WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

hoekserenner 27 september 2015 om 21:39

Blehg, voor mij de meest gehate wielrenner, verschrikkelijke man en niets gedaan hele koers! Degenkolb verdiende het van de Sprinters

krypton 27 september 2015 om 21:40

@Turtlehead
Als je door emoties, na 260km fietsen geen perfect Engels (meer) spreekt maakt dat je nog niet 'de minst intelligente man ooit als WK'…. Echt bullshit.

Rodney 27 september 2015 om 21:40

Terpstra rijdt hier twee seconden voor Nederland en zodra hij Degenkolb aan ziet komen voor Stybar. Wat mij betreft in de toekomst geen landenploegen meer op het WK.

pirazzi 27 september 2015 om 21:40

Peter Sagan als politicus.

karper 27 september 2015 om 21:40

@hoeserenner. Hoe kan je dat nu zeggen? Het is geen Gerrans ofzo…

Gonzalez_de_Galdeano 27 september 2015 om 21:41

Wat een mooi WK!!! En een heel mooie winnaar!! Ook nog eens een mooie boodschap mee geven bij het interview!!! Sagan BAAS!!

hansiehansie 27 september 2015 om 21:41

@hoekserenner
Huh, wat?? ??

klootje kriekeljon 27 september 2015 om 21:41

Volgens mij had ie het over of het probleem van financien in wielrennen of over vluchtelingen in Europa :D

Geen touw aan vast te knopen.

Tokstar 27 september 2015 om 21:41

@turtlehead
Wat een wal-ge-lijke reactie van je.

Koel 27 september 2015 om 21:41

Schitterende koers, met een fantastische NL ploeg. Het mooie is, dat de ploeg verleden jaar als een drol reed en zich nu prima heeft gerevancheerd.
Gesink als absolute uitschieter, Mollema sterk en van Emden niet te vergeten.
Terpstra heeft het geprobeerd maar helaas, Boom onopvallend ondanks zijn superieure glimlach bij "de Belg", Dumoulin best geklasseerde NL'er en beste Giant renner, sterke jongen!

Rogierke 27 september 2015 om 21:42

@hoekse LOL

Janjanssen98765 27 september 2015 om 21:42

@karper

Hij zal wel geen liefhebber zijn want Sagan is veruit de meest aantrekkelijke renner van het gehele peloton.

martini151 27 september 2015 om 21:42

Turtlehead and hoekserenner maken zich vast geliefd met zulke domme opmerkingen..

Wheely 27 september 2015 om 21:43

@tendam
Ik denk dat hij zich terecht zorgen maakt over wat er in de wereld afspeelt en hoe er in Europa met deze problemen wordt omgegaan. Erg specifiek was hij niet nee, maar het komt uit een mooi warm hart daar ben ik zeker van.

hoekserenner 27 september 2015 om 21:44

Nee ik meen het, vind het een sneu figuur met zijn maniertjes en aanstelgedrag! En geen liefhebber? Ben de laatste twee jaar bij 4 van de 5 monumenten geweest

Cyclingbeast 27 september 2015 om 21:45

Precies of Trentin en Boonen hebben een nieuwe ploegmaat voor volgend jaar.. xD

sjoerdtjen 27 september 2015 om 21:45

Ik sluit me aan bij de meeste commentaren..
Prachtige koers, prachtige winnaar, compliment voor de NL ploeg!
Gesink en Mollema zo sterk en strijdbaar, Terpstra heeft het in de finale gewoon geprobeerd op een stuk waar het eventueel kon voor hem…

Rikkert 27 september 2015 om 21:45

Kappertje misschien voor Sagan?

Dekker 27 september 2015 om 21:45

Wat mij betreft had Niki gewoon met Degenkolb door mogen rijden als hij dat kon, dan had er denk ik een betere klassering in gezeten. Eigenlijk raar dat Dumoulin de beste uitslag heeft terwijl hij al werk heeft gedaan in de koers.
Sagan prachtige winnaar!

NDI22 27 september 2015 om 21:45

Heerlijk! Vandaag op een verstandige manier gekoerst en er staat gelijk geen maat op. De Nederlanders hebben ook geweldig gereden, het plan tot in de puntjes uitgevoerd. Alleen was Boom niet zo sterk. De rest reed echt naar behoren. Dumoulin en Terpstra hebben het nog geprobeerd in de laatste ronde, dat kun je van veel favorieten niet zeggen.

Scotty 27 september 2015 om 21:45

@Wheely, idd! ik weet niet precies hoe het er in Slowakije aan toe gaat mbt vluchtelingen, maar de beelden uit buurland Hongarije waren niet best. Terecht dat ie zich zorgen maakt. Volgens mij een steengoede mens, hoog IQ of niet.

Lombarda 27 september 2015 om 21:46

Wat een klasse! Twee mannen zonder ploeg op het podium: waar heb je eigenlijk negen man voor nodig?
Nederland erg goed, jammer dat de kopman net iets extra ’s had om al dat voorbereidende werk af te maken.

HennieK 27 september 2015 om 21:46

Fantastische kampioen, die trui gaan we zeker nog vaak in koers zien, leuk!

krypton 27 september 2015 om 21:46

Nederland is wereldkampioen voor ploegen haha :p

Ainu 27 september 2015 om 21:47

@hoekserenner: Je gaat mij toch niet echt vertellen dat je Sagan verwijt heel de koers niets te doen?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair