WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

karper 27 september 2015 om 21:47

Je kan van Sagan niet zeggen dat hij laf koerst. Dit was gewoonweg heel slim.

ikbenprocycling 27 september 2015 om 21:47

real madrid diadeempje voor Sagan ?

Bettinwel 27 september 2015 om 21:47

1 Interview met Sagan maakt een hele week aan amateuristische regie goed. Goed voor de sport , gaan we nog veel plezier mee beleven!

pirazzi 27 september 2015 om 21:48

Degenkolb en Stybar veel te overmoedig.

Janjanssen98765 27 september 2015 om 21:48

@hoekserenner

Er zijn ook mensen die bij elke interland van oranje in carnavalsoutfit op de tribune meebleren met allerlei hoempapa muziek maar dat maakt ze nog geen liefhebbers.

Pédaleur de charme 27 september 2015 om 21:48

Eh, hadden we nu net geconcludeerd dat Dumoulin zich op het rondewerk moest richten?

Zonder die Vuelta had hij hier podium gereden.

gavirialaphilippe 27 september 2015 om 21:49

@hoekserenner, hij zat bijna de hele koers geïsoleerd he -.-

Tokstar 27 september 2015 om 21:49

@pirazzi
Het siert Degenkolb vind ik. Niet ‘gewoon’ een sprinter, vollebak meekoersen.

hoekserenner 27 september 2015 om 21:50

Dus tegenwoordig ben je geen liefhebber als je iemand niet support! Goed om te weten

LyndaLid 27 september 2015 om 21:50

De saaie commentator van de UCI zei het:

This race is gonna won by someone who dares to lose.

En of!

Haha en die lui die vinden dat Sagan laf reed… Sorry hoor, dan ben je niet goed in je bakkes.

piet115 27 september 2015 om 21:50

Allen die mededeling Nederlanders bedankt !! misschien van Last wat meer bedacht. maar wel helemaal de koers gemaakt van begin tot bijna eind. Ook de Belgen er gewoon alles aan gedaan beter kon helaas niet.

peterk_hofland 27 september 2015 om 21:51

Sagan slim gereden en mooie woorden. Hoekse renner snapt er echt niks van.

xistnc 27 september 2015 om 21:52

Schitterende finale, trots op oranje, maar er waren vandaag zeker 4 NL-ers beter dan kopman Niki Terpstra.

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 21:52

Sagan spreekt megaberoerd Engels maar probeert het wel. Het statement dat hij probeert te maken lijkt me toch wel duidelijk(ish). Hij had het ook in het Slovaaks of Italiaans kunnen doen maar dat zou weer niet heel erg overkomen.

Geweldige kampioen natuurlijk, met dank aan Stybar die hoogstpersoonlijk Degenkolb de strot omdraaide en van Avermaet die weigert als een malle kastanjes uit het vuur te halen. Nederland heeft dapper gekoerst maar er stak niemand echt (Gesink misschien) torenhoog bovenuit, maar goede instelling!

ikbenprocycling 27 september 2015 om 21:52

Chapeau Team Nederland en Sagan !

Janjanssen98765 27 september 2015 om 21:52

Nee je bent geen liefhebber als je goed wielrennen niet kan waarderen.

hoekserenner 27 september 2015 om 21:53

@peterk_hofland, omdat ik geen fan ben van Sagan? Sneu

HennieK 27 september 2015 om 21:54

@Hoekserenner, inderdaad altijd maar dat laffe koersen van Sagan, blegh!

Dat kun je toch niet menen?

richardm 27 september 2015 om 21:54

@hoekserenner

Of je een liefhebber bent of niet kan ik vanuit deze positie niet beoordelen. Maar als je zegt ‘Sagan hele koers niet gezien’ en hem daarom haat snap je er in ieder geval niet veel van. Wat moest die dan doen? Taylor Phinney terughalen op 5 rondes van het einde?

Je wil toch winnen of niet dan? Als je bij 4 van de 5 laatste momenten bent geweest zou je dat toch moeten weten! ;)

fietsvriend 27 september 2015 om 21:54

Wat een zuinige reactie van Terpstra richting zijn ploegmaten. Niet te doen bijna.

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 21:54

Msaar hoekserenner, van wat ben je geen fan van Sagan? Die gast koerst op alle anieren mogelijk, soms slim, soms dom, soms lui, soms in de overdrive etc etc. Dan zal het wel persoonlijk zijn neem ik aan.

hoekserenner 27 september 2015 om 21:55

Ik heb alleen gezegd dat ik hem niet gezien heb en dat ik liever had dat iemand won die meer reed, zoals stybar of degenkolb! Ik heb nooit gezegd dat ik Sagan haat omdat hij niet gereden heeft, want dat zou iedereen doen in zijn positie

mus van de maasstad 27 september 2015 om 21:57

Hoe kan je nou geen fan zijn van de renner Sagan? Die koerst ALTIJD. Hele mooie WK in mijn ogen.

En de Nederlanders als leeuwen gestreden. Ik heb alleen het gevoel dat we onze sterkste renner vandaag als knecht hebben opgerookt. Want ik vond Gesink echt heel sterk vandaag.

fietsvriend 27 september 2015 om 21:57

In de geest van Sagan: vrede op aarde. Hoekserenner bedoelde het niet zo.

Purito 27 september 2015 om 21:58

@VBN
Haha, schei nou toch uit. Kijk, je kunt fan zijn, maar Valverde heeft hier niemand de mond gesnoerd. Hij heeft nul initiatief getoond, lafjes gereden en anoniem naar een 5e plek gehobbeld.

Piti had hier moeten aanvallen, omdat het een parcours is dat, zoals je zegt, hem niet 100% ligt. Maar toch kan Valverde hier een gooi doen naar winst, mits hij aanvalt. Maar hij lijkt zich niet te beseffen, dat dit zijn laatste kans was om WK te worden. Gewoon niet goed gereden.

Headlines

Materiaalzone

Populair