WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

wielertje 27 september 2015 om 21:32

Waardige kampioen voor een mooie koers. Nederlanders hebben zich laten zien. Behalve Boom dan. Ben benieuwd naar zijn verhaal.

123poetertjes 27 september 2015 om 21:32

Straks allemaal meezingen

vlek 27 september 2015 om 21:33

Heerlijke koers met prachtige winnaar. Mede dankzij Nederland een onverwacht enerverende koers.

karper 27 september 2015 om 21:33

Met Boom wordt het helaas niets meer. Hij kan gewoon de afstand niet aan.

freire93 27 september 2015 om 21:33

Fantastische wk in jaren gezien met een geweldige mooie winnaar!!
het zou geweldig zijn als sagan in z’n mooie wk truitje RVV wint

rput 27 september 2015 om 21:34

Als Degenkolb niet achter Tersptra aan was gegaan moest ik nog zien wie hem had teruggehaald…

MDKIDW 27 september 2015 om 21:34

Tja daar stond geen maat op. Mooie winnaar hoor.
Nederlanders goed gereden, weinig op aan te merken. Iig beter als de voorgaande jaren.
Maar sagan was gewoon de sterkste

wakkie 27 september 2015 om 21:34

3 vaststellingen:
1) superverdiende wereldkampioen
2) de prijs voor domme kloot gaat naar Hagen, minstens brons als hij meerijdt en nu niks.
3) de lach en het vingertje van Boonen naar Sagan, zijn jonge aanbidder

Wim Kruithof 27 september 2015 om 21:34

ik zit nog steeds na te genieten, wat een zalige koers, trots op het rijden van ‘onze renners’ en zelden, echt zelden, een charismatisch wonderkind gezien als Sagan. Absoluut de mooiste wereldkampioen die ik ooit zag rijden.

Bravio 27 september 2015 om 21:34

Gedroomde winnaar! Gesink ook echt top gereden, die is helemaal terug op niveau. Heel team NL mooi gereden!

tendam 27 september 2015 om 21:34

@bettinwel
Oef, Niki had eens bij LottoNL moeten rijden, je kritiek was niet mals geweest… beste Nederlander was natuurlijk Gesink, die je niet eens noemt.

Man met de hamer 27 september 2015 om 21:35

Man man wat was dat spannend. Schitterend gereden door de Nederlanders, petje af. Kritiek op Terpstra en Dumoulin is onzinnig. Je moet er wat geluk bij hebben, uitzonderlijk goede benen of speciale klasse, zoals Sagan.
Genoten van al dat oranje, Van Emden, Gesink, Mollema, dat ging maar door!

mablo 27 september 2015 om 21:35

Prachtige winnaar! topkoers gezien vandaag, met dank aan het Nederlandse team.

sukhoruchenkov 27 september 2015 om 21:36

Mooi dat Sagan heeft gewonnen. Sprint voor de tweede plaats goed in beeld gebracht, pfff. NL als collectief sterk gereden.

Roma 27 september 2015 om 21:36

Als iemand het verdient, geen ploeg. …

Wheely 27 september 2015 om 21:36

Prachtige woorden van Sagan!

fietsvriend 27 september 2015 om 21:37

Wat een reactie, wat een kampioen!

tendam 27 september 2015 om 21:37

@wheely
Volgens mij wel ja… ik weet niet precies wat hij wil zeggen.

Janjanssen98765 27 september 2015 om 21:37

Sagan is al dronken volgens mij.
Iemand die iets van zijn verhaal snapt?

Wheely 27 september 2015 om 21:37

Emotieloze lul van een interviewer.

TeamNL 27 september 2015 om 21:38

Kippenvel bij zijn woorden richting de wereld!

krypton 27 september 2015 om 21:38

Mooi dat het hele publiek buiten meeluistert met het interview en reageert op zijn woorden.

Scotty 27 september 2015 om 21:38

Ontroerende speech, heeft duidelijk nagedacht, komt alleen niet goed uit zn woorden. Change the world, to a better world. Lijkt me obvious.

Turtlehead 27 september 2015 om 21:38

In de samenvatting toch 5 kleine streepjes Oranje geteld.
Sagan mooie winnaar. Wss wel de minst intelligente man ooit als WK, aan zijn praatje te horen, maar ja, het is sport.

karper 27 september 2015 om 21:39

Dumoulin presteert echt op niveau. Kan tegenwoordig de afstand aan!
Terpstra: niet super en idd moet het nog zien als Degenkolb niet achter hem aan zou gaan.
NL ploeg verder prima met een zeer goede Van Emden / Mollema / Gesink / Dumoulin.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair