel mooi dit, ook Tankink gaat mee in het verhaal. Hij moet zijn schnabbel bij Sporza natuurlijk veilig stellen. Veel te ver gezocht dit, Roglic was duidelijk de slechtste man van de achtervolgende groep.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 16:52

Karl Vannieuwkerke is echt zo’n ophitser.

fietsvriend 27 september 2020 om 16:53

Balen dat ik geen kabel meer heb, dit klinkt heerlijk

oscarito1908 27 september 2020 om 16:55

En terecht. Zo werkt dat nu eenmaal.
Roglic te weinig echt coureur met weinig gevoel voor de koers.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 16:56

Als WVA zelf niet zo piswoest is op Roglic, dan verklaart Karl dat alvast omdat Wout zo’n nette beleefde jongen is die het liever met de mantel der liefde bedekt.

Bruine Koersbroek 27 september 2020 om 16:51

edit wf: tot ziens

oscarito1908 27 september 2020 om 17:23

Tot ziens!

vanSpringel 27 september 2020 om 16:51

Planckert op Sporza. Die kan zooooow slecht tegen verlies. Wattun drama.

Gees77 27 september 2020 om 16:51

Weer lachen met onze Baskische col op wielerflits. :)

RIH 27 september 2020 om 16:51

Sorry hoor, al dat gezeur over Roglic… eenieder die goed heeft gekeken, zag dat Roglic op een gegeven moment Wout van Aart een handje gaf, en vervolgens een kopbeurt deed om zo iets te kunnen doen voor hem. Maar ja, meehuilen met de wolven (Belgen), die hebben echt stront in hun ogen! Onverdiend en een fout soort beleving. Ik zie dat heel anders!!!!!

Miko1983 27 september 2020 om 16:52

edit wf: niet doen

Bami Bal 27 september 2020 om 16:52

Hehe

Headlines

Materiaalzone

Populair