WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

Scotty 27 september 2015 om 22:10

Wat te denken van Kwiatkowski trouwens! Wordt nog 8ste, en hele finale in de aanval.

hoekserenner 27 september 2015 om 22:11

Ik ben heel benieuwd naar Dumoulin de komende jaren, geweldige ontwikkeling dit jaar ! Ook erg benieuwd naar RIO!

wielertje 27 september 2015 om 22:12

@jimkro klopt. Volgens Gilbert reed hij op 400m nog voor het peleton. Dumoulin gaf zelf in het interview ook aan dat hij op t eind nog door iedereen voorbij werd gesprint.

Phally 27 september 2015 om 22:13

Fenomenaal WK gezien met mijn favoriete renner als winnaar, heb echt genoten.
Ook heel trots op zowel de Belgische als de Nederlandse ploeg, beide ploegen hebben er alles voor gedaan en iedereen mag trots zijn op hun prestatie.

Danny81 27 september 2015 om 22:14

Wat een waardeloze kopman is die Terpstra, niet eens zijn ploeggenoten bedanken die super hebben gereden. Mannen als Gesink en Mollema hebben zich compleet voor hem opgeofferd. Qua talent is hij wereld niveau maar qua leiderschapskwaliteiten zet ik mijn vraagtekens.

martini151 27 september 2015 om 22:14

Leuke interviews van de Belgen. Benoot dacht dat hij nog wel kon winnen, van Avermaet geeft Hagen de schuld en Bonnen die daarop zegt: Als je echt goed was geweest had je meegekund met Sagan, dus verdiende winnaar

martini151 27 september 2015 om 22:16

Sagan, Kwiatlowski en Gesink beste renners die ik heb gezien vandaag

klootje kriekeljon 27 september 2015 om 22:16

http://nos.nl/liveblog/2059919-nederland-met-lege-handen-na-hoofdrol.html

Alle interviews met de NL’ers. Ik vind dat we wel trots op die jongens mogen zijn. Hebben echt goed gereden. Het plan heeft alleen net niet gewerkt. Maar klasse.

coolietje 27 september 2015 om 22:17

Sagan de sterkste renner in koers en de verdiende wereldkampioen. Dit jaar toch duidelijk een klik gemaakt, de invloed van tinkoff?

Spijtig dat GVA net niet mee kon op 23th street en dat hagen de slechtste beslissing uit zijn carriere nam, zo win je geen medailles natuurlijk.

Voor het overige de belgen zeer sterk, iedereen zijn werk gedaan met boonen, vanmarcke en benoot als grootste meevallers. Benoot zijn reactie op sporza zegt alles. Dat wordt een topper!

Reynaerde 27 september 2015 om 22:18

@jimkro Ik meende dat in de randen van het beeld ook gezien te hebben. We hebben vandaag wel meer gemist, ben ik bang. Maar wat een klasbak, als het echt zo is.

coolietje 27 september 2015 om 22:19

En de nederlanders verdienen ook een dikke duim voor hun inspanningen, spijtig genoeg niet beloond!

Purito 27 september 2015 om 22:19

Sagan=hulk
Valverde werd in 2005 en 2006 2e en 3e in respectievelijk Madrid en Salzburg. Na een vlakke sprint. Achter absolute topsprinters. Dan is een 5e plek op een dergelijk zware aankomst verre van goed.

De Valverde volgers beginnen toch wel een beetje te overdrijven. Hij rijdt een anonieme koers, na een wedstrijd waarvan hij vantevoren wist dat hij moest aanvallen om ook maar iets van een kans te hebben. Dan heb je gewoon laf gereden. Er zijn renners die tot hun enkels afgezaagd worden als ze zo rijden. Maar bij Valverde is het geweldig en een teken van “monden snoeren”?

matwiel 27 september 2015 om 22:21

Wie zijn die gekken die dit wk een 1 hebben gegeven?????

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 22:22

Weet je wie ook een dikke pluim verdient? Boonen! Dapper gekoerst en sportief achteraf, die van Avermaet doet me wel eens wat aan Hoste denken, ik weet het niet met die gast, leuke coureur verder hoor.

@Purito > OK, je bent evenzeer tegen Valverde als pro-Rodriguez, het staat genoteerd. Ikzelf vind 5e een goede prestatie van m op een parcours dat niet het zijne is en resultaten uit vorige WK's erbij trekken scorebordjournalistiek. Anoniem en zonder initiatief? Tuurlijk maar ik denk dat hij echt niet beter kon.

TeamNL 27 september 2015 om 22:26

Het hele seizoen laat Sagan zich natuurlijk al zien vroeg in de wedstrijd maar vandaag alleen de laatste 5 kilometer. Als Matthews had gewonnen dan had het merendeel hier gezegd dat hij de gehele koers onzichtbaar reed.

Zeker heeft Sagan vandaag de koers niet gemaakt en zeker heeft hij alleen maar gewacht maar mijn inziens is dit een beloning voor wat hij het hele seizoen heeft laten zien. Een uithangbord voor de wielersport.

De grote wielerlanden pakken voor het derde seizoen op rij naast het goud. Dat geeft maar weer aan hoe groot de sport aan het worden is in de wereld.

Sagan=hulk 27 september 2015 om 22:27

@Coolietje
Ligt zeker niet aan Tinkof! Hij heeft zelf de klik gemaakt na een tegenvallend voorjaar omdat hij wist dat dat puur door te weinig training kwam.

ProfrondeZevenbergen 27 september 2015 om 22:30

Mooie wedstrijd met een geweldige winnaar. Dik verdiend! Er zijn er weinig die het hem niet gunnen. Jammer dat zijn engels zo beroerd is, want de boodschap leek wel de goede te zijn.

Regie was weer prutswerk. De sprint op plek twee compleet gemist.
Nederlanders veel in beeld gezien. Van Avermaet loopt het podium mis, net als EBH. Ik snap de reactie van Greg wel.

fietsvriend 27 september 2015 om 22:30

Zijn er nou nog berlden van de strijd om de 2de plek?
Enige smetje vandaag (de hele week): de waardeloze regie. Wat een gedoe

Pingdo 27 september 2015 om 22:32

Schijnbaar reed Dumoulin achter Sagan en werd hij op de finish nog ingehaald. Zonde! Bijna podium dus.

Koel 27 september 2015 om 22:35

@Pingdo – 27 september 2015 om 22:32

Blijkbaar zelfs, zie het interview..
Schandalige beelden en regie!

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 22:39

Beelden dit hele WK een drama, lijkt echt een team op gezet te zijn dat de sport niet helemaal vat. Vooral de ‘verhoudingsgewijze relatieve tijdwinsten’ onderwijl de ITT was mooie IT, of ET?

xistnc 27 september 2015 om 22:40

In de achtergrond zijn steeds schermutselingen te zien aan de voorkant van het peloton, maar geen moment lijken renners zich daadwerkelijk af te scheiden. Ben benieuwd naar aanvullende beelden uit de finishstraat, want als Dumoulin zelf het idee heeft dat hij een gat had, moet dat toch minimaal een fietslengte zijn geweest.

Edit: de foto bij dit artikel is misschien nog wel het beste beeld: Navardauskas en Dumoulin zijn de voorsten van de achtervolgers, maar zo te zien niet of nauwelijks 'los'.

Regie in lijn met de eerdere onderdelen deze week: we zien veel renners, maar weinig koers.

achilles 27 september 2015 om 22:40

Nuyens toont nog is waarom hij tactisch zo hoog aangeschreven staat door haarfijn uit te leggen wat Hagen had moeten doen: altijd meerijden. Van Avermaet was driest genoeg om het leeuwendeel van het werk te doen, 1x overnemen was voldoende en je zet jezelf in pole position voor de wereldtitel. Niet overnemen helpt Kristoff ook geen sikkepit vooruit want er blijft immers Sagan die alleen weg is. Perfecte tactiek + te verantwoorden tov Kristoff. Tja nu is het 2x niets.

xistnc 27 september 2015 om 22:41

Hagen en GvA hadden Sagan sowieso nooit meer teruggepakt.

Purito 27 september 2015 om 22:43

@RV
Dit heeft helemaal niks met pro en contra te maken. Gewoon de realiteit schetsen.

Dat hij niks kon, is gelul. Hij had die energie die hij nu verspilt voor een sprintje naar plek 5, kunnen gebruiken in een alles of niets aanval.

Ook vreemd dat jij spreekt over een goede prestatie na een koers zonder enig initiatief. En dat is nu net wat je tot vervelends toe pleit in je posts. Dus weer erg scheef en vreemd.

Headlines

Materiaalzone

Populair