WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen

foto: Sirotti (archief)

zondag 16 oktober 2016 om 15:40

De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.

Vlucht met exoten
Het WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn - Foto: Sirotti

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti

Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.

Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti

Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.

Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.

Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 - Foto: Sirotti

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

156 Reacties

Laatste man 16 oktober 2016 om 15:40

Sterk van Sagan. Leezer net niet, wat een stunt was dat geweest. Terpstra? Tja.. Gelukkig hebben we onze sprinter niet beschermd.

Belgen sterk in breedte. Echter geen gebruik gemaakt van het overwicht en alles op Boonen tegen sterkere sprinters.

0
vevie 16 oktober 2016 om 15:41

Heel sterk van sagan. Je wereldtitel prolongeren. Wow

0
MME 16 oktober 2016 om 15:41

Leezer bijna!

0
Tuubke 16 oktober 2016 om 15:42

Van Avermaet kan tevreden zijn: hij zat in het wiel van Terpstra.
Wat jammer dat Leezer het niet volhield. Zou een geweldige bak zijn geweest.

0
Wheely 16 oktober 2016 om 15:42

Gekukkig! De mooiste kampioen die er is!!

0
Jaizkibel2008 16 oktober 2016 om 15:42

Goede poging van Leezer, maar wat schitterend om Sagan nog een jaar in de regenboogtrui te mogen aanschouwen!

0
leor 16 16 oktober 2016 om 15:42

De renner die meespringt met Leezer wint, helaas was er niemand zo slim ..

0
klootje kriekeljon 16 oktober 2016 om 15:42

Blij met deze WK. Wie niet?

Sorry Belgen, toch wat leedvermaak.

0
achtpuntzes 16 oktober 2016 om 15:42

al met al toch nog een leuke wedstrijd. matige wedstrijd van Nederland taktisch gezien dan. en met Sagan kan ik wel leven.

0
Nickozzz90 16 oktober 2016 om 15:42

Wat heerlijk dat Sagan het weer doet, we kunnen ons toch geen mooiere wereldkampioen wensen.

0
montventoux 16 oktober 2016 om 15:42

Es muss sein! En Leezer als wereldkampioen zou echt een absurdistische speelfilm zijn. Maar wel bijna ….

0
jerteg 16 oktober 2016 om 15:42

Jammer dat de Belgen Leezer terughaalden terwijl Boonen bijna geen kans had in de sprint.

0
xistnc 16 oktober 2016 om 15:42

Mooi uurtje met waaiers, mooie laatste kms met dank aan Leezer, mooie kampioen, maar verder geen **** aan.

0
TeamNL 16 oktober 2016 om 15:43

Was dit het beste wat de Nederlandse bondscoach kon bedenken? Over de Belgische bondscoach maar niet te spreken. Zit je met 6 man en ga je gokken op een sprint. Net zo dom als de dames gisteren.

0
Chaba 16 oktober 2016 om 15:43

Fantastisch. Bijna Leezer zo ongelofelijk. Dit is ook een geweldige en terechte winnaar.

0
LyndaLid 16 oktober 2016 om 15:43

Hahaha onvoorstelbaar, wat is dit een fenomeen!! GEWELDIG!

Die jump, niemand komt in de buurt. Hoewel Cavendish ook snel was, knalt Sagan er weer uit zoals ie al vaker deed. Hulde voor Leezer, en voor de hele Belgische ploeg. Boonen derde, hij reed voor de winst en kwam er verdomd dichtbij. Kristoff valt me tegen, eindigt achter Hagen nota bene…

Maar jongens, nog een jaar genieten van de mooiste wereldkampioen ooit! WOW! Hij leek zelf ook nog blijer dan vorig jaar.

0
Boomstam10 16 oktober 2016 om 15:43

Terpstra tjonge jonge jonge wat kan ik daar toch boos om worden, als je weet dat je kansloos bent tegen de sprinsters waarom bescherm je dan niet je eigen sprinter??!!

0
Pédaleur de charme 16 oktober 2016 om 15:44

België maakt de koers, maar laat het nog meer liggen dan de Nederlandse dames gisteren. Overmacht niet uitgespeeld.

0
Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 15:44

Toch wel een leuk WK door de wind met een klinkend eindpodium tengevolge.
NL toch goed gepresteerd met 2 man in de kopgroep en een slimme zet in volle finale, Terpstra hadden ze nooit laten gaan.

0
Puffin87 16 oktober 2016 om 15:44

@jerteg
Tja, nu hebben ze nog een medaille. Als Leezer vooruit was gebleven hadden ze niks..

0
Tiim 16 oktober 2016 om 15:44

Beste renner ter wereld in de regenboogtrui, zoals het hoort.

0
Matisz 16 oktober 2016 om 15:45

Wat een Fenomeen!!!! Held!!!

Een pluim voor de Belgen ze hebben er een mooie koers van gemaakt.

0
123poetertjes 16 oktober 2016 om 15:45

Geef mij ook maar een stormdessert. Met extra luchtige slagroom.

Vrij gezapig einde van een koers die wel mooi begon. Een kleine zeven voor vandaag, half puntje erbij voor de winnaar.

0
klootje kriekeljon 16 oktober 2016 om 15:45

Ook bij de elite mannen dus: weer te vroeg aangaan, niet winnen.

0
roelieman2 16 oktober 2016 om 15:45

Mooie actie van leezer aan het einde. Jammer dat de belgen niet realistisch kunnen denken omdat boonen de baas is. Verder terpstra niet goed genoeg. Op zijn versnelling zat weinig. Tactiek van de nlse ploeg ook raar. Rijd maar mee met de duitsers. Met groenewegen heb je een grotere kans op een medaille dan met terpstra of leezer. Verder sagan echt knap gewoon weer. Altijd als het moet staat hij er.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone