WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

WK 2020: Julian Alaphilippe grijpt wereldtitel in Imola, zilver voor Wout van Aert

foto: Cor Vos

zondag 27 september 2020 om 16:35

Julian Alaphilippe is in Italië wereldkampioen wielrennen geworden. De Fransman kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish op het autocircuit van Imola, nadat hij op de slotklim weggesprongen was. Wout van Aert won de sprint van vijf achtervolgers en pakte, net als op het WK tijdrijden, het zilver. Het brons was voor Marc Hirschi. Alaphilippe neemt de regenboogtrui over van de Deen Mads Pedersen.

Vroege kopgroep
Een standaard WK-verhaal speelde zich af in de openingsuren. In de eerste ronde reed een kopgroep zonder grote namen weg. Jonas Koch (Duitsland), Torstein Traeen (Noorwegen), Marco Friedrich (Oostenrijk), Daniil Fominykh (Kazachstan), Yukiya Arashiro (Japan), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Ulises Alfredo Castillo (Mexico) vonden elkaar en pakten maximaal acht minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Enkele landen lieten zien vertrouwen te hebben in hun kopman. Slovenië, Zwitserland en Denemarken zetten zich aan kop en controleerden de voorsprong van de vluchters. Die schommelde rondes lang rond de zes minuten. Vier rondes voor het einde, met nog ruim honderd kilometer voor de boeg, ging het tempo flink de hoogte in en werd het gat langzaam gedicht. Diverse favorieten schoven op dat moment op in het peloton.

Koch en Traeen bleven vooraan het langst over. Met nog drie rondes van 28,8 kilometer te gaan was het verschil tussen de overgebleven koplopers en het peloton nog twee en een halve minuut. Een eerste versnelling in het peloton van Viacheslav Kuznetsov bleek kansloos. Zeventig kilometer voor het einde, met de Cima Gallisterna (2,7 km aan 6,4%) op komst, kwam opeens de Franse equipe naar voren met kopman Julian Alaphilippe. Ook de Belgen en de Slovenen lieten zich zien.

Frankrijk opent de finale
Een demarrage bleef uit, maar het peloton werd onder de Franse druk wel al flink uitgedund. Ook werden de laatste twee vroege vluchters op 70 kilometer van de meet bedankt voor bewezen diensten. Frankrijk besloot om het tempo te onderhouden bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Tourwinnaar Tadej Pogačar kreeg op het circuit te maken met een lekke band, maar hij wist na een fietswissel snel terug te keren. België had op dat moment het commando overgenomen van Frankrijk.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste klim van de Mazzolano (2,8 km aan 5,9%) bepaalden de Britten en de Belgen het tempo. De Nederlandse kopman Tom Dumoulin hing op dat moment in het laatste wiel van het peloton, maar hij wist snel wat plaatsen op te schuiven. Met een hoog tempo werd vervolgens aan de Cima Gallisterna begonnen. Pogačar opende daar de aanval, maar hij kreeg niemand mee. Benoot koos ervoor om tien seconden achter de Sloveen het tempo te bepalen. Een veertigtal renners maakte op dat moment nog deel uit van de favorietengroep.

Dumoulin springt naar Pogačar toe
Pogačar breidde op weg naar het circuit zijn voorsprong uit naar vijftien seconden. Ondanks achtervolgend werk van Wellens en Benoot liep de Sloveen uit naar 25 seconden bij het ingaan van de slotronde op Imola. Op de Mazzolano kwam de tegenaanval uit het peloton van Tom Dumoulin. De Nederlander dichtte een gat van zeven seconden op Pogačar, maar de favorietengroep wist nog voor de top aan te sluiten bij het kopduo.

Vincenzo Nibali versnelde op de top en kreeg Mikel Landa, Rigoberto Urán en een alerte Van Aert mee. Het viertal kwam echter niet weg, waardoor dertig renners afstormden op de laatste klim van de dag. Op de laatste Cima Gallisterna moest de beslissing vallen. Een groepje met Van Avermaet en Alaphilippe leek vlak voor die klim weg te rijden, maar de samenwerking was niet ideaal. Benoot wist met een laatste inspanning zijn kopman Van Aert alles weer bij elkaar te brengen.

foto: Cor Vos

Alaphilippe wacht tot de laatste klim
Van Avermaet gooide op de steile Cima Gallisterna het tempo de hoogte in. Marc Hirschi versnelde vanuit zijn wiel en hij kreeg Van Aert, Nibali, Alaphilippe, Roglic, Schachmann, Kwiatkowski en Fuglsang in zijn wiel mee. Een groepje met Dumoulin volgde op korte achterstand. Vlak onder de top plaatste Alaphilippe een splijtende demarrage waarop iedereen moest passen. Hij sloeg direct een gat op vijf renners: Fuglsang, Kwiatkowski, Van Aert, Hirschi en Roglic.

Bij het ingaan van de afdaling was het gat acht seconden, maar de Fransman wist die voorsprong te verdubbelen. De aanwezigheid van de snelle Van Aert zorgde ervoor dat de achtervolging lastig op gang kwam. Toch wisten de jagers het verschil rond de twaalf seconden te houden. In de afdaling richting het Formule 1-circuit konden de vijf achtervolgers Alaphilippe zien rijden, maar dat was op tien seconden.

foto: Cor Vos

Alaphilippe rondt het af, Van Aert sprint naar zilver
Bij het opdraaien van het circuit in Imola, drie kilometer van de meet, was het verschil dertien tellen. Alaphilippe viel niet stil en ondanks verwoede pogingen van Van Aert kon hij het gat niet dichtrijden, waarna het tempo stilviel bij de achtervolgers. De Franse springveer mocht zich daardoor klaarmaken voor het juichgebaar en de wereldtitel in ontvangst nemen. Voor het eerst sinds 1997 bezorgt hij zijn land de wereldtitel bij de mannen.

De sprint van de achtervolgers werd eenvoudig gewonnen door Van Aert, die eerder deze week ook al tweede werd op het WK tijdrijden. Marc Hirschi veroverde het brons door Kwiatkowski nipt voor de blijven. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, hij kwam net buiten de top-10 in een groep op 53 seconden over de finish.

Volgend jaar in Vlaanderen
Het WK wielrennen vindt volgend jaar (18-26 september 2021) plaats in Vlaanderen. De tijdritten starten in Knokke-Heist en finishen in het historische Brugge. De wegkoersen vertrekken dan weer uit Antwerpen, om te eindigen in studentenstad Leuven.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

417 Reacties

Emphaa 27 september 2020 om 16:59

Waarom?

krypton 27 september 2020 om 16:59

Stel je voor dat Van Aert alleen op kop zou rijden op een WK en Schachmann zou zich helemaal opofferen om Sagan terug te rijden die vervolgens wint. De Belgen hadden er massaal schande van gesproken, gegarandeerd.

Nog los van het feit dat Roglic duidelijk erg vermoeid was en ergens in z’n achterhoofd vast nog droomde dat iedereen stuk zat en hij toch nog kon winnen.

Chris Van Uden 27 september 2020 om 17:23

+1

Ron7591 27 september 2020 om 17:54

Ja exact, dankje! Ik snap het sentiment wel, maar het is ontzettend hypocriet.

Arjen Ehlhardt 27 september 2020 om 16:59

Het blijft toch bijzonder spijtig dat de breedte van ploegen in het moderne wielrennen totaal niet meer benut wordt. Zowel Italie, Spanje als Belgie hadden geweldige ploegen, maar kunnen niks anders verzinnen dan te wachten tot de laatste klim om vervolgens weggeblazen te worden door Flipke. Mag toch geen verrassing meer zijn inmiddels, lijkt me…

nobrakes 27 september 2020 om 17:02

Echt lachwekkend de commentatoren van sporza en de reacties hier. Volgens mij vergeten ze even dat hij niet meekon op het moment dat het moest

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 17:02

Haha, WVA spreekt de Belgische commentatoren compleet tegen over Primoz!

vanSpringel 27 september 2020 om 17:06

+1

Murcia 27 september 2020 om 17:07

Fijn dat hij het doet, Het zal alleen niet helpen. Bij elke keer dat Wout niet wint ligt het aan TJV. Dat is wat makkelijker dan realistisch naar de koers te kijken. Dit soort ophitsen om de oorzaak maar niet bij jezelf te zoeken is niet erg fraai.

Hollow Knight 27 september 2020 om 17:14

Want wielrenners spreken altijd de waarheid in interviews? Wees maar gerust dat dit achter gesloten deuren besproken zal worden.

Volgend jaar zal veel duidelijk worden. WVA zal niet meer knechten voor Roglic.

RIH 27 september 2020 om 17:15

Ja, Wout zat zelf in de koers en weet wel beter. Ik zag Roglic hem een handje geven en meteen daarna een kopbeurt doen. Heel collegiaal. Bij Sporza zijn ze erg slechte verliezers en zien juist niet datgene wat Wout van Aart juist zo groot maakt. Hij is een prachtrenner die ook nog eens z’n collega’s waardeert. Een echte teamplayer. Daar kan menig Belgisch commentator (en onze Bram ook helaas) wat van leren!

Theo H 27 september 2020 om 17:17

Nog even stil houden, maar volgend jaar komt deze discussie nog veel heftiger terug. Van Aert moet volgend jaar weer opdraven in de Tour. Jumbo heeft geen boodschap aan Olympische dromen :-)

thorsen 27 september 2020 om 17:02

Dus Van Aert had al het sterkste team tot zijn beschikking, maar dat was niet genoeg dus moesten ook Nederland en Slovenie nog maar voor hem gaan rijden? Rare tactieken…

Hij was jammer genoeg net niet goed genoeg om Alaphilippe te volgen, tot dat moment reed hij een perfecte koers. Daarna weet je dat er in zo’n groep gepokert gaat worden. Iedereen wil die trui of niks en rijden nooit allemaal vol door. Dan zit je gevangen en houdt het op.

Laatste man 27 september 2020 om 17:02

Wout bedankt Primosz zelfs. Dat gaat helemaal wat worden in België.

Murcia 27 september 2020 om 17:11

Primoz is een topwielrenner in meerdere opzichten en deze karaktermoord door de belgische media verdient hij niet. Wout staat als mens en als sporter gelukkig mijlenver boven die wanstaltige haat van Michel, Karl en de anderen in de vlaamse media.

Laatste man 27 september 2020 om 17:02

Kneus.

CechRepublic 27 september 2020 om 17:03

Nee Oranje reed totaal niet mee. Het is me dan ook volstrekt onduidelijk hoe TD WvA had kunnen helpen. Goeie logica weer in je post.

krypton 27 september 2020 om 17:03

Onnodige reactie. Van Aert is een geweldige sportman en zelf geen zeikerd, het zijn al die andere Belgen die dom janken.

berendries 27 september 2020 om 17:03

Ja, en dat terwijl al die Belgen van Deceuninck Quickstep Alaphilippe aan de wereldtitel hebben geholpen.

platteprijs 27 september 2020 om 17:03

Wat een ondermaatse reactie.

Stuntpiloot 27 september 2020 om 17:03

Lach de Belgen op dit forum uit, drama Queens. Van de Belgen op het WK heb ik genoten, een sleurende Benoot en een knechtende van Avermaet en een ijzersterke van Aert die helaas geklopt werd door de enige renner die sterker was. Roglic zat kapot, een kopbeurtje meer zou geen verschil uitmaken.
Wellicht kunnen jullie iets meer genieten van een mooi wk dan een Bashpartij op een “Sloveen”

Miko1983 27 september 2020 om 17:04

Ja wij hadden dumoulin…maar die had uiteraard geen belang om jullie te helpen. Waar waren jullie knechten dan op t moment dat wout hulp nodig had…juist opgerookt.wegggggggg

La Primavera 27 september 2020 om 17:04

Ja wij deden ook mee, helaas net te kort en steil voor Dumoulin. Genoten van het WK en de kracht van Flipje/WvA en Hirschi. Mooi podium. Zo kan het ook in plaats van te wijzen naar anderen in het zilver van Wout. Maarja het ligt altijd aan een ander hè?

Bizziecle 27 september 2020 om 17:04

Het is zo makkelijk een zondebok te zoeken. Maar België reed wel achter Pogacar aan, laat die nou net deze wedstrijd bij Roglic in het team zitten . En van Aert kon Alaphilippe gewoon niet volgen en dan had Roglic z’n reddingsboei moeten zijn

Laatste man 27 september 2020 om 17:04

Die Karl en Eddy. Enge mensen. Geloven Wout niet, terwijl die er zelf tussen zit.

vanSpringel 27 september 2020 om 17:09

Die 2 zijn zeeeer slechte verliezers. Zo verschrikkelijk laag. Planckaert snapt eindelijk dat de Belgen verkeerde tactiek hebben gevolgd. Het realisme daalt langzaam in.

VerstandOpNul 27 september 2020 om 17:20

Ik vind dat de Belgen niet zo veel fout hebben gedaan eigenlijk.. Tot op het einde goed bij elkaar gehouden.. Maar op het einde is het toch man tegen man..
Alsof Benoot of vAvermaet even dat gaatje naar Alaphilippe had moeten dichten..

de nieuweMerckx 27 september 2020 om 20:54

Planckaert is oliedom, dat weet iedereen in België wel. Karl is inderdaad een creep van jewelste. Maar je moet ook blind zijn om dat niet zeer snel te zien.

BasBelgie 27 september 2020 om 17:04

Super mooie wereldkampioen. WVA ongetwijfeld de sterkste in koers maar die punch van Alap heeft niemand anders. Maar desalniettemin een prachtige wereldkampioen.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 17:05

Ah, daar is de glunderkop.

Ouwe Taaie Bask 27 september 2020 om 17:05

Roglic O keer verloren, doordat ie nooit aanviel… (zoals Flipje in de tour een paar keer “verloor” en zoals Pogacar vandaag ook “verloor”)…
Toch is Roglic 1 van de grote verliezers van de afgelopen 4 weken…

Lalsacien 27 september 2020 om 17:06

@burdincurutcheta vind je de overwinning van Alaphilippe onverdiend?

tdfan 27 september 2020 om 17:06

Ik heb een leuke koers gezien. Lees ik hier tot mijn schrik dat Van Aert is geflikt door zijn ploegmaats. Niks van gemerkt. En wie dat wel denkt te hebben gezien, is verblind door zijn vlag.

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 17:08

Terwijl zij de vlaggen juist negeren.

dario_P 27 september 2020 om 17:40

Kun je uitleggen wat je leuk vond aan de koers?

dario_P 27 september 2020 om 17:06

Ik las laatst ergens dat mensen vaak gelukkiger zijn in de periode voor de vakantie als op vakantie zelf. Zo voel ik me als wielerfan ook al jaren. De hele week met vrienden en andere koersfanaten volop gespeculeerd over scenario’s, favorieten en dark horses. Vandaag word je wakker met die heerlijke gedachte, vandaag wk, Een rilling door je lijf, meteen wf checken voor prognoses en andere weetjes. Om 10.00 zit je klaar met een elitegroepje wielerfans met een koelkast vol lekkers. En weer volgt de deceptie, de teleurstelling dat je weer naar helemaal niets zit te kijken. Nu maar weer nabeschouwen en vooruit kijken.
Want wij wielerfans zijn geduldig, wij kunnen teren op de herinneringen aan GentWevelgem 2015. De echte wielerfans blijven wachten, maar ik vrees dat de rest gaat afhaken als er niet iets drastisch gaat veranderen. Want jongens, wat een teleurstelling weer..

JumbowintdeGiro 27 september 2020 om 17:09

Helemaal mee eens.

Monsieur Bendy 27 september 2020 om 17:10

Volledig mee eens. Als je toch ziet wat een sterke ploegen de Italianen, Spanjaarden en Belgen hebben.. Ze doen er helemaal niks mee, behalve natuurlijk Alaphillipe in een gulden zetel naar de laatste klim brengen.

Max Rockatansky 27 september 2020 om 17:10

All good things come to those who wait. We wachten al 35 jaar op een opvolger van Joop en Matthieu gaat ons verlossen in een der komende jaren. Geduld is een schone zaak.

oscarito1908 27 september 2020 om 17:28

Dat is ook wel echt het moderne wielrennen.

Joaquim Agostinho 27 september 2020 om 17:43

Zo gaat het bijna altijd tijdens WK’s. Als je je TV drieeronden voor het einde aan zet, ben je vroeg genoeg…!

Romāns Vainšteins 27 september 2020 om 22:41

Dat komt door rondjes, rondjes zijn 9 vd 10 x bagger want de renners hebben gauw genoeg door hoe je er een gesloten koers met het laatste rondje vd kopmannen van maken kan. Het enige dat helpt is enorm bagger weer. Dat gezegd hebbende moet het wk natuurlijk een rondje blijven, als enige koers welteverstaan.

Ouwe Taaie Bask 27 september 2020 om 17:07

Stuitend om te zien dat ie geen handje toestak in achtervolging

molovin 27 september 2020 om 17:18

Hoeveel soortgelijke reacties ga je plaatsen?

Bruine Koersbroek 27 september 2020 om 17:09

Dit:
“Het WK wielrennen gaat dit jaar niet door in Zwitserland. De regering van het Alpenland verbiedt evenementen met meer dan 1.000 personen. Ten laatste op 1 september komt de Internationale Wielerunie UCI met een alternatief. Liefst in Europa, op dezelfde data en met een gelijkaardig klimparcours.”

Rest van de wereld mag de tering (ie. corona) krijgen, maar in Zwitserland houden we de voetjes lekker droog..

Headlines

Materiaalzone

Populair