WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

Kelder is de Man 27 september 2015 om 22:43

Mooi mooi mooi.. superkampioen. Zn vriendin wist ook niet van ophouden. En wat zn verhaal betreft.. leek me toch wel duidelijk. Vrede op aarde enzo en dat het maar afwachten is hoe en of er over een paar jaar nog gekoerst gaat worden in Europa.. Dingen kunnen veranderen. Ook dit jaar volgens mij 2 koersen geannuleerd wegens aanslaggevaar. Ook de tour lag ooit 5 jaar stil. Sagan chapeau.

horsm 27 september 2015 om 22:45

dumoulin laat trouwens zien dat hij nu ook finales van 250+k kan rijden. Ben benieuwd naar hem in de Ardennen….

achilles 27 september 2015 om 22:48

@xistnc
Waarschijnlijk niet denk ik ook, maar je weet het nooit als Hagen meteen overneemt na het klimmetje toen ze heel kort zaten … Nu betekende Hagen en niets voor zijn kopman en grijpt hij zelf zijn kans niet.

xistnc 27 september 2015 om 22:50

Nog een foto van de achtergrond van Sagan: klik. En nog een.

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 22:52

Ik snap niet waar je op doelt? Valverde heeft inderdaad anoniem, initiatiefloos en keisaai een 5e plek bemachtigd. Alleen meen jij dat hij meer had gekund en ik niet, voila. Daarnaast verbind je ook nog eens heel grappig ‘een goede prestatie’ aan mijn onvoorwaardelijke waardering daarvoor vast, nee hoor, zo ken ik bijvoorbeeld nog een Catalaanse springveer met een dijk van een erelijst die ik gaapverwekkend vind :)

md_73 27 september 2015 om 22:53

Op van Emden na ook alle Nederlanders uitgereden, dat is ook weleens anders geweest.

Verder: mooie wereldkampioen, en voor de Olympische Spelen en het kan een mooie ploeg worden samengesteld met in ieder geval Dumoulin, Gesink, Kelderman, Mollema en Slagter,

xistnc 27 september 2015 om 22:54

Ja, ik denk dat Van Emden nog wel hier of daar op een reprimande moet rekenen vanwege zijn DNF…

sooike 27 september 2015 om 22:57

Net op tijd terug van een paar weekjes Frankrijk om een mooie koers te zien. Even kon ik de verleiding niet weerstaan om eens van Sporza naar de NOS te zappen. Maar na drie minuten had ik mijn buik al weer vol van het geleuter van Dijkstra en vooral van “filosoof” Ducrot. De Belgen pakten het beter aan: Wuyts en Decauwer op hun best en Van Nieuwkerk, Nuyens en Plankaert in de studio. En tussendoor ook nog eens Schotte live vanuit de Belgische teamcabine. Klasse! Wat een deskundigheid en wat een koersinzicht !
On topic: prachtige en verdiende wereldkampioen. Complimenten voor de Nederlandse ploeg, die een duidelijk strijdplan uitvoerden. De kritiek op Terpstra snap ik niet. Moet een kopman automatisch top 10 rijden ? Hij zat er tot in de finale bij, demarreerde maar kreeg geen ruimte. Als Degenkolb toen had moeten passen , had ik Terpstra een goede kans gegeven. Kortom: goed teamwork van de Nederlandse ploeg met Van Emden, Terpstra, Langeveld, Gesink en Dumoulin tot in de finale erbij! Wat willen we dan nog meer? Nummer 1,2 en 3 op het podium in Oranje soms ? Ik heb genoten , ook dankzij het schitterende parkoers. En wat een uiteindelijke topbeloning voor Sagan na een imponerend seizoen !

Pédaleur de charme 27 september 2015 om 23:01

Twee landen op het podium die maar met 3 renners startten. Relativeert het belang van een sterke ploeg.

Purito 27 september 2015 om 23:01

@RV
Nee, ik bedoel dat je altijd maar hamert op het nemen van initiatief in een koers, en elke vorm van laf koersen afkeurt. Dan vind ik de bewoordingen “goede wedstrijd” bijzonder grappig en inconsistent.

Maar ja, jij was toch ook de man die vond dat Purito lafjes reed in de laatste week van de Vuelta? Want die had nog voldoende krachten over, en zat totaal niet kapot.

Als je dat niet hebt gezegd, neem ik mijn woorden terug ;)

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 23:09

Tja Purito, je bent fan of je bent het niet ;) De weledele heren Valverde en Rodriguez heb ik beiden vanwege hun koersstijl nooit echt aangemoedigd (gepruimd) maar ik ben dermate sportief dat ik zowel hun kwaliteiten als onvolkomenheden inzie. Het zijn allebei toprenners maar Valverde vind ik een profiteur/bordleegeter en Purito een ‘one trick pony’, ik mag ze niet maar zie ze wel graag want een peloton vol favorieten is ook maar boring toch?

En volgens mij was ik die man niet hoor, ik was de man die vurig hoopte dat het tussen Held Aru en Neerland’s hoop Dumoulin zou gaan.

Pizzi 27 september 2015 om 23:35

Prachtkoers gezien met een mooie wereldkampioen! Benieuwd of Sagan in 2016 dan ‘eindelijk’ een klassieker gaat winnen. Zou natuurlijk mooi zijn in die trui. :-)

Gesink was ook lekker bezig! Gaat die Lombardije nog rijden?

Registratie wederom dra-ma-tisch. Genoeg shots van huizen gezien, maar daar kijk ik niet voor. Spijtig. Of schandalig. Of allebei. Tja.

peervaneynthoven 27 september 2015 om 23:58

Terpstra was de verkeerde kopman, helaas. Kon het niet op het juiste moment na alle inspanningen van zijn ploeggenoten .Gesink in deze vorm had als kopman moeten worden uitgespeeld. Wat een krachtsinspanningen! En altijd volle bak op kop. Als die de hele koers uit de wind was gehouden! Had met Sagan omhoog gegaan in de laatste ronde, absoluut.Of hij hem er af zou hebben gereden is de vraag, maar wat reed die man sterk. Chapeau voor Oranje maar de verkeerde kopman.En inderdaad niet erg complimenteus naar zijn ploeggenoten. Finale leek kwa zwaarte op Montreal waar Robert een keer winnaar was met een laatste jump in een erg zware finale omhooglopend die hij tot het einde volhield. Sagan geweldige winnaar.

Michel Pollentier 28 september 2015 om 00:06

Team NL heeft puik gereden maar slim vond ik het niet! Waarom zowat 200 km in de achtervolging? Waarom je helemaal leeg rijden voordat de finale begint? Er had er eentje in de kopgroep moeten zitten dan hadden ze niet hoeven achtervolgen. Ze hebben Sagan in een zetel naar de laatste paar km gereden. Terpstra sprint weg en krijgt Degenkolb in zn wiel, en dat was het dan. Als ze hadden durven pokeren had er wrs meer ingezeten. Goed teamwork maar wat een rare taktiek!

Lennimator 28 september 2015 om 00:07

Fantastische winnaar,

Nederland zeer goed. Jammer dat juist Degenkolb achter Niki aangaat.

Mooie woorden van Sagan.

dikkechaap 28 september 2015 om 00:12

Prachtige koers vandaag, zeker ook door de Nederlanders. Keerzijde van de manier van rijden is wel dat gesink en mollema, die ik al goed had verwacht op dit parcours, geen kans hadden op een stuntje.
Verdiende winnaar, en de man met de beste controle over de fiets van allemaal. Volgens mij zou hij Van Aert er ook op hebben gelegd vandaag, als hij zonder specifieke training in het veld zou zijn gestart.

Explorer 28 september 2015 om 00:21

@sooike ik denk dat Nederland vandaag en voorgaande dagen een andere kopman had moeten hebben. Dumoulin wist alleen niet of hij fit genoeg was na de vuelta en de tijdritten. Maar zie hier een topper in spee. Ik had zo ie zo mijn geld op tom gezet ipv niki. Niks te nadele van niki maar ik zag hem zo ie zo hier niet winnen. Verder top gereden Door alle ned. Gasten. Leuke koers met een goede winnaar! Je hebt geen team nodig om te winnen. Alleen een goede positie de koers lezen en 10 km rood kunnen rijden…simpel toch?

schipperaar 28 september 2015 om 00:34

Dumoulin is niets gevraagd lijkt wel, niet nl moest winnen maar quickstep, net als vorig jaar.

Spartacus 28 september 2015 om 06:38

Niet lang geleden werd hier door velen het predicaat ‘pelotonvulling’ schaamteloos geplakt op Jos van Emden. Nu wordt hij hier bejubeld. En wat is nu feitelijk het verschil? Dat zijn (dagelijkse) werk nu eens goed in beeld te zien was. Geeft maar weer eens aan hoe oppervlakkig de meningen hier soms zijn.

Oh ja, en dan de relativering van de sterke ploegen…. de mannen die op het podium staan met een zeer klein team hebben anders wel mooi kunnen meeprofiteren van de sterke ploegen en waren ook gebaat bij een zware koers.

Explorer 28 september 2015 om 06:48

@schipperaar terpstra langeveld hebben samen met lammerts dit plan gemaakt. Dumoulin kwam hierin niet voor. Denk dat dumoulin volgend jaar lekker mee uit eten mag. Maar voorlopig hebben we niks te zoeken op een wk. Lekker sprinten in zandbak volgend jaar.

Rondo 28 september 2015 om 10:27

Of het eindigt volgende jaar met een tijdritje, kan er gesprint worden voor de tweede plaats.

schipperaar 28 september 2015 om 10:37

@explorer
Dumoulin kwam hier niet in voor. Overleggen doe je met 10 en niet met drie, zegt genoeg. Dat dumoulin ondanks een sterke tijdrit reed was johan nog niet opgevallen waarschijnlijk. Zou het toch met zijn ploeg te maken hebben, eerst mn fiets terug.

Explorer 28 september 2015 om 10:38

@rondo no way. Te veel landen met sprint kanonnen. Greipel cavendish bouhanni sagan kristoff en nog veel meer. Wordt een heel saai wk. Of het moet heel hard gaan waaien en zandhappen worden…

Jungle Man 28 september 2015 om 11:21

terechte en mooie winnaar. Was een leuke wedstrijd, mede door toedoen van Nederland en Belgie. Ban bang dat volgend jaar oersaai (sprint) wordt

elander 28 september 2015 om 13:17

Als Boonen of Gilbert Van Avermaet hadden gepiloteerd tot vlak voor die laatste kasseiberg had Van Avermaet wellicht wel bij Sagan kunnen aanpikken. Nu ging ie net te vroeg aan en werd ie te vroeg overruled door Sagan. En uit het interview met Benoot achteraf bleek dat die ook nog met een persoonlijk resultaat bezig was. Hoezo, eenheid troef in het Belgische kamp? Waarom GVA niet eens echt optimaal in stelling brengen, zoals ook Eddy Planckaert terecht opmerkte.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair