WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

foto: Cor Vos

zondag 27 september 2020 om 16:35

Julian Alaphilippe is in Italië wereldkampioen wielrennen geworden. De Fransman kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish op het autocircuit van Imola, nadat hij op de slotklim weggesprongen was. Wout van Aert won de sprint van vijf achtervolgers en pakte, net als op het WK tijdrijden, het zilver. Het brons was voor Marc Hirschi. Alaphilippe neemt de regenboogtrui over van de Deen Mads Pedersen.

Vroege kopgroep
Een standaard WK-verhaal speelde zich af in de openingsuren. In de eerste ronde reed een kopgroep zonder grote namen weg. Jonas Koch (Duitsland), Torstein Traeen (Noorwegen), Marco Friedrich (Oostenrijk), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Alfredo Castillo (Mexico) vonden elkaar en pakten maximaal acht minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Enkele landen lieten zien vertrouwen te hebben in hun kopman. Slovenië, Zwitserland en Denemarken zetten zich aan kop en controleerden de voorsprong van de vluchters. Die schommelde rondes lang rond de zes minuten. Vier rondes voor het einde, met nog ruim honderd kilometer voor de boeg, ging het tempo flink de hoogte in en werd het gat langzaam gedicht. Diverse favorieten schoven op dat moment op in het peloton.

Koch en Traeen bleven vooraan het langst over. Met nog drie rondes van 28,8 kilometer te gaan was het verschil tussen de overgebleven koplopers en het peloton nog twee en een halve minuut. Een eerste versnelling in het peloton van Viacheslav Kuznetsov bleek kansloos. Zeventig kilometer voor het einde, met de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%) op komst, kwam opeens de Franse equipe naar voren met kopman Julian Alaphilippe. Ook de Belgen en de Slovenen lieten zich zien.

Frankrijk opent de finale
Een demarrage bleef uit, maar het peloton werd onder de Franse druk wel al flink uitgedund. Ook werden de laatste twee vroege vluchters op 70 kilometer van de meet bedankt voor bewezen diensten. Frankrijk besloot om het tempo te onderhouden bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Tourwinnaar Tadej Pogačar kreeg op het circuit te maken met een lekke band, maar hij wist na een fietswissel snel terug te keren. België had op dat moment het commando overgenomen van Frankrijk.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste klim van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) bepaalden de Britten en de Belgen het tempo. De Nederlandse kopman Tom Dumoulin hing op dat moment in het laatste wiel van het peloton, maar hij wist snel wat plaatsen op te schuiven. Met een hoog tempo werd vervolgens aan de Cima Gallisterna begonnen. Pogačar opende daar de aanval, maar hij kreeg niemand mee. Benoot koos ervoor om tien seconden achter de Sloveen het tempo te bepalen. Een veertigtal renners maakte op dat moment nog deel uit van de favorietengroep.

Dumoulin springt naar Pogačar toe
Pogačar breidde op weg naar het circuit zijn voorsprong uit naar vijftien seconden. Ondanks achtervolgend werk van Wellens en Benoot liep de Sloveen uit naar 25 seconden bij het ingaan van de slotronde op Imola. Op de Mazzolano kwam de tegenaanval uit het peloton van Tom Dumoulin. De Nederlander dichtte een gat van zeven seconden op Pogačar, maar de favorietengroep wist nog voor de top aan te sluiten bij het kopduo.

Vincenzo Nibali versnelde op de top en kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en een alerte Van Aert mee. Het viertal kwam echter niet weg, waardoor dertig renners afstormden op de laatste klim van de dag. Op de laatste Cima Gallisterna moest de beslissing vallen. Een groepje met Van Avermaet en Alaphilippe leek vlak voor die klim weg te rijden, maar de samenwerking was niet ideaal. Benoot wist met een laatste inspanning zijn kopman Van Aert alles weer bij elkaar te brengen.

foto: Cor Vos

Alaphilippe wacht tot de laatste klim
Van Avermaet gooide op de steile Cima Gallisterna het tempo de hoogte in. Marc Hirschi versnelde vanuit zijn wiel en hij kreeg Van Aert, Nibali, Alaphilippe, Roglic, Schachmann, Kwiatkowski en Fuglsang in zijn wiel mee. Een groepje met Dumoulin volgde op korte achterstand. Vlak onder de top plaatste Alaphilippe een splijtende demarrage waarop iedereen moest passen. Hij sloeg direct een gat op vijf renners: Fuglsang, Kwiatkowski, Van Aert, Hirschi en Roglic.

Bij het ingaan van de afdaling was het gat acht seconden, maar de Fransman wist die voorsprong te verdubbelen. De aanwezigheid van de snelle Van Aert zorgde ervoor dat de achtervolging lastig op gang kwam. Toch wisten de jagers het verschil rond de twaalf seconden te houden. In de afdaling richting het Formule 1-circuit konden de vijf achtervolgers Alaphilippe zien rijden, maar dat was op tien seconden.

foto: Cor Vos

Alaphilippe rondt het af, Van Aert sprint naar zilver
Bij het opdraaien van het circuit in Imola, drie kilometer van de meet, was het verschil dertien tellen. Alaphilippe viel niet stil en ondanks verwoede pogingen van Van Aert kon hij het gat niet dichtrijden, waarna het tempo stilviel bij de achtervolgers. De Franse springveer mocht zich daardoor klaarmaken voor het juichgebaar en de wereldtitel in ontvangst nemen. Voor het eerst sinds 1997 bezorgt hij zijn land de wereldtitel bij de mannen.

De sprint van de achtervolgers werd eenvoudig gewonnen door Van Aert, die eerder deze week ook al tweede werd op het WK tijdrijden. Marc Hirschi veroverde het brons door Kwiatkowski nipt voor de blijven. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, hij kwam net buiten de top-10 in een groep op 53 seconden over de finish.

Volgend jaar in Vlaanderen
Het WK wielrennen vindt volgend jaar (18-26 september 2021) plaats in Vlaanderen. De tijdritten starten in Knokke-Heist en finishen in het historische Brugge. De wegkoersen vertrekken dan weer uit Antwerpen, om te eindigen in studentenstad Leuven.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

417 Reacties

Alto de angliru 27 september 2020 om 16:53

Alle Belgen en alle tjv renners hadden gezamenlijk voor Wout moeten rijden, ja met 30 man het liefst want Wout is de beste en verdiende het hier om te winnen… hahaha

S. Morgenstern 27 september 2020 om 16:53

Hebben blijkbaar gemist dat Roglic die laatste aanval van Van Aert inleidde.

horsm 27 september 2020 om 16:53

De sterkste man uit koers – Van Aert- verliest omdat hij op het moment suprême geen (Belgische) ploegmaten meer had. Dat kan je een tactische fout noemen of niet (ze hadden een van de sterkste blokken), maar zeggen dat het aan een Sloveen en een Nederlander ligt is een tikje onvolwassen & slecht verliezen.

Ainu 27 september 2020 om 16:59

Van ploeggenoten was op dat moment geen sprake meer, dat is normaal he. Het was aan de kopmannen. Als Van Aert niet zo’n sterke sprint had zou er in die achtervolgende groep veel harder gereden worden volgens mij. Het is een sterk wapen, maar soms werkt dat tegen je.

Wielrennertje 27 september 2020 om 16:53

Om te winnen had Van Aert mee moeten zitten, klaar. Geen schande dat dat niet lukt, maar met je vingers naar andere renners gaan wijzen als excuus is sneu (vanuit de fans hiero). Is toch een van de bekendste wielerfenomenen dat de man met de sterkste sprint de achtervolging moet dragen? En Roglic deed gewoon zijn beurten. Hij had ook achterin het groepje kunnen gaan zitten, want vanaf die afdaling waren zijn kansen zo goed als weg.

Verder een mooi parcours. Mooi die uitzichten over de heuvels. Jammer dat er redelijk afwachtend werd gereden, maar de laatste ronde was smullen. Het circuit had voor mij niet perse gehoeven.

Laatste man 27 september 2020 om 16:53

Wuyts echt schandalig als commentator. Sporza is in 4 weken totaal ongeloofwaardig.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 16:57

Zelfs Jose de Cauwer gaat erin mee.

Wielerbier 27 september 2020 om 16:53

Sorry hoor ik reageer eigenlijk nooit maar ik wil wel de reacties eens zien als Dumoulin mee is en Roglic spant zich op deze manier in..:..
@jumbo tijd om afscheid te
Nemen van Roglic en alle ballen op Tom en Steven en de steun voor Wout wanneer het kan…

Limal 27 september 2020 om 16:58

Met het bijkomende verschil natuurlijk dan dat Van Aert zeker is van winst in de sprint en Dumoulin niet ;-)

Lange 27 september 2020 om 16:54

Als Roglic helemaal dood had gezeten had hij niet bij de laatste 6 gezeten. Slappe zak dat hij niet terugbetaald.
Zo ga je niet met elkaar om…en dat zijn zijn effect hebben bij de ploeg, de Belgen, de Nederlanders en erger nog de renners zelf…

KennyKlimmen 27 september 2020 om 16:54

Ha, ha Ik vind dat Wout en Primoz voor Tom hadden moeten rijden de enige NL renner uit een NL ploeg in de finale….

Als NL fan was ik blij met de demarrage van Dumo…. Lekker dat die weer wedijvert met de wereldtop…

Man met de hamer 27 september 2020 om 16:54

Roglic had zuiver symbolisch op kop moeten peddelen voor Wuyts en Wout, hoewel hij duidelijk niks meer in de tank had. Telkens als Van Aert aanzette moest arme Primoz al bijna lossen, maar toch gaat zijn hoofd op het hakblok.
Keek hij maar wat vaker op Wielerflits, dan wist ie tenminste wat er leeft onder het eenvoudige volk.

Doordrijver 27 september 2020 om 17:00

Jongen… Hij was mee. Hij zat kilometers achteraan en dan kan je echt nog wel 2 druppels er uit persen hoor. Dit had hij altijd moeten doen.

Man met de hamer 27 september 2020 om 17:06

Heb je zijn sprint gezien? Verliezen van Fuglsang? Dat zegt meer dan genoeg.

vanSpringel 27 september 2020 om 16:55

NL 2 gouden medallies op dit WK.

Max Rockatansky 27 september 2020 om 16:56

Zo is dat. Is toch nog een pakkie beter dan 2 zilveren. ;-)

-Stijn- 27 september 2020 om 16:57

Buiten Nederland is niemand bezig met vrouwenwielrennen

CechRepublic 27 september 2020 om 16:58

Buiten Vlaanderen zijn er ook heel weinig mensen geïnteresseerd in het Vlaamse gejank over Van Aert,

Miko1983 27 september 2020 om 16:55

Hahaha van van avermaet bedoel je. Waar was team BE op moment Suprème??? Eigen falen op een Nederlander en een Sloveen afschuiven…moet niet gekker worden.

CechRepublic 27 september 2020 om 16:55

Eloquent verwoord wel, je frustraties.

Gees77 27 september 2020 om 16:55

Rustig Burdin denk aan je hart.

Vic413 27 september 2020 om 16:56

Mooiste wereldkampioen van de laatste jaren !
– fanatieke Wout supporter

Doordrijver 27 september 2020 om 16:58

Dat vind ik nu ook wel.

Limal 27 september 2020 om 17:00

+1, ik had hetzelfde gevoel toen ik Alaphilippe zag winnen.

_Belgische Van Aert fan en liefhebber van mooie koers.

Gelei 27 september 2020 om 17:07

Tuurlijk, iemand als Flip moet gewoon in de gallerij der wereldkampioenen.

Guushovd 27 september 2020 om 17:18

Eens (2x)

Lalsacien 27 september 2020 om 16:56

@constantinopel zit je wel eens op een racefiets?

Cayolle 27 september 2020 om 16:56

Eeh, we rijden hier met Landenploegen, dacht ik. Vind van Aert een prachtige renner, maar aan knechten/medewerking heeft het hier niet gelegen. De hele Belgische ploeg heeft zich uit de naad gereden. Op een gegeven moment moet je het ook alleen kunnen. Alaphilipe reed het laatste stuk ook alleen …

Doordrijver 27 september 2020 om 16:58

Ze reden even snel, na het logische gat dat hij slaat op het steile puistje.

CechRepublic 27 september 2020 om 16:56

@Burdinges, wat is je bloeddruk op het moment?

Doomsday 27 september 2020 om 16:57

Jammer dat Hirschi niet heeft gewonnen. Van Aert wint volgend jaar wel in eigen land. Al heb ik wel wat moeite met de mate van oppertunisme bij de zuiderburen.

Doordrijver 27 september 2020 om 16:57

Jongens, stop met bevechten.
Roglic moest hier altijd, altijd zich de stont uit zijn naad rijden op de dode momenten. Ook al kon hij niet meer. Hij was mee en zat er, dus ben je net goed genoeg. Je perst elke druppel er nog uit voor je ploegmaat als je voelt dat het niet meer kan.
Hier gaat intern een woordje over gepraat worden intern, wees er maar zeker van.

Sterkste man in koers van Aert. Sterkste man op die steile puist, zoals verwacht, Flippie. Die slaat daar logischerwijs een gat en vanaf dan draait het niet lekker rond in het groepje slepers.
Een mooie kampioen en ik hun het deze knaap van harte.
Hiermee is alles gezegd.

Theo H 27 september 2020 om 16:59

Inderdaad, alles gezegd. Geen verstand van wielrennen. Als Roglic constant op kop gaat rijden, loopt Alaphilippe alleen maar verder uit. In de wielen zitten en wat flauwe beurtjes doen is heel wat anders dan het gat dicht rijden.

CechRepublic 27 september 2020 om 17:00

Als je de sterkste man in koers bent ben je toch gewoon mee met Flip op die laatste berg? Hij kon niet eens met met Fuglsang.

platteprijs 27 september 2020 om 17:00

Sorry maar Alaphilippe was duidelijk de sterkste vandaag. Niet alleen door zijn demarrage maar vooral ook door de manier hoe hij de laatste 10 km op kop bleef tegenover het groepje achter hem. Die stonden namelijk allesbehalve stil.

Doordrijver 27 september 2020 om 17:02

@Cezch
's werelds beste puncheur die meer dan 10kg minder weegt rijdt daar logisch gewoon weg.

@platteprijs
Die reden echt niet vol door. Constant omkijken, zwakke beurten. Dat groepje van 5 was te groot. Zodra zulke situatie zich voordoet in wielrennen begint het spel van 'ik rij niet door want…'

@Theo
Nee Roglic moest de laatste km's op een gegeven moment effe elke druppel er uit persen. De eerste km's na de demarrage niet.

platteprijs 27 september 2020 om 17:05

@ Doordrijver, als dat zo was, was de voorsprong binnen de kortste keren boven de halve minuut geweest.

denistel 27 september 2020 om 16:57

vanf de aanval van Pogacar een mooi slot gezien,Alaphilippe
stond er op het juiste moment,v Aert sterk gereden Hirschi
een mooie verassing.

deffil 27 september 2020 om 16:57

Wat een podium!

molovin 27 september 2020 om 16:57

De sterkste overduidelijk gewonnen. Deze man gaat de trui ook glans geven.

Dat gezeur op Roglic slaat nergens op, die gast zat stikkapot. Was ook de enige echte klimmer die mee kon op zn tandvlees. En niemand die zijn benen kon voelen. En Wuyts is echt een seniele nationalist. Nog nooit 1 meter gefietst maar wel weten wat iemand moet doen na 255 km hard koersen.

Dolfy 27 september 2020 om 16:58

Alaphilippe gewoon de sterkste. Fuglsang zat wel net wat te ver, kwam nog sterk naar voren op het eind, zoefde nog Van Aert en alles voorbij maar het gat was al te groot. Als Van Aert echt goed was had-ie mee met Fuglsang moeten gaan. Van Aert en Roglic hebben met elkaar gesproken. Roglic heeft daar denk ik eerlijk aangegeven dat-ie kapot zat. Had ook niks meer in de benen in de sprint. Verdiende winnaar die Alaphilippe.

Dolfy 27 september 2020 om 17:03

Van Aert zegt zelf dat Roglic het nog geprobeerd heeft voor Van Aert te rijden maar zat volgens hem ook gewoon helemaal door.

klootje kriekeljon 27 september 2020 om 16:58

Prachtig podium, stuk voor stuk klasbakken. Pogacar leuk nummertje, maar volgende keer nummer andersom spelden.

Snap de frustraties van de Belgen wel. Vandaag is het landenkoers, maar morgen had je een WK-trui in je ploeg kunnen en misschien wel moeten hebben.

CechRepublic 27 september 2020 om 16:58

Want?

Headlines

Materiaalzone

Populair