WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

foto: Cor Vos

zondag 27 september 2020 om 16:35

Julian Alaphilippe is in Italië wereldkampioen wielrennen geworden. De Fransman kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish op het autocircuit van Imola, nadat hij op de slotklim weggesprongen was. Wout van Aert won de sprint van vijf achtervolgers en pakte, net als op het WK tijdrijden, het zilver. Het brons was voor Marc Hirschi. Alaphilippe neemt de regenboogtrui over van de Deen Mads Pedersen.

Vroege kopgroep
Een standaard WK-verhaal speelde zich af in de openingsuren. In de eerste ronde reed een kopgroep zonder grote namen weg. Jonas Koch (Duitsland), Torstein Traeen (Noorwegen), Marco Friedrich (Oostenrijk), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Alfredo Castillo (Mexico) vonden elkaar en pakten maximaal acht minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Enkele landen lieten zien vertrouwen te hebben in hun kopman. Slovenië, Zwitserland en Denemarken zetten zich aan kop en controleerden de voorsprong van de vluchters. Die schommelde rondes lang rond de zes minuten. Vier rondes voor het einde, met nog ruim honderd kilometer voor de boeg, ging het tempo flink de hoogte in en werd het gat langzaam gedicht. Diverse favorieten schoven op dat moment op in het peloton.

Koch en Traeen bleven vooraan het langst over. Met nog drie rondes van 28,8 kilometer te gaan was het verschil tussen de overgebleven koplopers en het peloton nog twee en een halve minuut. Een eerste versnelling in het peloton van Viacheslav Kuznetsov bleek kansloos. Zeventig kilometer voor het einde, met de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%) op komst, kwam opeens de Franse equipe naar voren met kopman Julian Alaphilippe. Ook de Belgen en de Slovenen lieten zich zien.

Frankrijk opent de finale
Een demarrage bleef uit, maar het peloton werd onder de Franse druk wel al flink uitgedund. Ook werden de laatste twee vroege vluchters op 70 kilometer van de meet bedankt voor bewezen diensten. Frankrijk besloot om het tempo te onderhouden bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Tourwinnaar Tadej Pogačar kreeg op het circuit te maken met een lekke band, maar hij wist na een fietswissel snel terug te keren. België had op dat moment het commando overgenomen van Frankrijk.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste klim van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) bepaalden de Britten en de Belgen het tempo. De Nederlandse kopman Tom Dumoulin hing op dat moment in het laatste wiel van het peloton, maar hij wist snel wat plaatsen op te schuiven. Met een hoog tempo werd vervolgens aan de Cima Gallisterna begonnen. Pogačar opende daar de aanval, maar hij kreeg niemand mee. Benoot koos ervoor om tien seconden achter de Sloveen het tempo te bepalen. Een veertigtal renners maakte op dat moment nog deel uit van de favorietengroep.

Dumoulin springt naar Pogačar toe
Pogačar breidde op weg naar het circuit zijn voorsprong uit naar vijftien seconden. Ondanks achtervolgend werk van Wellens en Benoot liep de Sloveen uit naar 25 seconden bij het ingaan van de slotronde op Imola. Op de Mazzolano kwam de tegenaanval uit het peloton van Tom Dumoulin. De Nederlander dichtte een gat van zeven seconden op Pogačar, maar de favorietengroep wist nog voor de top aan te sluiten bij het kopduo.

Vincenzo Nibali versnelde op de top en kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en een alerte Van Aert mee. Het viertal kwam echter niet weg, waardoor dertig renners afstormden op de laatste klim van de dag. Op de laatste Cima Gallisterna moest de beslissing vallen. Een groepje met Van Avermaet en Alaphilippe leek vlak voor die klim weg te rijden, maar de samenwerking was niet ideaal. Benoot wist met een laatste inspanning zijn kopman Van Aert alles weer bij elkaar te brengen.

foto: Cor Vos

Alaphilippe wacht tot de laatste klim
Van Avermaet gooide op de steile Cima Gallisterna het tempo de hoogte in. Marc Hirschi versnelde vanuit zijn wiel en hij kreeg Van Aert, Nibali, Alaphilippe, Roglic, Schachmann, Kwiatkowski en Fuglsang in zijn wiel mee. Een groepje met Dumoulin volgde op korte achterstand. Vlak onder de top plaatste Alaphilippe een splijtende demarrage waarop iedereen moest passen. Hij sloeg direct een gat op vijf renners: Fuglsang, Kwiatkowski, Van Aert, Hirschi en Roglic.

Bij het ingaan van de afdaling was het gat acht seconden, maar de Fransman wist die voorsprong te verdubbelen. De aanwezigheid van de snelle Van Aert zorgde ervoor dat de achtervolging lastig op gang kwam. Toch wisten de jagers het verschil rond de twaalf seconden te houden. In de afdaling richting het Formule 1-circuit konden de vijf achtervolgers Alaphilippe zien rijden, maar dat was op tien seconden.

foto: Cor Vos

Alaphilippe rondt het af, Van Aert sprint naar zilver
Bij het opdraaien van het circuit in Imola, drie kilometer van de meet, was het verschil dertien tellen. Alaphilippe viel niet stil en ondanks verwoede pogingen van Van Aert kon hij het gat niet dichtrijden, waarna het tempo stilviel bij de achtervolgers. De Franse springveer mocht zich daardoor klaarmaken voor het juichgebaar en de wereldtitel in ontvangst nemen. Voor het eerst sinds 1997 bezorgt hij zijn land de wereldtitel bij de mannen.

De sprint van de achtervolgers werd eenvoudig gewonnen door Van Aert, die eerder deze week ook al tweede werd op het WK tijdrijden. Marc Hirschi veroverde het brons door Kwiatkowski nipt voor de blijven. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, hij kwam net buiten de top-10 in een groep op 53 seconden over de finish.

Volgend jaar in Vlaanderen
Het WK wielrennen vindt volgend jaar (18-26 september 2021) plaats in Vlaanderen. De tijdritten starten in Knokke-Heist en finishen in het historische Brugge. De wegkoersen vertrekken dan weer uit Antwerpen, om te eindigen in studentenstad Leuven.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

417 Reacties

stalle 27 september 2020 om 18:19

Julian was gewoon de beste vandaag.
Dat Wout beter voor de ploeg van Patrick Lefevere had gekozen wisten wij reeds lang.

S. Morgenstern 27 september 2020 om 18:27

Dan had hij hier af moeten stoppen voor Flip, in de Tour moeten knechten voor Bennett en nooit kunnen profiteren van die hoogtestage met alleen maar wereldtoppers.

rogierb 27 september 2020 om 18:45

Milaan San Remo, Strade Bianchi, 2 touretappes en 2 zilveren medailles op het WK is voor de Belgische wielerfans niet genoeg. Echt bizar.

xistnc 27 september 2020 om 18:49

Als het aan de Belgen had gelegen, zat Van Aert nu nog altijd met Nuyens opgezadeld.

Bart De zever 27 september 2020 om 18:25

Stom van van aert om niet mee te rijden met nibali toen ze weg waren.

Hans Baas 27 september 2020 om 18:35

Dat was inderdaad het beste moment geweest voor Wout. Maar hij reed nèt iets te defensief volgens mij.

Schollekop 27 september 2020 om 18:25

Kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat MvdP hier een kans heeft laten liggen. Zou de enige geweest zijn die de felle demarage van Flipje zou hebben kunnen bijbenen.

Hans Baas 27 september 2020 om 18:38

Achteraf gezien had Mathieu hier mee kunnen doen, maar als hij straks vijf klassiekers oppikt, dan weet je toch weer niet wat wijs was.

adelaarvanantwerpen 27 september 2020 om 19:09

Nee Voor Van Der Poel was die laatste klim veel te zwaar. Die helling was heel de tijd boven de 10%. Van der Poel heeft nog nooit bewezen hier bij de wereldtop te zitten. Ik zag Van Der Poel eerder in de groep Dumoulin eindigen

Hans Baas 27 september 2020 om 19:26

Bewezen of niet, hij heeft meer punch dan Tom en hij had wel degelijk een kans gehad. De helling waar hij in 2013 het WK won was kort, maar wel gemiddeld 10% met maximaal 16%. Het paste evenwel niet in zijn planning en volgens mij vond hij ook net als jij dat het te stijl was, of nochtans te lang. Maar dat een renner zelf denkt dat het niet gaat, zegt weinig, dat hebben we in Frankrijk gezien met Tom.

Ainu 27 september 2020 om 19:26

Hoe kom je daarbij? Alaphilippe is de beste puncher ter wereld maar vdP zou hem wel even kunnen volgen?

adelaarvanantwerpen 27 september 2020 om 20:21

Van Der Poel heeft inderdaad meer punch dan Dumoulin maar deze klim was meer dan de punch. Voor Alaphilippe zijn aanval was het tempo van Hirschi en Kwiatowski al zo hoog dat de meeste pure punchers al niet meer konden volgen. Renners zoals Sachmann en Valverde die beter klimmen dan VDP moesten ook al passen. In de Tirreno zag jij ook dat VDP op de echte steile heuvels de wereldtop niet kon volgen. Hij kon alleen winnen in een vroege vlucht.

vocsnor 27 september 2020 om 18:26

De oplossing: Roglic moet vertrekken bij Jumbo. En Evenepoel in plaats daarvan aantrekken als kopman.
Enkel voordelen: jumbo wint dan toch de Tour, WVA mag dan van de Belgen wel knechten, Evenepoel wordt in één klap een sympathieke gozer voor de WF jury,… ik zie enkel winnaars.

stalle 27 september 2020 om 18:29

Remco zou wel gek moeten zijn om die overstap te doen.Remember Wout.

Salon 27 september 2020 om 20:08

Haha.. exact dit dacht ik ook

dario_P 27 september 2020 om 20:18

Ja want Wout is door zijn overstap volledig gestagneerd in zijn ontwikkeling. Ik denk dat hij vaak wakker wordt met de gedachte wat voor renner hij had kunnen zijn zonder het verschrikkelijke juk van Jumbo..

VerstandOpNul 27 september 2020 om 22:21

Ik denk dat TJV een beter team en begeleiding heeft voor ronderenners, in die zin zou Remco wellicht beter bij TJV op zijn plek zijn (en wout dan bij DQS om de ruil compleet te maken)..

Joop Zoetemelk 27 september 2020 om 18:41

Aaaah ik had 1 naam met koeien letters op 1 staan.
Pogacar..

Waarom aanvallen als je weet dat je bij de beste zit op de laatste klim?
In mijn ogen heeft hij zichzelf kapot gereden door te vroeg aan te vallen.
Ook vond ik het lullig voor Wout dat iedereen na hem bleef kijken.

Ik ben niet geheel content met Allaphillipe als winnaar, wel heeft hij perfect gekoerst door eerst alle bordjes leeg te eten van de anderen.
Wereldkampioen wordt je 1,2,3 mooie strijd gezien al had ik het wel willen zien met Pogacar op de laatste klim.
Hoogmoed, jeugdigheid?

Hans Baas 27 september 2020 om 18:44

Hoogmoed en jeugdigheid, net als Mathieu vorig jaar vooral onervarenheid. Maar Pogacar heeft wel de koers geopend en daar ben ik hem dankbaar voor. Het was ook niet eens zo’n gek idee op dat punt de aanval te plaatsen. Het had kunnen lukken.

Arie den Blanken 27 september 2020 om 18:51

Het was zoals vaak een slaapverwekkende vertoning uitgezonderd de finale. Wel mooi op Sporza de ingebrachte WK-s uit de oude doos. Dat had nog wel wat uitgebreider gemogen. Veruit meest positieve is dat er nul valpartijen waren en dat is bijna uniek in het wegwielrennen

Lalsacien 27 september 2020 om 19:01

Even laten bezinken en dan pas reageren, dat is wat de meesten hadden moeten doen. Nu werd er vooral uit emotie gereageerd en dat is meestal niet objectief.
De race werd pas interessant in de laatste +-70km. De Zwitsers en de Denen hadden laten zien dat ze aspiraties hadden. Voor de Fransen ging het te langzaam en Pacher en Peters gingen het tempo opvoeren en slokten de laatste vluchters op. Daarna nam België het commando en sprong Pogacar weg. Die bleef redelijk lang weg omdat er niet hard genoeg achter hem aan werd gereden. Pas toen Dumoulin in de achtervolging ging kwam het spel op de wagen. Van Aert was even weg met een klein groepje (achteraf gezien had hij hier vol moeten meedraaien want dan had hij met Alaphilippe over de laatste heuvel heen kunnen komen). Martin en Molard hielden het gaatje klein. Op de laatste heuvel ging Hirschi en hij kreeg een select gezelschap mee. Na nog een uitval, waarbij iedereen op de limiet zat, ging Alaphilippe. Die had nog geen trap teveel gedaan en sloeg direct een gat. Één aanval was dus voldoende (wat dat betreft niet heel spannend). Niemand kon mee en daarachter waren ze ook niet meer bij machte om terug te komen.
Wat mij betreft een mooie en verdiende wereldkampioen na een goed landenspel van de haantjes.

Lalsacien 27 september 2020 om 19:08

De reactie van Van Aert over de rol van Roglic werd als ongeloofwaardig beschouwd door Sporza en vooral voor de bühne.
Toch uitkijken met de mentale druk op Wout vanuit Vlaanderen.
Ook Roglic wordt door Sporza in het verdomhoekje gezet. Ik denk dat de kopbeurten van Roglic niet het verschil hadden gemaakt om Alaphilippe terug te halen. Hij bleef er als laatste aan hangen. Ook Fuglsang, die normaal alles geeft, had niet heel overtuigende kopbeurten.
Dus de opmerking van Wout dat iedereen op de limiet zat kun je gerust als waarheid beschouwen.

Panache 27 september 2020 om 19:10

Prima analyse, op “daarachter waren ze ook niet meer bij machte om terug te komen” na. Ik denk dat Hirschi, Kwiatkowski en Fuglsang nog wel wat over hadden, maar met een topsprinter in je wiel is het zinloos. Pak je Alaphilippe terug dan verlies je de sprint. Dus de enige optie die zij hadden was er op gokken dat Van Aert in tijdritmodus de koploper zou terugpakken.

Romāns Vainšteins 27 september 2020 om 20:23

Dat had van Aert ook moeten doen mijns inziens, dan maar erop gokken dat je spurt zo goed is dat je ze alsnog pakt. Nu rijdt van Aert voorop vd medailles ipv de winst.

skylimit 27 september 2020 om 19:14

In een reactie op het hier eerder gestelde, ik vermoed dat de aanval van Pogacar bedoelt was om Roglic meer kansen te bieden op de WK-titel, mocht Pogacar teruggepakt worden. Helaas bleek Roglic niet de benen te hebben.
Misschien hadden de Slovenen dit beter andersom kunnen doen, maar ja dat is achteraf.

Bettinwel 27 september 2020 om 19:30

Gedroomde winnaar op een spannend WK, al had ie een kilometer eerder kunnen juichen zonder dat gekwak en gekijk. Mooi parcours!

Dankzij Roglic staat Jumbo nu twee keer met lege handen met twee keer de sterkste man in koers. Maar aanvallen loont.

Laatste man 27 september 2020 om 19:54

2 pracht zondagen voor je.

Lalsacien 27 september 2020 om 20:30

Geen oortjes, dus hij wist de voorsprong niet. Zeker met die bochtige laatste 10 kilometers.

ProfrondeZevenbergen 27 september 2020 om 22:13

@Bettiniwel
Wat heeft Roglic dan gedaan?

Jean Dumas 27 september 2020 om 19:30

Ik heb een mooi WK gezien, de beste heeft gewonnen.

Japsie 27 september 2020 om 19:33

Als Roglic wat Jumboballen had gehad bracht hij van Aert terug. Gelukkig deed hij dat niet en won de sterkste. Mooiste coureur van het peloton.

Marco 27 september 2020 om 19:39

Ik snap al dit geklaag niet.. het is met landen teams en Dumoulin heeft al voor Jumbo/ van Aert gereden wat al niet kan… de Belgen hebben al een wk voor teams.. de ronde van vlaanderen

ziyi 27 september 2020 om 19:39

Na een dagje verhuizen met mijn broers net op tijd om de laatste 10 k van dit WK live te zien

Alaflip rijdt, tegen mijn verwachting in, alleen op kop en lijkt er super fris uit te zien, was lekker zenuwachtig etc… ( had net ervoor tegen mijn broer gezegd dat ik Fuglsang zag winnen)

vind het best OK zo
een renner van mijn favoriete ploeg op kop, ben al sinds mijn tienerjaren fan van Mapei en alle andere merken die Patrick zijn ploeg sponsorden sorry
En erachter de snelste die een Belg is

Op geen moment heb ik gedacht dat Roglic voor Wout op kop moest rijden… gewoon
Lekker spannend of ze het zouden dicht rijden of niet…

sowieso was ik content geweest een Belg of een renner van DQS… perfect op een WK

Lalsacien 27 september 2020 om 20:31

Welkom nieuw lid.

ProfrondeZevenbergen 27 september 2020 om 22:13

Mooi WK. Verdiende winnaar. De Nederlanders volgens verwachting, de Belgen eigenlijk ook. Het scheelde niet veel voor Van Aert.

kleomantre 27 september 2020 om 22:24

Van Aert net te weinig geloof in eigen kunnen. Moet hier altijd keihard doorrijden maar kiest voor het zilver. Zou dan wellicht nog 1 a 2 man zover hebben gekregen om ook vol te mee te doen en wie weet waar het dan eindigt. Niet iedere sleper steelt namelijk de overwinning zomaar binnen.

Michelangelo 27 september 2020 om 22:36

Ik denk dat dit de enige logische uitslag is.
Als je als Belgie op deze manier naar de laatste helling rijdt, dan weet je dat er iemand POEF gaat zeggen. En ik heb dit jaar nog niemand gezien die mee kan als Alaphillipe gaat. Wel enkelen die naderhand het gat terug kunnen dichten.

Als je dat weet, dan moet je denk ik anders koersen. Je kaart uitspelen op de voorlaatste helling, om eerder met het elitegroepje weg te komen. Dan is het samenwerken om vooruit te blijven, ipv demarreren om voorop te komen. Ook voor Alaphillipe. En wie weet sprint je dan als Van Aert wel voor de zege.

Maar zoals de koers vandaag is aangepakt, ben je als Van Aert afhankelijk van het stilvallen van Alaphillipe. Of van de gezamenlijke kracht van de achtervolgers. Wetend dat er altijd een kleine terughoudendheid zal zijn om met Van Aert naar de finish te fietsen.

Conclusie: de beste op dit parcours reed gewoon vooraan! En ik denk dat heel veel mensen Alaphillipe pruimen als wereldkampioen.

Romāns Vainšteins 27 september 2020 om 22:48

In MSR was hij ook niet mee maar reed hij het gat dicht. Ik heb het idee dat hij op zijn eentje meer kans had gehad dan met die anderen er bij, met name Kwiat was de achtervolging aan het vergallen voor hem.

Michelangelo 27 september 2020 om 23:35

In MSR werd van aert geholpen door een draak van een afdaling van flipke. Deze keer ging hij wel foutloos naar beneden.

Neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat hij een ultieme poging had moeten wagen, desnoods met 4 slepers in zijn achterzak…

Joaquim Agostinho 28 september 2020 om 11:08

"En ik heb dit jaar nog niemand gezien die mee kan als Alaphillipe gaat…"
Hirschi onlangs, 2e etappe in de TdF…?!

Merzbow 28 september 2020 om 02:09

Als Belg zijnde vind ik dat Alaphilippe een terechte wereldkampioen is. Wout kon niet mee bij zijn versnelling. Wat jammer is.

Ben ik als Belg zijnde kwaad op Roglic? Wel ja toen Alaphilippe ging en zijn voorsprong constant bleef wel. Toen dacht ik ook even komaan doe wat voor Van Aert aangezien hij je 3 weken heeft geholpen in de TdF zonder succes.

Ben ik nu nog kwaad op Roglic? Tuurlijk niet. Het is en blijft een WK. Dat is iets tussen landen en geen teams.

Dus laten wij Belgen Roglic niet als zondebok gebruiken. Alaphilippe was gewoon de sterkste op dit WK.

Op naar volgend jaar. Een bloody boring WK qua parcours, maar wel op de maat geschreven voor de Belgen want zo klassiek als het maar kan zijn. Slaapverwekkend dus.

Ik kijk al uit naar 2022.

Lalsacien 28 september 2020 om 08:21

@Maarten_85 Vroeger was ik erg achterdochtig en met reden (EPO tijd, Armstrong) . Dat bedierf mijn plezier. Dat heb ik laten varen. Dan ben ik liever naïef. Kijk eens wat een heisa het geeft door renners niet te geloven.
Wat betreft Roglic, het zijn allemaal indrukken die jij hebt, wellicht gevoed door anderen. (Ik neem dan aan dat je hem niet persoonlijk kent). Kijk ook rustig(zonder vooroordeel) de laatste 10km van het WK eens terug dan zul je zien dat Roglic gewoon meedraaide.

FIBEPO 28 september 2020 om 10:55

DIT IS EEN WK VERDOMME!!!

welke CLOWNEN willen hier beweren dat een SLOVEEN voor een BELG moet RIJDEN op een WK!!!

voor de beginners van deze forum, WK staat voor WERELDKAMPIOENSCHAP
Een wereld bestaat uit LANDEN

Wie Roglic ook maar iets kwalijk neemt voor gisteren, geef je mening over iets waar je ook maar iets van kennis van hebt

wat btw Mr Eddy Plankaert en onze vrolijke presentator Karl van sporza uit hun botten durvden te slaan , bewijst dat je geen te hoge diplomas moet hebben om in de ether te komen.

Als je nog steeds overtuigd bent van je gelijk please reply, of je kan ook een mail sturen naar Lefevre om het wk af te schaffen en te vervangen door merkenteams

dan zou Roglic echt wel in de fout zijn gegaan gisteren

Mijn bescheiden mening kort over de uitslag

De winnaar kon je verwachten, was niets aan te doen, niet eerste keer…immense klasbak maar had hulp van buitenaf (dat is een kleine doordenker)

Van Aert levert twee maal prachtige prestatie, maar erg zielig zijn reactie …….. maar tweede. Weet je hoe slecht twee maal zilver is op een WK?

Hirschi gaan we nog veel van zien… huizenhoog cliche

Kwiatkowski, stilletjes aan weer de oude, is het echt voor de knikkers…. Kwiat is daar, veel meer dan sommigen beweren een meesterknecht

de groeten van uit Belgie!!!

Adrianus 28 september 2020 om 17:00

De hele heisa omtrent Roglic, wordt vooral veroorzaakt door Michel Wuyts, die graag een vuurtje aan steekt, hij heeft er ook de macht voor, omdat heel Belgie en meer dan half Nederland naar Sporza kijkt, maar dan vooral voor het deskundige en vermakelijk commentaar van Jose de Cauwer. Zo als Wuyts ook op zeer kwalijke wijze met zijn interpretatie van de onschuldige woorden van Adrie van der Poel flikte over het niet zien ademen van Wout van Aert tijdens het WK veldrijden 04-02-2018 in Valkenburg, waar Wuyts deze woorden totaal uit zijn verband trok en de woorden van Adrie linkte met niet naturel rijden van Wout. Dezelfde avond bij Sporza had Wuyts er een heel uitgebreid item van gemaakt van zijn eigen interpretatie, waar hij Adrie die dag flink mee beschadigde, terwijl hij eigenlijk niks bijzonder had gezegd. Echt schandalig dat Dr. Wuyts zich hier nooit voor heeft geexcuseerd

Headlines

Materiaalzone

Populair