WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

WK 2015: Peter Sagan pakt regenboogtrui na oranjegekleurde koers

foto: Sirotti

zondag 27 september 2015 om 21:23

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Slowaak sloeg zijn slag op de laatste beklimming van 23rd Street. Michael Matthews (Australië) sprintte in de achtergrond naar het zilver. Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Nederland kleurde en maakte de koers. Beste landgenoot was Tom Dumoulin op een elfde plaats.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Traditionele kopgroep
De eerste aanval na de neutralisatie was direct raak. Conor Dunne (Ierland) was de aanstichter van een achtkoppige kopgroep. Hij kreeg thuisrijder Ben King, Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic  (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia) met zich mee. Het peloton maakte weinig aanstalten om de voorsprong al te groot te laten worden. De Nederlandse ploeg, met Jos van Emden en Pim Ligthart, nam in de eerste ronde al de controle over het peloton. Het gat schommelde rond de vier minuten.

Beulswerk Van Emden
Ook de Duitsers en de Polen meldden zich aan het front tussen de Oranjemannen, maar het was Van Emden die zijn plekje op kop van het peloton niet afstond. En mocht hij onverhoopt moeten lossen op een van de klimmetjes, dan keerde hij niet veel later weer terug op zijn vertrouwde positie. Op 150 kilometer van het einde gaven de Nederlanders, onder leiding van Robert Gesink, er een nieuwe snok aan. Het gat slonk naar één minuut. Vooraan was het de Oekraïner die als eerste moest afhaken. Halfweg koers zakte het tempo weer in het peloton, waardoor de voorsprong weer groeide naar de twee minuten.

Gesink en Mollema maken de koers hard
Er waren halverwege nog vijf renners (King, Dunne, Tvetcov, Sergent, Alzate) in de kopgroep. Van Emdens sleurwerk zat er na 150 kilometer op, waarna de Polen het commando overnamen. Dit ging niet hard genoeg voor enkele renners. Onder anderen Bauke Mollema en Robert Gesink rukten het peloton uit elkaar op Governor Street. Een dertigtal renners maakte zich los, met daarbij ook nog Lars Boom. Op 95 kilometer werden de laatste vluchters dan ook ingelopen. Ook de Belgen, die Philippe Gilbert mee hadden, wilden doorrijden, maar de Duitsers hadden de slag gemist en dichtten het gat.

Nieuwe kopgroep
De Belgen namen daarna het voortouw. Zij lieten een viertal wegrijden met nog 78 kilometer te gaan. Taylor Phinney sloot aan bij Kanstantin Sivtsov, Jarlinson Pantano en Guillaume Boivin. Het kwartet pakte een minuut, maar zag Pantano vroeg afhaken. Op Libby Hill versnelde Sep Vanmarcke, maar hij geraakte niet weg. Het koptrio liep ondertussen uit en pakte twee minuten, maar daar staken de Nederlanders een stokje voor. Een valpartij in de ravitaillering zorgde voor een opstopping. Enkele landgenoten die in de buik van het peloton zaten, kwamen goed weg. Alexander Kristoff werd wel opgehouden, maar kon terugkeren in het peloton.

Gesink rijdt zich leeg
Onder aanvoering van de renners uit de Lage Landen daalde de voorsprong weer richting de minuut. Op de Govenor Street (drie rondes voor het einde) brak het peloton opnieuw na een versnelling van Joaquim Rodriguez, maar ook dit liep in de soep. Op twee-en-een-halve ronde van het einde begon het met motregenen. Gesink nam het peloton onder zijn hoede, en samen met Roman Kreuziger haalde hij de kopgroep terug. Niet veel daarna meldden de Denen en de Britten zich aan het front op Libby Hill. Hierdoor werd het peloton steeds meer uitgedund.

Mollema mee met groep van zeven
Op 23rd Street opende Stannard het bal, maar net na de top viel het stil en daar profiteerde Mollema van. Boonen, Kwiatkowski, Stannard, Elia Viviani, Dani Moreno en Andrey Amador sloten aan bij de Groninger. De zeven pakten een halve minuut op een peloton dat geleid werd door Duitsland, Australië en Amerika.  Op de voorlaatste beklimming van Libby Hill nam Boonen de kop, maar uit het peloton kwam een deel aansluiten. Terpstra en Dumoulin maakten na 23rd Street ook de oversteek. Mollema maakte tempo bij het ingaan van de laatste ronde, waarna Dumoulin voor de aanval koos.

In volle vaart naar de heuvels
De aarzeling was te groot, waardoor er volk terugkwam. Nelson Oliveira, Rein Taaramäe en Pavel Brutt slopen weg, maar ook hier bleef men kijken naar elkaar. Italië en Australië meldden zich op kop, maar toch sprongen Tyler Farrar en alweer Sivtsov weg. Vlak voor Libby Hill werden zij echter opgeslokt door een op hol geslagen peloton, dat vol gas de heuvelzone aanviel.

Sagan slaat zijn slag
Stybar ging op de trappers staan en kreeg Degenkolb in zijn wiel. Van Avermaet moest een klein gaatje laten, maar kon het dichten. Terpstra probeerde het net na de top, maar hield in toen Degenkolb hem counterde. Sagan en Van Avermaet voerden de favorieten aan op 23rd Street. De Slowaak sloeg een gat op de Belg en Edvald Boasson Hagen. De Noor weigerde mee te werken met Van Avermaet, waardoor Sagan vrij spel leek te hebben. Solo kwam hij aan de voet van Governor Street. Het peloton kwam nog dichtbij in de laatste rechte lijn, maar Sagan hield vol tot op de streep. Matthews sprintte naar de tweede plek op drie seconden achterstand.

PIC560975978

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, mannen elite (261,4 km)
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 6u14m37
flag-nr2 flag-au Michael Matthews op 3s
flag-nr3 flag-lt Ramunas Navardauskas allen z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff
5. flag-es Alejandro Valverde
6. flag-au Simon Gerrans
7. flag-fr Tony Gallopin
8. flag-pl Michal Kwiatkowski
9. flag-pt Rui Costa
10. flag-be Philippe Gilbert

11. flag-nl Tom Dumoulin
13. flag-nl Niki Terpstra
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

200 Reacties

hoekserenner 27 september 2015 om 21:58

@vainsteins, ik hou en vertrouw zijn team persoonlijk niet en daarnaast zoals ik zei zijn maniertjes en uitslovingen.

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 21:59

@ Hoekse: Sagan deed het naar eigen zeggen om de sprint te ontlopen omdat hij hierin niet meer geloofde. Da’s dapperder dan sprinten. Degenkolb heeft dermate gretig alles dichtgereden dat hij na Stybar’s knal dik tekort kwam, lullig voor hem want het lukte in Roubaix wel die tactiek. Dit neemt echter niet weg dat Degenkolb verdedigender reed dan Sagan en Stybar eigenlijk precies hetzelfde als Sagan probeerde, toch?

grootverzet 27 september 2015 om 21:59

Trots op nl ploeg. Koers gemaakt, altijd druk erop en in de aanval. Helaas geen winst opgeleverd, maar such is life. Sagan is een droom wereldkampioen. Een ambassadeur voor het wielrennen en iemand die kan relativeren. En welke winnaar van een wedstrijd begint over problemen in de wereld. De meesten vinden zichzelf dan het middelpunt van de wereld. Dat maakt sagan nog groter. Dat zijn Engels wat rommelig en charmant is who cares????? Zijn Italiaans is vloeiend…. De mensen die hier schrijven dat hij zo dom is, hoe is jullie italiaans????

HennieK 27 september 2015 om 22:00

Maar @Hoeksrenner als je naar de top 5 kijkt, dan zie je toch alleen maar renners die zich gedurende de race hebben kunnen sparen? Daarom denkt men hier dat je de koerstactiek niet begrijpt – je kunt enkel winnen als je zo sterk en slim bent om op het juiste moment te kunnen gaan. Snap je? :-)

LyndaLid 27 september 2015 om 22:00

@ hoekserenner

Als jij zegt dat je Stybar meer gezien hebt dan Sagan dan heb je de wedstrijd uitgezet toen Stybar niet weg kwam zeker. Echt belachelijke opmerkingen, er wint iemand die zelfs in een sprint met Matthews en Degenkolb waarschijnlijk de snelste is. Hoe wint ie? Door iedereen keihard uit het wiel te rijden op de beslissende klim, nadat ie op Libby Hill ook al de sterkste was toen ie naar Stybar en Degenkolb reed.

Maargoed, als je de finale niet gekeken hebt dan was Sagan inderdaad minder in beeld dan Stybar.

Alban 27 september 2015 om 22:01

Arme Greipel met al zijn werk, geen Duitser in de voorhoede…

schipperaar 27 september 2015 om 22:01

Gesink en dumoulin als beschermde renner had wellicht meer opgebracht, alles op niki die het nog niet eens kan opbrengen zijn tijdelijke ploegmaats te roemen.

Nick Nuyens 27 september 2015 om 22:01

Ik weet niet of Gesink op het einde echt meer zou uitgericht hebben als Terpstra hoor.

jan jansen 27 september 2015 om 22:01

Dumoulin gaat niet alleen de tour winnen hij wordt ook nog eens WK

Purito 27 september 2015 om 22:03

On: Fantastisch WK. Een winnaar om van te dromen, al vond ik zijn zegegebaar een beetje jammer. Ik zie liever echte emotie, in plaats van semi-stoer gedrag.

Nederlanders erg sterk. Spanjaarden en Italianen warrig gereden. Nibali valt erg tegen. Kleurloos.

matwiel 27 september 2015 om 22:03

Mooie wereldkampioen. Erg blij mee.

karper 27 september 2015 om 22:03

Interview met Terpstra niet gezien. Jammer maar het zal ws ook teleurstelling zijn. Ik vind het meer teleurstellend dat Lars Boom geen niveau heeft. Hij was altijd beter als Stybar bijv.

Sagan=hulk 27 september 2015 om 22:04

Geweldig koers gezien! Peter maakt het eindelijk waar. Tactisch ijzersterk, al is dat natuurlijk niet het geval als Boonen zijn groep wegblijft. Maar dit lucht op, nu heeft hij ook de volle motivatie voor volgend voorjaar.

Eigenlijk hebben alle landen sterk gekoerst, buiten Bo Hagen heeft niemand echt een fout gemaakt me dunkt. Nederland en België sterk, maar niet slim genoeg volgens mij. Vanmarcke en Gesink te vroeg opgebruikt. Boonen verbaasd me wel, was echt tactisch goed aan het koersen. Dat groepje met Viviani was wel echt een mooi groepje.

Tot slot, vanwaar kwam Tyler Farrar plots!

Wheely 27 september 2015 om 22:04

@Purito
Eens, een Mollema had hier vast ook 5e kunnen worden maar heeft een veel mooiere koers gereden dan Valverde.

hoekserenner 27 september 2015 om 22:04

Ik heb niet gezegd dat Sagan afgewacht heeft en dat hij het niet verdiend. Ik heb gezegd dat ik het hem niet gun omdat ik hem niet mag als persoon, hoewel Tinkoff daar bij mij ook een rol in speelt. Wel een heel mooi interview trouwens.

ikbenprocycling 27 september 2015 om 22:05

Terpstra helemaal niets mis mee in interview. Net Dumoulin gezien, goede benen zei die. Is alweer over de Vuelta heen. wow

Alban 27 september 2015 om 22:05

Nog even op Sagan gestemd. WF heeft er trouwens wel verstand van!

Met name genoten van Gesink. Hoopte op Het Wonder van Tom. Jammer dat-ie net buiten de top 10 eindigt maar staat – wederom – tussen de grote mannen. Niks uitgeblust! Terpstra matig, was wellicht blij dat hij een reden had om niet door te hoeven rijden. Hoewel geen goede i.m.o.

Iemand al reacties vd NLs?

JimKro 27 september 2015 om 22:06

Begrijp ik nou dat Dumoulin buiten beeld nog heeft aangevallen in de laatste paar honderd meter, maar op het laatst voorbij werd gesprint?

MDKIDW 27 september 2015 om 22:06

Komop zeg. Dat heel veel mensen commentaar hebben op @hoekserenner slaat helemaal nergens op. Hij zegt dat sagan niet zijn favouriete renner is en dat hij liever iemand zag winnen vandaag. Dat kan toch gewoon, ik had ook liever een nler zien winnen… Wat is daar mis aan?

En voordat iedereen op mij gaat zeiken Ik gun het sagan zeker wel

Javier 27 september 2015 om 22:06

Toch had ik Slagter op dit parcours wel een kans gegeven

richardm 27 september 2015 om 22:06

Wat betreft de Nederlanders,super gereden, initiatief getoond en de wedstrijd gekleurd! Dumoulin wordt de nieuwe man voor NL in de (heuvel)klassiekers, die man kan alles!

Zie hem eerlijk gezegd ook liever klassiekers rijden en af en toe een tijdritje winnen dan elk jaar voor een grote ronde gaan. Dat kan dan wel een keer wanneer het parcours op z’n lijf geschreven is.

klootje kriekeljon 27 september 2015 om 22:08

Mag iemand Sagan gewoon niks vinden?
Hij was behoorlijk arrogant tot een tijdje geleden. Pas dit jaar is er deze Sagan vind ik. Heeft echt wel tandje teruggeschakeld in gedrag, waardoor het nu -met flinke dosis humor erbij- opeens wel heel goed te pruimen is allemaal.

Maar de wielrenner Sagan, die is echt volkomen terecht de WK. Geen mooier kampioen.

Romāns Vainšteins 27 september 2015 om 22:08

'Dumoulin gaat niet alleen de tour winnen hij wordt ook nog eens WK'

Ah, daar hebben we JJ weer die eigenlijk niks anders dan dit soort overmoedige oneliners neerkwakken, interessant! Licht eens toe?

@SiH Ik vond Italie erg tegenvallen maar dat kan ook met de verwachting te maken hebben. Ze reden uiteindelijk alsof ze zelf een Kristoff/Degenkolb hadden?

DrJ 27 september 2015 om 22:09

@Jimkro
Dat heb je goed gehoord/gezien
Hij was buiten de vaste camera’s flink voorin aan het gassen.

Sagan=hulk 27 september 2015 om 22:10

@Purito
De Italianen en Spanjaarden hebben een zeer degelijke koers gereden vind ik. In dat groepje van Boonen, wat echt kans maakte op de overwinning, was Viviani de grootste kanshebber op goud en Moreno zat daar ook bij. Uiteindelijk wordt Valverde hier gewoon 5e! Dat is buitengewoon knap op dit parcours.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair