WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert
foto: Cor Vos
zondag 27 september 2020 om 16:35

WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

Julian Alaphilippe is in Italië wereldkampioen wielrennen geworden. De Fransman kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish op het autocircuit van Imola, nadat hij op de slotklim weggesprongen was. Wout van Aert won de sprint van vijf achtervolgers en pakte, net als op het WK tijdrijden, het zilver. Het brons was voor Marc Hirschi. Alaphilippe neemt de regenboogtrui over van de Deen Mads Pedersen.

Vroege kopgroep
Een standaard WK-verhaal speelde zich af in de openingsuren. In de eerste ronde reed een kopgroep zonder grote namen weg. Jonas Koch (Duitsland), Torstein Traeen (Noorwegen), Marco Friedrich (Oostenrijk), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Alfredo Castillo (Mexico) vonden elkaar en pakten maximaal acht minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Enkele landen lieten zien vertrouwen te hebben in hun kopman. Slovenië, Zwitserland en Denemarken zetten zich aan kop en controleerden de voorsprong van de vluchters. Die schommelde rondes lang rond de zes minuten. Vier rondes voor het einde, met nog ruim honderd kilometer voor de boeg, ging het tempo flink de hoogte in en werd het gat langzaam gedicht. Diverse favorieten schoven op dat moment op in het peloton.

Koch en Traeen bleven vooraan het langst over. Met nog drie rondes van 28,8 kilometer te gaan was het verschil tussen de overgebleven koplopers en het peloton nog twee en een halve minuut. Een eerste versnelling in het peloton van Viacheslav Kuznetsov bleek kansloos. Zeventig kilometer voor het einde, met de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%) op komst, kwam opeens de Franse equipe naar voren met kopman Julian Alaphilippe. Ook de Belgen en de Slovenen lieten zich zien.

Frankrijk opent de finale
Een demarrage bleef uit, maar het peloton werd onder de Franse druk wel al flink uitgedund. Ook werden de laatste twee vroege vluchters op 70 kilometer van de meet bedankt voor bewezen diensten. Frankrijk besloot om het tempo te onderhouden bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Tourwinnaar Tadej Pogačar kreeg op het circuit te maken met een lekke band, maar hij wist na een fietswissel snel terug te keren. België had op dat moment het commando overgenomen van Frankrijk.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste klim van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) bepaalden de Britten en de Belgen het tempo. De Nederlandse kopman Tom Dumoulin hing op dat moment in het laatste wiel van het peloton, maar hij wist snel wat plaatsen op te schuiven. Met een hoog tempo werd vervolgens aan de Cima Gallisterna begonnen. Pogačar opende daar de aanval, maar hij kreeg niemand mee. Benoot koos ervoor om tien seconden achter de Sloveen het tempo te bepalen. Een veertigtal renners maakte op dat moment nog deel uit van de favorietengroep.

Dumoulin springt naar Pogačar toe
Pogačar breidde op weg naar het circuit zijn voorsprong uit naar vijftien seconden. Ondanks achtervolgend werk van Wellens en Benoot liep de Sloveen uit naar 25 seconden bij het ingaan van de slotronde op Imola. Op de Mazzolano kwam de tegenaanval uit het peloton van Tom Dumoulin. De Nederlander dichtte een gat van zeven seconden op Pogačar, maar de favorietengroep wist nog voor de top aan te sluiten bij het kopduo.

Vincenzo Nibali versnelde op de top en kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en een alerte Van Aert mee. Het viertal kwam echter niet weg, waardoor dertig renners afstormden op de laatste klim van de dag. Op de laatste Cima Gallisterna moest de beslissing vallen. Een groepje met Van Avermaet en Alaphilippe leek vlak voor die klim weg te rijden, maar de samenwerking was niet ideaal. Benoot wist met een laatste inspanning zijn kopman Van Aert alles weer bij elkaar te brengen.

foto: Cor Vos

Alaphilippe wacht tot de laatste klim
Van Avermaet gooide op de steile Cima Gallisterna het tempo de hoogte in. Marc Hirschi versnelde vanuit zijn wiel en hij kreeg Van Aert, Nibali, Alaphilippe, Roglic, Schachmann, Kwiatkowski en Fuglsang in zijn wiel mee. Een groepje met Dumoulin volgde op korte achterstand. Vlak onder de top plaatste Alaphilippe een splijtende demarrage waarop iedereen moest passen. Hij sloeg direct een gat op vijf renners: Fuglsang, Kwiatkowski, Van Aert, Hirschi en Roglic.

Bij het ingaan van de afdaling was het gat acht seconden, maar de Fransman wist die voorsprong te verdubbelen. De aanwezigheid van de snelle Van Aert zorgde ervoor dat de achtervolging lastig op gang kwam. Toch wisten de jagers het verschil rond de twaalf seconden te houden. In de afdaling richting het Formule 1-circuit konden de vijf achtervolgers Alaphilippe zien rijden, maar dat was op tien seconden.

foto: Cor Vos

Alaphilippe rondt het af, Van Aert sprint naar zilver
Bij het opdraaien van het circuit in Imola, drie kilometer van de meet, was het verschil dertien tellen. Alaphilippe viel niet stil en ondanks verwoede pogingen van Van Aert kon hij het gat niet dichtrijden, waarna het tempo stilviel bij de achtervolgers. De Franse springveer mocht zich daardoor klaarmaken voor het juichgebaar en de wereldtitel in ontvangst nemen. Voor het eerst sinds 1997 bezorgt hij zijn land de wereldtitel bij de mannen.

De sprint van de achtervolgers werd eenvoudig gewonnen door Van Aert, die eerder deze week ook al tweede werd op het WK tijdrijden. Marc Hirschi veroverde het brons door Kwiatkowski nipt voor de blijven. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, hij kwam net buiten de top-10 in een groep op 53 seconden over de finish.

Volgend jaar in Vlaanderen
Het WK wielrennen vindt volgend jaar (18-26 september 2021) plaats in Vlaanderen. De tijdritten starten in Knokke-Heist en finishen in het historische Brugge. De wegkoersen vertrekken dan weer uit Antwerpen, om te eindigen in studentenstad Leuven.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
417 Reacties
Sorteer op:
27 september 2020 16:42
Mooi dat Roglic nu de schuld krijgt, terwijl duidelijk zichtbaar was dat hij niet meer kon. Anders kon hij wel met Alaphilippe mee.
27 september 2020 16:42
Mooie koers met dank aan Pogacar. En de sterkste wint. Roglic nog verrassend sterk. En wat fijn om te zien dat Dumoulin terug is. Valverde gewoon weer Top10.
27 september 2020 16:42
Het wordt tijd dat het WK niet meer voor landen, maar voor ploegen georganiseerd wordt. Zijn we gelijk van die rare Mexicanen af die even in beeld mogen rijden. Gewoon de WT-ploegen een ploeg laten sturen.
    27 september 2020 17:07
    Het WK voetbal vanaf nu ook maar met merkenteams doen?
    27 september 2020 17:26
    Wout was super! Mss kon het indien hij een keer minder moest reageren.. Maar alahilippe toch wel verdiend. Roglic geen woorden aan vuil maken. Enkel In zege dauphine heb ik echt teamwerk voor Wout gezien in zijn zeges laatste 2 maanden. Team vandaag sterk
    27 september 2020 20:19
    Wat een stel zeikerds en jankers hier zeg,met wuyts voorop.
27 september 2020 16:42
Mooie renner om in de regenboogtrui te hebben. Zeker verdiend, wel jammer voor Van Aert.
27 september 2020 16:42
WvA moet echt geen seconde meer knechten voor deze mannen, Roglic en Tom kunnen het niet waarmaken maar voelen zich wel te goed om iets terug te doen
27 september 2020 16:42
Jumbo moet maar even bellen met Slovenië dat het zo niet werkt.
27 september 2020 16:42
Mooie wereldkampioen. Jammer voor Wout. De Belgen een echt blok. Had ik niet verwacht. Vaak van Avermaet verweten dat hij zijn kansen niet zou opofferen doet dit vandaag wel.
    27 september 2020 16:47
    Alleen jammer voor Van Aert dat Van Avermaet zijn beste tijd gehad heeft en dat juist hij zijn beste knecht moest zijn op dit parcours. Een paar jaar geleden zou een Greg hier veel verder vooraan hebben gezeten. Ag2R had zijn geld voor drie jaar lang veel beter kunnen besteden.
27 september 2020 16:42
Vind het ook genieten.
27 september 2020 16:43
Roglic kon gewoon niet beter. Sneu gezeur.
    27 september 2020 17:43
    Inderdaad, aan de sprint af te zien is dat duidelijk. Normaal gaat ie er nog wel voor.
27 september 2020 16:43
Belgie goed op kop gereden voor Alaphilipe. Geen groen maar ook geen regenboog. ;)
    27 september 2020 16:44
    Geen tour voor jumbo maar ook geen Giro
    27 september 2020 16:53
    Zielig mannetje!!!
27 september 2020 16:43
Sterkste wint, maar er is wel iets grondig mis bij Jumbo.
Wellicht komt nu vanuit België opnieuw de roep dat Wout daar weg moet, maar zelf denk ik dat ze afscheid van Roglic mmoeten nemen
    27 september 2020 16:56
    Tsja Wout niet sterk genoeg en Roglic is de schuldige. Mooi die Belgen.
27 september 2020 16:43
Precies het voorspelbare scenario. Alaphilippe was er de hele laatste Tourweek mee bezig zich nog een beetje meer in vorm te rijden. Van Aert had beter alleen achter Alaphillipe boven kunnen komen. Op zo'n groepje kun je nooit vertrouwen.
27 september 2020 16:44
Ik dacht al alle Belgen zullen hier wel losgaan over Roglic en ja hoor, het is weer zover.

Alaphilippe mooie wereldkampioen. Van Aert wellicht wel de sterkste, Roglic leek me volledig kapot te zitten. Marc Hirschi toch ook weer heel sterk, jammer dat hij zo zenuwachtig in de wind heeft gereden zo vroeg in de wedstrijd
    27 september 2020 17:00
    Tankink kan gedrag Roglic ook niet smaken en is bij mijn weten geen Belg
    27 september 2020 17:24
    @vantheman, Tankink woont in Belgie. Lanaken. Die moet op Sporza goed opletten wat ie zegt natuurlijk
    Anders is zun mooi wit gestukadoorde gevel snel voorzien van grafiti.
27 september 2020 16:44
Wat een knappe koers van Roglic! Renner naar mijn hart. Jammer genoeg niet beloond met een medaille...
27 september 2020 16:44
Mooie en verdiende wereldkampioen. Van Aert wordt slachtoffer van zijn eigen succes waardoor de achtervolgende groep natuurlijk naar hem gaat kijken. Dat men hier Roglic afbrand door geen kopwerk te doen voor van Aert slaat nergens op. Roglic zat helemaal dood wat duidelijk te zien was doordat hij meerdere keren een gaatje moest laten in die groep.
27 september 2020 16:44
Dat een paar belgen nu boos zijn op Roglic is belachelijk. Roglic kon gewoon niet beter anders was hij wel mee geweest met Alaphilipe. Van Aert was zelf gewoon net niet goed genoeg o mee te gaan met Alaphilipe
27 september 2020 16:44
Mooie overwinning, niks op af te dingen. Niemand kon mee bovenop, dan weet je bijna zeker dat je er niet meer bij komt.
Meteen over de top vol gas geven kon ook niemand meer, dat was al een teken.
Jammer voor VanAert, maar gelukkig wel een mooie coureur als WK.
27 september 2020 16:45
wanneer van Aert in de TdF iets minder hard op kop had gereden voor Roglic dan had hij vandaag mischien genoeg overschot om te winnen
    27 september 2020 16:46
    Of als hij iets harder had gereden in de Tour was z’n super compensatie beter en had ie gewonnen. Kan ook.
27 september 2020 16:45
Hilarisch dat al die Vlamingen hier los gaan over Roglic die zogenaamd te veel voor zijn land rijdt terwijl ze Van Avermaet juist verwijten dat nooit te doen.
Gooi de frustraties er maar uit jongens. Laat je daarbij vooral niet leiden door enige logica of consistentie in jullie denken.
27 september 2020 16:45
Het is een landenwedstrijd!!!
27 september 2020 16:45
Flip was oppermachtig op de klim en hij hield het vol tot de finish. Echt de verdiende winnaar. Gelukkig geen koersvervalsing door ploegmaten die voor elkaar werken ipv landgenoten.
27 september 2020 16:45
Mooi WK! Vermakelijke aanval van Pogacar, een aardig tussenstuk na de voorlaatste klim met wat chaos en een leuke slotklim. Sterkste heeft gewonnen, Van Aert dik verdiende zilveren medaille.

Commentaar op Roglic voorspelbaar, maar wel weer heel vreemd. Die zat op de top van de klim duidelijk over zijn limiet en draait als minste van de groep daarna gewoon goed mee. Had hij zich daar als enige op kop verder leeg gereden dan was Flip al veel eerder zeker van de winst geweest.
    27 september 2020 16:50
    Klopt helemaal, maar het is veel prettiger om een zondebok aan te wijzen voor het zilver van Wout. Terwijl het duidelijk was dat niemand mee kon met Julian. In MSR was Wout ook los van de rest en hier toch nog vier man bij zich.
    27 september 2020 17:00
    Burdin Wout was niet sterk genoeg! Maar goed zorg dat je vannacht goed slaapt.
27 september 2020 16:46
Dat je als Belg boos wordt omdat een Sloveen een Belg niet helpt vind ik raar. Of mogen wij als Nederlands ook boos worden omdat Tom niet is geholpen door Wout?
    27 september 2020 16:55
    De renner in de minst kansrijke positie helpt de renner die de koers kan winnen. Snap je?
    27 september 2020 17:01
    Als ze van dezelfde ploeg zijn ja. Dat waren ze vandaag niet. Snap je?
    27 september 2020 17:03
    Vanwaar dan die verwijzing naar Tom? Je doelt hier duidelijk op de merkenteams, waar ze de volgende 364 dagen voor rijden, dus het terug omdraaien is een zwaktebod.
    27 september 2020 18:46
    Sterker nog, WvA rijdt Tom gewoon terug op die klim. Lees je niks over.
    28 september 2020 06:38
    Ik doel erop dat het met landenteams gek is dat je verwacht dat iemand van een ander land je in volle finale op sleeptouw neemt. Wij Nederlanders zouden ook niet verwachten dat Van Aert dat zou doen voor Dumoulin, bijvoorbeeld. Dat probeer ik te zeggen.
27 september 2020 16:46
Roglic kon niet beter en Roglic is Sloveen en geen Belg. Wat een kinderachtig gezeur toch elke keer van die Belgen mbt Van Aert.

Alaphilippe was overduidelijk de sterkste op die klim en het stukje erna. De uitslag verandert niet als Roglic iets meer op kop rijdt.
27 september 2020 16:46
Mooie twee laatste ronden en een verdiende winnaar!

Spijtig dat Van Aert net niet voor de winst kon sprinten, maar Alaphilippe was ook gewoon heel sterk. Ze hadden met het hele groepje vol moeten rijden om hem terug te pakken (Roglic alleen kon dit niet zelfs als hij gewild had) en dat was voor de anderen moeilijk met een topsprinter erbij... Moest Pogacar een ronde gewacht had met zijn aanval, dan hadden hij en Julian waarschijnlijk met twee weggeweest.

Reacties zijn gesloten.